icon

Investovať do auta alebo do bývania?

13. mar 2026

Zdravím, neviem ako to rozpisať ale nejako začnem. Som pracujúci chlap v zahraničí, našetrené peniaze mám tak 20-30% na nehnuteľnosť no otázka je či mám ešte 2-3 roky porobiť v zahraničí a tak poriešiť bývanie s tým že by som potom zobral nízku hypotéku na bývanie a ak bude bývanie tak potom auto alebo mám si kúpiť auto ktoré by stálo dosť peňazí a tak šetriť na bývanie ? Čo by bolo lepšie ? Auto veľmi nevyužívam ale zas ma to dosť láka, nuž keď vidím mladých kolegov ktorí za mlada kupovali drahé značky áut tak tvrdili že je to somarina lebo teraz sú už starší, majú frajerky a všetky peniaze dali do áut. Vraveli že by to už neurobili lebo ak by nekupovali v mladom veku drahé značky áut tak by mali už poriesene bývanie a nemuseli v 30 rokov bývať pri rodičoch 😃
Len mňa tiež láka kúpiť si auto a dopriať si niečo luxusnejšie ale ta nejako cítim že je to zle rozhodnutie. Čo by ste robili na mojom mieste ?

Strana
z4
tilly
14. mar 2026
@anonym_autor

@tilly strednú mám elektrotechnickú strednú. Mám kolegov aj z gymka. Zatiaľ som sa nenarobil. Kľudne ti napíšem súkromnú správu a viac popíšeme 😀

@anonym_autor napíš, prosím ťa. Ďakujem

julish
14. mar 2026

@anonym_autor smer financny poradca: nove auto straca 20 percent ceny v ten moment, ked na nom odchadzas z predajne. Hypoteky su pomerne vysoke, pojdu hore, inflacia tiez. Je vojna. Bytvtebou, riesila by som investicne fondy a tesila sa, ze som flexibilna

julish
14. mar 2026
@girlie_konik

@anonym_autor Kupuj byt HNED, nehnutelnosti pojdu stale uz len hore. A presne ako ti to uz niekto pisal, daj ho do najmu, z toho splacaj hypo a setri dalej. Mozno sa ti podari nasetrit aj na dalsi byt, a budes uplne v suchu, a krasne budes moct neskor riesit aj luxusnejsie auto. ak potrebujes, posuniem ti kontakt na vyborneho financneho poradcu, naozaj odbornik, preber to s nim, mas krasnu sumu nasetrenu, a si mlady, cely zivot pred tebou. S takymto mindsetom si vies krasne zabezpecit prijem, aj cely zivot, vyuzi to 🙂

@girlie_konik nehnutelnosti nepojdu hire, urokove sadzby ano. Je vojna…

anonym_46201a
14. mar 2026

@anonym_autor
Jasne ze kupit auto nie daaku sracku tak 5 l Mustanga GT
Clovek sa najlepsie uci na vlastnych chybach, asi si este nemal ziadnu takze kup a potom uvidis aka k*k*tina to bola

anonym_46201a
14. mar 2026
@julish

@anonym_autor smer financny poradca: nove auto straca 20 percent ceny v ten moment, ked na nom odchadzas z predajne. Hypoteky su pomerne vysoke, pojdu hore, inflacia tiez. Je vojna. Bytvtebou, riesila by som investicne fondy a tesila sa, ze som flexibilna

@julish
Pocas vojny investicne fondy asi taka dobra investicia ako auto😄

autor
14. mar 2026
@julish

@julish tiež možnosť, do fondov investujem. Práveže my vyhovuje aj to že som flexibilný.

autor
14. mar 2026
@anonym_46201a

@anonym_autor
Jasne ze kupit auto nie daaku sracku tak 5 l Mustanga GT
Clovek sa najlepsie uci na vlastnych chybach, asi si este nemal ziadnu takze kup a potom uvidis aka k*k*tina to bola

@anonym_46201a auto vlastním, golf GTi. Tiež ma ľudia odhovárali a vieš čo ? S tým autom som bol tak spokojný a každú jazdu som si užíval. Áno servis je dráhy ale stojí to zato. Síce niekedy zabolí ten servis ale proste som autíčkar a auta má robia šťastným. Viem že je to nahovno investícia ale tak každý koníček niečo stojí

autor
14. mar 2026
@anonym_autor

@julish tiež možnosť, do fondov investujem. Práveže my vyhovuje aj to že som flexibilný.

@anonym_autor mi*

rheia27
15. mar 2026

v prvom rade auto nie je investicia...byt na hypoteku a prenajat, a pozor zaklad je vynosove percento

domix147
15. mar 2026

@anonym_autor určite bývanie...voziť sa môžeš aj na šrote...ale keď budeš mať luxusné auto a bývať v stane....to asi nebude najlepšie
A ešte j dní chlap si myslí že je cool keď má super luxusné auto...ale býva u mamičky.
To nie je vôbec cool...keď chceš byť chlap,pories bývanie a potom auto ...
Ale osobne mi je jedno ako sa rozhodnete lebo sa rozhodneš aj tak podľa toho čomu ty prispujes väčšiu váhu

anonym_0edff9
15. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_125f84 mám 22 rokov

@anonym_autor auto je najhoršia investícia.Uz len odchodom z predajne stráca veľkú hodnotu.Setri na byť.Auto si môžeš kúpiť neskôr aj tak píšeš, že ho príliš nepotrebuješ.A stačí aj 2-3 r auto nikdy by som nekúpila nové iba, ak by si ho chcel odpisovať na firmu

blackcat8885
15. mar 2026

Budeš bývať v drahom aute? Samozrejme nemyslím to vážne 🙂 Určite bývanie bez auta sa dá existovať a môžeš kúpiť aj jazdené. Naše stalo 4tis a mame ho už 5rokov nemalo veľa najazdené. Za mňa určite bývanie je lepšia voľba

saprofytkaveronika
15. mar 2026

@anonym_autor byvanie, byvanie a este raz byvanie... v hocijakom case, vzdy vzdy vzdy je lepsie zainvestovat najprv do nehnutelnosti. Auta potom pridu "same", ani nebudes vediet ako 😊

anonym_12f85e
19. mar 2026

auto straca na hodnote hned ako vyjdeš zo salona/hned ako urobis prve km a kazdy rok hodnota klesa. byt naopak - kupiš a ceny pojdu uz len hore. tak si odpovedz sam či chceš byvať v aute ktore do 5 rokov aj tak vymenis alebo v byte ktory o 10 rokov bude mat 3x taku hodnotu jak to lakave auto

Strana
z4