icon

Je lepšie pre ženu pracovať alebo zostať doma?

13. feb 2026

Ahojte,manžel pracuje v zahraničií,nemáme finančne problémy,ja som doma na slovensku (starám sa o byt,chodím cvičiť atd) S priateľom sme sa dohodli ,že nám to tak vyhovuje zatiaľ.Lenže ja už po roku mám toho dosť.On je v zahraničí a ja doma.Ale k pointe rada sa starám o byt,upratujem ho hlbkovo atd ,deti ešte nemáme,no mám pocit že som len v domácnosti za ten čas čo si partner zarába ,on mi peniaze ani nič nevyčíta len proste podľa mňa je lepšie mať vlastne.Len ma nebaví sa neustále starať o veci čo sa týka bývania atd. Dnes idem na úrad práce a chcwm si hľadať prácu lebo aj ja chcem mať nejaké zážitky a spoznavať nových ľudi a nie ako dôchodkyna byt stále doma a len sa starať o byt..Čo si o tom myslite?Ma pracujúca žena viac výhod ako tá čo je doma aj keď je zabezpečená?

Strana
z3
anonym_b46939
Autor odpoveď zmazal
bjnr
13. feb 2026

aktuálne ste sa stali kurátorkou vlastného domova – múzea, v ktorom sa síce všetko leskne, ale nikto v ňom reálne nežije, keďže manžel je preč..v. Vaša energia, ktorá by mohla tvoriť, objavovať alebo riskovať, je uväznená v neustálom cykle „hĺbkového upratovania“...upratovanie je v tomto kontexte len bezpečná aktivita, ktorou maskujete prázdnotu a stratu vlastného významu...je to pasca zlatej klietky: máte zabezpečenie, ale strácate kompetenciu ovplyvňovať svet mimo stien svojho bytu...otázka nestojí tak, či má pracujúca žena viac výhod...výhoda nie je v plate, ale v psychologickej nezávislosti...keď žena dlhodobo neprodukuje vlastnú hodnotu (a je jedno, či je to umenie, tabuľky v exceli alebo predaj v obchode), jej sebahodnota začne chradnúť...pocit, že ste ako „dôchodkyňa“, je presný..dôchodok je totiž odmenou za prežitý život plný výkonu...vy ste však v tomto režime predčasne...ak zostanete doma len preto, že „nemusíte“ kvôli peniazom, riskujete, že sa z vás stane len servis pre potreby druhých a vášho bytu....vlastné peniaze nie sú dôležité kvôli sume, ale kvôli pocitu, že máte v rukách nástroj, ktorým si kupujete slobodu a vlastné zážitky bez toho, aby ste o ne museli žiadať alebo ich vnútorne ospravedlňovať pred manželom....choďte na úrad práce nie preto, aby ste „mali čo robiť“, ale aby ste opäť pocítili svoju váhu v spoločnosti...keby ste mali k dispozícii všetky peniaze sveta a váš byt by bol dokonale uprataný navždy, akú stopu by ste po sebe v tomto svete zanechali, aby ste večer nemuseli cítiť túto prázdnotu? ...

anonym_dc7236
13. feb 2026

@anonym_autor keď nemusíš pracovať, ostaň doma. Načo pracovať, stačí, že muž pracuje a ty sa staraj o domácnosť. Na dôchodok sa nedá spoliehať.

anonym_c0ddde
14. feb 2026

@bjnr Neskutočná nadradenosť ide z vášho príspevku. Pracujem s ľuďmi ktorí sa z rôznych dôvodov potrebujú integrovať do spoločnosti, ak by sme takto jednali ako Vy tak narobíme viac škody ako osohu,. Aj tam platí že empatia urobí viac ako nadradenosť a dehonestácia. Treba vedieť podať pomocnú ruku, bez toho aby sme do niekoho kopli.

anonym_baf0d8
14. feb 2026

Zostať doma mi dáva logiku len ak mám malé deti (škôlka/ prvý stupeň) za predpokladu že je domácnosť a deti kvôli vyťaženosti muža na žene a rodina je perfektne finančne zabezpečená. Inak by som sa asi unudila.

anonym_8f5080
14. feb 2026

ak nebudes pracovat budes odkazana na muza- a on ta raz vymeni za mladsiu a sikovnejsiu ... plus neodvadzas do dochodku nic a na stare kolena budes babka bez prijmu .. samozrejme ze mas pohnut zadkom a ist makat

evkatk
14. feb 2026

Nikdy by som sa nedala do role vydržiavanej ženy i keď je to manžel. Čo ak manželstvo rokmi nevyjde a zostaneš bez dôchodku, lebo po novom nebudeš mať odrobených 40 rokov? Nedávno sa tu riešil taký prípad a súd potom určil deťom, koľko ktoré má mesačne platiť matke, lebo v dôchodkovom veku nemá nárok ani na sociálne dávky v nezamestnanosti. Zostáva iba zákonné výživné od detí.

oblecenie99
14. feb 2026

Som doma necelý rok na materskej (teraz už rodičovskej), popri Tom pracujem a ide ma jebnut z toho stereotypu doma. To isté bolo pri prvom dieťati. Ja normálne nechápem, ako to môže niekoho baviť. Každý deň to isté kol do kola, každý deň, byť vo vnútri, keď chceš ísť von, tak si oblec seba, decko, raz zima, raz teplo, fuj. Vrchol spoločenského života návšteva DM, alebo pieskoviska, prípadne vyzdvihnutie starsieho zo škôlky. Manžel chodí až večer po desiatej, nemám ani alternatívu.

Neviem sa dočkať, kedy má vystrieda muž na materskej, ešte pár mesiacov. Ja ti normálne nerozumiem, mladá, bezdetná, a mrhas rokmi. Žiadne ambície, žiadny plán do budúcnosti? Jasné, že chod do práce.

anonym_10b8c4
14. feb 2026

@anonym_autor je jedno čo si o tom myslíme. Ty máš v tom jasno, tak sa zariaď tak, aby si o 5 rokov nebola zatrpknutá ježibaba. Good luck a fandím ti 😘.

anonym_c3a0ab
14. feb 2026

@anonym_autor SAMOZREJME že by si mala mať svoju prácu a SVOJE peniaze.
Tvoj muž ťa totiž môže veľmi rýchlo vymeniť za inú a potom budeš robiť čo?
Máš svoj byt? Niečo ušetrené? Ak nie, je to veľká chýba a rýchlo s tým niečo rob. Musíš mať záložný plán.
Teraz mi tu napíšu romantický založené dámy že aké je to smutné takto premýšľať. A presne tieto isté romantičky tu potom zakladajú témy, ako si muž našiel inú, iné, alebo chodí na sexzoznamku a oni nemajú nič, svoje j byť, peniaze, lebo mu verili bla bla bla

anonym_b46939
14. feb 2026
@anonym_c3a0ab

@anonym_autor SAMOZREJME že by si mala mať svoju prácu a SVOJE peniaze.
Tvoj muž ťa totiž môže veľmi rýchlo vymeniť za inú a potom budeš robiť čo?
Máš svoj byt? Niečo ušetrené? Ak nie, je to veľká chýba a rýchlo s tým niečo rob. Musíš mať záložný plán.
Teraz mi tu napíšu romantický založené dámy že aké je to smutné takto premýšľať. A presne tieto isté romantičky tu potom zakladajú témy, ako si muž našiel inú, iné, alebo chodí na sexzoznamku a oni nemajú nič, svoje j byť, peniaze, lebo mu verili bla bla bla

@anonym_c3a0ab co je romanticke sediet doma s vylozenymi nohami a pozerat sa, ako chlap taha dvojite sichty alebo tyzdnovky v zahranici? Romantika mozno pre nepracujuceho. To zakonite aj konci vacsinou rozchodom ...

kristina2412
14. feb 2026

Aby si nedopadla ako moja kolegyňa , celý život sa starala o dom,pracovala len predtým ako stretla manžela, keď mala 60,zomrel, zanechal peniaze ale nie dosť. Medzičasom jej priznali dôchodok 190€,a teraz bola nútená hľadať si prácu, dlho to trvalo kým ju vôbec pozvali na pohovor...

Strana
z3