Odísť z mesta alebo ostať v Bratislave?
Riešim v sebe takú dilemu. Žijem už zopár rokov v Bratislave, kde som sa aj usadila a narodí sa tu naše prvé dieťa. Tu sme si s mužom zabezpečili prácu aj svoje bývanie, a mám tu všetko k životu po tej materiálnej stránke.
Čoraz viac sa blíži pôrod a narodenie dieťaťa, tak mám myšlienky, či chcem tento život pre to malé. Aj keď tu mám všetko, nie je tu kľud, ale zhon a ja to cítim, že som už dlhšie podráždená z toho všetkého a to aj pred tým, než som bola tehotná.
Uvažujem už dlhšie nad odchodom. Vždy som chcela žiť v okolí prírody, konkrétne stredné Slovensko, okolie Ružomberok alebo Liptovský Mikuláš. Tam cítim pokoj vždy, keď tam idem, páči sa mi tam a o tom som aj snívala.
Aj rodinu by sme mali bližšie, keďže oni sú z východného Slovenska. Ale tam sa vrátiť obaja nechceme. A teraz neviem, či mám dať prednosť rozumu a ostať v meste, kde mám všetko, ale šťastná tu nie som. Alebo odísť a začať nový život a byt s dieťaťom v pokoji a kľude, hoci to s prácou možno na začiatku bude náročnejšie. Vyhovuje mi síce mestský život, ale nie úplne v Bratislave, a okolie, čiže satelity, ma už vôbec nelákajú.
Planujes ist na RD? Ak ano a vyuzit ju 3 roky minimalne na to obdobie by som isla tam kde ma to laka (ak by muz nemal problem s pracou, no v dnesnej dobe velmi dobre sa da vybavit HO), vas byt mozete zatial dat do prenajmu kym sa nerozhodnete na trvalo. Ja som sa tiez tak z BA vratila ale na Vychod ale tu bude mat dieta lepsie podmienky ako v BA v lokalite v ktorej sme boli. A co sa tyka prace u nas stahovanie nepredstavovalo ziaden problem.
Planujes ist na RD? Ak ano a vyuzit ju 3 roky minimalne na to obdobie by som isla tam kde ma to laka (ak by muz nemal problem s pracou, no v dnesnej dobe velmi dobre sa da vybavit HO), vas byt mozete zatial dat do prenajmu kym sa nerozhodnete na trvalo. Ja som sa tiez tak z BA vratila ale na Vychod ale tu bude mat dieta lepsie podmienky ako v BA v lokalite v ktorej sme boli. A co sa tyka prace u nas stahovanie nepredstavovalo ziaden problem.
@anonym_cbf2aa "V dnesnej dobe sa da velmi dobre vybavit HO"? To je JPP, ze? Pretoze je to uplne naopak. Ale snivaj dalej😏
@sisa_s Na kúpu bytu máme, keďže by sme predali svoj byt v Bratislave, a za ten čas sme si aj našetrili nejakú časť peňazí. Bývanie je práveže pre nás najľahšia časť. Muž by vedel pracovať aj z domu, keďže už teraz tak čiastočne pracuje pre dve firmy ako manažér, vedel by občas aj dochádzať. Ja učím na škole.
@anonym_cbf2aa V Bratislave by som asi nebola na RD celý čas, ale v podstate je aj možnosť ostať na RD celé tri roky, aj keď popravde neviem, či to vydržím, nie som veľmi ten typ, ale to je iná záležitosť.
@anonym_cbf2aa "V dnesnej dobe sa da velmi dobre vybavit HO"? To je JPP, ze? Pretoze je to uplne naopak. Ale snivaj dalej😏
@anonym_530b4a v oblasti v ktorej ja pracujem tak problem s tym nie je a poznam aj vela inych oblasti. Autorka neuvadza v akej oblasti pracuju tak tazko poradit. U mna ani muza prestahovat sa napriec celej republike nebol problem, pracu sme menit nemuseli.
@anonym_530b4a Úplne HO je už ťažšie vybaviť, ale on má trošku špecifický druh práce, kde má tu možnosť aspoň čiastočne, ale oňho sa nebojím, čo sa týka prace. Skôr o mňa, lebo učiteľov je asi po celom Slovensku dostatok okrem Bratislavy.
Ale skôr sa zamýšľam aj nad tým, že či to nebude krok späť s možnosťami, aze vlastne v Bratislave mame už všetko, ale na druhej strane ja som tam strašne nešťastná už. To prostredie, hluk, rýchlosť ma vyčerpáva. Bavilo ma to zo začiatku po štúdiu, ale na rodinný život to tam úplne necítim a preto sa vo mne bije ten pokoj a zároveň racionálne.
nežila by som niekde kde by som bola nervózna… je to fajný prúser pre budúce zdravotné problémy…
takže buď sa presťahovať - alebo dstraňovať nervozitu…
odid
@anonym_autor Trnava ? Nerozmýšľali ste, je to menšie mesto, ale stále máš všetko po ruke, pre rodiny ideálne. Možno vám vyjde aj na domček a stále ste blízko v ba. Ružomberok - nechcem uraziť kto tam býva ale čo sa týka ovzdušia nie je najčistejšie… toto mesto by som vôbec neriešila. Zas pri Tatrách je krásne, ale už to nebude nejaké veľkomesto.
@anonym_autor Trnava ? Nerozmýšľali ste, je to menšie mesto, ale stále máš všetko po ruke, pre rodiny ideálne. Možno vám vyjde aj na domček a stále ste blízko v ba. Ružomberok - nechcem uraziť kto tam býva ale čo sa týka ovzdušia nie je najčistejšie… toto mesto by som vôbec neriešila. Zas pri Tatrách je krásne, ale už to nebude nejaké veľkomesto.
@anonym_20df21 Tá sa nám obom nepáči. Máme radi kopce, lesy, ale presne tie ako je Malá a Veľká Fatra a podobne. Dokonca ešte sme uvažovali nad Žilinou, to bol tiež kompromis. Áno viem, že v RK je to ovzdušie nie práve ideálne. To je také mínus pre nás. Muž tiež by radšej odišiel, drží ho len práca viac-menej, aj keď sám povedal, že vedel by to vyriešiť. Tiež na ňom vidím, že šťastný úplne nie je čo sa týka mesta.
Daj na svoj pocit. Ste ešte mladí, teraz máte šancu nájsť pre seba a svoju rodinu spokojné miesto. Peniaze nie sú všetko.
Čím som staršia, tym viac mám túžbu usadiť sa niekde na samote so zvieratami.
Daj na svoj pocit. Ste ešte mladí, teraz máte šancu nájsť pre seba a svoju rodinu spokojné miesto. Peniaze nie sú všetko.
Čím som staršia, tym viac mám túžbu usadiť sa niekde na samote so zvieratami.
@abbey1 hej, hej, daj na svoj pocit, peniaze nie sú všetko skús si dať do vyhľadávača na profesii a kariére svoj druh práce, potom kukni koľko ponúk tam máš a potom rozišli, len zo zvedavosti CV a čakaj. Možno budeš čakať aj tie 3 roky čo si na RD. Že vraj HO sa dá vybaviť krásne😆 Neviem v akej dimenziu ľudia žijú, ale ja som z KE a ranajsia.spicka je také, že čakáš v hodinových zápchach, a po obede od 3, 4, 5 detto, takže neviem o akých HO tu ľudia basnia, ak si IT čkar, alebo robíš call centrum, tak jedine.
Ale skôr sa zamýšľam aj nad tým, že či to nebude krok späť s možnosťami, aze vlastne v Bratislave mame už všetko, ale na druhej strane ja som tam strašne nešťastná už. To prostredie, hluk, rýchlosť ma vyčerpáva. Bavilo ma to zo začiatku po štúdiu, ale na rodinný život to tam úplne necítim a preto sa vo mne bije ten pokoj a zároveň racionálne.
@anonym_autor ja žijem v Bratislave 19 rokov, pôvodne som od RK,,, manžel je čistý Bratislavčan a uz obzerame pozemky RK,LM,,, čiže pomaly ale isto planujeme odchod 🤗
@anonym_autor odišli sme z Ba do malej dedinky, vnímame to teraz obaja ako jedno z najlepších rozhodnutí. Áno, má to výhody, nevýhody, no ten každodenný život sa nám upokojil a spomalil.
ružomberok? L. Mikuláš? čo by si tu robila. Príroda pekná, ale s prácou je problém. Z Ruž. chodia ľudia do B. Bystrice, alebo do Za. jedno ďálej ako druhé.
Pekne je aj v okolí Za. A pritom si blízko krajského mesta. Len ak krachne Kia tak koniec.
Ja by som radšej išla niekde bližšie k Rakúsku. Prinajhoršom budete pracovať tam.
Neviem, v ktorej casti Bratislavy byvas, ale su aj kludnejsie miesta v BA s blizkostou prirody. Ruzomberok mi zrovna nepripada ako kludne miesto, skor priemyselne a vecne upchate. O mnozstve neprisposobivych obyvatelov nehovoriac. A byvanie na dedine (kdekolvek) zvacsa znamena zdlhave dochadzanie do prace, komplikovana logistika s detmi (skola, kruzky...). Takze ja by som sa zariadila podla muzovej prace (kedze ty ako ucitel si pracu najdes kdekolvek) a moznosti pre deti (skola, volnocasove aktivity...).
Ja by som si vybrala BB, krásne mesto a príroda na dosah. A samozrejme všetky výhody krajského mesta.
Podla mna chces byvat na vidieku, takze Čičmany su správna voľba 🙂
@abbey1 hej, hej, daj na svoj pocit, peniaze nie sú všetko skús si dať do vyhľadávača na profesii a kariére svoj druh práce, potom kukni koľko ponúk tam máš a potom rozišli, len zo zvedavosti CV a čakaj. Možno budeš čakať aj tie 3 roky čo si na RD. Že vraj HO sa dá vybaviť krásne😆 Neviem v akej dimenziu ľudia žijú, ale ja som z KE a ranajsia.spicka je také, že čakáš v hodinových zápchach, a po obede od 3, 4, 5 detto, takže neviem o akých HO tu ľudia basnia, ak si IT čkar, alebo robíš call centrum, tak jedine.
@anonym_2d422a Ty o čom mne píšeš? Však stok denne niekoľko hodín v zácpe a užívaj si to, hlavne život z okna auta.
@anonym_20df21 Tá sa nám obom nepáči. Máme radi kopce, lesy, ale presne tie ako je Malá a Veľká Fatra a podobne. Dokonca ešte sme uvažovali nad Žilinou, to bol tiež kompromis. Áno viem, že v RK je to ovzdušie nie práve ideálne. To je také mínus pre nás. Muž tiež by radšej odišiel, drží ho len práca viac-menej, aj keď sám povedal, že vedel by to vyriešiť. Tiež na ňom vidím, že šťastný úplne nie je čo sa týka mesta.
@anonym_autor V Žiline je smrad ako v opičárni tiež. Bežne ľudia kúria v RD odpadkami a nedá sa tu dýchať 😀 Nerob si ilúzie...
A kde v BA zijes? Aj my sme v BA, v okrajovej casti, je tu uplny klud ale zaroven vsetko po ruke. Mam male dieta a nesla by som odtialto prec.
@anonym_2d422a Ty o čom mne píšeš? Však stok denne niekoľko hodín v zácpe a užívaj si to, hlavne život z okna auta.
@abbey1 radšej v zápche, ako ty so svojim "pocitom", bez peňazí, na samote so zvieratkami, už len termín u odborníka čím skôr si zarezervuj a bude všetko OK.😁
@sisa_s Na kúpu bytu máme, keďže by sme predali svoj byt v Bratislave, a za ten čas sme si aj našetrili nejakú časť peňazí. Bývanie je práveže pre nás najľahšia časť. Muž by vedel pracovať aj z domu, keďže už teraz tak čiastočne pracuje pre dve firmy ako manažér, vedel by občas aj dochádzať. Ja učím na škole.
@anonym_cbf2aa V Bratislave by som asi nebola na RD celý čas, ale v podstate je aj možnosť ostať na RD celé tri roky, aj keď popravde neviem, či to vydržím, nie som veľmi ten typ, ale to je iná záležitosť.
@anonym_autor b v okolí Ružomberka sú byty aj domy veľmi lacné oproti ostatným častiam Slovenska. Takže keď predáte byt v BA, dosť Vám ešte ostane, takze biedu nebudete triet. Ak ťa to tam ťahá, není o čom. Ak si teraz v Blave nešťastná, cašom to bude len horšie. Blavu všetci síce ospevuju, ale nie každému taký život vyhovuje. A duševná pohoda je 100 krát viac ako hromadka peňazí na účte. Radšej menej penazi a spokojnosť ako veľa peňazí za cenu frustracie. I keď podľa toho co píšeš, sa obracať viete, takže biedu určite nikdy triet nebudete.
Tejto sorte ľudí nerozumiem. Príde do Ba ale má strááášnu potrebu sa vracať niekde spať do chudobných regionov, lebo rodina, príroda...
Ak ti v BA chýba príroda, tak asi nevieš že sú tu blízko Malé Karpaty, kde máš rovnaký kľud ako v hocijakom inom lese na Slovensku. Milujem trasu z Kamzíka na Biely Kríž (po červenej). Stetávaš tam len bežcov, turistov a bikerov, inak je tam svatý klud a ticho.
Rodina, no dajme tomu ale keď vidím nastavenie mnohých tých z chudobnejšich regionov, čomu tam veria a koho volia, tak neviem či by som sa s nimi mal o čom vobec baviť.
O tom, že v tých chudobnejších regionoch je problem s prácou a peniazmi, ani nehovorím. To by fakt nebolo pre mna. Milujem cestovanie, v BA mám slušnú prácu a aj letisko, na ktorom som za 10 minut cesty taxikom. Pripadne som za 55 minút vo Viedni na letisku a ideme do celého sveta.
Neviem, v ktorej casti Bratislavy byvas, ale su aj kludnejsie miesta v BA s blizkostou prirody. Ruzomberok mi zrovna nepripada ako kludne miesto, skor priemyselne a vecne upchate. O mnozstve neprisposobivych obyvatelov nehovoriac. A byvanie na dedine (kdekolvek) zvacsa znamena zdlhave dochadzanie do prace, komplikovana logistika s detmi (skola, kruzky...). Takze ja by som sa zariadila podla muzovej prace (kedze ty ako ucitel si pracu najdes kdekolvek) a moznosti pre deti (skola, volnocasove aktivity...).
@kp7333 V RK už zápchy nie sú. Poza mesto ide dialnica. Od včera.
Ani neprispôsobivých nie je veľa, skôr problém s prácou.
@anonym_autor V Žiline je smrad ako v opičárni tiež. Bežne ľudia kúria v RD odpadkami a nedá sa tu dýchať 😀 Nerob si ilúzie...
@procrastique odpadkami kúria všade. Orava, Kysuce, okolo B. Bystrce - všade kde sú bežní občania ktorí nemajú mzdy ako poslanci v parlamente.
@procrastique odpadkami kúria všade. Orava, Kysuce, okolo B. Bystrce - všade kde sú bežní občania ktorí nemajú mzdy ako poslanci v parlamente.
@anonym_0d4bee Nerobme tu z podpriemeru a sedlače, čo kúri odpadkami "bežných občanov". Ďakujem.
@anonym_autor A kde sa tam chces zamestnat? Velmi rychlo ta prejde priroda aj pokoj.

Rozhodla by som sa podla prace, aktualne je problem na pracovnom trhu, zalezi od vasho zamerania, manzel bude tahat najblizsie roky vas rozpocet + isli by ste do podnajmu alebo mate na kupu noveho bytu?