icon

Je neskoro odísť do zahraničia po štyridsiatke?

adik64
Dnes o 07:39

Ahojte, vzhladom na situaciu, ktora tu na Slovensku je a nie je perspektiva zlepsenia, uz dlhsie zvazujem odchod z tejto krajiny. Laka ma zivot v Prahe, toto mesto milujem, len neviem, ci nemam nerealne predstavy. Mam 42 rokov, vystudovanu VS ekonomickeho zamerania. Deti ani partnera nemam, som sama. Zijem z priemerneho platu, t.j. ani uspory bohvieake plus mam byt na hypoteku. Toho by som sa vsak nechcela vzdat, skor si viem predstavit ho niekomu prenajat. Je mi jasne, ze s otvorenou narucou na mna nikde necakaju, ale napriek tomu, je realny predpoklad sa tam v tomto veku uchytit a slusne zit?

Strana
z3
anonym_c2fbb8
Dnes o 13:44
@adik64

@anonym_c2fbb8 Zijem v regione, kde je nizka cena prace a malo pracovnych prilezitosti (severovychod SR). Ludia tu bezne robia za minimalku a su radi, ze maju pracu. Uz keby som odisla do BA, nemala by som problem najst si kvalifikovanu pracu za vyssi plat. Ale ked uz sa mam presidlit do BA, co som tiez zvazovala, rozumnejsie mi pride rovno ist za hranice, kedze perspektiva zlepsenia situacie na Slovensku nie je.

@adik64 jasné to chápem,lebo nevedela som ci si z ba a uz tu je problém s kvalifikaciou vyžiť....
No pozri sa,urob si prieskum,skus zistiť schopnosti, ktoré vyžadujú na pozíciách,kde by si si to vedela predstaviť
Lebo....ak by si niekde mala začať casnickou a ze pocas toho sa budes vzdelávať, tak to nieje ideál
Nikdy nieje neskoro ale tiež len hodiť sa do vody nieje cesta...si ekonómka 😋si zrataj,kde čo ako, vyhľadaj si informácie,maj záložný plán, keď by nešlo všetko ako by si chcela
Rezervu nemáš,tak musis sa viac pripraviť
Ale ide to...

tundra
Dnes o 13:46
@adik64

Dakujem vam vsetkym za podporu ♥️
Ti, ktori ste urobili taketo rozhodnutie, kde ste zacali? Mali ste uz istu pracu a byvanie, ked ste odchadzali? Ci najprv poriesit byvanie a pracu hladat az na mieste?

@adik64 mal som 40+,ked som odisiel do Švajčiarska.3 mesiace som byval v obytnom kontajnery,od zamestnavatela,bolo to kontajnerove mestecko, pre zamestnancov.Zaciatky byvaju vzdy tazke,je len na tebe,ako sa k tomu postavis.
Najdôlezitejsie je, najst pracu,nasledne ubytovanie.
Tiez som nikoho nepoznal,manzelka a deti prisli po roku...Niekedy je cesta ciel,je len nas,ako sa s tym vysporiadame.Prajem ti vela stastia🍀.

katkazatka
Dnes o 13:51
@anonym_d5e565

@adik64 si sama a žiješ z priemerného platu. Tebe bude biedne všade nech tu vládne hocikto

@anonym_d5e565 to nie je len o krajci chleba. Je to o celkovom nastavení štátu, o možnostiach, o kultúrnosti národa... Sú ľudia ktorým nestačí kus chleba a pohár vody. Zaujíma ich aj čo sa deje v tomto štáte.

adik64
autor
Dnes o 14:05

Este na doplnenie dodam, ze v zasade sa nemam zle, ale v poslednom case sa citim akasi zacyklena, uviaznuta vo svojom zivote. Chcela by som este nieco skusit, zazit, posunut sa niekam, nieco dosiahnut. V sucasnej praci tu moznost nemam, navyse vela firiem tu v okoli konci a v pripade, ze by to postihlo aj mojho zamestnavatela, nemam tu takmer ziadne moznosti sa solidne zamestnat. Zijem osamelo, okrem bytu nemam prakticky ziadne vazby. Mam tu zopar priatelov, ale s tymi vieme byt v kontakte aj online. Inac ma tu nic velmi nedrzi, preto nad tym rozmyslam. Mozno je to prejav krizy stredneho veku, neviem 😀

tundra
Dnes o 14:07
@adik64

Este na doplnenie dodam, ze v zasade sa nemam zle, ale v poslednom case sa citim akasi zacyklena, uviaznuta vo svojom zivote. Chcela by som este nieco skusit, zazit, posunut sa niekam, nieco dosiahnut. V sucasnej praci tu moznost nemam, navyse vela firiem tu v okoli konci a v pripade, ze by to postihlo aj mojho zamestnavatela, nemam tu takmer ziadne moznosti sa solidne zamestnat. Zijem osamelo, okrem bytu nemam prakticky ziadne vazby. Mam tu zopar priatelov, ale s tymi vieme byt v kontakte aj online. Inac ma tu nic velmi nedrzi, preto nad tym rozmyslam. Mozno je to prejav krizy stredneho veku, neviem 😀

@adik64 v živote môžeš banovať,len to,čo nespravíš😉.Veď,keď sa nenaplnia tvoje predstavy,máš sa kam vrátiť...

adik64
autor
Dnes o 14:14
@tundra

@adik64 v živote môžeš banovať,len to,čo nespravíš😉.Veď,keď sa nenaplnia tvoje predstavy,máš sa kam vrátiť...

@tundra To ano, ale brzdi ma moznost, ze ak to nevyjde, pridem o uspory a vratim sa so stiahnutym chvostom a bez penazi na novy zaciatok...

anonym_47fa82
Dnes o 14:18
@anonym_046523

@anonym_47fa82
Ty presne pasujes na Ceske prislovie:
"Kdo se boji sere v sini"

@anonym_046523 Hm asi preto mam odzitych vyse 5 rokov v Prahe.

anonym_d7890c
Dnes o 14:22

@adik64 Poznám pár žien, ktoré sa neučili v mladosti cudzí jazyk ( okrem ruštiny), a išli robiť operky do Rakúska, alebo Nemecka vo veku okolo 60 rokov a zvládli to. Takže vy ste stále mladá, myslím, že vek nie je problém

tundra
Dnes o 14:27
@adik64

@tundra To ano, ale brzdi ma moznost, ze ak to nevyjde, pridem o uspory a vratim sa so stiahnutym chvostom a bez penazi na novy zaciatok...

@adik64 ked, sa budes pozerat na to cez peniaze,tak urobis spravne rozhodnutie tazko.Mna dost ludi odhovaralo od Švajciarska,ze je tu draho a bla,bla,ale v konecnom dôsledku,po rokoch vidim,ze to bolo najlepšie rozhodnutie,ktore sme spravili.Škoda,ze som neodisiel,uz pred rokmi,hoci som tu moznost mal....

1andrea111
Dnes o 14:35
@anonym_47fa82

@anonym_47fa82 bola by si ochotná sa o svoje skúsenosti podeliť napíšeš mi prosím ss. Ďakujem

adik64
autor
Dnes o 14:44
@anonym_47fa82

@anonym_47fa82 Tiez ta poprosim, ak si ochotna podelit sa o nejake skusenosti, postrehy cez ss 🙂

sara07
Dnes o 14:51
@anonym_c2fbb8

@sara07 v Česku je to podobné, že berú toľko z platu
Takže to nieje az tak prelomové
No a porovnavas hlavné mestá?
Ja súhlasím, že treba skúsiť no reálny prieskum trhu práce,trh nehnuteľností,doprava je základ
A či jej schopnosti budu dostačujúce,lebo nejako mi nejde do hlavy, že na svk ma problém a možno tiež by stačilo sa doucit

@anonym_c2fbb8
my máme najvyššiu cenu prace na slovensku , máme transakčnu dan - mysliš že to sa nepremieta do mzdy ,
česko má cca 40,3% my 54,3%
ked si pozrieš ako su na tom živnostnici tak to je kapitola sama o sebe

anonym_47fa82
Dnes o 14:59
@1andrea111

@anonym_47fa82 bola by si ochotná sa o svoje skúsenosti podeliť napíšeš mi prosím ss. Ďakujem

@adik64
@1andrea111 Nemusim nic cez ss.
Mas pohovory. 10. Prve kola online, ale potom sa aj tak musis dostavit osobne. Nic ti nemusi vyjst, budes skusat dalej. Ak zostanes v sucanej praci, tak si budes musiet brat neustale na pohovory dovolenku (ak ti to zamestnavatel umozni). Pripadne das najprv vypoved, ale potom si bez prijmu. Musis niekde prespat (hotel, airbnb). Su to naklady. A do toho este hladat najom, fyzicke obhliadky bytov (ak nie si zorientovana v PHA tak mozes zakotvit v totalnom ghette 50 a viac min od mozneho pracovneho miesta). Plus musis prenajat svoj byt na SK, aby si nemala navyse naklady, to si tiez vyzaduje znacnu pritomnost.
Cele toto zosuladit sama je hardcore.
Ale horsa podla modreho zrebca do cohokolvek.
Ak to das - palce hore. Ale podla mna sance su malinke.

petronelag
Dnes o 15:22
@anonym_47fa82

@adik64
@1andrea111 Nemusim nic cez ss.
Mas pohovory. 10. Prve kola online, ale potom sa aj tak musis dostavit osobne. Nic ti nemusi vyjst, budes skusat dalej. Ak zostanes v sucanej praci, tak si budes musiet brat neustale na pohovory dovolenku (ak ti to zamestnavatel umozni). Pripadne das najprv vypoved, ale potom si bez prijmu. Musis niekde prespat (hotel, airbnb). Su to naklady. A do toho este hladat najom, fyzicke obhliadky bytov (ak nie si zorientovana v PHA tak mozes zakotvit v totalnom ghette 50 a viac min od mozneho pracovneho miesta). Plus musis prenajat svoj byt na SK, aby si nemala navyse naklady, to si tiez vyzaduje znacnu pritomnost.
Cele toto zosuladit sama je hardcore.
Ale horsa podla modreho zrebca do cohokolvek.
Ak to das - palce hore. Ale podla mna sance su malinke.

@anonym_47fa82 Aj ja by som s takýmto vzdelaním skúsila najprv Bratislavu, tam je nie až také zložité začať.

Strana
z3