Je presťahovanie do Prahy po päťdesiatke dobrý nápad?
Prestahovali by ste sa do Prahy vo veku 50r, dve dospele dcery, manzel 56r? Predali by sme nehnutelnost na Slovensku a riesili kupu bytu tam a nove prace. Alebo je to v tomto veku uz neskoro?
@anonym_autor nikdy nie je neskoro,ked chces zmenu.Jeden znamy predal s manzelkou dom,ako 86 rocny a prestahovali sa do novostavby,ktoru kupili...
Nikdy nie je neskor na zmenu. Len mala poznamka, nehnutenosti v Prahe su este drahsie ako v Bratislave (vyssie platy, turisti, airbnb,...)
@anonym_09a6ef Ano, toto je bohuzial pravda, preto by sme isli z domu do bytu, ale to nam nevadi
ak tam máte obaja prácu už vybavenú, tak nie je problém. Len si treba uvedomiť, že tam bude veľa doplácať za kúpu bytu v Prahe. Ale teda rátam s tým, že toto všetko vieš
@anonym_09a6ef Ano, toto je bohuzial pravda, preto by sme isli z domu do bytu, ale to nam nevadi
@anonym_autor To len na margo, ako kamos nedavnospominal, ze kupil 3 izbovy starsi byt 65m2 v panelaku v Prahe za 7,5 mil Kc a este ho caka rekonstrukcia za 1.2-1,5 mil. Kc.
Je to len na vas, mne by chybali susedia, priatelia, cela ta socialna siet, prakticky ma to odradza sa stahovat aj teraz, zdedili a mame uz do velkej miery prerobeny druhy dom, obrovska zahrada, ale mne sa tam "nechce" lebo viem, o co vsetko prijdem... je to ine zabehnut ku kamoske pesi a potom to mat 40km... a to sme sa kedysi dva krat medzinarodne stahovali, ale uz veru nie... .ked tam nemas vyhliadku skvelej prace, nejake kontakty, mna by to nelakalo...
Priklad cien novostavba 60m2 od 10 mil kc (400 tis eur)
https://www.dum-leopold.cz/vyber-bytu-leopold?f...
@anonym_autor no ak máš ten dom v BA pod hradom, tak potom v pohode
Veď 50 je ok vek. Len ja by som nešla do Prahy, nemám rada veľké mestá, vadí mi žiť v rušnom prostredí plnom ľudí. Zvolila by som si menšie mesto v blízkosti Prahy, keď už. Ak je to váš sen, treba si ho splniť. Veľa šťastia 🍀
@anonym_autor no ak máš ten dom v BA pod hradom, tak potom v pohode
@sasa1310 Nemame ho pod hradom 😂
Veď 50 je ok vek. Len ja by som nešla do Prahy, nemám rada veľké mestá, vadí mi žiť v rušnom prostredí plnom ľudí. Zvolila by som si menšie mesto v blízkosti Prahy, keď už. Ak je to váš sen, treba si ho splniť. Veľa šťastia 🍀
@7miriam77 Ktore mestecko? Rada sa inspirujem 🙂
@anonym_autor chodievaš do Prahy? Poznáš to tam? Dalo by sa aj skúsiť si tam život, na mesiac niečo prenajať. Nie je to keď tam človek žije ale je to viac ako nič
co praca ? deti byvaju uz same ?
inak ak chces odist kvoli politickej situacii tak tam to pojde cez kopirak.
Praha - Libeň, 58 m2, 8.1 mil. Kč
Kúsok od hl. mesta - Jílové u Prahy, 52 m2, 7.7 mil.
Ja zas milujem velke mesta a rušno . Keby mam dospele dieta urcite by sme sli aj v 50tke
Ale my asi do Viedne
Predpokladám, že Prahu máte prejdenú, viete, aké sú možnosti zamestnania, kde by ste chceli bývať a máte prehľad o cenách nehnuteľností v častiach, kam by ste chceli ísť. Ak nie, týmto začnite. A keď všetko budete mať a budete s tým ok, potom určite najprv riešiť prácu, až následne riešiť predaj bývania a kúpa nového. Aj keby ste pár mesiacov bývali v nájme.
Čo sa týka veku, to je v pohode. Záleží iba na tom, či ste v poriadku s tým, že budete ďalej od rodiny a priateľov. Že nebudeš tak často s vnúčatami napríklad. Na druhej strane, BA - Praha vieš robiť aj každý víkend, ak by človek veľmi súrne potreboval.
Praha je prekrasna, multikulturna, rozvinuta, tolerantna. Kazdy si tam najde svoje. Ja by som isla hned.
poznam starsich, len tam mali vydate dcery, tak to bolo asi jednoduchsie. aj dalsia znama uvazuje, ze na dochodok pojde za dietatom, ktore tam ma rodinu.
A dcéry, kde budú bývať? Ja by som radšej zostala bývať blízko svojej rodiny, Praha je veľmi drahá a aj veľká, to starším ľuďom ani nie je potrebné, to je skôr pre mladých, aby si tam našli prácu a ak sa im bude páčiť zostanú. A aj zamestnanie na vyšších postoch treba ovládať česky, poznať to tam. Ak by som išla do Čiech tak skôr do Brna, ale aj tam je už teraz veľa ukrajincov, nie je to také ako dávnejšie.
Predpokladám, že Prahu máte prejdenú, viete, aké sú možnosti zamestnania, kde by ste chceli bývať a máte prehľad o cenách nehnuteľností v častiach, kam by ste chceli ísť. Ak nie, týmto začnite. A keď všetko budete mať a budete s tým ok, potom určite najprv riešiť prácu, až následne riešiť predaj bývania a kúpa nového. Aj keby ste pár mesiacov bývali v nájme.
Čo sa týka veku, to je v pohode. Záleží iba na tom, či ste v poriadku s tým, že budete ďalej od rodiny a priateľov. Že nebudeš tak často s vnúčatami napríklad. Na druhej strane, BA - Praha vieš robiť aj každý víkend, ak by človek veľmi súrne potreboval.
@melanta no podľa jej komentárov toto všetko nepredpokladám, že má prejdené.
dospele dcery by sli s vami ? aknby sommtam mala dobru pracu ja by som sla ale najprv na rok do podnajmu a aknby sa mi tam pacilo (praca okolie atd) tak az potom by som riesila trvale byvanie
v 50 tke mas pred sebou este 15 rokov prace takze od toho by sa to odvijalo
Ak by som tu mala dobru odbornu pracu a tam len nejake nizko hodnotene neodborne prace potom
by som nesla
do phy kedykoľvek ... resp. do predmestia ... aj keď poznám mladých okolo 30 čo kúpili v holešovicích 3-i byt ... hľadali ale dosť dlho ...
@anonym_853652 Deti nebyvaju same, tento rok budu maturovat a chcu ist s nami
@anonym_853652 Kvoli politickej situacii nie, ale v tomto mas bohuzial pravdu ☹
@anonym_autor krásne mestečka v blízkosti Prahy ...Beroun, Mělnik, Řičany...všetky sú cca 30 km od Prahy a fakt krásne kľudné mestečká....a isto aj kúpa bytu bude reálnejšia 😚
@7miriam77 Dakujem 🙂
@anonym_853652 Deti nebyvaju same, tento rok budu maturovat a chcu ist s nami
@anonym_autor a co ta praca ?
@7miriam77 Dakujem 🙂
@anonym_autor za mna osobne ano
ak chcu deti, pracu si viete zohnat , kedy ak nie teraz , kolko ludi sa odpichlo práve až v 50 , ešte sa vám to stihne aj započitat do dôchodku ak vám to aj nezachrani ..
za mna rozhodne aj teraz aj z 1 najcenejšou škatulou veci len
si zober tie divadla, si zmyslíš a ideš ... uplne ine možnosti ...

Nikdy nie je neskor na zmenu. Len mala poznamka, nehnutenosti v Prahe su este drahsie ako v Bratislave (vyssie platy, turisti, airbnb,...)