icon

Kam do zahraničia by ste sa odsťahovali?

12. feb 2026

Ak by ste mali možnosť, kam do zahraničia by ste sa odsťahovali? Kde je lepší život?

anonym_0a4f55
13. feb 2026

@anonym_autor tak potom neviem, aky skandal riesia, s hlavou guvernera, nech ich tam natahaju vsetkych🌚ked pasacek kôz polozi Minesotu do nutenej spravy🤣

Falešná epidemie autismu
Další podvod se týkal federálně financovaných služeb pro děti s autismem. Obžalovanou je žena jménem Asha Farhan Hassanová. Ona a její spolupachatelé oslovili rodiče v somálské komunitě, aby zapsali své děti do programů terapie pro autisty. Podle vyšetřovatelů nezáleželo na tom, zda dítě mělo diagnostikovaný autismus: Hassanová zajistila falešnou diagnózu.

Prokuratura uvedla, že podvod s autismem se týkal široké sítě lidí. "Aby zvýšili počet přihlášených dětí, Hassanová a její partneři vypláceli měsíční provize v hotovosti rodičům přihlášených dětí… Tyto provize se pohybovaly od přibližně 300 do 1500 dolarů měsíčně na jedno dítě. Výše těchto plateb závisela na službách, které dítě údajně čerpalo - čím vyšší byla schválená částka, tím vyšší byla provize," napsal City Journal.

Náklady na děti s autismem ve městě díky tomu raketově stoupaly - ze tří milionů dolarů v roce 2018 na 399 milionů dolarů v roce 2023. Zároveň se počet poskytovatelů služeb pro autisty ve státě ve stejném období zvýšil ze 41 na 328, přičemž mnoho Somálců založilo vlastní centra pro léčbu autismu s odkazem na potřebu "kulturně vhodných programů" speciálně pro Somálce. V době, kdy byl podvod odhalen, bylo údajně jedno ze 16 somálských čtyřletých dětí ve státě diagnostikováno s autismem - což je více než trojnásobek státního průměru.

melanta
13. feb 2026
@anonym_autor

@melanta umiestnila si ich tam legalne bez zelenej karty?

@anonym_autor legálne, oficiálne pracovné vízum, išlo v každom jednom prípade o človeka na pozícii s príjmom cez 20 000 usd mesačne, ktorým zamestnávateľ zabezpečoval na bývanie veľké byty na Manhattane. Nebavíme sa o imigrantoch či o niekom, kto sa chce dostať do USA lebo sa má doma zle. Neviem, prečo stále píšeš o tom, o čom píšeš. Zelená karta nie je potrebná, ak človeka dostane pracovné víza (pri kvalifikovaných pracovníkoch je to myslím H1B). Zelená karta je potrebná, ak si človek nevie nájsť prácu, kde ho zamestnávateľ sponzoruje.

autor
13. feb 2026
@melanta

@anonym_autor legálne, oficiálne pracovné vízum, išlo v každom jednom prípade o človeka na pozícii s príjmom cez 20 000 usd mesačne, ktorým zamestnávateľ zabezpečoval na bývanie veľké byty na Manhattane. Nebavíme sa o imigrantoch či o niekom, kto sa chce dostať do USA lebo sa má doma zle. Neviem, prečo stále píšeš o tom, o čom píšeš. Zelená karta nie je potrebná, ak človeka dostane pracovné víza (pri kvalifikovaných pracovníkoch je to myslím H1B). Zelená karta je potrebná, ak si človek nevie nájsť prácu, kde ho zamestnávateľ sponzoruje.

@melanta otazka znela, kam sa odstahovat do zahranicia, kde sa zije lepsie a nie, kde si v zahranici hladat legalne pracu. Vies legalne umiestnit do USA aj obycajnych ludi, ktori sa chcu prestahovat a su uz na dochodku?

melanta
13. feb 2026
@anonym_autor

@melanta otazka znela, kam sa odstahovat do zahranicia, kde sa zije lepsie a nie, kde si v zahranici hladat legalne pracu. Vies legalne umiestnit do USA aj obycajnych ludi, ktori sa chcu prestahovat a su uz na dochodku?

@anonym_autor ja viem, ako znela otázka. Ja som na tvoju otázku odpovedala ešte na prvej strane, ak si si nevšimla.

anonym_4c3812
13. feb 2026
@melanta

@anonym_4c3812 a práve preto je dôležité, aby šikovní ľudia ostali na Slovensko a pomohli zo zmeniť. Ak tu ostanú len tupci, ktorí volia Smerohlas a prípadne fašisti, tak to bude ešte horšie. V krajinách, kde je lepšie ako u nás, to nie je dobré samé od seba. Je to dobré preto, že si krajina drží doma šikovných ľudí a zvonka prijíma primárne šikovných ľudí. Takže je to na nás, ako sa k tomu postavíme.

@melanta toto nastavenie som mala možno posledných 10-15 rokov, ale keď vidím, že človek sa snaží a jeho snaha nie je ocenená, začína mi to byť jedno a rada ponúknem svoje schopnosti inej krajine a ľudom ktori ma ocenia. myslim, že takých je nás teraz viac.

anonym_a032c9
13. feb 2026

Jednoznačne Austrália, skúsil som si rok života v Sydney a nechcel som sa vrátiť späť do Európy, keby neboli víza tak ťažko obdržať nikdy by som som sa zrejme nevrátil...

autor
13. feb 2026
@melanta

@anonym_autor ja viem, ako znela otázka. Ja som na tvoju otázku odpovedala ešte na prvej strane, ak si si nevšimla.

@melanta ano, odpovedala si, ze najlepsie je zostat doma na Slovensku

anonym_d26d1d
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor USA dôchodcov neprijíma, len mladých produktívnych ľudí, ktorí budú odvádzať dane

tiezjedna
13. feb 2026
@melanta

@tiezjedna áno, preto je potrebné, aby sme tu ostali, aj keď tu je aktuálne nahovno. Aby sme nezväčšovali silu skupine obyvateľstva, ktorá volí tento smrad. Ak odídeme, necháme to v ich rukách a nezmení sa to. Ak tu ostaneme, je šanca, že smerohlas raz odumrie.

@melanta ja s tebou v zásade súhlasím. Na druhú stranu - život letí strašne rýchlo. Takže chápem každého, kto sa rozhodne ísť preč (a to nemá byť obhajoba môjho rozhodnutia, ja som k tomu mala osobné (rozumej zaláskovaná) dôvody.

autor
13. feb 2026
@anonym_d26d1d

@anonym_autor USA dôchodcov neprijíma, len mladých produktívnych ľudí, ktorí budú odvádzať dane

@anonym_d26d1d aj to nie vsetkych, musia mat zaruku buduceho zamestnavatela, ze na dane miesto nevie najst americana alebo investovat v USA nemale peniaze, pripadne byt vrcholovym sportovcom, vedcom a podobne.

autor
13. feb 2026
@melanta

@melanta
@anonym_d26d1d
mam dozivotne SSN a niekolkorocny pobyt v NY, ak by nebolo treba po ukonceni studia ziskat zelenu kartu pre dalsi pobyt, tak sa na Slovensko nevratim

dvadsatosem
13. feb 2026

Ja by som išiel žiť maximálne do čiech kvôli jazykovej bariére. Nie som moc dobrý v učení sa nových jazykov. Ale cestovať by som cestoval všade možne. Páčilo sa mi veľmi na Islande v lete, aj v norsku, cez zimu by som tam ale byť nechcel

anonym_29bc2a
13. feb 2026

My sme zili v De, CH, At a teraz sme v De a je nam tu dobre. Ako uprimne napisem len tolko ze tu z daleka nie je tolko rasistov ako v AT ci Ch

sima979797
13. feb 2026
@qrstxyz

Slovinsko, Chorvátsko alebo Poľsko. Srdcovka je Srbsko, ale život je tam ťažký.

@qrstxyz Srbsko by bola najlepšia krajina v Europe keby boli dobre platy ☺️❤️

sima979797
13. feb 2026

@anonym_autor Srbsko,Taliansko

autor
13. feb 2026
@sima979797

@sima979797 ak nebudeme brat do uvahy platy preco prave Srbsko?

anonym_d461cc
13. feb 2026
@anonym_autor

@melanta
@anonym_d26d1d
mam dozivotne SSN a niekolkorocny pobyt v NY, ak by nebolo treba po ukonceni studia ziskat zelenu kartu pre dalsi pobyt, tak sa na Slovensko nevratim

@anonym_autor Ja mam dlhodoby pocit, ze @melanta tu len tliacha 5te cez 9te a nema skusenosti a vedomosti k temam ku ktorym sa vyjadruje ako akoze "odbornicka".

natalka13
13. feb 2026
@anonym_95620d

@stanzi V BA sme mali zivotnu uroven, ktora je v Prahe OVELA drahsia. Mame sice nadstandardny prijem ale tu v Prahe si az taky nadstandardny zivot nezijeme. Nemozeme si dovolit kazdy den chodenie do restik, lietanie na predlzene vikendy(Prazske letisko je dost shit v tomto), vyuzivanie sluzieb tak casto ako v BA. Chyba nam priroda, ktora v BA bola doslova na par krokov. Lesy, priroda, Studnicka, jazera, cyklotrasy a komfort maleho mesta. V Prahe je tiez toho vela super ale v ohlade travenia casu v prirode je to neporovnatelne. Aj mi toho bude vela chybat ale tesim sa naspat.

@anonym_95620d nerozumiem v BA budes mat nizsi prijem, restiky su drahsie letenky rovnako. Zivotnu uroven co sa financii a ich minania nedvihnes

natalka13
13. feb 2026

Zit by som chcela v Taliansku.
Ale co tam sama?
Jednoduchsie je kupit si v BA 2i byt v centre a prenajimat si app domy na mesiac kde chcem.

bluka2
13. feb 2026

Za posledné roky sa mi život zdá naj v Dakare. Slnko ako na Kanárskych, ale všetky výhody mesta. Pokrokové mesto, celý svet tu je, je tu všetko. Môžeš mať z postele výhľad na oceán a pritom byt v centre, ale nie za takú cenu ako v Barcelone 😁 môžeš mať kuchára, upratovanie, babysitterka, na malé pomoci hocičoho za 200€ mesačne. Netreba sem ani viza. Super spojenia do Európy, aj lowcost. Sú tu miesta, že iba plne belochov, lebo teda nie som prvá, ktorá to tu objavila. Jediné, na čo treba platiť sú školy, ak chcete teda lepšiu európsku úroveň. Tak 1000€ mesačne na 2 deti. A celkovo to tu okrem tých služieb nie je o nič lacnejsie než v Europe. Takže nie je to úplne ako s vylozenymi nohami, treba aj trochu pracovať. Životná úroveň pre mňa ale top. Lepšie než západná Európa. Ľudia priateľskí, životne tempo v pohode, nie ako NY či také rýchle mesta, o dosť menej stresu.

bluka2
13. feb 2026

Inými slovami “all inclusive” celý rok

anonym_95620d
13. feb 2026
@natalka13

@anonym_95620d nerozumiem v BA budes mat nizsi prijem, restiky su drahsie letenky rovnako. Zivotnu uroven co sa financii a ich minania nedvihnes

@natalka13 Nerozumiem co ti nie je jasne. Moj prijem je rovnaky v BA ako aj v Prahe. V BA si za ten prijem mozem dovolit vyssi standard.

btus
14. feb 2026

láka nás Kanada, ale je to ďaleko. A ak Európa, tak Slovinsko, alebo Nórsko. More nepotrebujeme k životu, máme radi lezene a lyžovanie. A turistiku. Takže by sme vyberali podľa toho. Predsa len, Európania sú nám mentalitou veľmi blízko a aj životným štýlom.

qrstxyz
14. feb 2026
@sima979797

@sima979797 presne ❤️ najlepší ľudia sú tam 😁

anonym_75e3cc
14. feb 2026
@bluka2

Za posledné roky sa mi život zdá naj v Dakare. Slnko ako na Kanárskych, ale všetky výhody mesta. Pokrokové mesto, celý svet tu je, je tu všetko. Môžeš mať z postele výhľad na oceán a pritom byt v centre, ale nie za takú cenu ako v Barcelone 😁 môžeš mať kuchára, upratovanie, babysitterka, na malé pomoci hocičoho za 200€ mesačne. Netreba sem ani viza. Super spojenia do Európy, aj lowcost. Sú tu miesta, že iba plne belochov, lebo teda nie som prvá, ktorá to tu objavila. Jediné, na čo treba platiť sú školy, ak chcete teda lepšiu európsku úroveň. Tak 1000€ mesačne na 2 deti. A celkovo to tu okrem tých služieb nie je o nič lacnejsie než v Europe. Takže nie je to úplne ako s vylozenymi nohami, treba aj trochu pracovať. Životná úroveň pre mňa ale top. Lepšie než západná Európa. Ľudia priateľskí, životne tempo v pohode, nie ako NY či také rýchle mesta, o dosť menej stresu.

@bluka2 niv v zlom, ale tak ako bolo pre teba DE, Čína každá krajina kde si bola bola pre teba výborná pre deti, rodinný život a o pár mesiacov to bolo inak.Ty si ako kam vietor, tam plast😂DE si si nevedela vynachváliť a podobne bude na tom o chvíľu Dakar

bluka2
14. feb 2026
@anonym_75e3cc

@bluka2 niv v zlom, ale tak ako bolo pre teba DE, Čína každá krajina kde si bola bola pre teba výborná pre deti, rodinný život a o pár mesiacov to bolo inak.Ty si ako kam vietor, tam plast😂DE si si nevedela vynachváliť a podobne bude na tom o chvíľu Dakar

@anonym_75e3cc DE: super pre deti, otras pre rodiča, napríklad v pondelok teraz v NRW len tak zrušili školy. Čína: niečo podobne, k deťom super milí, ale škôlka aj 2000€ mesačne. V Dakare zatiaľ vidim len výhody, uvidime neskôr 😉

bluka2
14. feb 2026

A teda vit D a slnko v Nemecku začne chýbať až po určitom čase

pr85
Včera o 16:27
@majlo1234

Uruguaj, pripadne ina bezpecna krajina v latinskej amerike, kde je prijemne podnebie

@majlo1234 Asi aj ja tam, španielsky viem a je tam pokoj a hlavne tam prevláda belosske obyvateľstvo.

pr85
Včera o 16:27
@bluka2

@anonym_75e3cc DE: super pre deti, otras pre rodiča, napríklad v pondelok teraz v NRW len tak zrušili školy. Čína: niečo podobne, k deťom super milí, ale škôlka aj 2000€ mesačne. V Dakare zatiaľ vidim len výhody, uvidime neskôr 😉

@bluka2 Myslíš Dakar, Senegal?

bluka2
Včera o 17:10
@pr85

@bluka2 Myslíš Dakar, Senegal?

@pr85 ano