Kariéra verzus dieťa po štyridsiatke
Čaute. Som asi rok a pol rozvedená a rok žijem s partnerom. Obaja máme svoje deti, bývame spolu. Veľmi túžim po rodine, v predchádzajúcom vzťahu som bezúspešne roky prosila ex, aby sa nám venoval. Všetko stalo na mne. Teraz mám partnera, ktorý sa mi venuje, žijeme si úplne pokojný jednoduchý život, po ktorom som túžila. Obaja máme svoje koníčky a dobre sa dopĺňame. Mali sme na začiatku nejaké problémy, ale spracovali sme to a je nám spolu dobre. Momentálne mám prácu na určitu dobu. Veľmi by som chcela mať s ním rodinu, ale neviem, či ešte ísť do toho, alebo radšej sa venovať kariére. Problém je ten, že mám endometrióza a bojím sa, že neskôr už vôbec nebudem môcť mať dieťa. Stale je vo mne túžba všetko to zažiť s dobrým partnerom. Keby mám 30, je mi pár rokov suma fuk. On to vie, máme nechránený sex, ale zároveň mi vraví, aby som hľadala stabilnú prácu a kúpila si byť (sama to chcem), preto to vraví. Máte niektora podobnú skúsenosť?
"Venovať sa kariére" 😀 to nie je žiadna kariéra, ale boj o prežitie a keď Ti to bude lepšie s ďalším dieťaťom, tak smelo do toho.
Pokiaľ tento nový muž nezaraba aspoň 2500e v čistom, a kým nie je manžel, tak si myslím, že je to slučka na krk pre autorku, ale ved kľudne ja Ti prajem ešte aspoň 2 detičky.
@bluka2 prepáč, ale koľko mamiciek ma taky luxus ako ty,že majú svoju vlastnú doucovatelku,ktorá sa za nich učí s deťmi do školy a pripravuje s nimi vsetko do školy?myslím, že na Slovensku asi nula,mne chodí syn ešte aj tri krát do týždňa na tréningy na futbal a chodí domov až po 19tej večer, učím sa s ním a pripravujeme všetko do školy spolu kontrolujem mu všetko niekedy hodinu,niekedy dve podľa úloh,alebo ak majú nejakú písomku. Neviem si predstaviť dávať za to niekomu cudziemu peniaze. Jasne,chápem ked sú deti väčšie a majú problémy napr.s nejakým predmetom matikou,slovenčinou,alebo potrebuje doručiť nejaký jazyk,na prípravu na prijímačky...ale to kazdodenne učenie do 4-5 tej triedy to je podla mňa úplne zbytočné. Ja viem,písala si,že tvoji majú iný materinsky jazyk a teda doučuje ich v tom jazyku,lenže potom to tu nedávaj ako porovnanie, keďže my žijeme na Slovensku a takýto prípad tu máš asi len ty. Plus plávanie...aj keby moje dieťa vedelo v 7mich rokoch plávať nikdy by som ho nenechala bez dozoru. Nikdy.
@vanilka83 tak napr. moja vnučka má takúto pani na doučovanie, tiež preberú učivo a úlohy na ďalší deň a v okolí pani chodí do 3 rodín, tak ako píše @bluka2 radšej uberú niekde inde, ale dieťa má kvalitu čo sa týka učenia, lebo napriek tomu že rodičia majú VŠ tak pani je pre nich lepšia voľba časovo, vie 3 jazyky, chodia do štátnej školy, takto to zvolili a k tomu radšej pani ako súkromnú školu, pani je často s nimi sama, má dôveru rodičov, myslím si že to rodičia využívajú, len ty o tom nevieš, tiež platia 20 eur na hod 4 hod v týždni
@bluka2 ale to nie je len o oblečení z druhej ruky, oblečenie je to najmenej, v dnešnej dobe už nemá žiadnu hodnotu. Ja mám VŠ, pracujem vo vyštudovanej oblasti, napriek tomu si doučovateľku ani opatrovateľku nemôžem dovoliť. Ani pani na upratovanie domácnosti. Ani z môjho okolia nepoznám ľudí, ktorí by takéto služby využívali. A to sú všetko ľudia s VŠ, stredná trieda, žiadne socky. Tu sú úplne iné náklady na život v porovnaní s platmi ako u vás.
@anonym_64f7be Nestojí to všetko na doučovaní. Tým chcem povedať, dalo by sa to aj bez toho, ak proste tie peniaze nie sú. Aj keď sú tvoje argumenty logické, celkovo po tomto uvazujem, prečo teda odtiaľ zo SK väčšina ľudí (čo neopatruju rodičov) neodíde, keď je to všade inde “lepšie a lahsie”.
Niekto tu spomenul nemenovanú mamičku v Nemecku s 5 deťmi a práve v Nemecku sa mi nezdá, že by bol život z tých lahsich pre rodičov, tam ti jednoducho neodpustia žiadnu chybu (trochu meškať, nedôjst na milión stretnutí pre rodičov v škole a pod.)
@vanilka83 tak napr. moja vnučka má takúto pani na doučovanie, tiež preberú učivo a úlohy na ďalší deň a v okolí pani chodí do 3 rodín, tak ako píše @bluka2 radšej uberú niekde inde, ale dieťa má kvalitu čo sa týka učenia, lebo napriek tomu že rodičia majú VŠ tak pani je pre nich lepšia voľba časovo, vie 3 jazyky, chodia do štátnej školy, takto to zvolili a k tomu radšej pani ako súkromnú školu, pani je často s nimi sama, má dôveru rodičov, myslím si že to rodičia využívajú, len ty o tom nevieš, tiež platia 20 eur na hod 4 hod v týždni
@alenka58 rodicia ktori na to maju nech to kludne vyuzivaju. ja by som tiez velmi rada neriesila ulohy a ucenie s dietatom. ale nezijeme v state, kde si to bezni ludia mozu dovolit. a zena co je ucitelka bez TPP, bez vlastneho byvania neviem, ci na to ma financne.
@anonym_64f7be Nestojí to všetko na doučovaní. Tým chcem povedať, dalo by sa to aj bez toho, ak proste tie peniaze nie sú. Aj keď sú tvoje argumenty logické, celkovo po tomto uvazujem, prečo teda odtiaľ zo SK väčšina ľudí (čo neopatruju rodičov) neodíde, keď je to všade inde “lepšie a lahsie”.
Niekto tu spomenul nemenovanú mamičku v Nemecku s 5 deťmi a práve v Nemecku sa mi nezdá, že by bol život z tých lahsich pre rodičov, tam ti jednoducho neodpustia žiadnu chybu (trochu meškať, nedôjst na milión stretnutí pre rodičov v škole a pod.)
@bluka2 netvrdime ze je to inde lahsie. ale to, ze slovensko je na chvoste eu co sa tyka zivotnej urovne a nakladov na zivot je proste fakt. mozes si to vygooglit(mozno sa delime o miesto s madarskom). takze mat domacu ucitelku(nie doucovanie nejakeho predmetu) je tu povazovane za luxus.
@bluka2 netvrdime ze je to inde lahsie. ale to, ze slovensko je na chvoste eu co sa tyka zivotnej urovne a nakladov na zivot je proste fakt. mozes si to vygooglit(mozno sa delime o miesto s madarskom). takze mat domacu ucitelku(nie doucovanie nejakeho predmetu) je tu povazovane za luxus.
@anonym_dd1631 ok musím uznať. Každopádne zrovna ucitelka by doučovanie pre dieta nemusela potrebovať
@bluka2 je výhra mať také samostatné deti. Keď mal syn 2 roky, obaja moji rodičia vážne ochoreli trávila som s nimi v nemocniciach veľmi veľa času. A on mal regres. Silnú separačnú úzkosť. Nervové tiky. Väčšinu z toho už nemá, ale stále nedokáže ísť niekam sám, hoci už má 9,5 roka. Má aj selektivny mutizmus. Jedno šťastie je, že som učiteľka na ZŠ, takže chodí na školu, kde učím. Nie že by za mnou cez prestávky chodil, to vôbec. Ale ráno prídeme spolu, aj poobede ideme spolu domov a keď sa počas dňa vidíme, zakývame si. A ušetríme na doucovani 🙂 on teda žiadne nepotrebuje, max že sa ma spýta občas na zadanie nejakej úlohy, ale robí si ich sám.
V prvom rade sa sustred na deti,ktore mas a nie tie ktore nemas. V druhom rade na seba, aby si v pripade problemov mala stabilnu pracu a so svojimi detmi,kde ist byvat a az ked toto budes mat naporiadku si maj tretie dieta. Ked to vezmes v opacnom poradi, nemusis skoncit dobre..
@premyslena ty teda chlacholis autorku. A ze "casto sme zmatene"? Ja zmatena nie som vobec a myslim ze ani vacsina zien nie je. A autorka uz ma ine deti a povinnosti voci nim, neistu pracu a byt zmatena si proste dovolit nemoze
@anonym_ce6e24 Nechlácholím - a ona vie, že si nemôže dovoliť zmätok, preto sa prišla poradiť sem. Dostala odpovede, ktoré mi miestami naozaj nepripadajú adekvátne. Hájim slušný prístup a pochopenie.
No a kde je problém? Postupka: práca, byt, potom ho môžeš prenajať a urobiť si dieťa. Ak ešte budete spolu 😀
No a kde je problém? Postupka: práca, byt, potom ho môžeš prenajať a urobiť si dieťa. Ak ešte budete spolu 😀
@personality prehodnotila som to, a myslim si, vacsina tu ma pravdu. Musim mysliet na seba a moje deti, aj ked moj partner stoji pri mne a velmi mi pomaha. Co sa tyka sposobu komunikacie, nad tym je skoda sa zastavovat. Kazdy tym zrkadli predovsetkym sam seba....
@anonym_797801 ale treba radit zenam na slovensku s ledva priemernym platom domacu ucitelku, a ze maju deti chodit do skoly a na kruzky same. ked tu mhd nema polovica miest a v tej zvysnej chodia raz za hodinu, maximalne pol hodinu.
@anonym_dd1631 nikto nenúti ženu žiť tam, kde ide autobus raz za hodinu😏ako ja môžem za to, že žena žije z nízkej mzdy a býva tam, kde nie sú možnosti
@bluka2 tak to ti gratulujem, btw chodíš sa sem len chváliť, ako jedna nemenovaná rakúska mamička s 5timi deťmi, ktoré majú tiež tristo krúžkov. Máte v Afrike a v tom Rakúsku úplne iné podmienky a zázemie ako obyčajné slovenské ženy, ktoré nemajú opatrovateľky ani babysitterky ani doučovateľky, tak neporovnávaj, čo sa porovnať nedá. To nie je len plus jedno dieťa, ona má navyše dosť nahovno rodinnú a finančnú situáciu a predstavuje si nejakú rozprávkovú budúcnosť, ale toto nedopadne dobre.
@anonym_64f7be aké iné podmienky sú v DE, Afrike?vieš koľko stojí družina, krúžky v DE?poistenie, nájom, poistky za auto?Každý čo žije trocha iný život ako ostatné ženy je zhejtovany to je úplne bežné.Poznam rodiny kde príde raz týždenne upratovačka, lebo v sobotu chcú mať čas pre rodinu, alebo tréningy pre deti, alebo idú opatrovať starých rodičov.Tie peniaze sa najdu niekde sa uberie.Vzdy to je otázka priorít.tam kde žijem ja je úplne normálne, že rodina má raz za čas, keď chcú ísť do kina študentku, opatrovateľku.Alebo idú do práce a dieťa je s opatrovateľkou.Vsetko je o peniazoch a možnostiach.
@anonym_64f7be aké iné podmienky sú v DE, Afrike?vieš koľko stojí družina, krúžky v DE?poistenie, nájom, poistky za auto?Každý čo žije trocha iný život ako ostatné ženy je zhejtovany to je úplne bežné.Poznam rodiny kde príde raz týždenne upratovačka, lebo v sobotu chcú mať čas pre rodinu, alebo tréningy pre deti, alebo idú opatrovať starých rodičov.Tie peniaze sa najdu niekde sa uberie.Vzdy to je otázka priorít.tam kde žijem ja je úplne normálne, že rodina má raz za čas, keď chcú ísť do kina študentku, opatrovateľku.Alebo idú do práce a dieťa je s opatrovateľkou.Vsetko je o peniazoch a možnostiach.
@anonym_797801 Si mila. Ja som niekedy ku koncu svojho pobytu v DE pochopila, preco nie vsetky deti su v druzine. Tam kde som bola, boli poplatky podla prijmu rodicov. Ak zarobis slusny plat, aj 600 za to mozes zaplatit za 1 dieta. Zistis, ze pride sice kopec penazi a fuk, uz su hned aj prec. Zato pre ludi s malym prijmom su aj zadarmo. Tam sa planujem vratit len ako socialny pripad, cize dufajme, ze nikdy 😂 alebo ze by posledne dieta neznasalo druzinu, lebo bohuzial moj ju miloval a ani odtial nechcel ist domov, takze co uz, len platit. Kazda krajina ma svoje + a -
@anonym_dd1631 nikto nenúti ženu žiť tam, kde ide autobus raz za hodinu😏ako ja môžem za to, že žena žije z nízkej mzdy a býva tam, kde nie sú možnosti
@anonym_797801 ty si vtipna 😁 no odstahuj sa od rodiny a deti od kamaratov do 50km vzdialeneho mesta, lebo v tvojom nechodi mhd. namiesto toho, aby si isla tie deti zaniest teda ty.
a so zmenou prace to tiez nie je lahke. ved kazdy ma plat podla vzdelania a praxe. ak raz niekto nemoze robit kvalifikovanejsiu pracu, tak ako ma zarabat viac?
Vies co ti poradím z m9jej vlastnej skúsenosti. S novým partnerom od mojich 35rokov predrym 2 deti uz velskw samostatne sme sa rozišli teraz maju 17 a 14. Nového partnera neskutočne milujem chcela som s nim rodinu a mame teraz 3 roky syn a 4 mesacne dievcatko a vobec sa necítim šťastná keby sa dal vrátiť cas hned ho vrátim a ostanem sama s veľkými detmi. Svojho muža neskutočne milujem ale vôbec niesom šťastná vobec . Niekedy laska nestačí. Bohužiaľ. A zase som uveznena 2 malými deťmi co som mohla byt voľna a mam 38rokov takže moj zivot skončil. Moj osud je uz len vychovať male deti a zomrieť pretože kým oni budu dospelí ja uz stara. Vsetko ľutujem. Mohla som uz byt voľna 2 velke deti a užívať si život ale skončila som moj zivot sa skoncil 😔 takže ti radím nemaj uz deti len si užívaj deti uz mas
@anonym_ae984d vyhľadaj doktora

@anonym_dd1631 dám ti čísla, platím jej 20€/h, 6h týždenne. Čoskoro prejdeme na 4h týždenne, po tomto vysvedčení myslím, že to bude stačiť. Je to Francúzka s PhD, 100% spoľahlivosť, človek, ktorý je super príkladom pre deti aj jej osobnosťou, štýlom komunikácie a všetkým. Ale ucitelka mojho syna mi poslala aj ine možnosti začínajúc od 114€ na mesiac za 4h týždenne. Ak by som bola v tiesni, hľadala by som v tomto súdku.
@bluka2 ale to nie je len o oblečení z druhej ruky, oblečenie je to najmenej, v dnešnej dobe už nemá žiadnu hodnotu. Ja mám VŠ, pracujem vo vyštudovanej oblasti, napriek tomu si doučovateľku ani opatrovateľku nemôžem dovoliť. Ani pani na upratovanie domácnosti. Ani z môjho okolia nepoznám ľudí, ktorí by takéto služby využívali. A to sú všetko ľudia s VŠ, stredná trieda, žiadne socky. Tu sú úplne iné náklady na život v porovnaní s platmi ako u vás.