Kedy je ten správny čas na dieťa?
S manželom sme vo veku, kedy máme zázemie, niečo sme pocestovali, vybláznili sme sa a pracovne sme už tiež celkom stabilizovaní. Raz by sme deti chceli, ale zároveň si vieme predstaviť aj život len vo dvojici, takže to nie je úplne tak, že by sme mali pocit, že bez detí náš život nemá zmysel (ak by mal niekto potrebu písať poznámky na vek a že sa to ani nemusí podariť ak nemáme čerstvo 20 rokov a podobne)…
A ja vlastne neviem, či už do rodičovstva ísť, alebo ešte čakať.
Keď vidím bábätko, veľmi ma to teší. Keď si predstavím také malé bábätko, že by bolo naše, tak si hovorím, že áno, chcela by som do toho ísť. Ale potom vidím okolo seba ľudí s väčšími deťmi – ráno vstávať, chystať dieťa do škôlky pred prácou, po večeroch sa učiť so školákom… a pri tejto predstave už také nadšenie necítim.
Viem si predstaviť mať bábätko, ale vôbec si neviem predstaviť samu seba ako mamu škôlkara alebo školáka. A vlastne si ani neviem predstaviť, ako by náš život potom vyzeral.
Dosť ma desia aj prebdené noci a hlavne predstava, že dieťa môže nejako narušiť náš vzťah. Teraz nám to spolu veľmi vyhovuje, máme krásny vzťah, sme si blízki.Bojím sa, čo sa stane s naším putom, lebo tu sú veci ktoré sa odhadnúť dopredu nedajú.
Okolie už tiež začína tlačiť na pílu – „A kedy budú deti?“ a podobne. A ja mám pocit, že by som aj chcela… ale zároveň vlastne aj nechcem.
Tak sa chcem spýtať vás – podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?
A ak ste sa niekedy cítili podobne ako ja – čo vám pomohlo rozhodnúť sa?
@anonym_autor Tak v prvom rade so školákom je to oveľa jednoduchšie ako s babätkom, ktore ti furt len reve :D
@anonym_autor Ja ti síce neporadím, ale presne viem ako sa cítiš. Ťahá mi na 30 a mám v sebe pocit že už by to malo prísť že by som mala chcieť dieťa, ale my máme tak super život že sa bojím že ho "pokazím". Máme super práce, podnikanie, finančne sme v pohode zabezpečený, užívame si jeden druhého, chodíme na výlety a dovolenky, máme pravidelný a perfektný sex a ja sa bojím že v podstate o toto prídeme, že našu pohodu naruší decký plač, prebdené noci, že to naštrbí náš vzťah lebo nebudeme tak v pohode. Ja by som v podstate bola najradšej keby sa nám "šmyklo" a nemusela by som sa o tom rozhodovať 😔 muž je zase flegma on vždy povie na túto tému že ako chcem ja že on je šťastný so mnou a bol by aj dieťaťom
Tak vztah sa niektorým môže pokaziť aj na základe toho, že sa vo vztahu/v živote nudia a dieťa nie je dôvod aby sa vztah pokazil.
Po VS som si našla prácu, muž bol o 7r starsí, začali sme spolu bývať a otehotentela som skoro hned. Po prvej som si vravela, druhe nechcem. Mala bola nespavec, nervačka a teraz ked mala 5-6r som si povedala, že mi proste ešte niečo v živote chýba... tak čakame druhe
@anonym_autor Tak v prvom rade so školákom je to oveľa jednoduchšie ako s babätkom, ktore ti furt len reve :D
@thirstymonk a ty máš vôbec deti, lebo nie zo školákom len prídu reálne problémy.
@anonym_autor kašli na okolie, nech tlačí koľko chce. Ty sa musíš rozhodnúť, či chceš upustiť zo svojho komfortu. My sme neboli ochotní a deti nemáme. Je nám dobre a žijeme podľa svojich predstáv.
Dnes maju zeny prvy krat v historii validnu volbu ostat bezdetne. Ak dokazes svoj zivot naplnat niecom co dava zmysel tebe a nie iba prezivat tak dieta nepotrebujes. Vela ludi ale toto fakt ze nedokaze a tak si spravia deti ako odpoved na vsetky otazky co si ty budes musiet tiez davat (kariera , co chcem aby po mne ostalo ) atd
Kazdy bude niekedy nieco lutovat a he na tebe kedy si to lutovanie nacasujes. Bud si spravis dieta a budes lutovat co sa ti stalo s tvojim peknym zivotom alebo ho prezijes naplno a na starobu budes lutovat ze s deckom by ti bolo lepsie na stare kolena . Ale ta staroba bude stat za prd tak ci tak
@thirstymonk a ty máš vôbec deti, lebo nie zo školákom len prídu reálne problémy.
@anonym_834920 kazdy z nas to ma inak... ja podobne ako thirstymonk mam radsej obdobie ked uz dieta komunikuje je odplienkovane a nemusim hadat preco asi teraz place ...
@anonym_autor treba si ujasniť ci vobec dieťa chcete. Položte si otázku, že ak sa rozhodnete byt dobrovolne bezdetni ci to nebudete neskor ľutovať. Keď sa v 40ke/50ke budeš obzerať na rodiny s deťmi, bude ti ľúto ze nemáš takú rodinu?
Podľa toho sa zariadte. A dieťa potom čím skôr tým lepšie....
Ja len aby si nezabudla na jednu vec. Tvoj muž si urobí dieťa aj za 20 rokov. Ty už nie.
Nie,nikdy som sa tak necítila. Dieťa som chcela minútu po svadbe a manžel tiež.A nerozumiem čo tu chceš počuť. Desia ťa prebdené noci...tak si spinkaj nerušene naďalej. Ak dieťa mať nebudeš,tak nikdy nezistiš o čom to je,ani ti to nik nevysvetlí,niektoré veci sa vysvetlovať nedajú. Len mi napadlo kto asi bude žit na Slovensku trebars o 50 rokov. Ze by kopa počerných spoluobčanov? A určite zarobia aj na slušné dôchodky pre seniorov. Len taká myšlienka,teba toto trapiť nemusí,ty rob ako myslíš.
@anonym_834920 kazdy z nas to ma inak... ja podobne ako thirstymonk mam radsej obdobie ked uz dieta komunikuje je odplienkovane a nemusim hadat preco asi teraz place ...
@fairyy ja som mala fajn bábätká, avšak ako prišli povinnosti okolo školy, krúžky, medziľudské vzťahy detí, tak si s radosťou spomínam ako som popíjala kávu a jedla koláč v stede dňa na terase s kočíkom a kamoškami a jediná starosť bola farba hovienka 🙂.
@anonym_834920 On ich máš aspoň 3 (o ktorych tu vieme, ak ešte nepridal ďalšie). Veď je to katolík.
Dnes maju zeny prvy krat v historii validnu volbu ostat bezdetne. Ak dokazes svoj zivot naplnat niecom co dava zmysel tebe a nie iba prezivat tak dieta nepotrebujes. Vela ludi ale toto fakt ze nedokaze a tak si spravia deti ako odpoved na vsetky otazky co si ty budes musiet tiez davat (kariera , co chcem aby po mne ostalo ) atd
Kazdy bude niekedy nieco lutovat a he na tebe kedy si to lutovanie nacasujes. Bud si spravis dieta a budes lutovat co sa ti stalo s tvojim peknym zivotom alebo ho prezijes naplno a na starobu budes lutovat ze s deckom by ti bolo lepsie na stare kolena . Ale ta staroba bude stat za prd tak ci tak
@martinmmartin To mohli už ženy za socializmu. Nikto ich do rodičovstva nenútil.
Nie,nikdy som sa tak necítila. Dieťa som chcela minútu po svadbe a manžel tiež.A nerozumiem čo tu chceš počuť. Desia ťa prebdené noci...tak si spinkaj nerušene naďalej. Ak dieťa mať nebudeš,tak nikdy nezistiš o čom to je,ani ti to nik nevysvetlí,niektoré veci sa vysvetlovať nedajú. Len mi napadlo kto asi bude žit na Slovensku trebars o 50 rokov. Ze by kopa počerných spoluobčanov? A určite zarobia aj na slušné dôchodky pre seniorov. Len taká myšlienka,teba toto trapiť nemusí,ty rob ako myslíš.
@anonym_061423 Bude tu žiť multikultura z Indie, Pakistanom a subsaharskej Afriky.
@martinmmartin ty máš deti?
@martinmmartin To mohli už ženy za socializmu. Nikto ich do rodičovstva nenútil.
@pr85 . V sociku si nemal moznost nalozit so svojim zivotom uplne podla tvojich predstav. Dnes mas ovela viac moznosti a aj ovela vacsiu zodpovednost za svoje volby. Toto vacsinu ludi vnutorne desi a bolo im vtedy naozaj lepsie (vo vnutri) ked im tuuto zodpovednost zobral stat - vsetkym je zle a ja niesom blbec to spolocnost
@pr85 Tu nie, nizke davky mame.
@patrike A preto sa sem hrnú doslova davy Indov. Celá BA je nimi zapratana, donášky Bolt-u robia prakticky len oni. Ti odtiaľto len tak neodídu. A na dávkach nie sú, pracujú. Ich deti dostanú slovenské občianstvo a hinduizmus a sikhizmus budu hneď uznanymi náboženstvami. Vďaka Fico. :(
A po výhre PS prídu na radu černosi z Afriky (väčšinovo islam, minoritne kresťanstvo).
Moze sa to podarit hned alebo aj o rok,2 ci viac.Necakala by som,mate najlepsie podmienky na teraz,potom to uz bude este viac o pohodlnosti,este viac to budete odkladat az sa uz nepodari.Potom pride na rad umele oplodnenie,aj to vas vztah preveri,nemusi sa ujat na prvy,druhy,krat a potom to uz ide do penazi a riadne.
Tak kym si mlada,radsej takto zadarmo,prirodne ako potom s placom cez umele oplodnenie.
Tak to byva z väcsa,ked sa dlho caka.
Ja som mala 23r,25r,27r,30r a 37r ked som rodila.Deti mi pomaly ale isto odletia z hniezda,zostane este najmensi na radost,pre nas vsetkych ako to bolo a aj je,aj bude.
@pr85 . V sociku si nemal moznost nalozit so svojim zivotom uplne podla tvojich predstav. Dnes mas ovela viac moznosti a aj ovela vacsiu zodpovednost za svoje volby. Toto vacsinu ludi vnutorne desi a bolo im vtedy naozaj lepsie (vo vnutri) ked im tuuto zodpovednost zobral stat - vsetkym je zle a ja niesom blbec to spolocnost
@martinmmartin skús zazdieľať informáciu, ako sa vám podarilo s manželkou/partnerkou počať dieťa. Plánovane, neplánovane apd.
@anonym_fb8b4e Ten používa len antikoncepciu, takže asi nie. Niekde tuším spomínal, že má vazektomiu, takže nádej, aby mal deti je doslova mizivá.
@pr85 zase ta trapia cudzie gule? Ci este dnes pride na pretras aj nejaka cudzia maternica, Niektori ludia by sa fakt nemali mnozit.
@martinmmartin Ale aj za socíku boli bezdetné ženy (mal som učiteľku na strednej, ktorá bola bezdetná). A nikto to neriešil.
@martinmmartin Ale aj za socíku boli bezdetné ženy (mal som učiteľku na strednej, ktorá bola bezdetná). A nikto to neriešil.
@pr85 ale riesil. Doteraz to mas v pamati.
@anonym_fb8b4e Ten používa len antikoncepciu, takže asi nie. Niekde tuším spomínal, že má vazektomiu, takže nádej, aby mal deti je doslova mizivá.
@pr85 neverím, že by muž s vazektómiou bez detí išiel radiť žene s otázkou o rodičovstve na mamičkovskom fóre. To ako by som ja išla radiť mužovi na modrej streche do elektriny, keď nič o tom neviem.
@pr85 zase ta trapia cudzie gule? Ci este dnes pride na pretras aj nejaka cudzia maternica, Niektori ludia by sa fakt nemali mnozit.
@anonym_0f8237 Zase som sa dotkol vás childfree ľudí? Mne ste úplne fuk, ale keď na túto tému nemôžem ani vyjadriť svoj názor, tak je s vami niečo zle.
nepises vek, zazemie moze mat aj 25 aj 35rocny clovek.
podla toho opisu deti nechces, uvazujes co vsetko ti vezmu, okrem toho ze babatko je milucke nepises nic co ti dieta da.
Ako bolo spomenute, tvoj muz moze mat dieta aj po 50tke.

Správny čas nikdy. Otehotnela som lebo biologické hodinky blikali.