Kedy je ten správny čas na dieťa?
S manželom sme vo veku, kedy máme zázemie, niečo sme pocestovali, vybláznili sme sa a pracovne sme už tiež celkom stabilizovaní. Raz by sme deti chceli, ale zároveň si vieme predstaviť aj život len vo dvojici, takže to nie je úplne tak, že by sme mali pocit, že bez detí náš život nemá zmysel (ak by mal niekto potrebu písať poznámky na vek a že sa to ani nemusí podariť ak nemáme čerstvo 20 rokov a podobne)…
A ja vlastne neviem, či už do rodičovstva ísť, alebo ešte čakať.
Keď vidím bábätko, veľmi ma to teší. Keď si predstavím také malé bábätko, že by bolo naše, tak si hovorím, že áno, chcela by som do toho ísť. Ale potom vidím okolo seba ľudí s väčšími deťmi – ráno vstávať, chystať dieťa do škôlky pred prácou, po večeroch sa učiť so školákom… a pri tejto predstave už také nadšenie necítim.
Viem si predstaviť mať bábätko, ale vôbec si neviem predstaviť samu seba ako mamu škôlkara alebo školáka. A vlastne si ani neviem predstaviť, ako by náš život potom vyzeral.
Dosť ma desia aj prebdené noci a hlavne predstava, že dieťa môže nejako narušiť náš vzťah. Teraz nám to spolu veľmi vyhovuje, máme krásny vzťah, sme si blízki.Bojím sa, čo sa stane s naším putom, lebo tu sú veci ktoré sa odhadnúť dopredu nedajú.
Okolie už tiež začína tlačiť na pílu – „A kedy budú deti?“ a podobne. A ja mám pocit, že by som aj chcela… ale zároveň vlastne aj nechcem.
Tak sa chcem spýtať vás – podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?
A ak ste sa niekedy cítili podobne ako ja – čo vám pomohlo rozhodnúť sa?
@pr85 neverím, že by muž s vazektómiou bez detí išiel radiť žene s otázkou o rodičovstve na mamičkovskom fóre. To ako by som ja išla radiť mužovi na modrej streche do elektriny, keď nič o tom neviem.
@anonym_fb8b4e Všelijakí experti sa nájdu. Ale čo už má deti, nespomínal. Tak neviem. Je možné, že nejaké má. Treba sa ho opýtať. Ale antikoncepciu tu obhajuje jedna radosť.
@martinmmartin Ale aj za socíku boli bezdetné ženy (mal som učiteľku na strednej, ktorá bola bezdetná). A nikto to neriešil.
@pr85 Ano? To vies odkial? Urcite by vesala na nos svoje problemy ziakom🤦♀️
@patrike A preto sa sem hrnú doslova davy Indov. Celá BA je nimi zapratana, donášky Bolt-u robia prakticky len oni. Ti odtiaľto len tak neodídu. A na dávkach nie sú, pracujú. Ich deti dostanú slovenské občianstvo a hinduizmus a sikhizmus budu hneď uznanymi náboženstvami. Vďaka Fico. :(
A po výhre PS prídu na radu černosi z Afriky (väčšinovo islam, minoritne kresťanstvo).
@pr85 Dezolatske strasenie. Tych Indov je tu zanedbatelne promile. V celej EU je sloboda vierovyznania, mozu verit, comu len chcu, rovnako ako ty. Ty aj oni si to nechajte do sukromia, potom to nikomu vadit nemoze. Aj v Ustave mas hned na zaciatku :
Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.
@fairyy ja som mala fajn bábätká, avšak ako prišli povinnosti okolo školy, krúžky, medziľudské vzťahy detí, tak si s radosťou spomínam ako som popíjala kávu a jedla koláč v stede dňa na terase s kočíkom a kamoškami a jediná starosť bola farba hovienka 🙂.
@anonym_834920 ja som mala deti s refluxom a kolikami a kolac ked som chcela zjest som ho jedla 5 hodin a pila kavu studenu vecer po sprche ked dieta zaspalo konecne na dve plne hodiny
@anonym_fb8b4e Ten používa len antikoncepciu, takže asi nie. Niekde tuším spomínal, že má vazektomiu, takže nádej, aby mal deti je doslova mizivá.
@pr85 Nesir dezinformacie, nemam vazektomiu. Iba ju spolu s inymi modernymi metodami povazujem za ucinne a minimalne zdraviu skodlive riesenie, napriek skreslenym datam az klamstvam z radov katolickej uderky.
@pr85 Dezolatske strasenie. Tych Indov je tu zanedbatelne promile. V celej EU je sloboda vierovyznania, mozu verit, comu len chcu, rovnako ako ty. Ty aj oni si to nechajte do sukromia, potom to nikomu vadit nemoze. Aj v Ustave mas hned na zaciatku :
Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.
@patrike Promile ich tu nie je. Je ich tu pomerne dosť. A to všetko "vďaka" Ficovej antiimigracnej vláde, ktorá sem legálne ťahá rozličné neprispôsobiví etnika. Asi fakt chcu, aby sme dopadli ako Švédsko a a Francuzsko.
nepises vek, zazemie moze mat aj 25 aj 35rocny clovek.
podla toho opisu deti nechces, uvazujes co vsetko ti vezmu, okrem toho ze babatko je milucke nepises nic co ti dieta da.
Ako bolo spomenute, tvoj muz moze mat dieta aj po 50tke.
@natalka13 milujem tieto poznámky na vek, napíšem v úvode že na ne nie som zvedavá a i tak niekto má potrebu. Áno niekto otehotnie s ľahkosťou v 45 rokoch, niekto v 16, niekto v 25, niekto môže mať 20 a problém počať. A to že je niekto muž neznamená že automaticky musí byť plodný do 70 rokov, tiež je to individuálne a preto považujem za zbytočne tento faktor brat ako nejaký silný argument. Nebudem už len z princípu písať svoj vek keďže sa vždy nájdu jedinci, čo sa pustia do tejto vekovej témy aj keď vek nevedia tak nebudem im zbytočne dávať viac podnetov na takéto úvahy.
@patrike Promile ich tu nie je. Je ich tu pomerne dosť. A to všetko "vďaka" Ficovej antiimigracnej vláde, ktorá sem legálne ťahá rozličné neprispôsobiví etnika. Asi fakt chcu, aby sme dopadli ako Švédsko a a Francuzsko.
@pr85 Tak si daj cierne cizmy, gardisticku uniformu a pochoduj za biele katolicke Slovensko. Druha moznost je biela kapucna a habit, ale to pre teba nebude, KKK su protestanti a katolikov nemusia.
@natalka13 milujem tieto poznámky na vek, napíšem v úvode že na ne nie som zvedavá a i tak niekto má potrebu. Áno niekto otehotnie s ľahkosťou v 45 rokoch, niekto v 16, niekto v 25, niekto môže mať 20 a problém počať. A to že je niekto muž neznamená že automaticky musí byť plodný do 70 rokov, tiež je to individuálne a preto považujem za zbytočne tento faktor brat ako nejaký silný argument. Nebudem už len z princípu písať svoj vek keďže sa vždy nájdu jedinci, čo sa pustia do tejto vekovej témy aj keď vek nevedia tak nebudem im zbytočne dávať viac podnetov na takéto úvahy.
@anonym_autor Samotna lahkost otehotnenia je jedna vec, starostlivost o dieta a mozne vazne choroby rodica druha. Dochodkyna na stuzkovej, to je dost zvlastne ...
Vzdy sme chceli s manzelom deti. Takze mame 2 (chalan, baba) Pravdou je, ze sme si vela veci predstavovali ako budu a vela aj nie, to musis proste zazit, neda sa o tom ani pisat a dostatocne pripravit. Pravdou vsak aj je, ze dieta mas na cely zivot a neda sa vratit ked ta uz omrzi. To co ti mozem napisat za mna je, ze cele materstvo bude v tvojich rukach a tak ako si ho spravis ho budes mat. Muz bude vacsinou v praci a ty budes doma s babom. Takze ak si dieta naucis tak, ze bude uspavane, ze bude naucene na uuuplne ticho, ze s nim nikam nepojdes, lebo ved bude plakat a kooopec inych praktik, ktore su dnes “trendom” tak ano tvoj zivot si dovolim tvrdit sa zruti a ty budes mozno na praskoch. Pisem to preto, lebo opisujes zivot, ktory mi velmi pripomenul ten nas pred detmi ;) Moj zivot sa preto az tak nezmenil, lebo som si materstvo urobila tak, aby hlavne vyhovovalo mne- Spokojna mama= spokojne dieta. Nikdy som neuspavala, deti boli naucene na hluk kedze som ich nosila vsade so sebou, mala som teda vela casu na seba, na domacnost a na spolocne chvile s muzom napr. vecer kedze sme proste neuspavali a nespavali s detmi. Kazdy rok si tyz. letnu dovolenku doprajeme pre seba a deti idu k st. rodicom. Doteraz boli malicki a tym, ze som kazdy rok videla ako na slnku/ v lietadle tie deti vrestia, mojich som toho usetrila 🙂 Uz su vacsi takze bud rok pojdu uz s nami. Vsetko okolo deti si vies zariadit tak, aby to bolo ok a, aby vam uplne neskoncil ten vas zivot 🙂 Byt rodicom je ale uzasna vec. Drzim ti palce pri rozhodovani
@pr85 Tak si daj cierne cizmy, gardisticku uniformu a pochoduj za biele katolicke Slovensko. Druha moznost je biela kapucna a habit, ale to pre teba nebude, KKK su protestanti a katolikov nemusia.
@patrike Ani jedno, ani druhé robiť nebudem. Len by bol rád, aby moje deti vyrastali v európskej kultúre. Tebe sa asi páčia hidzaby na 12 ročných dievčatách, zákaz konzumácie bravčového a povinné dodržiavanie nekonzumacie jedla počas pôstneho mesiaca Ramadán. Toto všetko (a omnoho viac) sa už deje na viedenských základných školách, kde moslimovia tvoria už 41% žiakov.
@pr85 Mas to zle. Musis povedat "2 krasne slovenske deti" (a la Mazurek). Popripade, ze su biele este treba spomenut😃😄
@anonym_c6cc31 A hlavne od mala do kostola a pekne viest ku **krestanskej laske k bliznemu.
** netyka sa Indov, Africanov, moslimov, hinduistov atd.
@patrike Ani jedno, ani druhé robiť nebudem. Len by bol rád, aby moje deti vyrastali v európskej kultúre. Tebe sa asi páčia hidzaby na 12 ročných dievčatách, zákaz konzumácie bravčového a povinné dodržiavanie nekonzumacie jedla počas pôstneho mesiaca Ramadán. Toto všetko (a omnoho viac) sa už deje na viedenských základných školách, kde moslimovia tvoria už 41% žiakov.
@pr85 Nechcu bravcove ? Nech ho nejedia.Ty nechces potraty, tak nan tvoja zena nepojde. Len sa inym nestarajte do zivota, ci ste moslimovia, hinduisti alebo katolici.
@anonym_autor čím vyšší vek rodiča, tým menšia trpezlivosť na deti
@pr85 Nechcu bravcove ? Nech ho nejedia.Ty nechces potraty, tak nan tvoja zena nepojde. Len sa inym nestarajte do zivota, ci ste moslimovia, hinduisti alebo katolici.
@patrike Lenže oni zakazujú bravčové všetkým. Sú vo väčšine a nemoslimska menšina sa im musí prispôsobiť. A neporovnavaj to s potratom, to je vražda dieťaťa.
autorke tu prznia temu traja ci styria plemenni zrebci, nikto nie je na vase kecy zvedavy
Autorka
ja by som byt tebou nechala veci plynut - prestala by som sa chranit
mozno sa vam zadari hned, mozno o tri roky, mozno nikdy
ja osobne si zivot bez deti neviem predstavit
podla mna je to jedina hodnota v tomto nasom malom zivote, ktora existuje
nic ine na svete podla mna nema vacsi zmysel - ani cestovanie, ani ocenenia, ani peniaze, ani zazitky - nic, to vsetko je absolutne nic v porovnani s tym, ked ma clovek vlastne deti - je len taky šum vetra
ale to je moj nazor, nikomu ho nevnucujem
@patrike Lenže oni zakazujú bravčové všetkým. Sú vo väčšine a nemoslimska menšina sa im musí prispôsobiť. A neporovnavaj to s potratom, to je vražda dieťaťa.
@pr85 Nemozes mi diktovat, co mozem porovnavat. Ved ty si presne rovnaky, ides vsetkym nieco zakazovat kvoli tvojej viere. Zase ti zopakujem : viera patri do sukromia, nie na verejnost a uz vobec nemozes ziadat nieco od inych.
autorke tu prznia temu traja ci styria plemenni zrebci, nikto nie je na vase kecy zvedavy
Autorka
ja by som byt tebou nechala veci plynut - prestala by som sa chranit
mozno sa vam zadari hned, mozno o tri roky, mozno nikdy
ja osobne si zivot bez deti neviem predstavit
podla mna je to jedina hodnota v tomto nasom malom zivote, ktora existuje
nic ine na svete podla mna nema vacsi zmysel - ani cestovanie, ani ocenenia, ani peniaze, ani zazitky - nic, to vsetko je absolutne nic v porovnani s tym, ked ma clovek vlastne deti - je len taky šum vetra
ale to je moj nazor, nikomu ho nevnucujem
@anonym_a64de1 Mna prosim z tych zrebcov vynechaj, ja tu len nakladam arijskemu xenofobovi. Za mna ked zena chce, nech ma nula deti aj 10 deti, jej telo, jej volba.
Vzdy sme chceli s manzelom deti. Takze mame 2 (chalan, baba) Pravdou je, ze sme si vela veci predstavovali ako budu a vela aj nie, to musis proste zazit, neda sa o tom ani pisat a dostatocne pripravit. Pravdou vsak aj je, ze dieta mas na cely zivot a neda sa vratit ked ta uz omrzi. To co ti mozem napisat za mna je, ze cele materstvo bude v tvojich rukach a tak ako si ho spravis ho budes mat. Muz bude vacsinou v praci a ty budes doma s babom. Takze ak si dieta naucis tak, ze bude uspavane, ze bude naucene na uuuplne ticho, ze s nim nikam nepojdes, lebo ved bude plakat a kooopec inych praktik, ktore su dnes “trendom” tak ano tvoj zivot si dovolim tvrdit sa zruti a ty budes mozno na praskoch. Pisem to preto, lebo opisujes zivot, ktory mi velmi pripomenul ten nas pred detmi ;) Moj zivot sa preto az tak nezmenil, lebo som si materstvo urobila tak, aby hlavne vyhovovalo mne- Spokojna mama= spokojne dieta. Nikdy som neuspavala, deti boli naucene na hluk kedze som ich nosila vsade so sebou, mala som teda vela casu na seba, na domacnost a na spolocne chvile s muzom napr. vecer kedze sme proste neuspavali a nespavali s detmi. Kazdy rok si tyz. letnu dovolenku doprajeme pre seba a deti idu k st. rodicom. Doteraz boli malicki a tym, ze som kazdy rok videla ako na slnku/ v lietadle tie deti vrestia, mojich som toho usetrila 🙂 Uz su vacsi takze bud rok pojdu uz s nami. Vsetko okolo deti si vies zariadit tak, aby to bolo ok a, aby vam uplne neskoncil ten vas zivot 🙂 Byt rodicom je ale uzasna vec. Drzim ti palce pri rozhodovani
@anonym_9e82f0 praveze naopak.
@anonym_9b62ef ty tak pausalizujes. 🙂 Ze kto si nauci na uspavanie, tak bude mat? Fuu, silne tvrdenie. To som si aj ja hovorila. Dieta chcelo byt stale pri mne. Od narodenia. A nie, nenaucila som si ho na to. Ak som ho nechcela vziat na ruky a k sebe, ze nech aj place, tak bolo schopne vrieskat aj 2 hodiny. A zakazdym. Takze bola som hyena a takzvana moderna matka, co si to dietatko nakoniec vzdy privinula a neignorovala ho. Ak si mala ty deti, ze ani nepipli, predstav si, ze nema to tak kazdy. A nie je to vychovou ani zvykanim. A dokonca upolny hnus-aj som usppavala.😉
@pr85 Nemozes mi diktovat, co mozem porovnavat. Ved ty si presne rovnaky, ides vsetkym nieco zakazovat kvoli tvojej viere. Zase ti zopakujem : viera patri do sukromia, nie na verejnost a uz vobec nemozes ziadat nieco od inych.
@patrike neodpovedal si na viacere otazky ci mas deti. Si na mamickovskom fore a vyjadrujes a k tebe rodicovstva, takze mas deti? Ak ano, kolko? Ako ste sa rozhodli a povedali si, ze teraz je cas?
Si naivna, ak si myslis, ze budete mat rovnaky zivot s dietatom ako bez neho. Ani vas vztah nebude rovnaky, ani sex, ani cestovanie. Vsetko bude, ale vsetko bude ine. Dieta bude priorita uz navzdy. A zalezi aj ake bude dieta a co vsetko vam “dopraje”. Uz len mat dieta je obeta. Kazdy den sa pre neho obetujes v roznych formach. A zivot ti ukaze ze mat skolaka je ovela viac slobodnejsie a jednoduchsie ako mat novorodenca.😀 ja ked si spomeniem na zivot bez deti tak si vravim, ze hoci by som mala aj 30 a bola by som bez detí, tak ja som stale dieta. A tak to je. Ludia bez deti, su deti. A je to kvoli zodpovednosti. Ze mas plnu zodpovednost za vsetko ohladom svojho dietata. Ktore tu bude uz vzdy. Lasku k vlastnemu dietatu nepochopi nikdy clovek co dieta nema. A bezdetní sa mozu hnevat kolko chcu, nevedia o tom nič. Tiez som bola bezdetna, a nevedela som o tom nic, len som si myslela😀
@patrike neodpovedal si na viacere otazky ci mas deti. Si na mamickovskom fore a vyjadrujes a k tebe rodicovstva, takze mas deti? Ak ano, kolko? Ako ste sa rozhodli a povedali si, ze teraz je cas?
@billy_jean Ak ta to zaujima, tak nemam. Ako pisem vyssie, kazdy moze mat tolko deti a v takom case, ako chce, len su s tym spojene nasledky. Napriklad si niekto sviatostne nastrieka 5 kusov a potom sa tlacia v 2-izbovom byte. Niektora otehotnie ako 17 rocna, potom sa pretlka rozne zivotom. Ina caka do 40 a potom plati kliniky, zadari sa v 45-ke a ako 60 rocna ma nervy z pubertaka.
@billy_jean Ak ta to zaujima, tak nemam. Ako pisem vyssie, kazdy moze mat tolko deti a v takom case, ako chce, len su s tym spojene nasledky. Napriklad si niekto sviatostne nastrieka 5 kusov a potom sa tlacia v 2-izbovom byte. Niektora otehotnie ako 17 rocna, potom sa pretlka rozne zivotom. Ina caka do 40 a potom plati kliniky, zadari sa v 45-ke a ako 60 rocna ma nervy z pubertaka.
@patrike Tak super, ze bezdetný tu radi na rodinnom fóre. Dúfam, že máš aspoň bratov/ sestry. A ak môžem byť osobny, máš ešte na pláne deti?
Si naivna, ak si myslis, ze budete mat rovnaky zivot s dietatom ako bez neho. Ani vas vztah nebude rovnaky, ani sex, ani cestovanie. Vsetko bude, ale vsetko bude ine. Dieta bude priorita uz navzdy. A zalezi aj ake bude dieta a co vsetko vam “dopraje”. Uz len mat dieta je obeta. Kazdy den sa pre neho obetujes v roznych formach. A zivot ti ukaze ze mat skolaka je ovela viac slobodnejsie a jednoduchsie ako mat novorodenca.😀 ja ked si spomeniem na zivot bez deti tak si vravim, ze hoci by som mala aj 30 a bola by som bez detí, tak ja som stale dieta. A tak to je. Ludia bez deti, su deti. A je to kvoli zodpovednosti. Ze mas plnu zodpovednost za vsetko ohladom svojho dietata. Ktore tu bude uz vzdy. Lasku k vlastnemu dietatu nepochopi nikdy clovek co dieta nema. A bezdetní sa mozu hnevat kolko chcu, nevedia o tom nič. Tiez som bola bezdetna, a nevedela som o tom nic, len som si myslela😀
@anonym_7c9076 To je pravda. Ale deti sú pre mňa to najlepšie, čo sa mu mohlo stať a tiež som už v strednom veku, žiaden 20nik. Ale teraz si ich užívam omnoho viac.
@anonym_c6cc31 Ale ja nie som slovenskej národnosti. 🙂 Takze slovo "slovenské" tam nemôžem uviesť.
@pr85 Tak to mas problem. Lebo najprv zacnu vyhadzovat Indov, potom Ukrajincov, atd...a potom pridu na rad ti ostatni. Vies ako sa hovori- daj si pozor na to, co si prajes. Lebo by sa ti to mohlo splnit😏

@pr85 neverím, že by muž s vazektómiou bez detí išiel radiť žene s otázkou o rodičovstve na mamičkovskom fóre. To ako by som ja išla radiť mužovi na modrej streche do elektriny, keď nič o tom neviem.
@anonym_fb8b4e muz s vazektomiou jej moze dat svoj pohlad a skusenost, kedze autorka rozmysla, ci dieta vobec mat. To akoby jej ultrakonzervativny katolik s 15 detmi mudroval, ked ona deti nechce.