Kedy je ten správny čas na dieťa?
S manželom sme vo veku, kedy máme zázemie, niečo sme pocestovali, vybláznili sme sa a pracovne sme už tiež celkom stabilizovaní. Raz by sme deti chceli, ale zároveň si vieme predstaviť aj život len vo dvojici, takže to nie je úplne tak, že by sme mali pocit, že bez detí náš život nemá zmysel (ak by mal niekto potrebu písať poznámky na vek a že sa to ani nemusí podariť ak nemáme čerstvo 20 rokov a podobne)…
A ja vlastne neviem, či už do rodičovstva ísť, alebo ešte čakať.
Keď vidím bábätko, veľmi ma to teší. Keď si predstavím také malé bábätko, že by bolo naše, tak si hovorím, že áno, chcela by som do toho ísť. Ale potom vidím okolo seba ľudí s väčšími deťmi – ráno vstávať, chystať dieťa do škôlky pred prácou, po večeroch sa učiť so školákom… a pri tejto predstave už také nadšenie necítim.
Viem si predstaviť mať bábätko, ale vôbec si neviem predstaviť samu seba ako mamu škôlkara alebo školáka. A vlastne si ani neviem predstaviť, ako by náš život potom vyzeral.
Dosť ma desia aj prebdené noci a hlavne predstava, že dieťa môže nejako narušiť náš vzťah. Teraz nám to spolu veľmi vyhovuje, máme krásny vzťah, sme si blízki.Bojím sa, čo sa stane s naším putom, lebo tu sú veci ktoré sa odhadnúť dopredu nedajú.
Okolie už tiež začína tlačiť na pílu – „A kedy budú deti?“ a podobne. A ja mám pocit, že by som aj chcela… ale zároveň vlastne aj nechcem.
Tak sa chcem spýtať vás – podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?
A ak ste sa niekedy cítili podobne ako ja – čo vám pomohlo rozhodnúť sa?

@anonym_autor Zbytocne vela analyzujes. Ked to vsetko musis tak rozoberat a riesit sprava zlava zhora zdola, ake to bude ked bude skolkar, ake to bude ked bude skolak.... a potom su aj dalsie obdobie, puberta, sš, maturita, vš, dieta sa osamostatni, zalozi si mozno vlastnu rodinu a ty budes babka, budes mat vnucata atd atd atd. Si myslis, ze kazdy kto ma deti si najprv vedel vsetko predstavit ? Kazde jedno obdobie ? Ved to je nemozne. Dopredu nevies nic, vobec netusis ake dieta sa ti narodi, s akou povahou, vlastnostami, s akymi zdravotnymi tazkostami ved to je uplne zbytocne sa tak nad tym extra zamyslat. Bud sa lubime a dieta chceme so vsetkym tym nepredvidatelnym riskom a dobrodruzstvom a aj laskou co k tomu patri, alebo nie. A este ked aj financie su ok stabilne. Neni o com. Ale ked takym smerom uvazujes, tak ty asi skor nie. Ty mas rada istotu, stabilitu vybudovanu tebou. Rodicovstvo je pre dobrodruznejsie povahy, ktore vedia zariskovat a idu proste do neznama kde kopec veci ani nue je v ich rukach. Ale doveruju. Sebe, partnerovi, Bohu, zivotu ze to spolu stastne zvladnu.