Kedy je ten správny čas na dieťa?
S manželom sme vo veku, kedy máme zázemie, niečo sme pocestovali, vybláznili sme sa a pracovne sme už tiež celkom stabilizovaní. Raz by sme deti chceli, ale zároveň si vieme predstaviť aj život len vo dvojici, takže to nie je úplne tak, že by sme mali pocit, že bez detí náš život nemá zmysel (ak by mal niekto potrebu písať poznámky na vek a že sa to ani nemusí podariť ak nemáme čerstvo 20 rokov a podobne)…
A ja vlastne neviem, či už do rodičovstva ísť, alebo ešte čakať.
Keď vidím bábätko, veľmi ma to teší. Keď si predstavím také malé bábätko, že by bolo naše, tak si hovorím, že áno, chcela by som do toho ísť. Ale potom vidím okolo seba ľudí s väčšími deťmi – ráno vstávať, chystať dieťa do škôlky pred prácou, po večeroch sa učiť so školákom… a pri tejto predstave už také nadšenie necítim.
Viem si predstaviť mať bábätko, ale vôbec si neviem predstaviť samu seba ako mamu škôlkara alebo školáka. A vlastne si ani neviem predstaviť, ako by náš život potom vyzeral.
Dosť ma desia aj prebdené noci a hlavne predstava, že dieťa môže nejako narušiť náš vzťah. Teraz nám to spolu veľmi vyhovuje, máme krásny vzťah, sme si blízki.Bojím sa, čo sa stane s naším putom, lebo tu sú veci ktoré sa odhadnúť dopredu nedajú.
Okolie už tiež začína tlačiť na pílu – „A kedy budú deti?“ a podobne. A ja mám pocit, že by som aj chcela… ale zároveň vlastne aj nechcem.
Tak sa chcem spýtať vás – podľa čoho ste vedeli, že už je ten správny čas? Mali ste v sebe jasný pocit, že „áno, teraz to chcem“, alebo ste do toho išli aj s pochybnosťami a strachom?
A ak ste sa niekedy cítili podobne ako ja – čo vám pomohlo rozhodnúť sa?
@patrike A preto sa sem hrnú doslova davy Indov. Celá BA je nimi zapratana, donášky Bolt-u robia prakticky len oni. Ti odtiaľto len tak neodídu. A na dávkach nie sú, pracujú. Ich deti dostanú slovenské občianstvo a hinduizmus a sikhizmus budu hneď uznanymi náboženstvami. Vďaka Fico. :(
A po výhre PS prídu na radu černosi z Afriky (väčšinovo islam, minoritne kresťanstvo).
@pr85 ako to kurník šopa robíš,že ma stále dokážeš prekvapiť. Ty taký bohabojny kresťan si plný nenávisti k iným ľuďom, rasam, etnikam a materniciam
@pr85 ako to kurník šopa robíš,že ma stále dokážeš prekvapiť. Ty taký bohabojny kresťan si plný nenávisti k iným ľuďom, rasam, etnikam a materniciam
@tetapetra Mna to naopak vobec neprekvapuje, zatial sa mi potvrdilo na 100%, ze cim bigotnejsi postoj k antikoncepcii a potratom, tym vacsia sanca na uplne bingo v zmysle nenavisti k inym nabozenstvam, etnikam a sexualnym orientaciam. Podobni v roku 1942, vypravovali transporty do Polska a nadsene pocuvali Tisov prejav : Slovak, zbav sa skodcu.
Komicke je, tvrdi, ze nie je Slovak, podla jeho logiky tu nema co hladat a ma sa pratat tam, kde patri podla materinskej reci.
@anonym_9b62ef ty si asi trosku jednoduchsia ked nedokazes pochopit jednoduchy komentar a takto nezmyselne ho cely prekrutis.
Po prve, napisala som, ze si psycho kvoli tvojmu vyjadreniu o vrieskajucich detoch a nie kvoli tomu ze si neuspavala.
Po druhe, stokrat ti napisem, ze moje dieta neplace, je spokojne, usmiate a ty mi napises ze som to hodila na chudatko neviniatko placuce.
Po tretie, napisala som, ze napriek tomu, ze nespime, tak by som ju nedala za nic na svete tak tu nepis nezmysli o tom, ze som nemala stastie na dieta. Ja som mala to najvacsie stastie na absolutne uzasne dieta.
Po stvrte, kvoli comu ti ma byt tych deti luto? Kvoli tomu, ze ich nenechame same v postielke a sme pri nich? Narozdiel od teba. Tym detom venujeme vsetok cas, vsetko co mozme. My nie sme tie, ktore daju dieta do postielky a dovi dopo, rob si co chces. Tak sa upokoj s takymito vyjadreniami.
Este raz, super, ze mas dieta, ktore nema problem spat. Ale netvar sa, ze si objavila ameriku a “naucila” si ho to. Nie, nenaucila. Proste je to take dieta. Jedno spi, druhe nie.
@anonym_2ad79f
Po tvojom prispevku som si totalne uvedomila to, ako sa moje deti naucili samostatnosti uz v utlom veku, ze ano narozdiel o teba som im nemusela venovat vsetok cas a vsetko co som mohla a ano dala som ich do postielky, nemusela pri nich byt a uspali sa same ❤️ Prekrucas veci ty, ale aj napriek tomu ta nemam potrebu urazat a ist na tvoju uroven. Lebo to robia iba ludia, kt. maju nejaky problem 🙂
@tetapetra Mna to naopak vobec neprekvapuje, zatial sa mi potvrdilo na 100%, ze cim bigotnejsi postoj k antikoncepcii a potratom, tym vacsia sanca na uplne bingo v zmysle nenavisti k inym nabozenstvam, etnikam a sexualnym orientaciam. Podobni v roku 1942, vypravovali transporty do Polska a nadsene pocuvali Tisov prejav : Slovak, zbav sa skodcu.
Komicke je, tvrdi, ze nie je Slovak, podla jeho logiky tu nema co hladat a ma sa pratat tam, kde patri podla materinskej reci.
@patrike viem,že je extrém, ale aj tak ma vie prekvapiť.
@anonym_fde73d
Tak ako som uz spomenula, nejedna sa iba o mna, viem ako to ma napr. brat so svagrinou a niektore kamosky, ktore neuspavaju a naopak niektore, ktore uspavaju ;) A teraz ti poviem tajomstvo, nie nemusis nechat vyrevat dieta v postielke do fialova, aby vobec zaspalo 🤷♀️🙈 Psycho toto si vobec mysliet, ale pre vas uspavajuce- ano myslite si to, ze to tak robime, alebo sa uspokojte s myslienkou, ze sme mali stastie na deti, lebo nepotrebuju uspat, nerevu, ze im nieco nekupime ked to chcu, nevrestia ked ich dame na ruky niekomu inemu, nebiju nas, nepapuluju, nehodia sa na zem ked s nimi nejdeme spat 🙂 Ano nie je to o tom, ze sme ich tak naucili a vychovali, je to iba nase stastie, ze sa nam take deti narodili 😉
@anonym_9b62ef a to mas nejaku vspovednu vzorku na ktorej si si statistiku robila? Ja mam dvoma dve deti a ten isty pristup. Cize tolko k tvojim vedeckym poznatkom. Tak ty to prezentujes tak, ze si si uch vychovala na neuspavanie nosenim a pod tak nam prezrad tvoje tajne zbrane a triky ako to robit ked my nevieme vychovat a sme neschopne.
Ten zvysok si si uz ty dodala, o tom som sa ja nezmienila, ze ti dieta nevrieska, ked mu nieco nedas.
@anonym_2ad79f
Po tvojom prispevku som si totalne uvedomila to, ako sa moje deti naucili samostatnosti uz v utlom veku, ze ano narozdiel o teba som im nemusela venovat vsetok cas a vsetko co som mohla a ano dala som ich do postielky, nemusela pri nich byt a uspali sa same ❤️ Prekrucas veci ty, ale aj napriek tomu ta nemam potrebu urazat a ist na tvoju uroven. Lebo to robia iba ludia, kt. maju nejaky problem 🙂
@anonym_9b62ef zas splietas dve nesuvisiace veci. Samostatnost nema nic so spankom. Ale skoda tu daco vysvetlovat…a ty hovoris o urazani? Ty co tu pises o vrieskajucich nenormalnych psycho detoch?? Prosim ta…
@anonym_9b62ef a to mas nejaku vspovednu vzorku na ktorej si si statistiku robila? Ja mam dvoma dve deti a ten isty pristup. Cize tolko k tvojim vedeckym poznatkom. Tak ty to prezentujes tak, ze si si uch vychovala na neuspavanie nosenim a pod tak nam prezrad tvoje tajne zbrane a triky ako to robit ked my nevieme vychovat a sme neschopne.
Ten zvysok si si uz ty dodala, o tom som sa ja nezmienila, ze ti dieta nevrieska, ked mu nieco nedas.
@anonym_fde73d nepovie ti ako to robila, uz som sa aj ja pytala. Priznala by tym, ze nic extra nerobila, proste to dieta bolo take, ze lahlo a spalo.
@anonym_fde73d
Po tom co som si tu dnes precitala som si plne vedoma, ze cokolvek co tu napisem, ako nebodaj radu, aj tak to dopadne tak, ze som mala “stastie na deti” 🙈 ako som sa uz docitala, takze sa vobec nemam zaujem uz dalej rozpisovat a pod. pride mi to ako uplne plytvanie casu. Minimalne toho mojho. Rada to uzavrem tak, ze niektore uspavaju, niektore nie. Ty (alebo ine) dnes uspavate, ja budem robit nieco ine a deti zaspinkaju same. Snad to mozeme uzavret takto a hotovka 🙂
@anonym_fde73d nepovie ti ako to robila, uz som sa aj ja pytala. Priznala by tym, ze nic extra nerobila, proste to dieta bolo take, ze lahlo a spalo.
@anonym_2ad79f
Ano obe moje deti som ulozila, luskla prstom a spali- dufam, ze to bude tak aj dnes, aby som si mohla skor zacvicit a venovat sa muzovi 🙂
@anonym_2ad79f
Ano obe moje deti som ulozila, luskla prstom a spali- dufam, ze to bude tak aj dnes, aby som si mohla skor zacvicit a venovat sa muzovi 🙂
@anonym_9b62ef no ved vravim, stastie, ziadne terno sa nekona ze. A neboj, aj my uspavacie matky stihame aj manzela aj vsetko ostatne 😀 ked uz si musela mat taku poznamku
@anonym_9b62ef no ved vravim, stastie, ziadne terno sa nekona ze. A neboj, aj my uspavacie matky stihame aj manzela aj vsetko ostatne 😀 ked uz si musela mat taku poznamku
@anonym_2ad79f
Poznamku??? Jeeejda to preco to takto beries 🙈 No nic ty vies asi preco. Musim ale muzovi dnes povedat pod akou stastnou hviedou sme sa narodili, ze sa nam narodili obe taketo deti 🙂
@anonym_autor presne tak, ozvi sa ked túto kapitolu pochopis… zatial ju nechapes a ani nemas odkial chapat.. mat dieta sa neda vyskusat, a ani pochopit ake to je mat dieta, ak ho nemas… ty zas posobis urazene ako male dieta, ktoremu povedali, ze niecomu zatial nechape lebo to nezazilo…
@anonym_7c9076 Myslím, že si si trochu pomýlila tému. 😄 Ja som sa nepýtala, či človek bez detí dokáže pochopiť, aké je to mať dieťa. Pýtala som sa, čo ľudí viedlo k rozhodnutiu mať deti, či boli presvedčení alebo váhali. To bola celá pointa.
Ty si však namiesto odpovede mala potrebu vysvetľovať mi, čo ja ako bezdetná nemôžem pochopiť. Mať dieťa je špecifická životná skúsenosť, to nepopieram, ale nerobm z toho svätý grál a z rodiča človeka, ktorý automaticky pochopil život viac než ostatní.
Vidím, že stále nechápeš, čo sa ti snažím vysvetliť, tak ti to skúsim na príklade zvieratiek : Keď jalovica porodí teliatko, stane sa z nej krava, ale nestane sa z nej kobyla. Rovnako aj človek – rodičovstvo ťa môže zmeniť a prinesie ti nové skúsenosti, ale stále zostávaš tým istým človekom. Nie je to vstupenka k múdrosti sveta.
Vážim si rodičov aj ľudí bez detí. To, že sa s tebou v niektorých názoroch nezhodnem, nemá nič spoločné s tým, že si rodič. Len sa mi nepáči spôsob, akým sa vyjadruješ o ľuďoch bez detí. Názory máme každý svoje a je úplne v poriadku sa nezhodnúť. Tak ako ty môžeš písať svoje názory, ja na ne môžem reagovať
@anonym_2ad79f
Poznamku??? Jeeejda to preco to takto beries 🙈 No nic ty vies asi preco. Musim ale muzovi dnes povedat pod akou stastnou hviedou sme sa narodili, ze sa nam narodili obe taketo deti 🙂
@anonym_9b62ef ved ano povedz mu 😀 tak ako som sa ja narodila pod stastnou hviezdou, ked mam dieta co so mnou od roka a pol vedie dialogy, same sa naje, oblecie atd. Kazdy ma stastie v niecom inom 🙂
@anonym_autor presne tak, ozvi sa ked túto kapitolu pochopis… zatial ju nechapes a ani nemas odkial chapat.. mat dieta sa neda vyskusat, a ani pochopit ake to je mat dieta, ak ho nemas… ty zas posobis urazene ako male dieta, ktoremu povedali, ze niecomu zatial nechape lebo to nezazilo…
@anonym_7c9076 A ešte práve preto ma ruší tvoj prvý komentár, kde si napísala, že ľudia, ktorí nemajú deti, sú stále deťmi a že „nemajú odkiaľ chápať“ a nikdy nemôžu pochopiť, čo je to zodpovednosť a podobné bludy. Práve táto veta ma vtedy úplne zarazila že fakt takto niekto uvažuje. 😄 Veď zodpovednosť človek predsa nezačne chápať až vtedy, keď má dieťa. To je podľa mňa dosť hlúpe a zbytočné generalizovanie a verím, že s týmto názorom by nesúhlasilo ani veľa rodičov. Možno je to tvoja skúsenosť, ale určite to nie je univerzálna pravda.
@anonym_9b62ef ved ano povedz mu 😀 tak ako som sa ja narodila pod stastnou hviezdou, ked mam dieta co so mnou od roka a pol vedie dialogy, same sa naje, oblecie atd. Kazdy ma stastie v niecom inom 🙂
@anonym_2ad79f
Tak fajn, ze citam, ze mame obe sikovne, schopne a zdrave deti 🙂 To je to naj stastie
@anonym_7c9076 A ešte práve preto ma ruší tvoj prvý komentár, kde si napísala, že ľudia, ktorí nemajú deti, sú stále deťmi a že „nemajú odkiaľ chápať“ a nikdy nemôžu pochopiť, čo je to zodpovednosť a podobné bludy. Práve táto veta ma vtedy úplne zarazila že fakt takto niekto uvažuje. 😄 Veď zodpovednosť človek predsa nezačne chápať až vtedy, keď má dieťa. To je podľa mňa dosť hlúpe a zbytočné generalizovanie a verím, že s týmto názorom by nesúhlasilo ani veľa rodičov. Možno je to tvoja skúsenosť, ale určite to nie je univerzálna pravda.
@anonym_autor clovek co nema dieta naozaj nemoze pochopit zodpovednost za dieta a ani aka je ta laska k dietatu. To pride az s rodicovstvom. Nie je to nic kvoli comu by si sa mala hnevat alebo urazat, ona ti to napisala spravne. Su proste veci, ktore pochopis az ked to dieta budes mat. Bez dietata to nemas ako zistit lebo nic ine podobne neexistuje.
@anonym_autor clovek co nema dieta naozaj nemoze pochopit zodpovednost za dieta a ani aka je ta laska k dietatu. To pride az s rodicovstvom. Nie je to nic kvoli comu by si sa mala hnevat alebo urazat, ona ti to napisala spravne. Su proste veci, ktore pochopis az ked to dieta budes mat. Bez dietata to nemas ako zistit lebo nic ine podobne neexistuje.
@anonym_2ad79f lenže ty si nepísala že nemôže chápať zodpovednosť za dieťa, písala si že nikdy nepochopí zodpovednosť a že sam je veľké dieťa. Tak hádam si pamätáš čo si písala nie?
@anonym_2ad79f lenže ty si nepísala že nemôže chápať zodpovednosť za dieťa, písala si že nikdy nepochopí zodpovednosť a že sam je veľké dieťa. Tak hádam si pamätáš čo si písala nie?
@anonym_autor Jaj to nie ty si písala len reaguješ, až teraz som si všimla, skús pozrieť jej komentáre ona písala niečo iné na začiatku než neskôr
@anonym_autor Jaj to nie ty si písala len reaguješ, až teraz som si všimla, skús pozrieť jej komentáre ona písala niečo iné na začiatku než neskôr
@anonym_autor podla mna to bolo myslene tak, ze nikdy nepochopi taku velku zodpovednost. Lebo to je naozaj o niecom inom ako mat zodpovednost v praci napriklad. Proste je to ine.
@thirstymonk a ty máš vôbec deti, lebo nie zo školákom len prídu reálne problémy.
@anonym_834920 Mam tri. A ten, čo chodi do školy, s ním sa dá najrozumnejšie viesť debata aj sa dohodnuť.
@anonym_autor Prpsim Ta a dokedy chces cakat,do prechodu ako Sklenarikova a potom pichat do seba hormony a rodit umelaciky?
@tetapetra dráha teta, ja necítim žiadnu nenávisť voči ľuďom inej rasy alebo náboženstva. Ale ak skončíme v BA ako v neďalekej Viedni, kde je 41% žiakov na a ZŠ moslimského vierovyznanania, tak sa úplne zmení aj dominantna kultúra (z kresťanskej na islamskú). Ja si takýto vývoj neželám, lebo vieme, ako dopadli kresťanské komunity v islamskom prostredí.
@anonym_autor Ja ti síce neporadím, ale presne viem ako sa cítiš. Ťahá mi na 30 a mám v sebe pocit že už by to malo prísť že by som mala chcieť dieťa, ale my máme tak super život že sa bojím že ho "pokazím". Máme super práce, podnikanie, finančne sme v pohode zabezpečený, užívame si jeden druhého, chodíme na výlety a dovolenky, máme pravidelný a perfektný sex a ja sa bojím že v podstate o toto prídeme, že našu pohodu naruší decký plač, prebdené noci, že to naštrbí náš vzťah lebo nebudeme tak v pohode. Ja by som v podstate bola najradšej keby sa nám "šmyklo" a nemusela by som sa o tom rozhodovať 😔 muž je zase flegma on vždy povie na túto tému že ako chcem ja že on je šťastný so mnou a bol by aj dieťaťom
@anonym_b98a32 mam to úplne rovnako :/ ja 30 ,muž 31 ...záväzný dôvod prečo ešte nie nemáme...ale aj tak mam veľký rešpekt a strach
@anonym_7c9076 Pocuj mne to pride, ze to celkom hrotis. Ludia maju deti uplne bezne, nie je to nic specialne. Ani ty vdaka tomu nie si nijak specialna, ty "vyssie vedomie" 😀 Je to normalna vec ale opisujes to tu ako keby si sa minimalne reinkarnovala do budhu.
@tetapetra dráha teta, ja necítim žiadnu nenávisť voči ľuďom inej rasy alebo náboženstva. Ale ak skončíme v BA ako v neďalekej Viedni, kde je 41% žiakov na a ZŠ moslimského vierovyznanania, tak sa úplne zmení aj dominantna kultúra (z kresťanskej na islamskú). Ja si takýto vývoj neželám, lebo vieme, ako dopadli kresťanské komunity v islamskom prostredí.
@pr85 drahý trápny pr, si plný nenávisti. S tebou sú tí moslimovia asi aj v jednej miestnosti
@anonym_autor bola to prirodzena tuzba mat deti, ziadne premyslanie ci ano ci nie. Brali sme sa s tym, ze chceme deti, rodinu, to nas naplna. Jasne, ze materstvo a rodicovstvo je tazke, ale vybrala by som si to zase 3x tak ako to je.
@anonym_autor Samotna lahkost otehotnenia je jedna vec, starostlivost o dieta a mozne vazne choroby rodica druha. Dochodkyna na stuzkovej, to je dost zvlastne ...
@patrike zas ta stuzkova, co s tym mate furt 🤣. Tym adolescentom je to suma fuk, ako vyzeraju rodicia spoouziakov, a hlavne na stuzkovej 😁

@anonym_2ad79f
Dobre som psycho, lebo som deti neuspavala. A ty si matka roka, lebo ich uspavas a zijes v myslienke, ze si nemala “stastie na deti” a hodila si to na to nevinatko, ze place, lebo je proste nespáč. A nie nehnevam sa vobec ja ked to tak citam, tak mi je tych deticiek uprimne luto.
@anonym_9b62ef ty si asi trosku jednoduchsia ked nedokazes pochopit jednoduchy komentar a takto nezmyselne ho cely prekrutis.
Po prve, napisala som, ze si psycho kvoli tvojmu vyjadreniu o vrieskajucich detoch a nie kvoli tomu ze si neuspavala.
Po druhe, stokrat ti napisem, ze moje dieta neplace, je spokojne, usmiate a ty mi napises ze som to hodila na chudatko neviniatko placuce.
Po tretie, napisala som, ze napriek tomu, ze nespime, tak by som ju nedala za nic na svete tak tu nepis nezmysli o tom, ze som nemala stastie na dieta. Ja som mala to najvacsie stastie na absolutne uzasne dieta.
Po stvrte, kvoli comu ti ma byt tych deti luto? Kvoli tomu, ze ich nenechame same v postielke a sme pri nich? Narozdiel od teba. Tym detom venujeme vsetok cas, vsetko co mozme. My nie sme tie, ktore daju dieta do postielky a dovi dopo, rob si co chces. Tak sa upokoj s takymito vyjadreniami.
Este raz, super, ze mas dieta, ktore nema problem spat. Ale netvar sa, ze si objavila ameriku a “naucila” si ho to. Nie, nenaucila. Proste je to take dieta. Jedno spi, druhe nie.