icon

Ľutujete ľudí, ktorí sa kvôli nepokojom nemohli vrátiť domov?

9. mar 2026

Možno ma aj podaktorí ukameňujete, ale som zvedavá či ľutuje tých ktorí sa kvôli nepokojom nemohli dostať domov z islamských krajín?
Ja osobne poznám dvoch, mužov bratranec s partnerkou si nakoniec kúpili letenky za niekoľko tisíc euro aby sa mohli včas vrátiť nemuseli čakať a ďalší bratranec sa akurát vracal z Thajska, on si predĺžil dovolenku a zatiaľ sa nevráti možno o pár týždňov. Užíva si dámsku spoločnosť len jeho matka panikáriť.
Ľutujem obete nepokojov ale takýchto ľudí nie, len som s mojím názorom na okolí asi jediná

tiezjedna
Dnes o 09:31
@enmery

@tiezjedna Žila som v Austrálii a teda lety vtedy boli buď cez Singapur alebo Dubaj. Dobré vedieť, že ak by som tam ešte žila a mala z práce naplánovaný let na SK mesiace dopredu, slovak by mi od závisti doprial bomby v Dubaji, lebo som tam vycestovala.

@enmery ... otras. Sa človek hanbí za nich🙄

tiezjedna
Dnes o 09:32
@anonym_bb527f

@tiezjedna ja viem ze taky let neexistuje, písala som všeobecne. Stačí čítať s porozumením. A zaujímavé, všetky tu viete vždy všetko ale keď niečo, ešte že tu máme teba 💩

@anonym_bb527f všeobecne iba drístaš, to je všetko.

felycity
Dnes o 09:34
@anonym_bb527f

@tiezjedna pokial nemám na predražený priamy let tak ano, kombinujem s prestupmi, pokial teda mam záujem sa cim skôr dostať domov. Pokial na to nemám, tak čakám kým sa situácia teda upokojí a vrátim sa o týždeň neskôr. A na to mam mat nasetrene bokom. Ale to by nemohli byť finančne negramotni Slováci, ktorí keď nasetria 2000€, tak ich všetky hneď aj minú a nemajú ani na slanú vodu. Nevidím najmenší dôvod, prečo by pre nich mal ísť špeciál a platili im to my všetci.

@anonym_bb527f Zaujímavé, ako sa vždy pri každej kríze objaví niekto, kto veľmi rýchlo vysvetlí, že problém vlastne nemajú ľudia uviaznutí na letiskách ( inak z celého sveta nielen zo Slovenska) , ale ich finančná negramotnosť. Teoreticky to znie krásne. V praxi to funguje asi tak, že keď sa zo dňa na deň zavrie vzdušný priestor, zrušia desiatky letov a alternatívne letenky vyskočia a teda aj vyskočili na 3000–5000 €, tak si človek má pokojne vytiahnuť rezervu bokom a kúpiť si predražený priamy let, ktorý inak za chvíľu opäť môže byť zrušený, čo sme aj videli..Lebo predsa každý správny cestovateľ má doma pripravený menší krízový fond na geopolitické konflikty.Samozrejme, najlepšie je ešte dodať, že kto na to nemá, nech si pekne počká týždeň na letisku. Ideálne s deťmi, bez víz, bez ubytovania a v krajine, kde sa bezpečnostná situácia mení z hodiny na hodinu. Ale hlavne nech to nikto nerieši, lebo by sme náhodou platili my všetci a to vlastne my nedoprajeme im. Avšak realita je trochu iná.Medzi ľuďmi, ktorí uviaznu v takýchto situáciách, nie sú len bezhlaví turisti, čo minuli posledné euro na dovolenke. Sú tam rodiny s deťmi, študenti, ľudia na pracovných cestách alebo tí, ktorí mali úplne normálnu spiatočnú letenku,len sa situácia zrazu dramaticky zmenila.A áno, štáty v takých momentoch niekedy organizujú repatriačné lety. Nie preto, že by chceli dotovať tých finančne negramotných turistov, ale preto, že majú zodpovednosť za vlastných občanov v krízovej situácii - rovnako to robia aj na tom škaredom západe.Je samozrejme veľmi jednoduché písať o tom, ako by to všetci mali mať perfektne naplánované, keď človek sedí doma na gauči a sleduje to cez telefón.Trochu ťažšie je priznať si, že niektoré situácie jednoducho nevyrieši ani najlepšie finančné plánovanie, len zdravý rozum a trochu SOLIDARITY.

anonym_4ba55f
Dnes o 09:35
@anonym_bb527f

@anonym_autor nie, neľutujem. Pokial niekam idem, zisťujem si situáciu vopred. Ale kam by sa Slovak nenatlacil kvôli selfie na FB. videli sme to aj cez koronu. Rite ich pálili ososest

@anonym_bb527f hej, hej, idem do Egypta, Londýna na výlet ako hocikto iný z celého sveta a zisťujeme vopred situáciu typu či nejaký magor sa odpáli v metre, kaviarni, alebo postrieľa ľudí na pláži 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Vyhodnotené ako terorizmus, chceme sa vrátiť s deťmi domov do bezpečia. Ale nie, koníkovské hviezdy si myslia, že tam máme ostať, lebo si za to môžeme my, lebo som nezisťovala vopred. Táto ľudská sprostosť je nekonečná!!!

anonym_4ba55f
Dnes o 09:40
@felycity

@anonym_bb527f Zaujímavé, ako sa vždy pri každej kríze objaví niekto, kto veľmi rýchlo vysvetlí, že problém vlastne nemajú ľudia uviaznutí na letiskách ( inak z celého sveta nielen zo Slovenska) , ale ich finančná negramotnosť. Teoreticky to znie krásne. V praxi to funguje asi tak, že keď sa zo dňa na deň zavrie vzdušný priestor, zrušia desiatky letov a alternatívne letenky vyskočia a teda aj vyskočili na 3000–5000 €, tak si človek má pokojne vytiahnuť rezervu bokom a kúpiť si predražený priamy let, ktorý inak za chvíľu opäť môže byť zrušený, čo sme aj videli..Lebo predsa každý správny cestovateľ má doma pripravený menší krízový fond na geopolitické konflikty.Samozrejme, najlepšie je ešte dodať, že kto na to nemá, nech si pekne počká týždeň na letisku. Ideálne s deťmi, bez víz, bez ubytovania a v krajine, kde sa bezpečnostná situácia mení z hodiny na hodinu. Ale hlavne nech to nikto nerieši, lebo by sme náhodou platili my všetci a to vlastne my nedoprajeme im. Avšak realita je trochu iná.Medzi ľuďmi, ktorí uviaznu v takýchto situáciách, nie sú len bezhlaví turisti, čo minuli posledné euro na dovolenke. Sú tam rodiny s deťmi, študenti, ľudia na pracovných cestách alebo tí, ktorí mali úplne normálnu spiatočnú letenku,len sa situácia zrazu dramaticky zmenila.A áno, štáty v takých momentoch niekedy organizujú repatriačné lety. Nie preto, že by chceli dotovať tých finančne negramotných turistov, ale preto, že majú zodpovednosť za vlastných občanov v krízovej situácii - rovnako to robia aj na tom škaredom západe.Je samozrejme veľmi jednoduché písať o tom, ako by to všetci mali mať perfektne naplánované, keď človek sedí doma na gauči a sleduje to cez telefón.Trochu ťažšie je priznať si, že niektoré situácie jednoducho nevyrieši ani najlepšie finančné plánovanie, len zdravý rozum a trochu SOLIDARITY.

@felycity ináč som si všimol aj to, ako cestovatelia, ktorí majú kariéru na cestovateľských blogoch a vlogoch, odporúčajú letenky za 20 eur, lacné ubytko začali po útoku mudrovať ako treba mať vždy rezervu aj pár tisíc keby niečo. Hahaha, zrazu aké múdra, nikdy predtým to nespomínali.

anonym_a98014
Dnes o 09:46

A myslíte,že tím ľudom čo sú tam bolo niekedy ľúto ľudí tu na SK čo nemajú napr na nové auto,luxusnú dovolenku a pod ?? 😉

viestta
Dnes o 09:48
@felycity

@felycity presne toto sme citali, ked sa "uzavrel svet" pri prvej vlne kovidu. Kopa ludi ostalo uviaznutych v cudzine ale naslo sa XY mudrcov, ktori napisali "mali sediet doma na zadku". Ludia, ktori cestovali za pracou, znama uviazla na dva mesiace v Rakusku kde robila opatrovatelku. Kamoska mala dceru na studijnom pobyte na Novom Zelande, kolega dceru v Skotsku. Tiez sa vracali domov repatriacnymi letmi.
Ked vybuchla sopka na Islande, tiez sa nelietalo medzi Europou a Amerikou a zas ti isti mudrovali "Na co sa kto trepal na druhy koniec sveta"...

felycity
Dnes o 09:53

@anonym_4ba55f toto je veľmi zvláštna logika, to fakt si myslíš, že len bohatí ľudia vyslovene cestujú čo sa vozia na 100 000tis autách...? súcit predsa nefunguje ako výmenný obchod.Nie je to tak, že najprv musíme zistiť, či bolo niekomu ľúto nás, a až potom sa rozhodneme, či budeme mať trochu empatie my.Keď niekto uviazne v cudzej krajine kvôli krízovej situácii, zatvorenému vzdušnému priestoru alebo konfliktu, je to jednoducho nepríjemná situácia. A normálna reakcia spoločnosti býva skôr : dúfam, že sa čoskoro dostanú bezpečne domov.Nie preto, že sú lepší alebo horší než ktokoľvek iný.Ale preto, že zajtra sa v podobnej situácii môže ocitnúť ktokoľvek z nás.

anonym_4ba55f
Dnes o 09:58
@viestta

@felycity presne toto sme citali, ked sa "uzavrel svet" pri prvej vlne kovidu. Kopa ludi ostalo uviaznutych v cudzine ale naslo sa XY mudrcov, ktori napisali "mali sediet doma na zadku". Ludia, ktori cestovali za pracou, znama uviazla na dva mesiace v Rakusku kde robila opatrovatelku. Kamoska mala dceru na studijnom pobyte na Novom Zelande, kolega dceru v Skotsku. Tiez sa vracali domov repatriacnymi letmi.
Ked vybuchla sopka na Islande, tiez sa nelietalo medzi Europou a Amerikou a zas ti isti mudrovali "Na co sa kto trepal na druhy koniec sveta"...

@viestta však koníkovská logika 😃 Nepoznajú vzdelávanie, prácu, rodinné príbuzenstvá v zahraničí. Zaujímavé, že všetci vidia len vyvaľovanie šuniek v zahraničí. Závisť jak sviňa.
Tie šunky v zahraničí môže ohroziť aj kľudne terorizmus, alebo výbuch plynu v Prahe, kde som po operácii. Nevysvetlíš.

anonym_12e085
Dnes o 09:58

Že teba sere to, že si bratranec predĺžil dovolenku? Podľa mňa to je podstata celého tvojho vnútorného hnevu. Že na to má, že si to môže dovoliť finančne a aj v súvislosti s prácou. Aj ja som rada, že nie si moja príbuzná a ani moja známa (dúfam), nechcela by som mať takú nedobroprajnú osobu v živote, ktorá závidí aj to, že mi na hlavu môže padnúť bomba....

anonym_4ba55f
Dnes o 09:59
@felycity

@anonym_4ba55f toto je veľmi zvláštna logika, to fakt si myslíš, že len bohatí ľudia vyslovene cestujú čo sa vozia na 100 000tis autách...? súcit predsa nefunguje ako výmenný obchod.Nie je to tak, že najprv musíme zistiť, či bolo niekomu ľúto nás, a až potom sa rozhodneme, či budeme mať trochu empatie my.Keď niekto uviazne v cudzej krajine kvôli krízovej situácii, zatvorenému vzdušnému priestoru alebo konfliktu, je to jednoducho nepríjemná situácia. A normálna reakcia spoločnosti býva skôr : dúfam, že sa čoskoro dostanú bezpečne domov.Nie preto, že sú lepší alebo horší než ktokoľvek iný.Ale preto, že zajtra sa v podobnej situácii môže ocitnúť ktokoľvek z nás.

@felycity tak napríklad našej susedy dcéra je v Dubaji na pracovnej stáži ako najlepšia z ročníka v hotelovom manažmente.

anonym_4ba55f
Dnes o 10:01
@anonym_a98014

A myslíte,že tím ľudom čo sú tam bolo niekedy ľúto ľudí tu na SK čo nemajú napr na nové auto,luxusnú dovolenku a pod ?? 😉

@anonym_a98014 každý sa zakryje takou perinou akou má. Napríklad mne nie je ľúto, že segra nemá auto. Nadáva na všetko, ale prefajči 300 eur mesačne. Niet o čom diskutovať. Dovidenia.

viestta
Dnes o 10:02
@anonym_4ba55f

@viestta však koníkovská logika 😃 Nepoznajú vzdelávanie, prácu, rodinné príbuzenstvá v zahraničí. Zaujímavé, že všetci vidia len vyvaľovanie šuniek v zahraničí. Závisť jak sviňa.
Tie šunky v zahraničí môže ohroziť aj kľudne terorizmus, alebo výbuch plynu v Prahe, kde som po operácii. Nevysvetlíš.

@anonym_4ba55f dokonca aj povoden (zazili sme ked zavreli pre povodne letiska v Prahe a Viedni), hurikan alebo tajfun. Ked kupujes letenky pol roka dopredu aby si bola so svojou rodinou tak mas predpokladat, ze akurat vtedy pride tajfun a zavru letisko

oblecenie99
Dnes o 10:03

Ináč bolo vôbec vydané našim ministerstvom nejaké oficiálne odporúčanie vopred, že ide o rizikové oblasti a nemá sa tam cestovať? Nemyslím teraz.

anonym_4ba55f
Dnes o 10:03
@viestta

@anonym_4ba55f dokonca aj povoden (zazili sme ked zavreli pre povodne letiska v Prahe a Viedni), hurikan alebo tajfun. Ked kupujes letenky pol roka dopredu aby si bola so svojou rodinou tak mas predpokladat, ze akurat vtedy pride tajfun a zavru letisko

@viestta no podĺa kôň logiky si si nezisťovala vopred???? 🤭🤭🤭

viestta
Dnes o 10:04
@oblecenie99

Ináč bolo vôbec vydané našim ministerstvom nejaké oficiálne odporúčanie vopred, že ide o rizikové oblasti a nemá sa tam cestovať? Nemyslím teraz.

@oblecenie99 nie nebolo, az po utokoch

anonym_7d9936
Dnes o 10:04

@anonym_autor prečo by som mala ľutovať hlúpych ľudí? Vedeli do čoho idú, takže ani náhodou ich není prečo ľutovať.

anonym_4ba55f
Dnes o 10:05
@anonym_7d9936

@anonym_autor prečo by som mala ľutovať hlúpych ľudí? Vedeli do čoho idú, takže ani náhodou ich není prečo ľutovať.

@anonym_7d9936 pre hlupáka, každý hlupák. Moja ...veď ty ani len netušíš, že reflektuješ seba 😘

felycity
Dnes o 10:12
@anonym_7d9936

@anonym_7d9936 jasné, stačí si pred dovolenkou zavolať do Pentagonu alebo do CIA, zistiť si plán vojenských operácií a podľa toho kúpiť letenky.
Len tí hlúpi si kúpia normálnu spiatočnú letenku a netušia, že sa o pár dní zavrie vzdušný priestor. Šokuje ma, ako rýchlo niektorí ľudia dokážu označiť úplne cudzích ľudí za hlupákov, len preto, že sa ocitli v situácii, ktorú nemali šancu predvídať

amel
Dnes o 10:13
@felycity

@felycity ja zdieľam nazor,ze ak cestujem kamsi daleko, potrebujem nejakú finančnú rezervu.
Možnosti, co urobiť, je vzdy niekolko,rovnako i v tomto pripade.Repatriacny let je uplne v poriadku,ak je k dispozícii,ide predsa o krajinu vo vojnovom stave.
Problém vidím v tom,že ludia idu bez finančnej rezervy,bez znalosti jazyka,bez schopnosti sa orientovať ci poradit si.

Keď čítam niektoré príspevky s touto témou,uz moja 17rocna dcera by si poradila lepšie.
Keď cestujem daleko,pripravím sa,ze stat sa môže všeličo.
Ak si však niekto myslí,ze Dubaj otoci za 700e,ano,da sa.Rovnako ako sa da ist do Tatier peso a spat v stane.Tu je výber na každom z nas,no rozhodne by som z toho nerobila unáhlené závery.Kto cestuje,vie,o čom rozpravam.Kto necestuje,nech nekomentuje, nema to zmysel.

oblecenie99
Dnes o 10:24
@viestta

@oblecenie99 nie nebolo, az po utokoch

@viestta Tak potom vlastne nerozumiem tým múdrym rečiam typu "načo sa tam motali". Momentálne by som už nešla ani ja, a keby som mala leto zabookovane, tak by som to kašľala, najmä s deťmi, ale tak teraz sa už dobre mudruje a najmä z domu. Tiež som sa trochu čudovala, prečo ide niekto na Maledivy, a potom sa nevie dostať domov, resp. iba za šialené palky a na to nemá, ale na druhej strane... Mám morálny nárok na dovolenku iba ak mám niekoľkonásobnú rezervu na návrat? Tiež sme raz šetrili dva či tri roky na dovolenku snov, a tie peniaze sme na ňu aj komplet minuli, odvtedy sme ani na podobnej ani neboli a ktovie, či vôbec budeme a je to môj najväčší zážitok na celý život. Mohla som radšej sedieť doma, porobiť veci na byte atď. ale ten zážitok stál za to, ja z nej čerpám doteraz , a to je už pekných pár rokov. Je plno ľudí, ktorí šetria celý rok na týždeň v apartmáne v Chorvátsku, či na Balatone a tiež na to minú tie peniaze a nebudú mať neviem aku rezervu.. nemajú ísť ani tam, nemáš na to, necestuj, seď doma na riti?

amel
Dnes o 10:28
@oblecenie99

@viestta Tak potom vlastne nerozumiem tým múdrym rečiam typu "načo sa tam motali". Momentálne by som už nešla ani ja, a keby som mala leto zabookovane, tak by som to kašľala, najmä s deťmi, ale tak teraz sa už dobre mudruje a najmä z domu. Tiež som sa trochu čudovala, prečo ide niekto na Maledivy, a potom sa nevie dostať domov, resp. iba za šialené palky a na to nemá, ale na druhej strane... Mám morálny nárok na dovolenku iba ak mám niekoľkonásobnú rezervu na návrat? Tiež sme raz šetrili dva či tri roky na dovolenku snov, a tie peniaze sme na ňu aj komplet minuli, odvtedy sme ani na podobnej ani neboli a ktovie, či vôbec budeme a je to môj najväčší zážitok na celý život. Mohla som radšej sedieť doma, porobiť veci na byte atď. ale ten zážitok stál za to, ja z nej čerpám doteraz , a to je už pekných pár rokov. Je plno ľudí, ktorí šetria celý rok na týždeň v apartmáne v Chorvátsku, či na Balatone a tiež na to minú tie peniaze a nebudú mať neviem aku rezervu.. nemajú ísť ani tam, nemáš na to, necestuj, seď doma na riti?

@oblecenie99 treba zvážiť kam ísť a ako ist.
Z Chorvátska sa vies vratit i " stopom".Je kopec ludi,ktori sa vsak kvoli dovolenke zadlzia,absolutne neuvažujú.
Prikryjeme sa vzdy len takou perinou,na ktorú si vieme zarobiť.

anonym_7d9936
Dnes o 10:29
@anonym_4ba55f

@anonym_7d9936 pre hlupáka, každý hlupák. Moja ...veď ty ani len netušíš, že reflektuješ seba 😘

@anonym_4ba55f samozrejme moja 😘

viestta
Dnes o 11:02
@oblecenie99

@oblecenie99 mne tvoj komentar pripomenul situaciu, ktora sa stala ked sme boli na dovolenke v Tatrach. Pan si "len" zlomil nohu, musel ist do nemocnice, tam ostal lebo ho operovali. Na hoteli ostala zena s dvoma detmi, ona nemala vodicak, takze odsoferovat to nemala ako. Tiez riesili "repatriaciu" kdesi na juzne Slovensko. Museli zohnat cloveka s vodicakom aby pre nich prisiel vlakom (mam pocit, ze to mal tak na 3 prestupy) aby ich auto odsoferoval domov a este nasledne odvoz pana z nemocnice. A to "sedeli doma na riti". Do problemov sa moze clovek dostat kedykolvek a kdekolvek. Aj na "domacej" dovolenke

matkahelka
Dnes o 12:07

@anonym_autor je az desive, aki sme my slovaci zavistlivy a neprajny narod. neviem, ci su to pozostatky z komunizmu, alebo to mame kdesi v genofonde a nezbavi sa toho ani generacia nasich deti, ale je to strasidelne. tie dristy, kto na to ma, nech tam zostane. ved hotely v dubaji su lacnejsie ako hotely v chorvatsku. nas tyzden v dubaji stal menej ako tyzden v tatranskom permone. dubajske letisko je dolezitym dopravnym uzlom, kopa ludi, ktori tam uviazli si nebola valat na plazi sunky, ale boli na pracovnych cestach. moj profesor z VS tam druhy rok pracuje, nahle mu zomrela sestra a nedostal sa ani na jej pohreb. esteze sa jamkatemu skladame z nasich dani na vylety vladnym specialom aj vzacnej sa poskladame, aby mohla ist navstivit dceru do ameriky, ale na repatriacne lety pre bezny plebs, to uz nie.

enmery
Dnes o 12:15
@matkahelka

@anonym_autor je az desive, aki sme my slovaci zavistlivy a neprajny narod. neviem, ci su to pozostatky z komunizmu, alebo to mame kdesi v genofonde a nezbavi sa toho ani generacia nasich deti, ale je to strasidelne. tie dristy, kto na to ma, nech tam zostane. ved hotely v dubaji su lacnejsie ako hotely v chorvatsku. nas tyzden v dubaji stal menej ako tyzden v tatranskom permone. dubajske letisko je dolezitym dopravnym uzlom, kopa ludi, ktori tam uviazli si nebola valat na plazi sunky, ale boli na pracovnych cestach. moj profesor z VS tam druhy rok pracuje, nahle mu zomrela sestra a nedostal sa ani na jej pohreb. esteze sa jamkatemu skladame z nasich dani na vylety vladnym specialom aj vzacnej sa poskladame, aby mohla ist navstivit dceru do ameriky, ale na repatriacne lety pre bezny plebs, to uz nie.

@matkahelka Máme to v DNA, ver mi, žiadny národ tak nereaguje a nezavídí ako Slovák. Že vedieme v rebríčku dezinfirmácií má s tým tiež veľa spoločného. Sme hlúpy národ. Takáto je realita, preto aj sme tam, kde sme.

anonym_a8dbda
Dnes o 12:54

@anonym_autor mne je ľúto všetkých, bez rozdielu. Vojna je zlá vec pre každého človeka. Keď dávali v telke, ako ľudia s deťmi utekajú z Ukrajiny, tak som plakala. Hej, nie každý má na takú dovolenku, tak možno to ťa škrie viac a preto máš taký názor. Praj druhým, bude dopriate aj tebe, ti asi nič nehovorí.

sherynkamalinka
Dnes o 13:59

Ja len toľko napíšem pre tie, ktoré nevytiahli päty zo SR a najďalej kde boli bol druhý koniec republiky...Ceny leteniek a ubytovania v krajinách ako Thajsko, Vietnam, Filipíny a už aj Dubaj ale aj ďalších krajín mimo Ázie už dávno nie sú čo boli, ktoré si vtedy mohli dovoliť len tí najmajetnejší...Stačí si zabezpečiť letenku aj rok dopredu a ubytovanie cez booking alebo rbnb poprípade agodu a zaručujem vám, že zaplatíte menej poprípade rovnako ako za pobyt v Tatrách alebo niekde v Bešeňovej počas sezóny. Stačí sa naučiť hľadať a vytiahnut päty zo svojej bubliny. A že niekto šiel do krajín, kde sú teraz nepokoje. No ak si niekto kúpil letenku a zabookoval ubytko pol roka dopredu, asi ťažko mohol očakávať takýto vývoj situácie. To nie je Kuba kde je kríza už roky a človek vie do čoho ide.

alenka58
Dnes o 15:10

ten komunistický duch tu na MK je tak citeľný

anonym_4ba55f
Dnes o 16:20
@matkahelka

@matkahelka to je hnusný genofond. Krv nie je voda. Nevyčúraš 🤷‍♀️