icon

Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?

18. feb 2026

Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.

simsalabim
19. feb 2026
@sissy27

@nlk moj tip, ze ten dom s velkorysou rozlohou je polozrucanina za malo penazi niekde panu bohu za chrbtom. Mozu si ju “dovolit” ale netusia, aky je realny stav domu a ze to bude pytat este vela penazi.

@sissy27 presne, a este doma aj v dobrom stave je zrut penazi, lebo stale nieco treba, o prilahlej zahrade ani nehovorim. Do vacsieho musia ist, to je hrozne sa takto tlacit, ale zvolit rozumny kompromis, vacsi, najradsej 4 izbovy byt.

anonym_baca0c
19. feb 2026

@anonym_autor radíš sa neskoro. Mala si sa poradiť o antikoncepcii pred pár rokmi. Ti nie je blbé, že jedno dieťa ti spí v kuchyni a ďalšie na sedačke? A vy pekne v spálni na posteli? Prečo ste deťom neurobili izbu a vy nespíte na sedačke? Otrasné toto

trnavacka
19. feb 2026

Neblaznite. Za 3 roky vám 1100 bude malo len na stravu.
Čo budete robiť, keď si zlomis nohu a 3 mesiace na PN? Čo ak deti ochorejú trebárs na ťažšiu mononukleózu a budete jeden z rodičov s ním doma 4 mesiace?
Dokončiť exteriér nie je malo peňazí. Stále to robíme.
Radšej hypo nižšiu na byt o 1 izbu väčší.
A skus si to na pár mesiacov - že necháš len 1100 a ostatne bokom, ci to viete.

tamitamitami
19. feb 2026

Určite nie, dom je strašný žrút peňazí. Radšej by som pozerala 3 izbový byt a menšiu hypotéku. Alebo by som ostala v 2 izbovom byte, deťom prerobila izbu tak aby každé malo aspoň troška súkromia a ja by som šla spať na gauč.
1100€ je za mňa veľmi málo pre 6 ľudí, budeš počítať každé €.

anonym_e3c6f0
19. feb 2026

Ja nechápem ako sa bez súkromia dajú splodiť 4 deti

anonym_26d487
19. feb 2026
@anonym_bcafe3

@anonym_autor 2 i a 4 deti? to nemyslis vazne?

@anonym_bcafe3 Toto je uplne brutal. Ja mam 1 dieta a zda sa mi nas 2izbak maly. To musi byt krasne detstvo, spavat po kuchyniach, sedackach a sukromie -10. A dalsi brilantny napad, maju 2000 a idu kupovat haciendu. Ach jaj.

anonym_fe395d
19. feb 2026

My sme zili v 3 izbaku so 4 detmi, ale to bol taky ten malicky bytik, kuchyna uzka, kde sme sa ani najest nevedeli a mala 1 izbicka, tam sa vosla poschodovka a postielka a najmladsia spala s nami v spalni. Deti nemali ani kde sa ucit. Bolo to tazke. Ten 4 izbak by uz urcite bol o dost lepsi. A menej nakladov ako pri dome, tam Ti vzdy nieco vyskoci.

anonym_26d487
19. feb 2026
@tamitamitami

Určite nie, dom je strašný žrút peňazí. Radšej by som pozerala 3 izbový byt a menšiu hypotéku. Alebo by som ostala v 2 izbovom byte, deťom prerobila izbu tak aby každé malo aspoň troška súkromia a ja by som šla spať na gauč.
1100€ je za mňa veľmi málo pre 6 ľudí, budeš počítať každé €.

@tamitamitami Ako prerobis 2izb., aby mali 4(!) deti sukromie? Nerealne.

anonym_022fcb
19. feb 2026

Pri takej minimalnej rezerve len 2 tisic by som do domu nesla, aj ked byvat v 2 izbovom vo vasom pripade teda nie je nic moc. Ocividne neviete setrit a obavala by som sa s 1100€ co vam zostane vyzivit celu rodinu. Skor by som pouvazovala ako upravit ten 2 izbak aby sa tam dalo lepsie zit vsetkym, ono sa to vzdy da dobrymi napadmi. Lebo dom je vo vasom pripade velmi neista cesta podla mna. A este druha vec, dali by vam vobec tu hypoteku ked nemate nasetrene vobec nic? 🤷‍♀️

anonym_fb4233
19. feb 2026

Vo vasom pripade urcite nie. My sme teraz presli z 2-izbaku do domu, ale mali sme dost nasetrene a nemali hypoteku. Tie vydaje okolo domu su aj tak sialene. Nerozumiem ako mozte nad domom vobec uvazovat bez poriadnej financnej rezervy. Tych 2K co mate je uplne nic.

petronelag
19. feb 2026

Toto by bolo dosť rizikové kúpiť ten dom, lebo už aj teraz vám to finančne vychádza len tak na doraz (hlavne keď máte tak málo nasporené - to je tak na opravu auta a niečoho, čo sa pokazí nejaký spotrebič?) a deti budú väčšie, budú potrebovať viac. A je dosť možné, že by vám hypotéka ani nevyšla a tiež tých 20% by ste ani nemali.

anonym_e0e6c0
19. feb 2026

Ja by som prerobila byt, kde ste. Namiesto spalne detska izba s dvomi poschodovymi postelami, v obyvacke ty s muzom. Dom je financne narocny z dlhodibeho hladiska a deti nebudu vacsne male

anonym_baca0c
19. feb 2026
@anonym_022fcb

Pri takej minimalnej rezerve len 2 tisic by som do domu nesla, aj ked byvat v 2 izbovom vo vasom pripade teda nie je nic moc. Ocividne neviete setrit a obavala by som sa s 1100€ co vam zostane vyzivit celu rodinu. Skor by som pouvazovala ako upravit ten 2 izbak aby sa tam dalo lepsie zit vsetkym, ono sa to vzdy da dobrymi napadmi. Lebo dom je vo vasom pripade velmi neista cesta podla mna. A este druha vec, dali by vam vobec tu hypoteku ked nemate nasetrene vobec nic? 🤷‍♀️

@tamitamitami

@anonym_022fcb Ako prerobia 2-izbak, aby mali vsetci sukromie? Sa zobudte. 🤦‍♀️

lenka.25
19. feb 2026

Nechápem , ak ste doteraz bez hypo nevedeli nič ušetriť , áno 2000€ je nič pri 6-člennej rodine už vlastne voooobec nič , tak ako chceš potom s hypo vyžiť s 1100€ ?

slavomira236
19. feb 2026

@anonym_autor ten 2 izbovy byt kde byvate je vobec vas?? Platite hypo?

anonym_abfaea
19. feb 2026

A samotny dvor a okolie dvoru zhltne dalsie a dalsie tisice eur.Ja osobne som uz rada,ze vsetko mame hotove a pri dnesnych cenach stavebnin.
No davno ste mali kupit dom,dnes by ste ho uz mali prerobeny.

oblecenie99
19. feb 2026

A nechceš teda diskutovať, keď si už tu diskusiu založila? Je ten byt váš? Máte na ňom hypo? Koľko momentálne platíte zaň mesačne? Koľko peňazí by Vám zostalo po predaji bytu a zaplatení hypo s úrokmi? Kde sa ten byt nachádza? Kde sa ten dom nachádza? Je obrovský rozdiel mať dvojizbový byt v Trebišove a kupovať dom v dedine pri Čiernej nad Tisou, alebo mať dvojizbový byt v centre Košíc a vymeniť ho za štvorizbový na Tahanovciach či inom sídlisku. Ako ti máme poradiť, ak nedáš viac info?

sissy27
19. feb 2026
@simsalabim

@sissy27 presne, a este doma aj v dobrom stave je zrut penazi, lebo stale nieco treba, o prilahlej zahrade ani nehovorim. Do vacsieho musia ist, to je hrozne sa takto tlacit, ale zvolit rozumny kompromis, vacsi, najradsej 4 izbovy byt.

@simsalabim len na ten vacsi byt zjavne nie su financie.

zuzana76
19. feb 2026

Pise, ze dom je cely prerobeny, asi preto aj dost vysoka hypoteka. Cize ak je to novostavba, kde uz mate uplne vsetko, pripadne prestahujete len stary nabytok a hotovo, nebude treba vela investovat, tak ok, s tym, ze asi by som sa snazila zarobit trochu viac, cize bud ty, alebo muz zmena prace. Pripadne by som to nejako inak riesila, napr, prenajat jednu izbu v dome studentovi VS, ak je to v meste, kde VS je. Alebo mensi a lacnejsi dom, alebo vacsi byt. Urcite vsak ist do vacsieho.

zltalienka
19. feb 2026
@zuzana76

Pise, ze dom je cely prerobeny, asi preto aj dost vysoka hypoteka. Cize ak je to novostavba, kde uz mate uplne vsetko, pripadne prestahujete len stary nabytok a hotovo, nebude treba vela investovat, tak ok, s tym, ze asi by som sa snazila zarobit trochu viac, cize bud ty, alebo muz zmena prace. Pripadne by som to nejako inak riesila, napr, prenajat jednu izbu v dome studentovi VS, ak je to v meste, kde VS je. Alebo mensi a lacnejsi dom, alebo vacsi byt. Urcite vsak ist do vacsieho.

@zuzana76 novostavba 2x140m2 ? To by bolo neskutocne drahe. To bude starsi prerobeny domcek.
Autorka: pises, ako keby si poznala realnu vysku nakladov na energie v tom dome. Ale nepoznas ich (max.mas udaje od suc.majitela,ale to nemusi sediet) to budes vediet tak po roku byvania v dome. Moze sa stat, ze to bude o par stovak viac ako si ratala. Co potom?

zuzanka.zuzu
19. feb 2026

ako dlho ste šetrili tie 2000?

zuzana76
19. feb 2026
@zltalienka

@zuzana76 novostavba 2x140m2 ? To by bolo neskutocne drahe. To bude starsi prerobeny domcek.
Autorka: pises, ako keby si poznala realnu vysku nakladov na energie v tom dome. Ale nepoznas ich (max.mas udaje od suc.majitela,ale to nemusi sediet) to budes vediet tak po roku byvania v dome. Moze sa stat, ze to bude o par stovak viac ako si ratala. Co potom?

@zltalienka moze byt, ale ked pise, ze prebehla aktualna rekonstrukcia, tak si predstavujem, ze uplne vsetko je tam nove, od elektroinstalacie po omietky, rozvody, sanita atd..., okrem toho pise len, ze im zostane 1100 eur, hypoteka ich moze vyjst aj na 1000 - 1500 , ale cudujem sa, ze nemaju nic nasetrene, ak by mali takyto prijem. Nevieme nic o tom dome, takze tazko sa vyjadruje k problematike.

anonym_1f070b
19. feb 2026

Urcite je aj nieco medzi. 4izbovy dom, okolo 120m2. My mame 107 a 2 deti. Kazdy ma svoju izbu, ale prezili by v nej aj 2. Isto by to bolo lacnejsie ako ten megadom co popisujes.
@anonym_autor

simsalabim
19. feb 2026
@sissy27

@simsalabim len na ten vacsi byt zjavne nie su financie.

@sissy27 ved chce hypoteku na dom 🤷‍♀️ Tak na byt musi byt - predaju ten 2 izbak+hypo. Neviem lokalitu, ale +1 izba asi ta hypo bude mensia ako na dom?

anonym_675172
19. feb 2026

dom nie, išla by som do väčšieho bytu, lebo do domu budeš musieť tlačiť ešte kopec peňazí

zltalienka
19. feb 2026
@zuzana76

@zltalienka moze byt, ale ked pise, ze prebehla aktualna rekonstrukcia, tak si predstavujem, ze uplne vsetko je tam nove, od elektroinstalacie po omietky, rozvody, sanita atd..., okrem toho pise len, ze im zostane 1100 eur, hypoteka ich moze vyjst aj na 1000 - 1500 , ale cudujem sa, ze nemaju nic nasetrene, ak by mali takyto prijem. Nevieme nic o tom dome, takze tazko sa vyjadruje k problematike.

@zuzana76 mne to pride ako vymyslene. Zeby mali taky drahy dvojizbovy byt, ze vedia jeho predajom kupit taky velky a komplet zrekonstruovany dom? Alebo je ten dom niekde "na konci sveta"? Ak ano, budu menit pracu a deti skolu, alebo dlho cestovat a mat vysoke naklady na prepravu.
Ako chcu zrealizovat predaj, kupu ked maju uspory 2000? Ved to je kopec poplatkov.
Kde budu realne byvat kym sa preda byt a kupi dom?
A ze nevie za kolko sa prestravuju a co ostatne este kupuju? Sak ked si vie preratat kolko bude platit v dome (ak ho kupia), tak si musi vediet preratat kolko platia za byvanie teraz. A kedze minu vsetko (uspory maju minimum) tak vie kolko potrebuju na bezny zivot. Priratat cestovne (sad aj zeleznice maju zverejnene cenniky) alebo PHM sa tiez da. Co jej vlastne treba poradit?

rachel36a
19. feb 2026

Nemusíte mať hned 270metrovy dom, ale určite by som riešila aspoň 4 izbovy byt...ved chudence deti nemajú žiadne súkromie, hlavne ze vy mate vlastnú spalnu

zuzana76
19. feb 2026
@zltalienka

@zuzana76 mne to pride ako vymyslene. Zeby mali taky drahy dvojizbovy byt, ze vedia jeho predajom kupit taky velky a komplet zrekonstruovany dom? Alebo je ten dom niekde "na konci sveta"? Ak ano, budu menit pracu a deti skolu, alebo dlho cestovat a mat vysoke naklady na prepravu.
Ako chcu zrealizovat predaj, kupu ked maju uspory 2000? Ved to je kopec poplatkov.
Kde budu realne byvat kym sa preda byt a kupi dom?
A ze nevie za kolko sa prestravuju a co ostatne este kupuju? Sak ked si vie preratat kolko bude platit v dome (ak ho kupia), tak si musi vediet preratat kolko platia za byvanie teraz. A kedze minu vsetko (uspory maju minimum) tak vie kolko potrebuju na bezny zivot. Priratat cestovne (sad aj zeleznice maju zverejnene cenniky) alebo PHM sa tiez da. Co jej vlastne treba poradit?

@zltalienka ved to, chybaju doplnujuce informacie, aby nakoniec ten dom nebol nejako vyhodny a bude mat kopec skrytych vad, alebo nejaky zadrhel

alenka58
19. feb 2026

@anonym_autor pokiaľ sa vám podarí kúpiť niečo iné tak by ste mali nechať spálnu aj obývačku pre deti a vy v kuchyni

rivini
19. feb 2026

@anonym_autor s rezervou 2000 eur a zostatkom 1100 na vsetko by som dom nekupovala. Ani neviem, ci seriozne banky vobec este davaju hypo bez akehokolvek vlastneho kapitalu. A ak ste za 15-20 rokov nenasetrili nic (2000 eur pre mna nie je nasetrene), tak asi musite zostat v byte. Pripadne, ak je vas (neuvadzas), tak byt prenajat a z casto ceny platit hypo. Ak byvate v podnajme so 4 detmi, tak asi by som hypo a vydavky s domom spojene neriskovala