Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?
Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal
@oblecenie99 krasne napisane uplne suhlasim
@anonym_autor ako pokracujete???Rozmyslel si to??
@anonym_autor ako pokracujete???Rozmyslel si to??
@anonym_95ade4 pokracujeem tak ze sa skoro nebavime ja som pred celou jeho rodinou za mrchu netolerantnu a nechapavu a on za chudacika ktory ma stres a vlastna zena ho nepochopi lebo jej ide len o peniaze
ponukli mu dokonca ine miesto kde by mal o dost menej zodpovednosti a len o nejake dve tri stovky menej ale to odmietol lebo tam robi aj svagor jeho byvaleho sefa ktoreho on nemusel, a ktory uz dal vypoved (ten sef)
@anonym_95ade4 pokracujeem tak ze sa skoro nebavime ja som pred celou jeho rodinou za mrchu netolerantnu a nechapavu a on za chudacika ktory ma stres a vlastna zena ho nepochopi lebo jej ide len o peniaze
@anonym_autor som nastvata aj za teba🤬🤬🤬. Normalne by som nabehla za jeho rodinou, kto ti prispeje na rodinny rozpocet, lebo nemas na plienky, skolne a jedlo pre deti a tvoj muz je v strese, tak nema z coho ti dat....👿👿
ponukli mu dokonca ine miesto kde by mal o dost menej zodpovednosti a len o nejake dve tri stovky menej ale to odmietol lebo tam robi aj svagor jeho byvaleho sefa ktoreho on nemusel, a ktory uz dal vypoved (ten sef)
@anonym_autor takze stale si ide si svoje.Jaj,naozaj velmi dufam aj za teba,ze si to rozmysli.
Ukaz mu to ake to bude,ako nahle dostane vyplatu nechaj len tych 900eur a zbytok ako by neexistovalo.Ukaz mu ako by ste zili.
Nemysli stale na seba, ma dovod. Presiel som si tym. Mozno hovori ale ty nepocuvas. Mne zena povedala ze pri mne bude stat akokolvek sa rozhodnem, isiel som do nižšieho platu a neľutujem. Nespokojných ľudí ktorý ti tu píšu nepočúvaj.
Nemysli stale na seba, ma dovod. Presiel som si tym. Mozno hovori ale ty nepocuvas. Mne zena povedala ze pri mne bude stat akokolvek sa rozhodnem, isiel som do nižšieho platu a neľutujem. Nespokojných ľudí ktorý ti tu píšu nepočúvaj.
@cezar27 hej? A tých 1000€ kde vezmú? Jaj, ci žena ma ist na brigádu, ze? Ten, kto v prvom rade musli na seba je ten sebecmy a neschopný chlap. Keby boli za vodou, nepoviem ani ovi, nech si dá aj polročný sabatical a cestuje. Ale nie toto. A bud to pochopí, alebo môže ísť.
@anonym_autor teraz odlož 1000€ a povedz mu, že už nie je čo. Pokojne v polke mesiaca, ze neveríš, neperieš, nič. Co na to panko povie. A rodine by som povedala, nech sa laskavo stara o seba. Ty sa do nich nestaras, tak poprosís o to iste
@cezar27 ale ten muz moze moze ist aj na marodku- dlhodobo. Jeho zena je sestricka a ma pre chorobu pochopenie. Takisto moze ist aj zena robit....ale nieeee, pankovi je dobre len za 900e a zena ma doma sediet a suchat nohami. Ako chapem chlapov stres, chapem, ze nevladze byt na danej pozicii, ale urcite by som len tak nemavla nad tym, ze ideme vyzit z 900e- tak nech si najde 2 nestresove roboty, ale nech donesie aspon 1600-1800e domov, ak uz ma autorka doma sediet a odmieta akukolvek diskusiu. Inac teoreticky, ak by ho autorka pobalila, tak by na vyzivnom, rodicovskom a so svojim platom ziskala ovela vacsi mesacny obnos na vyzitie ako takto, co ponuka manzel na vyzitie🤐🤐🤐🤐
Panko nejak neodhadol, co vsetko obnasa zalozenie rodiny, a teraz stres. Nuz, mal si predtym rozmysliet. Este presvedcil zenu, ze ma ist na 2. RD, a potom sa tvari, ze 900 e je uplne v pohode. Ach.
@cezar27 to je pekné od ženy... Žili ste šťastne a spokojne z 900 eur?
Sorry, autorka, tvoj muž je kus debila.
ste obyčajne zlatokopky ktoré sa nevedia uskromniť. Ostanete samé
@cezar27 jasne,vies komu to hovor.Toto je take krasne,takze nemate hypoteku,nemate deti,ze??A tato suma 800eur je vlastne komplet a z toho ste platili za byt,jedlo,elektrinu,tel.benzin,naftu a este napis aj v ktorom roku to bolo.
Rok 2020 - 2024, všetko bolo zaplatene. Rekonštrukcia svojpomocne...treba sa vedieť uskromniť a nie viciciavať partnera
Rok 2020 - 2024, všetko bolo zaplatene. Rekonštrukcia svojpomocne...treba sa vedieť uskromniť a nie viciciavať partnera
@cezar27 z tych 800eur??Ci to ste mali len strava
ste obyčajne zlatokopky ktoré sa nevedia uskromniť. Ostanete samé
@cezar27 nezdieľam názor žien, ktoré sa tu nepekne vyjadrujú na manžela autorky ale nezdieľam ani tvoj názor, že sú zlatokopky.
2000€ mesačný príjem rodiny je podľa mňa všetko, len nie luxus. 1000€ je veľmi malo, ak sú v rodine 2 malinké deti, ktoré potrebujú platiť škôlku, plienky, oblečenie, financovať treba aj domácnosť.
Ak by mal muž klesnúť platom zo 4000€ na 2000€ budis, názov zlatokopky by asi bolo na mieste. Ale v tomto prípade nie.
Ja toho manžela chápem, nie je to sranda, no mohol by skúsiť nájsť nejaké iné riešenie. Aktuálne je živiteľ rodiny, keďže žena pri starostlivosti o novorodenca túto úlohu robiť nemôže. Dieťatko ju potrebuje nonstop a žena v tomto obdobi ide vypľuť dušu.
Aby sa nestalo, že vyhorí ona namiesto neho.
@niki35 nemaly sme problém, žili sme zo sumy cca 800€
@cezar27 prepac, ano, nezijem na sk, ale u nas statna skolka stoji na mesiac 600e, kurenie momentalne 750e...a to som este nejedla. Ja ked si len ratam naklady rodicov na sk momentalne tohto roku, tak su bez stravy na fixnych 800e mesacne. Sorry, dnes 4-clenna rodina z 900 vyzit je nonsens a chudoba...
Ps: teraz ma urcite bezstresovu domacnost, ze ano...
@cezar27 čo je podľa teba vyciciavanie partnera? Čo je podľa teba úlohou muža? Ako sa staráš o ženu okrem toho že ma kde bývať a ma čo jesť? Žijete život alebo prežívate? Vies ju zobrat von aby si oddýchla od deti? Ake máš koníčky ty a ake ona? Z čoho to potom financujete? Dáš jej peniaze na odev v čase keď ona si na seba nevie zarobiť alebo chodí štyri roky v tom istom? Drogériu nepouziva? Nečíta? Deťom doprajes dovolenku a výlety alebo ste iba doma?
Vies, je pekne, že viete žiť skromne. Máš moj obdiv. Len by ma zaujímalo, ako dlho sa dá žiť z minima a či je tvoja žena spokojná. Zisťoval si?
Neviem, prečo mi toto prišlo niečo z modrého koníka na email, ale zaujalo ma to 😀 Tak ak chcete pohľad aj chlapa:
Autorka do úvodného popisu nedala veľa dôležitých info, ktoré až postupne pridávala v jednotlivých komentároch (a to som čítal len asi pätinu príspevkov). Chlap chcel dieťa, chlap sľúbil, že zarobí. Chlap nerobí doma nič iné, len "zarába". Nadával na svoju bývalú pozíciu, chcel lepšie, má lepšie, vyzerá v pohode, chváli to, zrazu chce skončiť a vrátiť sa na bývalú nenávidenú pozíciu. Lebo stres. CHlap nechce na materskú. Chce aspoň zase robiť niečo iné doma, keďže zarábať už toľko nebude?
Chlapi všeobecne dávajú emócie menej najavo, ale nik z nás nie je z kameňa. Úprimne, keď je chlap skutočne v strese, ani sa mu poriadne nepostaví, aj keby pred ním kľačali nahé 3 krásne baby. Ak si autorka nič nevšimla, buď im absolútne nefunguje vzťah, alebo je ona totálne mimo a nevníma, že chlap je polomŕtvy, alebo proste je v tom niečo úplne iné z jeho strany a len nepovedal celú pravdu. Môže to byť aj kombinácia tých možností, osobne by som sa ale prikláňal k poslednej možnosti.
My máme doma trochu inú situáciu, pretože nie som v strese a zarábam podstatne lepšie (4 tisíc). Ale tiež som mal pred rokom možnosť ísť na vyššiu pozíciu, ktorá by mi okrem 2 tisíc mesačne navyše priniesla aj pozíciu do životopisu, s ktorou by som si našiel asi vždy dobrú prácu, nakoľko to už bol top manažment v kvalitnom zahraničnom korporáte. Odmietol som. Pretože mám svoju pohodovú prácu z domu za pekné peniaze, skvelú šéfku vzdialenú odo mňa pol Európy, zodpovednosť len za svoju prácu, nakoľko nemám nijakých podriadených a vďaka tomu všetkému mám čas na rodinu (tj. manželka a 2 dcérky v škôlkárskom veku). Takže si ich každé ráno môžem vodiť do škôlky (žene pred pol rokom skončila materská, už pracuje a chodí do práce vtedy, keď ja s dcérami vstávam). Môžem si poobede po ne chodiť, keď žena sa zdrží (je doktorka v ambulancii a neodmietne pacientku, aj keď nie je objednaná a príde 5 minút po zatváračke). O 3-4 poobede proste zvyčajne zaklapnem ntb a čas trávim s rodinou. Keďže robím z domu a nemám fixný pracovný čas, snažím sa byť oveľa efektívnejší (nemíňam čas na kávičky a zbytočné kecy s kolegami, raňajkujem, obedujem za compom, proste popritom pracujem, nekukám blbosti na nete, na mobile - s výnimkou tohto príspevku, ale fakt ma to zaujalo 😀), proste makám, aby som mal čas na ďalšie veci, kým žena/deti prídu domov - byt upracem, povysávam, operiem veci, učím sa variť, všetky šeky, platby, vybavovačky na úradoch - na to žena nikdy nebola, aj keď sme nemali deti, radšej mi dala full splnomocnenie a čo sa dalo, som vybavil za ňu. Keď bola žena na materskej, nikdy to nebolo o tom, že by "som jej pomáhal s deťmi". Ja som nepomáhal jej a ona nepomáhala mne. Proste sme sa o ne starali spolu a každý im dával, čo mohol. V noci sme vstávali na striedačku, prebalovali ich, kŕmili, chodili ku doktorkám, a tak ďalej. Keď som prišiel po 24 hodinách z práce (k svojej "vysnenej" práci som sa prepracoval postupne, nebolo to vždy ružové) a vedel, že žena je doma s chorými deťmi, tak som si nešiel ľahnúť, ale poslal ľahnúť ju alebo sa ísť prejsť, proste si oddýchnuť , pretože byť nonstop doma s chorými deťmi je horšie ako 24hodinovka v bani - viem, o čom hovorím, zažil som obe.
(už úplne mimo, keďže som sa moc rozpísal o sebe/o nás, len malé zhrnutie - rád dávam všetko rodine, pretože deti mi to svojími úsmevmi a objatiami a detskými vyznaniami lásky vrátia miliónnásobne a čo dám žene, ona mi to vráti dvojnásobne)
Aby som to zhrnul, prečo som aj o nás toľko písal v súvislosti s týmto príspevkom - nemám rád chlapov, ktorí žiju myšlienkovo v dobe kamennej a myslia si, že keď ulovia mamuta a donesú ho domov, o všetko ostatné sa postará žena. A úplne na nič je, keď chlap povie, že na mamuta si netrúfa, takže rodina sa musí uspokojiť s králikom. Ale od ženy bude stále očakávať plnú zodpovednsoť za rodinu v nezmenenom tempe. Človek nepozná prípad osobne, len príbeh z jednej strany, ale mne na tom celom proste niečo nesedí. Chlap nehovorí podľa mňa pravdu, a kým ju nepozná autorka celú, ťažko niečo radiť, môžeme sa tu len dohadovať a výsledok bude nulový. To už je potom na nich, ako sa vedia skutočne porozprávať, ako sú k sebe úprimní.
Ešte je tu jedna možnosť - že chlap je len trochu zbkreljší a koná úrychlene, resp. rýchlo sa vzdáva (to je často môj prípad, priznávam). Možno ho len vytočila nejaká jedna vec a miesto toho, aby bojoval, alebo to hodil za hlavu, tak sa chce na to hneď vykašľať a o krátku dobu si to rozmyslí a bude všetko ok, resp. urobí ten krok, pôjde na nižšiu pozíciu a o krátku dobu to bude sakra ľutovať. Takže min. by som z neho skúsil vytĺcť, čo skutočne je za tým a pokiaľ možno, čo najviac ho pozdržať v tom rozhodnutí nechať sa degradovať.
Neviem, prečo mi toto prišlo niečo z modrého koníka na email, ale zaujalo ma to 😀 Tak ak chcete pohľad aj chlapa:
Autorka do úvodného popisu nedala veľa dôležitých info, ktoré až postupne pridávala v jednotlivých komentároch (a to som čítal len asi pätinu príspevkov). Chlap chcel dieťa, chlap sľúbil, že zarobí. Chlap nerobí doma nič iné, len "zarába". Nadával na svoju bývalú pozíciu, chcel lepšie, má lepšie, vyzerá v pohode, chváli to, zrazu chce skončiť a vrátiť sa na bývalú nenávidenú pozíciu. Lebo stres. CHlap nechce na materskú. Chce aspoň zase robiť niečo iné doma, keďže zarábať už toľko nebude?
Chlapi všeobecne dávajú emócie menej najavo, ale nik z nás nie je z kameňa. Úprimne, keď je chlap skutočne v strese, ani sa mu poriadne nepostaví, aj keby pred ním kľačali nahé 3 krásne baby. Ak si autorka nič nevšimla, buď im absolútne nefunguje vzťah, alebo je ona totálne mimo a nevníma, že chlap je polomŕtvy, alebo proste je v tom niečo úplne iné z jeho strany a len nepovedal celú pravdu. Môže to byť aj kombinácia tých možností, osobne by som sa ale prikláňal k poslednej možnosti.
My máme doma trochu inú situáciu, pretože nie som v strese a zarábam podstatne lepšie (4 tisíc). Ale tiež som mal pred rokom možnosť ísť na vyššiu pozíciu, ktorá by mi okrem 2 tisíc mesačne navyše priniesla aj pozíciu do životopisu, s ktorou by som si našiel asi vždy dobrú prácu, nakoľko to už bol top manažment v kvalitnom zahraničnom korporáte. Odmietol som. Pretože mám svoju pohodovú prácu z domu za pekné peniaze, skvelú šéfku vzdialenú odo mňa pol Európy, zodpovednosť len za svoju prácu, nakoľko nemám nijakých podriadených a vďaka tomu všetkému mám čas na rodinu (tj. manželka a 2 dcérky v škôlkárskom veku). Takže si ich každé ráno môžem vodiť do škôlky (žene pred pol rokom skončila materská, už pracuje a chodí do práce vtedy, keď ja s dcérami vstávam). Môžem si poobede po ne chodiť, keď žena sa zdrží (je doktorka v ambulancii a neodmietne pacientku, aj keď nie je objednaná a príde 5 minút po zatváračke). O 3-4 poobede proste zvyčajne zaklapnem ntb a čas trávim s rodinou. Keďže robím z domu a nemám fixný pracovný čas, snažím sa byť oveľa efektívnejší (nemíňam čas na kávičky a zbytočné kecy s kolegami, raňajkujem, obedujem za compom, proste popritom pracujem, nekukám blbosti na nete, na mobile - s výnimkou tohto príspevku, ale fakt ma to zaujalo 😀), proste makám, aby som mal čas na ďalšie veci, kým žena/deti prídu domov - byt upracem, povysávam, operiem veci, učím sa variť, všetky šeky, platby, vybavovačky na úradoch - na to žena nikdy nebola, aj keď sme nemali deti, radšej mi dala full splnomocnenie a čo sa dalo, som vybavil za ňu. Keď bola žena na materskej, nikdy to nebolo o tom, že by "som jej pomáhal s deťmi". Ja som nepomáhal jej a ona nepomáhala mne. Proste sme sa o ne starali spolu a každý im dával, čo mohol. V noci sme vstávali na striedačku, prebalovali ich, kŕmili, chodili ku doktorkám, a tak ďalej. Keď som prišiel po 24 hodinách z práce (k svojej "vysnenej" práci som sa prepracoval postupne, nebolo to vždy ružové) a vedel, že žena je doma s chorými deťmi, tak som si nešiel ľahnúť, ale poslal ľahnúť ju alebo sa ísť prejsť, proste si oddýchnuť , pretože byť nonstop doma s chorými deťmi je horšie ako 24hodinovka v bani - viem, o čom hovorím, zažil som obe.
(už úplne mimo, keďže som sa moc rozpísal o sebe/o nás, len malé zhrnutie - rád dávam všetko rodine, pretože deti mi to svojími úsmevmi a objatiami a detskými vyznaniami lásky vrátia miliónnásobne a čo dám žene, ona mi to vráti dvojnásobne)
Aby som to zhrnul, prečo som aj o nás toľko písal v súvislosti s týmto príspevkom - nemám rád chlapov, ktorí žiju myšlienkovo v dobe kamennej a myslia si, že keď ulovia mamuta a donesú ho domov, o všetko ostatné sa postará žena. A úplne na nič je, keď chlap povie, že na mamuta si netrúfa, takže rodina sa musí uspokojiť s králikom. Ale od ženy bude stále očakávať plnú zodpovednsoť za rodinu v nezmenenom tempe. Človek nepozná prípad osobne, len príbeh z jednej strany, ale mne na tom celom proste niečo nesedí. Chlap nehovorí podľa mňa pravdu, a kým ju nepozná autorka celú, ťažko niečo radiť, môžeme sa tu len dohadovať a výsledok bude nulový. To už je potom na nich, ako sa vedia skutočne porozprávať, ako sú k sebe úprimní.
Ešte je tu jedna možnosť - že chlap je len trochu zbkreljší a koná úrychlene, resp. rýchlo sa vzdáva (to je často môj prípad, priznávam). Možno ho len vytočila nejaká jedna vec a miesto toho, aby bojoval, alebo to hodil za hlavu, tak sa chce na to hneď vykašľať a o krátku dobu si to rozmyslí a bude všetko ok, resp. urobí ten krok, pôjde na nižšiu pozíciu a o krátku dobu to bude sakra ľutovať. Takže min. by som z neho skúsil vytĺcť, čo skutočne je za tým a pokiaľ možno, čo najviac ho pozdržať v tom rozhodnutí nechať sa degradovať.
@jk91 napísal si to super, až sa mi nechce veriť, že si naozaj muž 🙂 Ale ak áno, tak veľmi uvedomelý muž, ktorý chápe tú podstatu rodičovstva, otcovstva... a ver, že asi tak v 70% domácností takí uvedomelí muži nežijú. 🙂
@anonym_autor ak to je takto, že on do toho zatiahol celú jeho rodinu a všetci sú proti tebe, tak to nie je pravda a on nie je v strese, len je trosku... sebec...
Uz som to veľa krát videla u kolegov, známych… vyššia pozícia je veľmi stresujúca, niekto sa tam necíti dobre. Možno mu to aj v práci naznačili. Veď ste v rodine dvaja, proste pôjdeš skôr do prace, nemusíš byt 3 roky doma… akoze niekto na vedúcej pozicii vyhorí a proste to nemôže robiť….
@oriesocek bože. Jasne s pol ročným deckom pôjde do roboty … milujem také ženy ako ty, žena ma robiť všetko doma a ešte aj do roboty ísť lebo panko si zmyslel že jemu stačí 900e. A z kade máš že ročne dieťa je už samostatne a všetko je? Moja dcéra je dojcena a do 12 mesiacov odmietala všetku stravu a stále sa intenzívne dojčí, nie je normálne radiť zene aby po roku išla robiť na úkor deti lebo to chlap nezvláda 😀 s deťmi treba byt čo najdlhšie ak sa dá
@anonym_autor zdravie je len jedno! Mal som to podobne a dostalo ma to k odborníkom lebo úzkosť, stres, Panické ataky žena povedala že zmeň pozíciu ja ťa chcem živého
Psychická pohoda základ dlhodobej spokojnosti. Vzhľadom na výrazný pokles by bolo adekvátnou kompenzáciou väčšia angažovanosť v rámci domácich prác
@anonym_autor skúsila si mu každé ránko pekne pred prácou vyfajčiť 🐦⬛ ? A bude menej stresu.
@cezar27 jasné. A teraz tú o Karkuľke. Vieš, niekomu stačí živoriť, iný chce žiť. Keď pochopíš rozdiel, pochopíš, že to z 800 € nie je možné ani vo dvojici, nieto pri rodine s deťmi.
Autorka,máte zrejme viac problémov vo vzťahu ako len náhle zníženie príjmu. Rozhodne odporúčam omnoho viac komunikovať. Chlap nemá byť len zdrojom príjmov,má sa aktívne podieľať na chode domácnosti,na výchove detí. A naozaj to od nich treba vyžadovať,už od začiatku,nie až keď náhodou nebudem môcť vybrať dieťa zo škôlky. Takto sa buduje vzťah otec-dieta. Niektorí muži sa akoby snažili profitovať z toho,že my ženy ostávame doma s deťmi a zrazu sa od nich stávame závislé -prijmovo,a nesprávne si vysvetľujú pojem materská dovolenka. Je to veľmi náročné obdobie,sama som momentálne s dvoma deťmi doma,treti najstarší je už školák,pomedzi to pracujem denne 1-2 hod z domu a nosím aspoň ako také prilepšenie k nášmu spoločnému príjmu. Rovnako vstávam ráno k deťom,tak ako musí vstávať muž do práce,denne varím,upratujem,periem,robím všelijaké aktivity s deťmi,beriem ich vonku doobeda, kŕmim,uspavam ich,starám sa o nákupy do domacnosti,dovolím si tvrdiť,že môj muž,ktorý je v práci,má viac času vypiť si teplú kávu ako ja doma,a to nemyslím v zlom,má náročnú prácu a ja si ho za to veľmi vážim,ale nikto naňho nie je fyzicky odkázaný. Podvečer keď sme už spolu,ideme vonku spolu všetci,robíme so starším domáce úlohy na striedačku,upraceme spoločne,pripravujeme deťom večeru spoločne,kúpeme spoločne a tak ďalej. Popri tom si vždy ešte hľadáme čas sami pre seba,obaja chodíme cvičiť alebo behať. Nemáme v okolí nikoho,kto by nám s deťmi výraznejšie pomáhal,a neviem si predstaviť,že by chodil domov a sadol si na gauč a viac už nepohol prstom. Deti sa naňho stále tešia,on ako chlap sa s nimi viac sali ako ja. Tiež sa mu naskytla teraz možnosť prestúpiť na inú prácu o pozíciu vyššie,a dlho sme sa o tom bavili spoločne , lebo ako prvé ho zaujímal môj názor a ako to ovplyvní našu rodinu. Mala som v minulosti toxický vzťah a viem ako to vyzerá,keď sa chlap správa sebestredne,a celé jeho okolie mu dáva za pravdu a mňa má za sebca, a aj okolo seba máme rôzne páry,kde vidím že chlap zaspal dobu a myslí si,že odchodom do práce sa jeho aktivita konci. V rôznych odpovediach čo som prebehla tu zaznelo,že si sebecka a máš sa vedieť uskromniť a myslieť na psychické zdravie muža. Podľa mňa práve vyžadujes od neho naopak príliš málo. Podporiť partner sa dá aj inak,nie je všetko čierne alebo biele. Ak má človek príliš stresujucu pozíciu,samozrejme nie je dobré v nej ostávať,ale také rozhodnutia sa nerobia zo dňa na deň a bez debaty. Isto sú aj iné možnosti,ako si zachovať aspoň vyššiu časť predchádzajúceho príjmu,prípadne zmeniť úplne zamestnávateľa. Všetko sa dá,len treba chcieť,a najmä o tom spoločne hovoriť. Rešpekt a úcta sú vo vzťahu to,na com treba stavať,ale obojstranná. Ty máš rešpektovať jeho rozhodnutie ísť s príjmom o viac ako polovicu nižšie,ale on nerešpektuje teba,že si doma s vašim spoločným bábätkom doma a tie výdavky jednoducho neutiahnete,minimálne nie bez väčšieho stresu.

Ja neviem, kde a kedy sa to stalo.. či to bolo už inou výchovou dievčat, my sme už boli vedené k tomu byť vo všetkom super, byť pekná, šikovná, pomáhať, nosiť domov dobre známky, ďalej sme išli študovať a nejak sme sa tomu celému prispôsobili a naučili sa v Tom svete improvizovať či prijať, čo bolo.. Len zrazu sa zastavíš a vlastne zistíš (viď. autorkin prípad), že:
1. Práca a relatívne slušný príjem - check
2. Manželstvo a vytvorenie si zázemia, bývania a hypo, do čoho prispela a zrejme nie málo - check
3. Deti a materstvo - check
4. Domácnosť a všetko čo k tomu patrí - check
5. Kompletný manažment celej rodiny (od termínov na zaplatenie vselicoho, po plánovanie si pripadnej dovolenky, akcie v škôlke, termíny a objednávania k lekárom, nebodaj ešte aj po výmenu pneu podľa ročného obdobia atď. atď.,) - check.
6. Ked nastúpi do práce, tak pribudne odvoz a vyzdvihovať deti, neskôr učenie sa s nimi a keď jedno ochorie tak aj OČR - síce budúcnosť, ale celkom blízka a dovolím si tu dať už rovno check.
7. A aby som nezabudla, patrí sa byť aj pekná, alebo teda no udržiavaná, aj si plniť nejake tie manželské povinnosti a samozrejme chápať muža.
Manžel chodí do roboty, potom ma svoje koníčky a ... ?
No... A teraz že má stres. Aký stres? Z čoho? Čo sa stalo? Prečo tak zrazu? Mohol by povedať, mohol by odpovedať, ale načo?
A teraz pointa, čo tým chcem.povedat: písali tu aj vyššie, a ja s tým súhlasím, že no.proste niektorí chlapi takí sú .. že nechcú o Tom rozprávať, že čo sa deje a že to z nich treba ťahať a treba ich veľmi chápať a povzbudiť a radšej sa uskromniť. Ale ani my nie sme chodiaci diár a sekretárka rodiny zadarmenko, skrížené s mulicou, ktoré ťahajú často zodpovednejšiu a náročnejšiu prácu, ako vlastní manželia a ešte do toho pridáme úlohu matky, opatrovateľky, kuchárky, upratovačky a milenky v jednom.. lenže jaksi sa na to neberie ohľad. Nikto kvôli tomu nechodí okolo nás opatrne ako okolo malovanych vajíčok. Naopak, berie sa to ako ABSOLUTNA SAMOZREJMOST.
Bola som uz z roboty hotová, podľa mňa na hranici totálneho vyhorenia. Bolo to naozaj zle. Ale mala som syna. A hypotéku. A manžela, s ktorým som to komunikovala a riešila som to aktívne, a pracovala na sebe. Lebo ja ako matka a druhý živiteľ rodiny v jednom si nemôžem dovoliť vysrať sa na to, ale ani počkať na vyhorenie. Tiež by som radšej kaslala a išla aj kopať kanály, len mať pokoj v hlave a zodpovedať jedine za tú dieru v zemi, ktorú vykopem. Každa nás by to niekedy rada vzdala a bola by napríklad "len" matkou doma, tak pekne tradične. Ale my si to dovoliť nemôžeme, rodina si to dovoliť nemôže, tak sme sa prispôsobili podmienkam a pracujeme aj s tým stresom. Čo bráni chlapom sa tomu prispôsobiť tiež? Utekať je najľahšie.
Ešte raz, ja nepíšem, aby sa chlap v práci zrútil. Ja píšem, aby komunikoval a povedal svojej žene, čo sa deje a ako budú fungovať a z čoho. Výrazne tým.prispeje k zníženiu stresu svojej manželky.
@oblecenie99 krasne napisane uplne suhlasim