icon

Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?

biankabianka
Dnes o 10:49

Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣

anonym_fea35e
Dnes o 12:00

Co ja viem, ja na Tvojom mieste by som sa vratila. A to vselijake zahranicie som si zazila, vobec si nemyslim ake je to tam vo vsetkom skvostne.

1. Si anonym - co je to ponuka s platom "co sa neodmieta"? Hovorime o 2tis ci 8tis?
Navyse teraz z Teba vypadlo ze muzovi koncia projekty a bohvie co bude. Cize on pracovny otaznik a Ty bez prace a bez nejakej realnej sance si tam dobru najst.
2. Do akeho mesta sa chcete vratit? Je rozdiel ci chcete prist do Humenneho alebo do Bratislavy (priklad).

To su este dost podstatne otazky.
A hlavne, stojim si za tym, ze ci uz sa to tyka prace, vztahov, byvania, hocicoho - NA DVOCH STOLICKACH SA SEDIET NEDA. A ti, ktori tak robia, robia to vzdy na ukor niecoho.

Ak tu mate navyse byt, rodinu, kamosov, prisla by som. My si zijeme na Slovensku aj s deckami dobre, mame priemerne platy, nic nam nechyba, pekne poctivo a postupne nadobudneme co treba... a aj tie eprihlasky co tu niektori vypichli 😃 mi uplne normalne fungovali.
A ti, ktori stale pindaju na nase skolstvo, zdravotnictvo, politiku, hocico... Nuz, asi fakt nezazili aj ine krajiny, pretoze by sa hned trosku mozno krotili vo vyjadreniach, nie je tu vsetko voci zahraniciu vobec take ciernobiele.

Cize ja by som prisla ale ako som sa pytala, dost podstatne su aj doplnujuce otazky, ktore si nezmienila.

lenka.25
Dnes o 12:01
@biankabianka

@lenka.25 a prečo by ho mal mať ako materinský prosím ťa? Obaja sme Slováci, jeho materinský jazyk je slovenčina. A ja viem po nemecky na nejakej úrovni ale neviem tu ich Švajčiarčinu a dlho som s deťmi doma, to si toho moc nenatrénuješ. Ak chceš komentovať niečo, buď slušná a neútoč, alebo sa radšej nevyjadruj dobre? 🙂

@biankabianka kde útočím ? To že ty si to zobrala ako útok , tak asi vieš prečo . No niekde robíte s mužom chybu . To nie je útok , to je fakt . Mám presne takú kamošku ako si , 10 rokov žije v Nemecku , deti sa jej tam narodili , ale nemecky nevedia . Dcéra má odklad do školy , nakoľko by to jazykovo nezvládla . Pre mňa je to zanedbanie .

anonym_b378c4
Dnes o 12:02

Mam tam kamaratku. Uz je to ale jej domov. Je tam 30 rokov. Vratit by sa uz nevratila aj ked tam nema nikoho.

anonym_f8bb87
Dnes o 12:03
@biankabianka

@anonym_f8bb87 haha tak toto je zaujímavé 🤣 asi hovoria anglicky? Neuvažujú teda návrat na sk že?

@biankabianka
Navrat na Slovensko ? Preco by mali ist a zarabat 10x menej

anonym_dd2171
Dnes o 12:04

@biankabianka
Ak by som mala nejaké chronicky progredujúce neuroochorenie, prípadne akýkoľvek zdravotný problém, vyzadujuci špeciálnu (biologickú) liečbu, nikdy by som sa nevrátila do krajiny, kde sa na to ľudia zbierajú v zbierkach.

anonym_4cccf7
Dnes o 12:04

@biankabianka ste tam 9 rokov, syn sa tam narodil a nevie dobre po nemecky? Reálne? A ty prečo nevieš? Za 9 rokov!? Úprimne, mám kamosku žijúcu vo Švajčiarsku, oni len krútia hlavou nad tým, čo sa na SVK deje a vôbec môže diať, už si zvykli na švajčiarsky systém, v živote by sa do tohto kocurkova nevrátili.

anonym_9c2c21
Dnes o 12:05
@biankabianka

@anonym_3beeb5 ono ten náš život tu... mame tu kamarátov ale nie takých že by sme sa stale ako rodiny stretávali, skor my mamky v parku ... inak je to pre muža praca doma praca doma..na sk mame pozemok kde môže robiť čo chce, rodinu tam ma, naozajstných kamarátov.. kotva tu nepadla, ale možno časom môže 🙈

@biankabianka samozrejme, že sa vráťte, doma je doma, rodinu, ani roky s rodičmi ti nič nenahradí. Tie čo tu kvakaju, ako máte zostať sami sedia na SK a majú čas ohovárať naše Slovensko na Konikovi a pritom možno berú sociálne dávky, ktoré by im nikde v Európe nedali. 🤣 Skúsenosti mám a v Anglicku mi bolo horšie ako na Slovensku, po každej stránke. O tom, že som tam robila podradnú prácu, snáď ani hovoriť nemusím.

dooscoby
Dnes o 12:07
@biankabianka

@dooscoby super ďakujem za užitočný komentár 🙏 vy ste stavali dom? Neviem či mi budeme môcť, ked vidím tie ceny 🤣 pozemok mame, stavebné povolenie aj návrh tiež, už ,,len,,postaviť,, ale tie odhahy na stavbu su šialené, čakáme na cenovú ponuku od firmy a uvidime budeme vedieť viac ale hmm.. 🤣 my budeme žiť určite v meste a mame tam vlastný byt, to je plus...

@biankabianka ano sme v procese uz 6 rokom a stale nemáme exterier, kde treba naliať este aspon 30 tisíc terasa, plot, záhrada, trávnik. Teraz konecne sme objednali interierove dvere, ak nechceš papier tak kus s montazou od 300 a viac, teraz 10 dveri. A to mame xs dom 105 m2, žiadnych 250. Jaj a kuchynu nemám, ta xs od stolára 6,500. Cize daku vacsiu s ostrovčekov, spotrebičmi mas okolo 15 a viac. No mne uz deti dosli do veku daňový bonus smiešnych 50 Eur dieta mesačne, kde dcera ako SS nema dotáciu na stravu a stravné je od mesiaca okolo 40 a viac. Chcú sa uz lepsie obliekať, syn ma nohu 45 tak kvalitnejšie topanky pod 100 Eur nekúpim. Napíšem to tak mas v hrubom 1200 plat, ale zamestnávateľa stojíš 1900, ber sumy od brucha tak takto sa tu žije. A potom ide muz k zubárke 100 Eur dentálna, dcera 130 oprava zubného kazu. Treba ti MRI, sono obvolaj polku BA. Teraz sa uz napr aj sono začína platit, bud cakas mesiac, dva aj tri alebo za 30 mas do par dni termin. Žila som 3 roky ako slobodna v UK, nemám ružové okuliare, ale budem rada, ked dcera pojde na VS aspon do tých Čiech.

anonym_dd2171
Dnes o 12:09
@anonym_9c2c21

@biankabianka samozrejme, že sa vráťte, doma je doma, rodinu, ani roky s rodičmi ti nič nenahradí. Tie čo tu kvakaju, ako máte zostať sami sedia na SK a majú čas ohovárať naše Slovensko na Konikovi a pritom možno berú sociálne dávky, ktoré by im nikde v Európe nedali. 🤣 Skúsenosti mám a v Anglicku mi bolo horšie ako na Slovensku, po každej stránke. O tom, že som tam robila podradnú prácu, snáď ani hovoriť nemusím.

@anonym_9c2c21
Vidíš, my, ktorí robíme v zahraničí kvalifikovanú prácu, nemusíme čakať na sociálne dávky a máme fungujúce zdravotníctvo a školstvo a ostatné služby. Netvarme sa, že všetci Slováci v zahraničí len umývajú riad. Už si len vezmime,koľko absolventov lekárskych fakúlt ide do zahraničia, kde ich nadšene vítajú, lebo v dnešnej dobe sú už tieto decká na tom jazykovo veľmi dobre.

anonym_ec7ba8
Dnes o 12:13

@biankabianka Poznal som pár rodín, čo sa tak vrátili a potom ľutovali, že to spravili. Pointa je v tom, že keď si preč, tak si to zidealizuješ a vidíš len to pozitívne. A samozrejme, na Slovensku je toho veľa pozitívneho. Ale sú tam aj negatíva. Ja osobne som sa inšpiroval skúsenosťami ostatných a ostávam v zahraničí 🙂 Ale nevylučujem, že sa raz vrátim.

luccija
Dnes o 12:13
@anonym_4cccf7

@biankabianka ste tam 9 rokov, syn sa tam narodil a nevie dobre po nemecky? Reálne? A ty prečo nevieš? Za 9 rokov!? Úprimne, mám kamosku žijúcu vo Švajčiarsku, oni len krútia hlavou nad tým, čo sa na SVK deje a vôbec môže diať, už si zvykli na švajčiarsky systém, v živote by sa do tohto kocurkova nevrátili.

@biankabianka ja by som sa vrátila.Vyskusali ste, ale ťahá vás to domov je to pochopiteľné deti sú malé len raz a rodičia starnú.Mate tu byt?a pozemok.Neviem či ten byt máte, alebo len plánujete....vo CH je drahá družina a celkovo deti...mám známeho, ktorý tam má brata a on ma názor, že v CH je dobré zarobiť , ale nie si založiť a živiť rodinu.Nepytala som sa ho podrobne, jeho žena pracuje ako kozmeticka pol úväzok kvôli skolakovi on vo farma firme manager a povedal, že tie vzťahy susedské, kamarátske majú, ale sú také ine.Do roka sa chcú vrátiť.
Pozri sa, keď by sa vám tu nepáčilo predáte dom, alebo len pozemok a vyberiete sa späť.To nie je, že vrátim sa a som tu priviazaná.Urcite by nebol pre mňa dôvod proti návratu, že sa zmenili podmienky prihlasovania žiakov do školy a, že sa dávajú peniaze na zbytočne oslavy🤣ale môj pocit čo mi chýba, kto mi chýba, kde sa budem cítiť doma
tvoje deti, keď budú chcieť ísť do zahraničia, tak pôjdu ako tisíce iných.Do akého kraja by si sa vrátila?

biankabianka
autor
Dnes o 12:14
@lenka.25

@anonym_f8bb87 veď to je v poriadku , ale aspoň to dieťa ovláda jazyk . Pre neho je to nutnosť . Títo ľudia neviem či sú zavretí celé dni v doma , keď dieťa neovláda jazyk , veď dieťa nasaje jazyk veľmi rýchlo . No niekde robia chybu

@lenka.25 ano my sme doma zavretí, malého nepúšťame ani k oknu aby náhodou nepočul nemecké slovíčko

anonym_b05c5d
Dnes o 12:15
@biankabianka

@anonym_5c2b86 vieš ako sa hovorí, za plotom je tráva vždy zelenšia...tu to tiež nie je ideálne... keby manžel prišiel o prácu tak sme v zadku, dlho mu bude trvať nájsť novú ak vôbec, je tu vyššia nezamestnanosť, a všetko ako som spomínala vyššie...rodina, sociálne zazemie, proste domov, moja práca... ja som čítala taky článok že sa teraz práve vela ľudi vracia naspäť na Sk, tiež ma to prekvapilo.. tu budeme vždy len prisťahovalci nech vieš akokoľvek dobre reč, a keby sa aj tu niečo zomelie, prvých nas vyhodia, hadam nebudú svojich... všetko má svoje pre a proti... len aby tá tráva nebola zelenšia pre nás na sk len na oko, ako pre slovákov je zahraničie keď nezažili 🙄 toľké roky tam nie sme, nevieme ako sa tam žije..ale vieme že všetci čo sú tam v našom okolí netrpia biedou práve a žijú normálne životy...nadávajú na vela veci ale žijú normalne životy...

@biankabianka poviem ti za seba, manzel zarobi dobre, preto sa mame dobre aj na Slovensku. Kedze sa vam nuka dobra praca na Slovensku, vratila by som sa. Ak by ste zarabali slabo, zvazovala by som.
Ale isla by som byvat k okresnym mestam, nie niekam “do prdele” 😁

anonym_b05c5d
Dnes o 12:18
@anonym_f8bb87

@biankabianka

@anonym_f8bb87 lenze aj ked tam zarobis 10x viac, davas nenormalne peniaze na byvanie, skolku, skolu…

anonym_c4d516
Dnes o 12:20

My sme taku chybu urobili a vratili sa, pritom nie vsetko je len o peniazoch.

lucka_ke

mám vo Švajčiarsku spolužiačku, sťahovala sa s 3 deťmi z Anglicka, je rozvedená a žije si super, stále cestujú, deti študujú, ona robí prácu ktorá ju baví, na SK chodia v lete a deti nie sú ukrátené o nič

luccija
@dooscoby

@biankabianka ano sme v procese uz 6 rokom a stale nemáme exterier, kde treba naliať este aspon 30 tisíc terasa, plot, záhrada, trávnik. Teraz konecne sme objednali interierove dvere, ak nechceš papier tak kus s montazou od 300 a viac, teraz 10 dveri. A to mame xs dom 105 m2, žiadnych 250. Jaj a kuchynu nemám, ta xs od stolára 6,500. Cize daku vacsiu s ostrovčekov, spotrebičmi mas okolo 15 a viac. No mne uz deti dosli do veku daňový bonus smiešnych 50 Eur dieta mesačne, kde dcera ako SS nema dotáciu na stravu a stravné je od mesiaca okolo 40 a viac. Chcú sa uz lepsie obliekať, syn ma nohu 45 tak kvalitnejšie topanky pod 100 Eur nekúpim. Napíšem to tak mas v hrubom 1200 plat, ale zamestnávateľa stojíš 1900, ber sumy od brucha tak takto sa tu žije. A potom ide muz k zubárke 100 Eur dentálna, dcera 130 oprava zubného kazu. Treba ti MRI, sono obvolaj polku BA. Teraz sa uz napr aj sono začína platit, bud cakas mesiac, dva aj tri alebo za 30 mas do par dni termin. Žila som 3 roky ako slobodna v UK, nemám ružové okuliare, ale budem rada, ked dcera pojde na VS aspon do tých Čiech.

@dooscoby tak ste sa možno prerátali so stavbou domu.Vies aké su dane v DE, CH?na dentálnu chodím za 45 eur.Ale áno zubár je drahy využívam benefity od poisťovne.Mas svoj dom ľudia v zahraničí bývajú v prenajmoch a veľa z nich nikdy svoje mať nebude.A hlavne pokým sú zdraví a mladí šikovní dobre je všade.Vela ľudí sa vráti, keď sa blíži dôchodok a prídu domov ľudia sa aj vekom menia a zit z dôchodku v drahých krajinách tiež nie je ľahké a všetko tam uplatiť.

tundra

@biankabianka nikto z diskutujucich,nebude zit tvoj zivot na Slovensku,ani vo Švajciarsku.Deti mas male,zvyknu si rychlo na nove.My sme vo Švajciarsku trochu dlhsie,ale vo vseobecnosti prevlada viac nazor od ludi,co sa vratili,ze urobili chybu.Zit z jedneho platu vo Švajciarsku,nie je optimalne,ale da sa to.Otazka je,ci budete mat lepsi zivot na Slovensku, z dvoch platov.
Ja by som sa na tvojom mieste nevratil,ale zapracoval na jazyku,mozno na lepsej integracii.
Mozno obmedzil cestovanie na Slovensko na nevyhnutnu mieru a skusil vyriesit lepsie byvanie vo Švajciarsku.My sme sice postavili na Slovensku rod.dom,ale je prazdny.Deti koncia skoly vo Švajciarsku a za chvilku su samostatne.(Zatial sa odstahoval z domu jeden).Dobre si to rozmysli,nic viac nenapisem,drzim palce.

biankabianka
autor
Dnes o 12:21
@lenka.25

@biankabianka kde útočím ? To že ty si to zobrala ako útok , tak asi vieš prečo . No niekde robíte s mužom chybu . To nie je útok , to je fakt . Mám presne takú kamošku ako si , 10 rokov žije v Nemecku , deti sa jej tam narodili , ale nemecky nevedia . Dcéra má odklad do školy , nakoľko by to jazykovo nezvládla . Pre mňa je to zanedbanie .

@lenka.25 dobre 🙃 asi vieš ako to chodí v zahraničí ked všetci zanedbávajú deti. Tu sú jasle nenormálne drahé,3tisic + a preto ostal syndo povinnej školskej doma. Preto sa nemal velmi kde učiť. Je len rok v kolektíve, preto je na tom takto. Ale uči sa postupne. Alebo aj nie, bijeme ho zakaždým keď povie niečo po nemecky ,aby si nabudúce dobre rozmyslel ako bude rozprávať 🧐

biankabianka
autor
Dnes o 12:22
@anonym_f8bb87

@biankabianka

@anonym_f8bb87 10x menej? Ani omylom, tu tiež nikto nezaraba (normalne pozicie) v 10 tisícoch 🙈

lucka_ke
Dnes o 12:23

a jazykový kurz pre teba? mužova sestra sa vydala do FR a na začiatku si urobila jazykový kurz, čo jej pomohlo rýchlejšie sa naučiť jazyk, už je tam veľa rokov a nemá problém, jej deti sa narodili tam, muž je tiež Francúz
má tam aj veľa kamarátok zo Slovenska, všetky sa tam vydali a ani jedna sa nechce vrátiť na SK
majú tam veľkú slovenskú komunitu a podporujú sa vzájomne, možno keby si pohľadala nájdeš aj tam

anonym_8a9080
Dnes o 12:26

@biankabianka nepočúvaj premotivovane mamičky, ktoré sú progresivne orientované, ktoré cele Slovensko nenávidia. A predsa sedia na zadkoch na Slovenku. Len to ego ich nepusti vysloviť iný názor. Riad sa svojim srdcom. Ja som sa tiež vrátila zo Švajčiarska a neľutujem. Je mi dobre na Slovensku a som hlavne s rodinou. Prácu sme si nasli na SK a sme spokojní.

biankabianka
autor
Dnes o 12:28
@luccija

@biankabianka ja by som sa vrátila.Vyskusali ste, ale ťahá vás to domov je to pochopiteľné deti sú malé len raz a rodičia starnú.Mate tu byt?a pozemok.Neviem či ten byt máte, alebo len plánujete....vo CH je drahá družina a celkovo deti...mám známeho, ktorý tam má brata a on ma názor, že v CH je dobré zarobiť , ale nie si založiť a živiť rodinu.Nepytala som sa ho podrobne, jeho žena pracuje ako kozmeticka pol úväzok kvôli skolakovi on vo farma firme manager a povedal, že tie vzťahy susedské, kamarátske majú, ale sú také ine.Do roka sa chcú vrátiť.
Pozri sa, keď by sa vám tu nepáčilo predáte dom, alebo len pozemok a vyberiete sa späť.To nie je, že vrátim sa a som tu priviazaná.Urcite by nebol pre mňa dôvod proti návratu, že sa zmenili podmienky prihlasovania žiakov do školy a, že sa dávajú peniaze na zbytočne oslavy🤣ale môj pocit čo mi chýba, kto mi chýba, kde sa budem cítiť doma
tvoje deti, keď budú chcieť ísť do zahraničia, tak pôjdu ako tisíce iných.Do akého kraja by si sa vrátila?

@luccija ďakujem za pekný komentár. Do Trenčianskeho... byt už mame... manžel ma super pracovnú ponuku. Neviem teda kolko su náklady 4 clennej rodiny na sk, ale zdá sa nám to velmi pekna suma a to len jeden plat...
A osobne si ale nemyslím, že je take ľahké sa vrátiť keď už raz človek odíde.. ale asi nie nereálne.. ale aj kvoli detom by to bolo už tazke... kruté

biankabianka
autor
Dnes o 12:30
@anonym_c4d516

My sme taku chybu urobili a vratili sa, pritom nie vsetko je len o peniazoch.

@anonym_c4d516 a čo vam vadi teraz?

biankabianka
autor
Dnes o 12:31
@luccija

@dooscoby tak ste sa možno prerátali so stavbou domu.Vies aké su dane v DE, CH?na dentálnu chodím za 45 eur.Ale áno zubár je drahy využívam benefity od poisťovne.Mas svoj dom ľudia v zahraničí bývajú v prenajmoch a veľa z nich nikdy svoje mať nebude.A hlavne pokým sú zdraví a mladí šikovní dobre je všade.Vela ľudí sa vráti, keď sa blíži dôchodok a prídu domov ľudia sa aj vekom menia a zit z dôchodku v drahých krajinách tiež nie je ľahké a všetko tam uplatiť.

@luccija presne 🙏

anonym_b05c5d
Dnes o 12:31
@biankabianka

@lenka.25 dobre 🙃 asi vieš ako to chodí v zahraničí ked všetci zanedbávajú deti. Tu sú jasle nenormálne drahé,3tisic + a preto ostal syndo povinnej školskej doma. Preto sa nemal velmi kde učiť. Je len rok v kolektíve, preto je na tom takto. Ale uči sa postupne. Alebo aj nie, bijeme ho zakaždým keď povie niečo po nemecky ,aby si nabudúce dobre rozmyslel ako bude rozprávať 🧐

@biankabianka 🤣😁🙈

biankabianka
autor
Dnes o 12:34
@lucka_ke

a jazykový kurz pre teba? mužova sestra sa vydala do FR a na začiatku si urobila jazykový kurz, čo jej pomohlo rýchlejšie sa naučiť jazyk, už je tam veľa rokov a nemá problém, jej deti sa narodili tam, muž je tiež Francúz
má tam aj veľa kamarátok zo Slovenska, všetky sa tam vydali a ani jedna sa nechce vrátiť na SK
majú tam veľkú slovenskú komunitu a podporujú sa vzájomne, možno keby si pohľadala nájdeš aj tam

@lucka_ke mam tu vela kamarátiek Sloveniek. A moja nemčina nie je taky problem, doučiť sa môžem vždy nie som v základoch... ale tie priateľstva tu su ine ako tie na sk.... manžel tu kamarátov ani nema, je len v praci alebo s rodinou, on to ma ešte ťažšie...

biankabianka
autor
Dnes o 12:35
@anonym_8a9080

@biankabianka nepočúvaj premotivovane mamičky, ktoré sú progresivne orientované, ktoré cele Slovensko nenávidia. A predsa sedia na zadkoch na Slovenku. Len to ego ich nepusti vysloviť iný názor. Riad sa svojim srdcom. Ja som sa tiež vrátila zo Švajčiarska a neľutujem. Je mi dobre na Slovensku a som hlavne s rodinou. Prácu sme si nasli na SK a sme spokojní.

@anonym_8a9080 mohla by som ti napísať spravu ak sa to nejako da? 🤣

anonym_1b1fd8

tu už nič nečakaj, tu skapal pes. Len pekne ostaňte tam kde ste. Ani nemysli na SLOVENSKO. Korupcia, rodinkárstvo, na všetko čo si spomenieš ... grc , príde ti zle.
Som roky doma s postihnutým dieťaťom. Jednoducho to dieťa nemáš kde dať. Ešte aj do tej posratej špeciálnej školy musíš mať známosť. ak nemáš - dieťa chodí do školy 2 krát do týždňa po 2 hod. to že máš vš a titul ING,. nikoho nesere.
chceš zažiť nespravodlivosť? áno? tak smelo dotoho , smelo sa prisťahujte na SLOVENSKO a obanuješ. Hlavu si budeš mlátiť o stenu každý Boží deň ako tí autisti v špec. školách.

anonym_b05c5d
@biankabianka

@anonym_c4d516 a čo vam vadi teraz?

@biankabianka ja osobne by som v zahranici zila, ked by som sa citila este plna sily a energie. Tak do 40. Ale po 40 to uz ide dolu vodou a clovek sa chce naozaj usadit tam, kde sa citi bezpecne a kde ma rodinu a pribuznych. My sme boli vela rokov “kocovnici” a teraz ked mam 46 uz by som to nedala. Postavili sme domcek a zijeme si v klude, mame tu rodinu, priatelov. Netreba verit vsetkemu co sa hovori o zapade ako je tam uzasne. Aj ked neutralne Svajciarsko mi pride este na tom najlepsie, az na tie ceny.