icon

Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?

biankabianka
Dnes o 10:49

Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣

biankabianka
autor
Dnes o 12:39
@anonym_b05c5d

@biankabianka ja osobne by som v zahranici zila, ked by som sa citila este plna sily a energie. Tak do 40. Ale po 40 to uz ide dolu vodou a clovek sa chce naozaj usadit tam, kde sa citi bezpecne a kde ma rodinu a pribuznych. My sme boli vela rokov “kocovnici” a teraz ked mam 46 uz by som to nedala. Postavili sme domcek a zijeme si v klude, mame tu rodinu, priatelov. Netreba verit vsetkemu co sa hovori o zapade ako je tam uzasne. Aj ked neutralne Svajciarsko mi pride este na tom najlepsie, az na tie ceny.

@anonym_b05c5d presne, ďakujem. A človek keď je zdravý a fit. Tak sa tu môže mať dobre, keby sa nedajboh niečo stalo, je len osina v zadku celému švajcu a prestane ich zaujímať keď netvorí zisk. Jasne že na sk tiež človek prežíva z invalidného dôchodku, ale napr.my osobne tam mame nehnuteľnosti ktoré môžeme predať a žiť z toho. A rodinu ktorá pomôže aspoň trochu...

anonym_034337
Dnes o 12:39
@biankabianka

@anonym_1f37ac 😄🤣 toto najlepšie viete vy, čo tam žijete, preto sa aj tu informujem , ale Slováci majú takú super schopnosť vždy sa sťažovať na všetko 🤣 vieš... aj tu vela veci je na nič, naozaj, ľudia si myslia, o zahraničie, tam sa všetci majú, ale nie je to ľahké ani ružové. Ako aj na sk su aj dobre veci a hýbe sa to aj tam vpred..otazka je, kde je to lepšie podla preferencií

@biankabianka moja kolegyňa sa vrátila z GB keď jej dcéra chodila do druhej triedy, bol to ťažký návrat pre dcéru slovensky síce ako tak vedela ale písať nie, ona sa zamestnala lepšie ako v GB a jej manžel robí HO pre GB, sú tu 5 rokov a neľutujú, hlavne ona má vzťah výborný so sestrou aj s rodičmi, veľmi jej pomáhajú, najviac ju teší že kedykoľvek môže ísť na kávu na čaj k nim to jej veľmi chýbalo, zo začiatku uvažovali o návrate kvôli dcére keďže sa ťažko prispôsobovala, ale teda zostali , už vie slovensky dobre a má kamarátky s ktorými robia aj prespávačky, takže o to je to ľahšie

anonym_b05c5d
Dnes o 12:42
@biankabianka

@anonym_b05c5d presne, ďakujem. A človek keď je zdravý a fit. Tak sa tu môže mať dobre, keby sa nedajboh niečo stalo, je len osina v zadku celému švajcu a prestane ich zaujímať keď netvorí zisk. Jasne že na sk tiež človek prežíva z invalidného dôchodku, ale napr.my osobne tam mame nehnuteľnosti ktoré môžeme predať a žiť z toho. A rodinu ktorá pomôže aspoň trochu...

@biankabianka podla mna citis co je pre vas najlepsie. Mas tu vsetko. Ja ked som aj zvazovala, ze by sme isli byvat do zahranicia, tak som to aj rychlo zamietla, detom by som to nikdy neurobila, maju tu rodinu, priatelov, citia sa bezpecne. A ked nemate problem s financiami, nie je co riesit.
Ked budu dospele, mozu ist ak budu velmi chciet.

anonym_0887ef
Dnes o 12:52

Vratila som sa zAT po 15tich rokoch.A moja rada znie,nerobte to pre boha ziveho ak vam zalezi na detoch.Plesnive nemocnice,terminy o rok,skolstvo v riti uplne,sikana na skolach vo velkom.My zvazujeme odchod naspat.A idealizujes si kontakty, rodinu,nikto na nikoho nema cas,kazdy ma svojho dost.(reagujem na uvodny prispevok)

anonym_f8bb87
Dnes o 12:58
@biankabianka

@anonym_f8bb87 10x menej? Ani omylom, tu tiež nikto nezaraba (normalne pozicie) v 10 tisícoch 🙈

@biankabianka
Nie vsetci Slovaci robia upratovacky,
ich skolka, najomne, zdravotna poistka, BVG je cez 10 tisic mesacne, a este im ostane kazdy weekend party, restauracie, grilovacky, cestovanie.

biankabianka
autor
Dnes o 13:07
@anonym_f8bb87

@biankabianka
Nie vsetci Slovaci robia upratovacky,
ich skolka, najomne, zdravotna poistka, BVG je cez 10 tisic mesacne, a este im ostane kazdy weekend party, restauracie, grilovacky, cestovanie.

@anonym_f8bb87 to v žiadnom prípade tak nie je. ty žiješ vo švajčiarsku? Moj manžel ma velmi dobrú pracu a 10 nezaraba 🙈 a teda k tomu nájom- nekomentujem ceny, zdravotná poistka, mimoriadne vydavky ktoré chodia často... ľudia sa tu maju dobre ak maju lepsie pracovné pozície ale málokto zarobí cez 10k 😉

1andrea111
Dnes o 13:08

@biankabianka výdavky na 4 clennu rodinu- cca 2700 eur nejaký skôr nižší štandard. Plat 1200 eur je v čistom 926 eur, ceny potravín sú tu ako v zahraničí, to sú vysoké položky pre rodinu. Zdravotníctvo je biedne aj čo sa týka možnosti liečby, mnohé lieky nie sú dostupné aj čo sa týka moderných prístupov. Práca pokiaľ nie je dobrá špecializácia sa nehľadá ľahko.

biankabianka
autor
Dnes o 13:09
@anonym_0887ef

Vratila som sa zAT po 15tich rokoch.A moja rada znie,nerobte to pre boha ziveho ak vam zalezi na detoch.Plesnive nemocnice,terminy o rok,skolstvo v riti uplne,sikana na skolach vo velkom.My zvazujeme odchod naspat.A idealizujes si kontakty, rodinu,nikto na nikoho nema cas,kazdy ma svojho dost.(reagujem na uvodny prispevok)

@anonym_0887ef toto je inak zaujímavá vec, a tiež si myslim, že to tak bude, že nikto nebude mať zrazu toľko času na nas ako keď prideme raz za čas domov, ale aj tak su tam, keby niečo...

anonym_ff1dbb
Dnes o 13:10

@biankabianka Podla mna aj zalezi kam sa chcete vratit. Ja by som sa inde ako do BA nevracala. Niektore regiony su doslova roky rokuce pozadu a ak si zvyknuta na nejaky zivotny socialno kulturny standard, tak napriklad na takej Orave budes velmi trpiet. My sme sice len v Prahe ale o rok a pol sa chceme vratit, nam sa na Slovensku zilo velmi dobre, v Bratislave. Ale my nemame deti a ani neplanujeme, tak tento aspekt neviem zhodnotit.

biankabianka
autor
Dnes o 13:12
@anonym_034337

@biankabianka moja kolegyňa sa vrátila z GB keď jej dcéra chodila do druhej triedy, bol to ťažký návrat pre dcéru slovensky síce ako tak vedela ale písať nie, ona sa zamestnala lepšie ako v GB a jej manžel robí HO pre GB, sú tu 5 rokov a neľutujú, hlavne ona má vzťah výborný so sestrou aj s rodičmi, veľmi jej pomáhajú, najviac ju teší že kedykoľvek môže ísť na kávu na čaj k nim to jej veľmi chýbalo, zo začiatku uvažovali o návrate kvôli dcére keďže sa ťažko prispôsobovala, ale teda zostali , už vie slovensky dobre a má kamarátky s ktorými robia aj prespávačky, takže o to je to ľahšie

@anonym_034337 toto je pekny príbeh, kiež by sa tak mal každý kto sa vráti a neľutoval

biankabianka
autor
Dnes o 13:14
@1andrea111

@biankabianka výdavky na 4 clennu rodinu- cca 2700 eur nejaký skôr nižší štandard. Plat 1200 eur je v čistom 926 eur, ceny potravín sú tu ako v zahraničí, to sú vysoké položky pre rodinu. Zdravotníctvo je biedne aj čo sa týka možnosti liečby, mnohé lieky nie sú dostupné aj čo sa týka moderných prístupov. Práca pokiaľ nie je dobrá špecializácia sa nehľadá ľahko.

@1andrea111 dakujem za info najmä o tých výdavkoch

biankabianka
autor
Dnes o 13:16
@anonym_ff1dbb

@biankabianka Podla mna aj zalezi kam sa chcete vratit. Ja by som sa inde ako do BA nevracala. Niektore regiony su doslova roky rokuce pozadu a ak si zvyknuta na nejaky zivotny socialno kulturny standard, tak napriklad na takej Orave budes velmi trpiet. My sme sice len v Prahe ale o rok a pol sa chceme vratit, nam sa na Slovensku zilo velmi dobre, v Bratislave. Ale my nemame deti a ani neplanujeme, tak tento aspekt neviem zhodnotit.

@anonym_ff1dbb Trenčín, velmi pekne mesto , vela kultúrneho vyžitia, veľké prerábky tam prebiehajú, pomerne dosť pracovných príležitostí v kraji

sss777
Dnes o 13:23
@biankabianka

@anonym_f8bb87 to v žiadnom prípade tak nie je. ty žiješ vo švajčiarsku? Moj manžel ma velmi dobrú pracu a 10 nezaraba 🙈 a teda k tomu nájom- nekomentujem ceny, zdravotná poistka, mimoriadne vydavky ktoré chodia často... ľudia sa tu maju dobre ak maju lepsie pracovné pozície ale málokto zarobí cez 10k 😉

@biankabianka
Môj kolega zarobí ako bežný atestovaný lekár (ziadny lukratívny odbor, žiadna Privatklinik) v okresnej švajčiarskej nemocnici 12 000, jeho manželka je tesne pred atestáciou, takže určite menej, ale sú spokojní a návrat neplánujú. Ale ak tam máte žiť z jedného platu a bez poriadnej znalosti jazyka, tak sa asi radšej vráťte

biankabianka
autor
Dnes o 13:26
@sss777

@biankabianka
Môj kolega zarobí ako bežný atestovaný lekár (ziadny lukratívny odbor, žiadna Privatklinik) v okresnej švajčiarskej nemocnici 12 000, jeho manželka je tesne pred atestáciou, takže určite menej, ale sú spokojní a návrat neplánujú. Ale ak tam máte žiť z jedného platu a bez poriadnej znalosti jazyka, tak sa asi radšej vráťte

@sss777 tak ako platy doktorov to je iná liga, ale asi tu vela Slovákov doktorov nebude, ak narážame na komentáre vyššie o platoch v ch. Moj manžel žiaľ ale aj vďaka bohu lekár nie je 🤣

biankabianka
autor
Dnes o 13:27
@sss777

@biankabianka

@sss777 a jazyk nie je jediný dôvod odchodu, ten sa predsa da doučiť hocikedy .

anonym_0887ef
Dnes o 13:33
@biankabianka

@anonym_0887ef toto je inak zaujímavá vec, a tiež si myslim, že to tak bude, že nikto nebude mať zrazu toľko času na nas ako keď prideme raz za čas domov, ale aj tak su tam, keby niečo...

@biankabianka keby nieco ti je na dve veci.Realita bude taka ze tri mesiace sa budete stretavat inenzivne a potom to upadne,lebo ved uz ste tu.Ako vravim,my sa vraciame spat,manzel tam uz je.Rodina ti vzdelanie ani zdravotnictvo neda,plus ludia na sk su hrozní.Ja som za tri roky spoznala az dvoch ludi,ktori boli v pohode.Znicis detom buducnost navratom.

anonym_876ea5
Dnes o 13:35

@biankabianka ludia na sk su strasne zatrpknuty ... a nevedia si predstavit ake to je v zahranici- kazdy vidi zivot ako v bavlnke kopu enazi a ziadne starosti ... ale nevidi tu pravdu ... musiste vy vediet ci si viete na sk najst pracu ,ci ta rodina bude mat na vas cas aj ked tam budete zit alebo ich budete vidiet len raz za cas... byt pri rodine,mat kamaratov je nieco co v zahranici nezazijes uplne... ano nebudete sa mat tak dobre a nebudete si moct dovolit tolko co tam..ale ako pisem zalezi aku budete mat pracu ... ja som v zahranici a keby mozem idem domov hned .. ale u mna su ine problemy kvoly kt sa nemozem vratit ..ale vzdy ked som na sk je mi smiesne ako ludia popisuju zivot vonku ako sa mame super .. ale nik nevidi ake mame vydavky . aka birokracia je tu na uradoch a akos a vsetko tazko vybavuje splaca a plus kopa inych veci

biankabianka
autor
Dnes o 13:41
@anonym_876ea5

@biankabianka ludia na sk su strasne zatrpknuty ... a nevedia si predstavit ake to je v zahranici- kazdy vidi zivot ako v bavlnke kopu enazi a ziadne starosti ... ale nevidi tu pravdu ... musiste vy vediet ci si viete na sk najst pracu ,ci ta rodina bude mat na vas cas aj ked tam budete zit alebo ich budete vidiet len raz za cas... byt pri rodine,mat kamaratov je nieco co v zahranici nezazijes uplne... ano nebudete sa mat tak dobre a nebudete si moct dovolit tolko co tam..ale ako pisem zalezi aku budete mat pracu ... ja som v zahranici a keby mozem idem domov hned .. ale u mna su ine problemy kvoly kt sa nemozem vratit ..ale vzdy ked som na sk je mi smiesne ako ludia popisuju zivot vonku ako sa mame super .. ale nik nevidi ake mame vydavky . aka birokracia je tu na uradoch a akos a vsetko tazko vybavuje splaca a plus kopa inych veci

@anonym_876ea5 presne tak 🙏 moja reč... je pravda ale že rodina časom nebude mať tolko času, mne osobne to až tak nevadi, je to mužova strana, ja sa s nimi rada stretnem ale zas žeby som išla plakať do vankúša keby nemali čas jeden víkend to určite nie 🤣 ale ten náš zivot tu je taký o ničom. Len praca a rodina. Občas nejaký výlet... ale tam občas rodina, občas vylet, občas kamaráti, niečo porobiť okolo domu alebo na pozemku, na svojom, to je ine kafe. Ale ako človek zistí, či to vyváži tie negatíva 😭
A dovoliť tolko čo tu? Šetríme ako blázni aby sme sa raz možno mohli vrátiť, nedovolíme si skoro nič kym nevieme kde skončíme 🙈

tundra
Dnes o 13:44
@biankabianka

@sss777 a jazyk nie je jediný dôvod odchodu, ten sa predsa da doučiť hocikedy .

@biankabianka v ktorom kantone ste teraz?

anonym_034337
Dnes o 13:44
@biankabianka

@anonym_034337 toto je pekny príbeh, kiež by sa tak mal každý kto sa vráti a neľutoval

@biankabianka každému sa to nepodarí a veľa robia vzťahy v rodine a oni ju majú senzačnú, nie tak ako tu niektorý popisujú že zo začiatku fajn a potom už nie, u nich je to stále super, ináč ich dcéra mohla chodiť do anglickej školy čo zozačiatku zvažovali, ale rozhodli sa pre slovenskú ale s niektorými predmetmi v angličtine, na SK je veľa vzťahov na figu aspoň tu na MK to vidieť, ja v realite takých ľudí moc nepoznám tiež máme výborné vzťahy a tiež sme neboli všetci súrodenci celý život na SK

biankabianka
autor
Dnes o 13:50
@tundra

@biankabianka v ktorom kantone ste teraz?

@tundra Zürich

tundra
Dnes o 13:52
@biankabianka

@tundra Zürich

@biankabianka my sme Glarus,syn je tiez v Zurichu

anonym_791c2c
Dnes o 13:52
@8_sarah

@anonym_791c2c na proziciu predavacky sa nepotrebuje vyucny list. Je rok 2026, nie 1975.

@8_sarah ako kde. Tam, kde maju zaujemcov s vyssim vzdelanim, uprednostia zaujemcu s vyssim vzdelanim. Nechci mi tvrdit, ze ked sa na poziciu predavacky bude hlasit 10 zien, z ktorych polovica bude mat zakladne vzdelanie, tri budu mat vyucny list a dve maturitu, tak vyberu niektoru z tych piatich, ktore maju ZS. Ani len tie s vyucnym listom nevyberu, zvolia si z tych dvoch, ktore maju maturitu.

lenka.25
Dnes o 13:59
@biankabianka

@lenka.25 dobre 🙃 asi vieš ako to chodí v zahraničí ked všetci zanedbávajú deti. Tu sú jasle nenormálne drahé,3tisic + a preto ostal syndo povinnej školskej doma. Preto sa nemal velmi kde učiť. Je len rok v kolektíve, preto je na tom takto. Ale uči sa postupne. Alebo aj nie, bijeme ho zakaždým keď povie niečo po nemecky ,aby si nabudúce dobre rozmyslel ako bude rozprávať 🧐

@biankabianka neprekrúcaj prosim ta . Nikde som nenapísala že ich bijete , týrate . A áno , smaozrejme že je toto všetko v zahraničí drahšie , veď sú tomu aj platy prispôsobené . Si snad nečakala že škôlka tam bude stať 60€ mesačne ako na Slovensku štátne škôlky . Len s tým treba pocitat a uľahčiť tým deťom nástup do školských zariadení ako sa len dá , keď už rodičia nevedia plynulo jazyk . Ale to s tebou zbytočne . Chcela si vedieť názor , tak som napísala . To že sa ti nepáči , nie je môj problém .

anonym_beb032
Dnes o 14:00

@biankabianka presli sme si tym, my sme sa vratili po 5 rokoch. To sme este boli bezdetni. Neolutovali sme. Je to velmi tazke rozhodovanie. Asi by som zostala tam vzhladom na to, ze Svajciarsko nie je tak dakeko. Este aj vlakom sa da docestovat. Krajina pekna, cista, tip top. Zatial co u nas neprisposobivi narobia spinu a bordel po meste. Tvoje deti maju sancu vyrastat vo vyspelej krajine. Tvoj manzel ma stabilnu pracu. Na Slovensku to ide dolu vodou.

biankabianka
autor
Dnes o 14:04
@lenka.25

@biankabianka neprekrúcaj prosim ta . Nikde som nenapísala že ich bijete , týrate . A áno , smaozrejme že je toto všetko v zahraničí drahšie , veď sú tomu aj platy prispôsobené . Si snad nečakala že škôlka tam bude stať 60€ mesačne ako na Slovensku štátne škôlky . Len s tým treba pocitat a uľahčiť tým deťom nástup do školských zariadení ako sa len dá , keď už rodičia nevedia plynulo jazyk . Ale to s tebou zbytočne . Chcela si vedieť názor , tak som napísala . To že sa ti nepáči , nie je môj problém .

@lenka.25 nechcela som vedieť názor na našu výchovu ani jazykové znalosti, ked nevieš čítať s porozumením, nezapájaj sa do diskusií. Vieš prd makový o tom čo je za oknom a budeš dávať rady 🙈 úmerne platy, netušíš ake su tu platy a aká je úmera voči nákladom na jasle. Ach 🙂 ži radšej ty na Slovensku, sťažuj sa ako je tam všetko na nič, a ešte aj ostatným dávaj múdra to ti ide najlepšie 😉 len či ty máš vobec deti, alebo aspoň psa že by si vedela niečo o výchove 😚

anonym_5919e2
Dnes o 14:07
@anonym_beb032

@biankabianka presli sme si tym, my sme sa vratili po 5 rokoch. To sme este boli bezdetni. Neolutovali sme. Je to velmi tazke rozhodovanie. Asi by som zostala tam vzhladom na to, ze Svajciarsko nie je tak dakeko. Este aj vlakom sa da docestovat. Krajina pekna, cista, tip top. Zatial co u nas neprisposobivi narobia spinu a bordel po meste. Tvoje deti maju sancu vyrastat vo vyspelej krajine. Tvoj manzel ma stabilnu pracu. Na Slovensku to ide dolu vodou.

@anonym_beb032 každý do príspevku projektuje svoje problémy.V Trenčíne neprispôsobiví nie sú.Ked jej menšie dieťa podrastie tu škôlku bude platit.Po toľkých rokoch doma s deťmi si určite nebude môcť vyberať lepšie platené zamestnanie.Keby som mala pozemok a byt ani neváham.Ja som v DE s dvoma deťmi tento rok som sa rozviedla po 12 r všetko by som dala za to, aby som sa mohla vrátiť.Deti tu majú otca a už som v pasci.Aj, keď budú dospelé už budú chcieť zostať v DE, alebo inde na SK ich asi nedostanem.A chcem žiť v ich blizkosti
Domov je domov už by som si rozmyslela zobrať si cudzinca a mať s ním deti, ale vtedy človek nerozmýšľa nad tým, čo by bolo, keby.

biankabianka
autor
Dnes o 14:09
@anonym_beb032

@anonym_beb032 ďakujem za názor, a kde ste predtým žili? Ano Ch je krásna krajina, jasne, a ta príroda... aj sa tu nežije zle keď všetko klape ako má. Ale aj tu sú neprisposobiví občania ak sa ideme baviť o tom a oni chudáci Švajčiari už sami nevedia čo s nimi lebo vyhodiť ich nemôžu keď už sa tu narodili svojim neprisposobivym rodičom 😬 ťažké rozhodnutie presne tak 🙄
Problém je, ak manžel stratí na Sk pracu, tak dobre ho nikto už na sk nezaplatí ako tato firma, ale keby náhodou skrachovala alebo čokoľvek 😬 ale to iste aj tu, ak by ho prepustili alebo sa niečo zomlelo vo firme, dlho by si novú pracu hľadal, aj tu s tým maju problem, vysoká nezamestnanosť tu je..

tundra
Dnes o 14:13
@biankabianka

@anonym_beb032 ďakujem za názor, a kde ste predtým žili? Ano Ch je krásna krajina, jasne, a ta príroda... aj sa tu nežije zle keď všetko klape ako má. Ale aj tu sú neprisposobiví občania ak sa ideme baviť o tom a oni chudáci Švajčiari už sami nevedia čo s nimi lebo vyhodiť ich nemôžu keď už sa tu narodili svojim neprisposobivym rodičom 😬 ťažké rozhodnutie presne tak 🙄
Problém je, ak manžel stratí na Sk pracu, tak dobre ho nikto už na sk nezaplatí ako tato firma, ale keby náhodou skrachovala alebo čokoľvek 😬 ale to iste aj tu, ak by ho prepustili alebo sa niečo zomlelo vo firme, dlho by si novú pracu hľadal, aj tu s tým maju problem, vysoká nezamestnanosť tu je..

@biankabianka nezamestnanost,kanton Zurich 2,9%.Z môjho pohladu, nie je velka nezamestnanost,ale problem,najst dobru pracu s dobrym platom.

biankabianka
autor
Dnes o 14:17
@anonym_fea35e

Co ja viem, ja na Tvojom mieste by som sa vratila. A to vselijake zahranicie som si zazila, vobec si nemyslim ake je to tam vo vsetkom skvostne.

1. Si anonym - co je to ponuka s platom "co sa neodmieta"? Hovorime o 2tis ci 8tis?
Navyse teraz z Teba vypadlo ze muzovi koncia projekty a bohvie co bude. Cize on pracovny otaznik a Ty bez prace a bez nejakej realnej sance si tam dobru najst.
2. Do akeho mesta sa chcete vratit? Je rozdiel ci chcete prist do Humenneho alebo do Bratislavy (priklad).

To su este dost podstatne otazky.
A hlavne, stojim si za tym, ze ci uz sa to tyka prace, vztahov, byvania, hocicoho - NA DVOCH STOLICKACH SA SEDIET NEDA. A ti, ktori tak robia, robia to vzdy na ukor niecoho.

Ak tu mate navyse byt, rodinu, kamosov, prisla by som. My si zijeme na Slovensku aj s deckami dobre, mame priemerne platy, nic nam nechyba, pekne poctivo a postupne nadobudneme co treba... a aj tie eprihlasky co tu niektori vypichli 😃 mi uplne normalne fungovali.
A ti, ktori stale pindaju na nase skolstvo, zdravotnictvo, politiku, hocico... Nuz, asi fakt nezazili aj ine krajiny, pretoze by sa hned trosku mozno krotili vo vyjadreniach, nie je tu vsetko voci zahraniciu vobec take ciernobiele.

Cize ja by som prisla ale ako som sa pytala, dost podstatne su aj doplnujuce otazky, ktore si nezmienila.

@anonym_fea35e otázka je, čo je dostatočný plat na sk? Alebo celkový príjem pre 4 člennú rodinu. Lebo nam sa plat môže zdať atraktívny, a pritom je možno nízky? ... na dvoch stoličkách sa sedieť nedá, presne tak, mame toho už plné zuby odkedy sme 4 členná rodina. Je to extremne narocne a na úkor niečoho iného. Ani na dovolenky nikam nechodíme Lebo vsetky dovolenkové dni idú na sk. A to tam veru nie je dovolenka ani zďaleka. Su na sk aj ľudia co sa maju dobre... a su aj ti ini... asi je na každom ako sa prispôsobí a ako je šikovný