icon

Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?

biankabianka
Dnes o 10:49

Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣

dooscoby
Dnes o 14:18
@luccija

@dooscoby tak ste sa možno prerátali so stavbou domu.Vies aké su dane v DE, CH?na dentálnu chodím za 45 eur.Ale áno zubár je drahy využívam benefity od poisťovne.Mas svoj dom ľudia v zahraničí bývajú v prenajmoch a veľa z nich nikdy svoje mať nebude.A hlavne pokým sú zdraví a mladí šikovní dobre je všade.Vela ľudí sa vráti, keď sa blíži dôchodok a prídu domov ľudia sa aj vekom menia a zit z dôchodku v drahých krajinách tiež nie je ľahké a všetko tam uplatiť.

@luccija no ako keby tu zit z 350 dochodku, tolko mala svokra. Oki mama ma lepšie, ale kým poplati byt, tv, elektrina ostane jej tak 300. Co to je almužna. Preto aj v 65 stale robi. Dane za chvilku aj tu budu vyššie vyčkaj času, samosprávy nemajú prachy. A dan za byt pomaly 200 Eur je na slovenský priemer tiez viac než dost. Ale nech si da autorka nacenit dom. Časy postavím 200m2 haciendu za 100tisic su uz dávno prec.

biankabianka
autor
Dnes o 14:21
@dooscoby

@luccija no ako keby tu zit z 350 dochodku, tolko mala svokra. Oki mama ma lepšie, ale kým poplati byt, tv, elektrina ostane jej tak 300. Co to je almužna. Preto aj v 65 stale robi. Dane za chvilku aj tu budu vyššie vyčkaj času, samosprávy nemajú prachy. A dan za byt pomaly 200 Eur je na slovenský priemer tiez viac než dost. Ale nech si da autorka nacenit dom. Časy postavím 200m2 haciendu za 100tisic su uz dávno prec.

@dooscoby čakáme na cenovú ponuku ale nerátam s tym, že to bude pod 300 000 a ešte možno aj ďaleko viac 😬😭🤣 otázka je, ako je možné, že tolko ľudí na Slovensku stavia domy? Za čo keď su take drahe? Ano, náš dom je väčší ako 100m2 ale aj tak bežne dom nebude stat 100 000 ani menší. Tak ako to ti ľudia robia? Ja sledujem jednu skupinu a tam denne vidím príspevky zo stavby domu. Z čoho to platia keď je na Slovensku tak zle a su tam nízke platy? Ja nechápem teda 🤣

anonym_beb032
Dnes o 14:22
@biankabianka

@anonym_beb032 ďakujem za názor, a kde ste predtým žili? Ano Ch je krásna krajina, jasne, a ta príroda... aj sa tu nežije zle keď všetko klape ako má. Ale aj tu sú neprisposobiví občania ak sa ideme baviť o tom a oni chudáci Švajčiari už sami nevedia čo s nimi lebo vyhodiť ich nemôžu keď už sa tu narodili svojim neprisposobivym rodičom 😬 ťažké rozhodnutie presne tak 🙄
Problém je, ak manžel stratí na Sk pracu, tak dobre ho nikto už na sk nezaplatí ako tato firma, ale keby náhodou skrachovala alebo čokoľvek 😬 ale to iste aj tu, ak by ho prepustili alebo sa niečo zomlelo vo firme, dlho by si novú pracu hľadal, aj tu s tým maju problem, vysoká nezamestnanosť tu je..

@biankabianka my sme zili v Anglicku. Ono je to tazka situacia. Ak zostanete tam, vzdy Vam bude nieco chybat. Presne to, co sa uz spominalo vyssie. Zbehnut k mame na kavu len tak, bude chybat aj sirsia rodina, nejaki bratranci detom atd. Ak sa vratite, kusok srdca zostane vzdy tam vo Svajci. Bude Vam chybat ten system,.mozno nejake jedla a ked sa pozries na svoje deti vyrastajuce na SK, vzdy tam bude otazka, ake to mohlo byt kebyze sa nevratite. Poznam rodinu co sa vratili zo zahranicia. Oni sa vratili, lebo deti pristahovalcov robili bordel v skolach a nechcela tam uz vychovavat deti. Su spokojni, hoci su v zapadakove na juznom Slovensku. Je to o prioritach.

biankabianka
autor
Dnes o 14:23
@tundra

@biankabianka nezamestnanost,kanton Zurich 2,9%.Z môjho pohladu, nie je velka nezamestnanost,ale problem,najst dobru pracu s dobrym platom.

@tundra ano suhlasim, ale je aj pravda, že niektorí ľudia su dlho na rav a nevedia sa zamestnať aj z lepších odborov.. ale tak jasne, tam hrajú prím ine fakty, jedno s druhým. Na Slovensku to tiež nie je jednoduché nájsť si prácu z toho čo sledujem, vďaka AI

anonym_034337
Dnes o 14:24
@anonym_5919e2

@anonym_beb032 každý do príspevku projektuje svoje problémy.V Trenčíne neprispôsobiví nie sú.Ked jej menšie dieťa podrastie tu škôlku bude platit.Po toľkých rokoch doma s deťmi si určite nebude môcť vyberať lepšie platené zamestnanie.Keby som mala pozemok a byt ani neváham.Ja som v DE s dvoma deťmi tento rok som sa rozviedla po 12 r všetko by som dala za to, aby som sa mohla vrátiť.Deti tu majú otca a už som v pasci.Aj, keď budú dospelé už budú chcieť zostať v DE, alebo inde na SK ich asi nedostanem.A chcem žiť v ich blizkosti
Domov je domov už by som si rozmyslela zobrať si cudzinca a mať s ním deti, ale vtedy človek nerozmýšľa nad tým, čo by bolo, keby.

@anonym_5919e2 áno to sú tie pasce, s deťmi je ťažké sa sťahovať keď sú väčšie, moja sesternica takto nútene zostala v Kanade, prišla až na dôchodok, deti sú už roztrúsené po svete a stretávajú sa u nej na SK 2x v roku, má v Tatrách krásnu veľkú chalupu, ale aj tak je to ťažké kvôli vnúčatám tie by rada videla častejšie, škoda že deti nežijú len Kanade mala by to jednoduchšie, lietať Canada, Austrália, Francúzsko je náročné, z Francúzska chodia často ale nemajú deti

biankabianka
autor
Dnes o 14:25
@anonym_beb032

@biankabianka my sme zili v Anglicku. Ono je to tazka situacia. Ak zostanete tam, vzdy Vam bude nieco chybat. Presne to, co sa uz spominalo vyssie. Zbehnut k mame na kavu len tak, bude chybat aj sirsia rodina, nejaki bratranci detom atd. Ak sa vratite, kusok srdca zostane vzdy tam vo Svajci. Bude Vam chybat ten system,.mozno nejake jedla a ked sa pozries na svoje deti vyrastajuce na SK, vzdy tam bude otazka, ake to mohlo byt kebyze sa nevratite. Poznam rodinu co sa vratili zo zahranicia. Oni sa vratili, lebo deti pristahovalcov robili bordel v skolach a nechcela tam uz vychovavat deti. Su spokojni, hoci su v zapadakove na juznom Slovensku. Je to o prioritach.

@anonym_beb032 och presne tak skvelo zhrnuté! Vždy bude nieco chybat z tej druhej strany. Ja si už pár dni hovorim že ideme proste preč a dnes mi zas prišlo ľúto, ze by to tak malo byť. Ale človek si časom zvykne tam kde ostane, že to je takto, len vybrať to lepšie, resp.menšie zlo

anonym_beb032
Dnes o 14:26
@anonym_5919e2

@anonym_beb032 každý do príspevku projektuje svoje problémy.V Trenčíne neprispôsobiví nie sú.Ked jej menšie dieťa podrastie tu škôlku bude platit.Po toľkých rokoch doma s deťmi si určite nebude môcť vyberať lepšie platené zamestnanie.Keby som mala pozemok a byt ani neváham.Ja som v DE s dvoma deťmi tento rok som sa rozviedla po 12 r všetko by som dala za to, aby som sa mohla vrátiť.Deti tu majú otca a už som v pasci.Aj, keď budú dospelé už budú chcieť zostať v DE, alebo inde na SK ich asi nedostanem.A chcem žiť v ich blizkosti
Domov je domov už by som si rozmyslela zobrať si cudzinca a mať s ním deti, ale vtedy človek nerozmýšľa nad tým, čo by bolo, keby.

@anonym_5919e2 ja moc Slovensko nemusim ani tuto.mentalitu, ale je pravda ze trenciansky kraj sa mi zo vsetkych paci najviac. Vzdy ked sme v tym koncinach, hovorim si, krasa. Ja som z juhu, je tu dost neprisbosobivych.

biankabianka
autor
Dnes o 14:29
@anonym_beb032

@anonym_5919e2 ja moc Slovensko nemusim ani tuto.mentalitu, ale je pravda ze trenciansky kraj sa mi zo vsetkych paci najviac. Vzdy ked sme v tym koncinach, hovorim si, krasa. Ja som z juhu, je tu dost neprisbosobivych.

@anonym_beb032 na juhu som žila tiež istý čas, stačilo 🤣 ale tak ak tam je človek celý život, zvykne si

dooscoby
Dnes o 14:33
@biankabianka

@tundra ano suhlasim, ale je aj pravda, že niektorí ľudia su dlho na rav a nevedia sa zamestnať aj z lepších odborov.. ale tak jasne, tam hrajú prím ine fakty, jedno s druhým. Na Slovensku to tiež nie je jednoduché nájsť si prácu z toho čo sledujem, vďaka AI

@biankabianka jasne su ludia co nadstandartne zarábajú, su ludia co si kvôli tomu zoberú 200tisic hypo. Kolegyňa kúpili 3 izbak, starsi za 260tisic a splacaju s dieťaťom 800 eur mesačne. Teraz vela ľuďom skončia 1% sadzby tak sa uvidí ako to budu vedieť dalej platit. Si vezmi z 1800 v hrubom ti ostane 1200 v čistom, hypo mas 300, najom 250, elektrina 60, internet, telefon 80 mesačne, detom škôlka neviem BA 50 mesačne, muž mesačne do prace prevezie 200 mesačne na naftu 80km tam a spat, strava pre 4 ludi ak sa uskromnis 900 mesačne. Len káva v meste 2.5, kofola u nas pol litra 2.7, pizza 11 Eur co byvala 5 -6 preto sme restiky obmedzili na minimum. Ci vyssi plat tym viac dáš štátu a si kukni mozno vám ani daňový bonus nevyjde lebo ste pre tento stat príliš bohatý. Kedysi 2 roky dozadu moja výplata pokryla nutné výdavky. Tým, ze stat čoraz viac berie aj firmám platy stoja hoci inflácia rastie. Úprimne fakt cítime, ze si môžme menej dovoliť a nie sme jediný.

anonym_034337
Dnes o 14:34
@anonym_beb032

@anonym_beb032 asi na tom Trenčíne niečo bude keď aj hokejisti zo zámoria sa tam viacerí vrátili, budem sa tam musieť ísť pozrieť😉

tundra
Dnes o 14:37
@biankabianka

@anonym_beb032 na juhu som žila tiež istý čas, stačilo 🤣 ale tak ak tam je človek celý život, zvykne si

@biankabianka nechcete radsej zmenit kanton za lacnejsi?Zostalo by vam viac penazi na zivot.

anonym_8a9080
Dnes o 14:38
@anonym_beb032

@anonym_beb032 ja moc Slovensko nemusím- to co pises? Odstahuj sa z SK a zmeň si ak občianstvo.

anonym_465916
Dnes o 14:41

@biankabianka my to mame vyriesene zatial tak, ze deti robia rozdielove skusky na Slovensku, mame tam investicny byt, keby sa jednemu nieco stane a pod., pravdepodobne sa druhy vrati na Slovensko. Je to jeden zo zaloznych planov, kym su na ZŠ.

biankabianka
autor
Dnes o 14:41
@tundra

@biankabianka nechcete radsej zmenit kanton za lacnejsi?Zostalo by vam viac penazi na zivot.

@tundra myslim, že aj platy by boli ale nižšie 🙃

biankabianka
autor
Dnes o 14:42
@anonym_465916

@biankabianka my to mame vyriesene zatial tak, ze deti robia rozdielove skusky na Slovensku, mame tam investicny byt, keby sa jednemu nieco stane a pod., pravdepodobne sa druhy vrati na Slovensko. Je to jeden zo zaloznych planov, kym su na ZŠ.

@anonym_465916 kolko maju deti rokov? Donekonečna sa neda chodiť na preskúšavanie s nimi, je to aj pre ne náročné, čo potom? Ešte ste nerozmýšľali?

tundra
Dnes o 14:44
@biankabianka

@anonym_465916 kolko maju deti rokov? Donekonečna sa neda chodiť na preskúšavanie s nimi, je to aj pre ne náročné, čo potom? Ešte ste nerozmýšľali?

@biankabianka nasi nechodili na preskusanie,bolo by to narocne pre vsetkych.

anonym_876ea5
Dnes o 14:47
@anonym_876ea5

@biankabianka ludia na sk su strasne zatrpknuty ... a nevedia si predstavit ake to je v zahranici- kazdy vidi zivot ako v bavlnke kopu enazi a ziadne starosti ... ale nevidi tu pravdu ... musiste vy vediet ci si viete na sk najst pracu ,ci ta rodina bude mat na vas cas aj ked tam budete zit alebo ich budete vidiet len raz za cas... byt pri rodine,mat kamaratov je nieco co v zahranici nezazijes uplne... ano nebudete sa mat tak dobre a nebudete si moct dovolit tolko co tam..ale ako pisem zalezi aku budete mat pracu ... ja som v zahranici a keby mozem idem domov hned .. ale u mna su ine problemy kvoly kt sa nemozem vratit ..ale vzdy ked som na sk je mi smiesne ako ludia popisuju zivot vonku ako sa mame super .. ale nik nevidi ake mame vydavky . aka birokracia je tu na uradoch a akos a vsetko tazko vybavuje splaca a plus kopa inych veci

znama sa vratila na sk .. vyvolavalia mi plakala-neveela si zvyknut a lutovala .. rok .. potom zacala zit , kupili dom ,nasla si pracu , novych znamych ..dieta zapadlo do skoly a zabehla do stereotypu - a teraz? je spokojna .. v jej hlave bolo vsetko take ake opustila .. ale ed som jej porozpravala akos a to aj tu u nas v zahranici zmenilo, aka drazoba, kolko spiny a bezdomovcov . neprisposobivych sice nei ciganov ale imigrantov ... ze sa clovek aj v noci boki vyjst von .. ludia ostali tiez zatrpknuty a nadavaju na vsetko a vsetkych - tak nechapala.. kopa obchodov zbankrotovalo .. nikde nieje ruzovo ak sme len bezny smrtelnici .. chod tam kde budes stastna a ak to ma byt pri rodine tak sa vrat .. inak budes mat sice peniaze,ale nebudes nikdy stastna

anonym_034337
Dnes o 14:49
@tundra

@biankabianka nasi nechodili na preskusanie,bolo by to narocne pre vsetkych.

@tundra to je pravda, ale napr. mojej kamarátky syn nechodil na rozdielové skúšky, ale keď sa presťahovala na sk nastúpil rovno do nemeckej ZŠ, len nie každý jazyk má na sk školu od MŠ až po gympel

tundra
Dnes o 14:54
@anonym_034337

@tundra to je pravda, ale napr. mojej kamarátky syn nechodil na rozdielové skúšky, ale keď sa presťahovala na sk nastúpil rovno do nemeckej ZŠ, len nie každý jazyk má na sk školu od MŠ až po gympel

@anonym_034337 my sme vedeli,ze sa nevratime,kym deti neskoncia skoly tu,vo Švajciarsku.A teraz,ked dostuduju,sa s najväcsou pravdepodobnostou,tiez nevratime.Deti,nad Slovenskom vôbec neuvazuju,takze je mozne,ze tu zostanem s nimi,ak to financne zvladneme.

anonym_beb032
Dnes o 14:55
@anonym_8a9080

@anonym_beb032 ja moc Slovensko nemusím- to co pises? Odstahuj sa z SK a zmeň si ak občianstvo.

@anonym_8a9080 nie som patriot a mentalita sa mi nepaci. Tu som.sa narodila, mam tu rodinu. Preto som tu. Zila som aj v zahranici, mentalitu si viem porovnat. Ved pozri ako je slovac nastavena politicky a komu tlieska. Samozrejme, je mi jasne, ze aj tu ziju inteligentni ludia ktori maju nadhlad.

anonym_fa2839
Dnes o 15:00

Na tvojom mieste sa zbalim a pridem na SK. Schopni ludia nepotrebuju odchadzat do zahranicia, lebo tu sa nevedia uplatnit. Ine je to, ked chce clovek viac zarobit, jazyk naucit, alebo pobrat skusenosti. Nefunguju tu nejake veci, ale tam doma nikdy nebudete ak po 9 tokoch neviete ich jazyk a nemate tam nikoho. Ak muz dostal dobru ponuku na pracu, treba zobrat. Nasi znami spolu s nami sa vsetci na SR vratili a nelutujeme. Mame sa dobre. Viem ako je zivit vo Svajci financne extremne narocny, to len slovaci maju ruzove okuliare

anonym_5be3bb
Dnes o 15:02

1.generacia vonku si to vzdy odtrpi. Ale 2. generacia ma obrovske moznosti.
Ja by som zostala vo Svajci, kvoli detom. Co na SK, skapal pes.

anonym_034337
Dnes o 15:04
@tundra

@anonym_034337 my sme vedeli,ze sa nevratime,kym deti neskoncia skoly tu,vo Švajciarsku.A teraz,ked dostuduju,sa s najväcsou pravdepodobnostou,tiez nevratime.Deti,nad Slovenskom vôbec neuvazuju,takze je mozne,ze tu zostanem s nimi,ak to financne zvladneme.

@tundra no ona sa vrátila náhle po rozvode, dokonca len s jedným dieťaťom, nikdy by ju to nenapadlo, čo sa týka financií na sk nemá žiadny problém, syn na VŠ išiel do DE a vrátil sa na sk má skvelú prácu, držím ti palce nech sa ti s detmi všetko vydarí, veď viac menej to človek robí pre deti

tundra
Dnes o 15:10
@anonym_034337

@tundra no ona sa vrátila náhle po rozvode, dokonca len s jedným dieťaťom, nikdy by ju to nenapadlo, čo sa týka financií na sk nemá žiadny problém, syn na VŠ išiel do DE a vrátil sa na sk má skvelú prácu, držím ti palce nech sa ti s detmi všetko vydarí, veď viac menej to človek robí pre deti

@anonym_034337 dakujem

anonym_034337
Dnes o 15:13
@biankabianka

@dooscoby čakáme na cenovú ponuku ale nerátam s tym, že to bude pod 300 000 a ešte možno aj ďaleko viac 😬😭🤣 otázka je, ako je možné, že tolko ľudí na Slovensku stavia domy? Za čo keď su take drahe? Ano, náš dom je väčší ako 100m2 ale aj tak bežne dom nebude stat 100 000 ani menší. Tak ako to ti ľudia robia? Ja sledujem jednu skupinu a tam denne vidím príspevky zo stavby domu. Z čoho to platia keď je na Slovensku tak zle a su tam nízke platy? Ja nechápem teda 🤣

@biankabianka áno veľa ľudí stavia domy aj kupujú domy, aj ozaj dobre zarobia/ tým myslím 5000 a viac, v mojom okolí mám hodne takých mladých ľudí, držím im veľmi palce, ale zrejme sa nezdržujú na MK

anonym_93e2c6
Dnes o 16:20

@biankabianka ak chceš lepšiu budúcnosť pre deti ostante tam , my sme žili v rakusku 2 roky vrátili sme sa keď som otehotnela kúpili byt na sk a poviem ti sme na sk 6 rok a katastrofa , čo sa týka zdravotníctva , práce , manžel síce si prácu nájde ale väčšinou len dohody malo platené , stala praca bez známosti sa dá zohnať veľmi ťažko a normálne platená nie 700€ , aj to chodil na turnusy do Nemecka inak by sme nevyžili , ja ako matka s dieťaťom bez šance sa zamestnať a to ani za predavačku ako ty spomínaš , ale nám nemá kto postrážiť dieťa takže my ľutujeme že sme sa vrátili , nás tu nič nedrží keby syn nemá pas , tak už tu dávno niesme . Takže rozmyslí si či nebude problém s prácou u Vás neviem odkiaľ ste aké mesto a či vám ma kto pomôcť s deťmi lebo ak nie ťažko sa ty zamestnáš

patta89
Dnes o 16:36

Moja sestra zila s muzom v Anglicku a po 4 rokoch sa vratili naspät na SK, nelutuju.

Sesternica zila v Anglicku 10r, vratila sa s manzelom a 2 synmi naspat, tiez nelutuju. Teraz maju uz 4 deti.
A vsetci sa vratili kvôli rodine, pracu si nasli aj domy postavili 🙂

anonym_e37491
Dnes o 16:47

@biankabianka necitam cele ale ani nemusim, nevracala by som sa. Minimalne sa o teba Svajc postara na dochodku, kdezto na SR budu ludia zivorit

guiseppinka
Dnes o 16:55
@anonym_e37491

@biankabianka necitam cele ale ani nemusim, nevracala by som sa. Minimalne sa o teba Svajc postara na dochodku, kdezto na SR budu ludia zivorit

@anonym_93e2c6 vidno, ze nezijes s dietatom v rakusku... teraz reagujes tak, ako by v at vsetko fungovalo dokonale... vobec ziadna byrokracia, terminy na vysetrenia a operacie hned na dalsi den..
@anonym_e37491 no, neviem neviem, ci sa svajc postara o dochodcov

biankabianka
autor
Dnes o 16:58
@anonym_fa2839

Na tvojom mieste sa zbalim a pridem na SK. Schopni ludia nepotrebuju odchadzat do zahranicia, lebo tu sa nevedia uplatnit. Ine je to, ked chce clovek viac zarobit, jazyk naucit, alebo pobrat skusenosti. Nefunguju tu nejake veci, ale tam doma nikdy nebudete ak po 9 tokoch neviete ich jazyk a nemate tam nikoho. Ak muz dostal dobru ponuku na pracu, treba zobrat. Nasi znami spolu s nami sa vsetci na SR vratili a nelutujeme. Mame sa dobre. Viem ako je zivit vo Svajci financne extremne narocny, to len slovaci maju ruzove okuliare

@anonym_fa2839 ďakujem krásne za odpoved, tiež ste tu žili? Takže návrat ste nikdy neľutovali? Mate sa tam teda dobre, tak to som rada