icon

Očakávania a rozdelenie úloh v spoločnej domácnosti

Včera o 08:23

Ahojte,
Prosím vás, zaujímal by ma váš názor a prípadne ako je to u vás doma. Som chlap a prídem si divný..
Ide o fungovanie spoločnej domácnosti, teda zaujíma ma ako máte rozdelené úlohy v domácnosti napríklad. Mám zatiaľ priateľku, ale sme už nejaký ten čas spolu a teda prirodzene uvažujem to posunúť ďalej, zatiaľ spolu nebývame. Posledná hádka bola o tom, že jej mame prídem asi divný, že mám vraj na ňu vysoké nároky. Teda zdôverila sa jej s tým, že páčilo by sa mi a nejak tak očakávam, že moja budúca manželka by vedela variť domácu stravu, nie kupované polotovary a hotové jedlá..
A tu chcem hneď upozorniť na to, že ja niesom odkázaný na ženu aby sa o mňa starala. Ja si viem sám navariť (aj to rád robím keď mám kľud a chuť), viem sa sám o seba postarať, mám aj slušnú prácu s celkom dobrým príjmom. Teda nejde o to, že ja potrebujem slúžku. Ale začínam sa ja tak cítiť, že tá slúžka zo mňa bude v tom spoločnom nažívaní..
Teda ja som z dediny, mám to proste vo zvyku, som manuálne zručný, viem toho veľa urobiť čo sa týka mužských a manuálne ťažkých prác. Zároveň viem robiť aj tie ženské práce, som zvyknutý na domácu stravu.. Priateľka je zas z mesta, sú zvyknutí jedlo väčšinou kupovať balené z obchodu, alebo občas niečo uvaria.
Ona pracuje v oblasti pedagogiky, stále sa venuje iba kariére. Práca, vyššie odborné štúdium, inovačné vzdelávania v budúcnosti uvažuje ešte nad VŠ.. všetko kvôli platu. Keď jej poviem, že mám obavy z toho že ako to bude v spoločnom nažívaní, keď sa toľko venuje kariére a nie veľmi tým domácim prácam tak je zle, lebo že ona toľko nevládze ako iné ženy. Ibaže mi to príde dosť alibistické, nakoľko s kariérou problém nemá, tam stíha všetko (momentálne rieši prácu, školu a 4 inovačné vzdelávania..).
Som naozaj ja divný, keď očakávam od ženy v tej domácnosti aspoň niečo? Že nechcem aby sa toľko venovala iba kariére ale aj domácnosti a rodine?
Jej sa nepáči, že mám vraj veľa záľub (som hudobník - takže koncerty, chodím na turistiky, do lesa s kamarátmi a podobne..), ale zároveň stíham aj navariť aj postarať sa o iné veci v domácnosti. Tiež čo sa týka financií v spoločnom živote.. ona má predstavu, že ja jej dám celú výplatu z ktorej mi nechá 100€ na celý mesiac, polovicu z toho dám na isté poplatky, ktoré súvisia s mojimi záľubami (napríklad platím za skúšobňu..). Teda zvýši sa mi 50€ z toho by som mal fungovať.. s tým že strava pôjde z "rodinného" rozpočtu. Ale ak si chcem kúpiť napríklad pivo, alebo ja neviem nejaký hudobný nástroj tak to všetko si mám kupovať z tých 50€/mesačne.
Teda aby som to zhrnul.. ja mám pracovať čo najviac aby som priniesol čo najviac peňazí pre rodinu, mám mať čo najmenej záľub, nemôžem často pomáhať vlastnému bratovi, financie bude držať ona, veci okolo domácnosti pôjdu na polovicu, starostlivosť o záhradu a pestovanie úrody je na mne, mená pre deti vyberie ona aké sa jej páčia.. a ja som zlý keď poviem, že bol by som rád keby vedela variť aspoň čo najviac domácu stravu a aby sa nevenovala toľko iba kariére a práci ale aj rodine a domácnosti.

Strana
z4
tiezjedna
Včera o 18:08

btw, už aj niekde pracovala alebo je večná študentka?

sisska96
Včera o 18:18
@zuzanka.zuzu

@sisska96 čo zje tvoje decko mi je jedno a čo zje moje dieťa ťa je h*vno 😘 staraj sa o seba

@zuzanka.zuzu chúďa tvoj muž :D má jednu hysterickú hyenu

autor
Včera o 19:04
@zuzanka.zuzu

"pokiaľ si to dokáže rozvrhnúť a bude vedieť sa venovať aj rodine, mne, domácnosti tak veď nech študuje" daj mi na ňu kontakt, chcem jej povedať nech utečie kým nemá s tebou dieťa 🙈

@zuzanka.zuzu kľudne, nemám problém.. neviem čo je divné na tom že mám taký to názor. Ona odomňa tiež očakáva že zredukujem z mojich záľub aby som mal čas na rodinu tak nevidím v tom problém. Má voľnosť, keď chce nech študuje, keď chce aj školu aj rodinu tak nech sa prispôsobí tak ako aj ja.

sisska96
Včera o 19:28
@anonym_autor

@anonym_12efb3 áno, zatiaľ sú to iba predstavy, teda lebo diskutovali sme o tom už viackrát a ona sa s tým zdôverila doma a včera vybehla na mňa s tým, že jej mama sa mi čuduje aký som a že mám na ňu vysoké nároky kvôli tomu čo som povedal.
Čo sa týka budúcnosti, tak mám ultimátum v tomto roku ju požiadať o ruku s tým, že bývať spolu môžeme až po svadbe kvôli rodičom. V septembri toho roku ešte na VŠ nechce ísť, že si najprv urobí prvú atestáciu aby mala vyšší plat kým bude potom externe študovať na VŠ. Teda počítam s tým, že počas manželstva bude študovať minimálne 3 rok ak sa nerozhodne ešte pre druhý stupeň. Chce ísť študovať na opačný koniec Slovenska a škola má byť cez víkendy, cez týždeň bude pracovať a učiť sa.
Ja chápem kvôli čomu to všetko robí, lebo chce čo najviac našetriť budúcim potomkom. Tu tiež sme mali rozhovor, že ideálne je pre ňu mať iba jedno dieťa aby mu dokázala zabezpečiť vlastné bývanie a pri viac deťoch by to bolo komplikované.
A teda rozumiem jej, chápem, niesom ten čo by jej povedal že neštuduj lebo tiež nechcem byť v budúcnosti ten na koho sa bude ukazovať že to kvôli tebe nemám školu.. povedal som jej, že pokiaľ si to dokáže rozvrhnúť a bude vedieť sa venovať aj rodine, mne, domácnosti tak veď nech študuje.

@anonym_autor že ultimátom, a rodičia diktujú kedy môžete spolu bývať. Jeminečkooooooooooooo. Tá žena je na hlavu a teda celá família

anonym_2d25f1
Včera o 19:29
@zuzanka.zuzu

nevarím. nikdy. NIČ. mám oooveľa viac rokov než vy, som dlhoročne vydatá a už mám aj 5r dieťa - nie, ani pri ňom som nezačala variť hoci mi to všetci hovorili 😀 neviem kam mám akože dozrieť, podľa mňa som už prezretá 🤭 čiže neočakávaj že vekom sa to automaticky zmení. nájdi si inú. čudujem sa že táto ťa chce, ja by som ťa nechcela 🤷

@zuzanka.zuzu dieťa kŕmiš čím? Konzervami?

bjnr
Včera o 19:34

to, čo opisujete, nepôsobí ako „divnosť“, ale ako hlboký hodnotový konflikt, ktorý sa zatiaľ maskuje cez hádky o varení, peniazoch a práci....pod tým je však niečo citlivejšie:
vy sa snažíte hovoriť o rovnováhe, spoluúčasti a rešpekte, zatiaľ čo realita, ktorú opisujete, smeruje k nerovnej moci a jednostrannému prispôsobeniu sa...vy sa opakovane ospravedlňujete za svoje potreby, vysvetľujete, že nie ste „slúžka“, že viete variť, že nechcete ženu „využívať“...ona (a jej okolie) vaše potreby prekladajú ako nárok alebo útok, namiesto toho, aby ich brali ako legitímnu tému na dohodu....to často vedie k vnútornému rozporu: „Možno mám pravdu, ale radšej budem ticho, aby som nebol ten zlý.“ a práve tam sa začína pomalá strata seba...zdravý partnerský vzťah nestojí na tom, kto robí viac, ale na tom, či majú obaja právo vyjednávať bez strachu, že budú zosmiešnení alebo kontrolovaní....očakávať domácu stravu nie je problém...problém by bol, keby ste ju vyžadovali bez vlastného podielu...vy ho však máte....kariéra sama o sebe tiež nie je problém...problém je, ak sa stáva nedotknuteľnou, zatiaľ čo všetko ostatné sa má prispôsobiť...model financií, ktorý opisujete (celá výplata, „vreckové“, kontrola záľub), nie je partnerský model, ale model moci...nezáleží na pohlaví..tento vzorec by bol varovný v akomkoľvek vzťahu...to, že sa o týchto veciach nemôžete slobodne rozprávať bez toho, aby ste boli označený za problém, je samo o sebe informácia...veľmi dôležitá...skôr než urobíte ďalší krok, nepýtajte sa, kto má pravdu, ale si veľmi úprimne odpovedzte, či v tomto vzťahu môžete zostať sám sebou bez postupného zmenšovania...to nie je o kompromisoch...to je o tom, či sú vaše hranice vôbec vítané...ak by ste teraz mlčali ešte ďalších 5 rokov, čo by ste v sebe postupne museli potlačiť, aby tento vzťah fungoval? a ste ochotný za to zaplatiť tú cenu? ...

betulinka1
Včera o 19:41

@anonym_autor som s učiteľskej rodiny ale teda učiteľa ani ucitelku by som si domov nezobrala 🤣🤣🤣 nikdy … prosim bez urážky. Nechcem sa nikoho dotknut ale maju proste casom trosku v tej hlave inak nastavene. Teraz to myslim tak ako tazku komunikaciu, prispôsobenie sa, klapky na oci, iba to je pravda, co hovorim ja…. A na tomto sa zhodneme vsetky deti ucitelov, co mam ja v okoli a vyrastali sme spolu. Autor za mna ste obaja niekde inde. Ty nieco očakávaš ale ona ti to nesplní.

majlo1234
Včera o 20:27
@betulinka1

@anonym_autor som s učiteľskej rodiny ale teda učiteľa ani ucitelku by som si domov nezobrala 🤣🤣🤣 nikdy … prosim bez urážky. Nechcem sa nikoho dotknut ale maju proste casom trosku v tej hlave inak nastavene. Teraz to myslim tak ako tazku komunikaciu, prispôsobenie sa, klapky na oci, iba to je pravda, co hovorim ja…. A na tomto sa zhodneme vsetky deti ucitelov, co mam ja v okoli a vyrastali sme spolu. Autor za mna ste obaja niekde inde. Ty nieco očakávaš ale ona ti to nesplní.

@betulinka1 ano, ano😀 ja nie som z ucitelske rodiny, ale mam par kamaratok, moj muz ma ex so svokrou ucitelky, a teda je to trochu diagnoza podla mna

Strana
z4