icon

Oľutovali ste niekedy výmenu bytu za dom?

datelinka31
Včera o 18:28

Obaja s manželom sme vyrastali v paneláku a náš sen bol jedného dňa mať deti, dom, záhradu.. teraz máme tri deti a chceme vymeniť byt za dom, no mám pred tým veľký rešpekt. Obaja sme mestské typy, máme radi mesto, kaviarne, ruch, ludí.. a hlavne blízkosť všetkého. Nič iné nepoznáme. No uvedomujeme si, že tento náš dávny sen tu stále je a ak je čas si ho splniť, je to práve teraz kým deti sú malé, nie keď vyrastú a budú sa chcieť osamostatniť. Deti tiež hovoria že chcú ísť do domu, že chcú záhradu, kde môžu behať, kde môžu skákať bez toho aby museli dávať pozor na susedov. Čo ma najviac brzdí je to, že si neviem predstaviť byt sama vo veľkom dome. Mne vyhovuje že mám susedov nad nami, pod nami, vedľa.. že ich poznám, že sú to kamaráti a že keby niečo, stačí zaklopať na dvere.. neviem si predstaviť že muž bude musieť cestovať a ja ostanem s deťmi sama. Toto je ale iba jeden z milióna dôvodov pre a proti a samozrejme si hovorím, že toto snáď nie je niečo čo by ma malo zabrzdiť. Ďalej nás všetci strašia že budeme otrokmi záhrady a budeme musieť celý voľný čas behať okolo domu.. ja sa prace nebojím a muž povedal, že jednoducho budeme mať záhradníka.. je toho veľa.

Ale chcela som sa spýtať, ako ste to zvládli tí, čo ste boli v rovnakej situácii a či ste niekedy oľutovali, že ste išli do domu. Samozrejme si aj hovorím, že veď keď sa nám nebude páčiť, tak predáme dom a vrátime sa do mesta. Za skúšku to stojí či?

fairyy
Včera o 19:26

za mna dom vyhrava... vyrastala som v dome v meste (super ale ceny su nezmyselne dnes)... potom chvilku zila v byte (najvacsie utrpenie) a teraz zijem v dome na dedine pri meste... ale dedina ma vsetko...do mesta chodim iba ked ja neviem chcem ist do metra 😂(pracujem z domu) inak neviem naco by som tam isla... mame absolutne vsetko v dedine aj cenovo super... deti su vonku ❤️ maju milion kamaratov ... v meste? vzdy ked sa nahodne objavim na ihrisku v meste lebo sme na navsteve penim z toho spravania sa matiek...ja mam rada kontakt s ludmi a mam rada ked sa ludia zdravia a komunikuju, pomahaju si a socializuju sa... nie ked 99% ludi sa tvari akoby im hovno pod nos niekto daval...ale pozor malu dedinu bez skoly, skolky a sportovych klubov a kruzkov a dalsich moznosti plus daleko od mesta so slabou SADkou by som si nevybrala inak by som bola taxikar deti nonstop

anonym_392b6a
Včera o 19:35

My mame 3 deti,takze ked sme zvazovali nieco vacsie ako 3izbak nakoniec vyhral dom.Ja som panelakove dieta,dom mi nikdy nechybal a muz ma musel dlho prehovarat, hlavne ist mimo Ba.Nakoniec sme v satelite, 5 izbovy dom.Kazdy ma vlastny priestor,zahrada,bazen.Velmi si to tu uzivame.Skolu deti nemenili, dochadzame, kamosi ostali.A nasli si aj tu na ulici super kamosov.Bezne nam niekto zvoni ci sa deti nejdu hrat na ulicu.
Je tu ale fajn dostupnost.Chodime sice autami ale chodi tu bus aj vlak.Ked budu deti starsie bez problemov budu vediet chodit same.Ja to mam do prace 20min autom.

sisska96
Včera o 19:36

Ja som jednznačne za dom. 30 rokov som žila v byte, a v dome je oveľa lepšie

sisska96
Včera o 19:38
@marca12

@datelinka31 Mne je tak smiesne,ked niekto povie,ze budes otrokom zahrady. Ved zahradu prisposobim sebe. A pokosit kusok zahrady je relax a nie praca. Dnes by kazdy najradsej hnil a nic nerobil. Nikdy som neolutovala,ze byvame v dome. Ta volnost je uzasna.

@marca12 A keby poznali slovo permakultúra, tak vedeli že okrem výsevu a zberu iná veľká práca neni

anonym_afbf18
Včera o 19:40
@anonym_57ecc9

@simona92101 no tak aj novší domček potrebuje po riadnej zime nejaké zásahy, ak nebudeš robiť a zaspíš na vavrínoch, po pár zimách sa teda bude olupovať. Novostavba to nevydrží pár rokov bez zásahov a opráv len tak. A dom predsa nekupujú len na pár rôčkov, či? A keď chcú záhradu, asi budú sadiť, nie? Preto chcú záhradu. Veď kvôli šmýkačke a hojdačke snáď nepôjdu dom kupovať. V meste majú tých ihrísk " jak húb po daždi".

@anonym_57ecc9 ake zasahy a opravy sa robia na novostavbach po zime?

maddie1711
Včera o 19:41

Mali sme to s mužom podobne ale nemali sme ešte deti keď sme sa sťahovali. Dom mame normálnu velkost cca 120m2, záhrada - nemusíš byt otrokom keď to nebudeš preháňať, ja hovorím, že keď budem na dôchodku bude čas aj na záhradu, teraz sme schopný akurát tak pokosiť a sem tam niečo, mám na dvore 5 tujek (neviem ako sa to skloňuje) a jednu okrasnu neviem či čerešnu ci slivku 😂. Za 15r som to ani raz neoľutovala. Bývame na kraji malého mesta, školu mám autom 7min, obchod asi 3min, susedov tu už poznám ale z nikým nejak extra nevychádzam ken v rámci slušnosti akurát jedna suseda je taká že keď niečo chybne tak idem k nej alebo ona ku mne, ale je to pani pred 70tkou. Kaviarne sme mali radi aj my, ale momentálne je už roky kaviareň u nás doma - celá partia chodí na kávu k nám a my s mužom to mame radi, dokonca aj neohlásene návštevy kamosov na biku v nedeľu na obed …. Jedine čo mi je ľúto, že syn tu nemá kamosov (teda nejakých áno ale nie je to úplne jeho krvná skupina) ale zase k nemu často chodia spolužiaci keďže sú už starší.

anonym_2fe6de
Včera o 19:42

Hned ako sa mi naskytla moznost som vymenil byt za rodinny dom a nelutujem, prve co som urobil tak vypilil vsetky stromy na pozemku, travu nahradil kompletne zamkovou dlazbou a mam sväty pokoj od strihania a kosenia, dalej som osadil vsade kamery, plot som zrutil a namiesto neho postavil 2 metrovy navrchu s izraelskym ostnatym drôtom a nan dal zakazy a mam konecne so svojou rodinou klud, ked zazvoni nejaky podomovy predajca, uz aj mu oznamujem ze zavolam policiu, v dnesnej dobe je to skutocne potrebne nakolko chodi vela primitivnych politickych aktivistov, romov a zlodejov vyzvedat, spekulovat a vykradat domy, ulica je to uz aktualne slepa, skupil som totiz este 2 prilahle domy aj s pozemkami, a kedze pristupova cesta je uz na mojich pozemkoch, navyse bola bez asfaltu a ulicu to nemalo, dal som si na svoje osobne naklady plnohodnotnu cestu urobit a nasledne si ju prehradil rampou ktora sa pouziva na dialniciach cim som si vytvoril vlastne naraznikove pasmo voci asocialom, cize sa k domom, vlastne uz iba k jedinemu domu lebo tie 2 ktore som kupil som zrovnal nikto nedostane.

datelinka31
autor
Včera o 19:48
@anonym_f7ba14

Jasne, vela ludi to olutovalo. Podchvilou tu je taka tema. Najma ak sa prestahovali do nejakeho satelitu s tazko dostupnymi sluzbami a cele dni travili vozenim seba a rozvazanim deti. Precitaj si nejaky temy aj tu, je tu vela nestastnych ludi, ktori postavili dom za mestom a teraz placu... Dobre si to premyslite. Drzim palce.

@anonym_f7ba14 aha, ďakujem, skúsim pohľadať

biba_18
Včera o 19:50

@anonym_50dee2 toto by som riešila nejakým veľkým psiskom, ja by som sa tiež bála…

anonym_7347d0
Včera o 19:50
@anonym_b1c342

Neboli sme uplne v tvojej situacii, ale byvali sme v dome, kym bol syn maly a sme radi, ze sme zas v byte v meste. Ja si neviem vynachvalit, ze vecer objednam a rano mam pred domom auto s liekmi, potravinami alebo v alza boxe veci este v ten den. Ze mi donesu akekolvek jedlo domov. Ze tu je milion kruzkov pre deti na vyber. Akoze dom bol fajn, ze dieta sa hralo na zahrade, ale aj tak ho to tam dlho nebavilo a potom mimo tu zahradu sa na dedine nic nedalo robit. Ja by som mala najradsej dom len na vikendy v lete, ale to je zas vela roboty. Takze radsej ist niekam na chatu a inak mat klud v byte 😁

@anonym_b1c342 aj na dedine mame rozvoz z restauracii az do domu, nielen pizzu a denne menu ale aj podla jedalneho listka, niekolko alzaboxov aj vydajni Packeta, dovoz potravin a liekov. Sice len dve materske skoly a dve zakladne skoly, ale nam to staci. Stredne skoly su 15 km v meste. Su tu aj rodinne domy, aj byty v bytovkach.

ivicatolic
Včera o 19:53
@marca12

@datelinka31 Mne je tak smiesne,ked niekto povie,ze budes otrokom zahrady. Ved zahradu prisposobim sebe. A pokosit kusok zahrady je relax a nie praca. Dnes by kazdy najradsej hnil a nic nerobil. Nikdy som neolutovala,ze byvame v dome. Ta volnost je uzasna.

@marca12 😊👍👍👍

anonym_704dc3
Včera o 19:56

@datelinka31 Ja urcite lutujem, tajne dufam, ze sa mi raz podari dostat sa naspat do bytu a do mesta. Zrejme uz len sama, kedze muz sa na dedine v dome citi ako ryba vo vode. Takze jeho odtial nedostanem ja tu viac menej len prezivam, nezijem, nebavi ma to tu. Takze nas to uplne odcudzilo. Horsie, ze mame deti z ktorych jeden je presne ten typ takeho pracoviteho, co sa rad hrabe v zahrade, majstruje, skratka rad pomaha s hocicim, je to taky dedinsky typ, druhemu by to bolo jedno, jemu je cely dvor, zahrada, dom ukradnute a tretie je najmensie, nic ine ako dom, dvor nepozna. Takze je jedno ci pojdete do domu, ci si to vyskusate a potom ho predate a zasa pojdete do mesta. Hlavne je, aby ste to mali obaja rovnako. A podla toho co pises, ste na tom rovnako co je fakt najdolezitejsie. A ja by som do domu na vasom mieste vobec nesla.

zuzana76
Včera o 19:57

Isli sme z bytu do domu a bolo to to najlepsie rozhodnutie. Muza bavi vsetko okolo domu aj zahrady, ta je len okrasna a takmer bezudrbova - to bola moja podmienka, ked sme si ju dali naplanovat. Uz by som nechcela ist dobrovolne spat do bytu.

anonym_7347d0
Včera o 19:59
@anonym_704dc3

@datelinka31 Ja urcite lutujem, tajne dufam, ze sa mi raz podari dostat sa naspat do bytu a do mesta. Zrejme uz len sama, kedze muz sa na dedine v dome citi ako ryba vo vode. Takze jeho odtial nedostanem ja tu viac menej len prezivam, nezijem, nebavi ma to tu. Takze nas to uplne odcudzilo. Horsie, ze mame deti z ktorych jeden je presne ten typ takeho pracoviteho, co sa rad hrabe v zahrade, majstruje, skratka rad pomaha s hocicim, je to taky dedinsky typ, druhemu by to bolo jedno, jemu je cely dvor, zahrada, dom ukradnute a tretie je najmensie, nic ine ako dom, dvor nepozna. Takze je jedno ci pojdete do domu, ci si to vyskusate a potom ho predate a zasa pojdete do mesta. Hlavne je, aby ste to mali obaja rovnako. A podla toho co pises, ste na tom rovnako co je fakt najdolezitejsie. A ja by som do domu na vasom mieste vobec nesla.

@anonym_704dc3 teda ak zostanete v dome budes trpiet ty a jedno dieta, ak sa vratite do bytu bude trpiet tvoj muz a druhe dieta.

datelinka31
autor
Včera o 20:03
@anonym_392b6a

My mame 3 deti,takze ked sme zvazovali nieco vacsie ako 3izbak nakoniec vyhral dom.Ja som panelakove dieta,dom mi nikdy nechybal a muz ma musel dlho prehovarat, hlavne ist mimo Ba.Nakoniec sme v satelite, 5 izbovy dom.Kazdy ma vlastny priestor,zahrada,bazen.Velmi si to tu uzivame.Skolu deti nemenili, dochadzame, kamosi ostali.A nasli si aj tu na ulici super kamosov.Bezne nam niekto zvoni ci sa deti nejdu hrat na ulicu.
Je tu ale fajn dostupnost.Chodime sice autami ale chodi tu bus aj vlak.Ked budu deti starsie bez problemov budu vediet chodit same.Ja to mam do prace 20min autom.

@anonym_392b6a takto nejako si to presne aj ja predstavujem, ako si to opísala. Tiež nám ostáva škola a práca, v podstate by sme len trošku dlhšie dochádzali. Tu kde momentálne sme na byte sa nikde peši nedá ísť a kamošov tu tiež moc nemajú, čiže verím že v dome to už horšie nemôže byť v tomto len lepšie

marianarem
Včera o 20:07

@datelinka31 Ja som bola dieta z bytu a 35 rokov som zila v roznych bytoch alebo na intraku. Mne vyhovoval aj byt, ale teraz som v dome a paci sa mi aj to. Momentalne sme v spolocnom dvore, co riesi tvoj problem so susedmi. Je pravda, ze na dome je stale co riesit - viackrat sa nam upchala kanalizacia, prehorel nam privodny elektricky kabel a 3 dni sme boli bez prudu, prisiel silny vietor a odniesol nejake skridle zo strechy, unikala voda z kurenia...Vsetko toto sa moze stat aj v panelaku, ale na dome riesis vsetko ty. Vyhoda je za mna hlavne ze to je krajsie byvanie ako panelak a mas tam ten vlastny pozemok, dvor, zahradu.
Este teba ale dodat, ze my mame dom v Bratislave, autobusy hned za rohom, elektricka nedaleko, blizko je aj k vlaku. Do satelitu by som isla dost nerada.

anonym_704dc3
Včera o 20:17
@anonym_7347d0

@anonym_704dc3 teda ak zostanete v dome budes trpiet ty a jedno dieta, ak sa vratite do bytu bude trpiet tvoj muz a druhe dieta.

@anonym_7347d0 🤷‍♀️ hej, tak nejak, cele o nicom. Lenze deti maju v meste skolu a aktivne sportuju, ten najmensi zatial nie, lebo logisticky by sme to uz nedavali. Cize my obaja robime v kuse taxikarov a to zozerie nenormalne vela nafty, casu a nervov...no, ja vidim, ze pre nas by bolo najpraktickejsie byt v meste. Odpadla by polovica odvozov, deti by sli same pesi. Ale takto ? No, muza nepresvedcim. Tak sa uz ani nebavime, smutny pribeh :/

anonym_b1c342
Včera o 20:17
@anonym_7347d0

@anonym_b1c342 aj na dedine mame rozvoz z restauracii az do domu, nielen pizzu a denne menu ale aj podla jedalneho listka, niekolko alzaboxov aj vydajni Packeta, dovoz potravin a liekov. Sice len dve materske skoly a dve zakladne skoly, ale nam to staci. Stredne skoly su 15 km v meste. Su tu aj rodinne domy, aj byty v bytovkach.

@anonym_7347d0 ja viem, byvala som na dedine par minut od krajskeho mesta a nieje to to iste. Rozvaza tam mozno 20% restik, alebo sa clovek musi zmierit s tymi na dedine. Alza mi nikdy neprisla v ten isty den na dedinu, v meste bezne. Lieky tiez nechodili za menej ako 24 hodin. Skratka na dedine mi prislo vsetko okrem tej zahrady horsie. A nam to za tu zahradu nestalo, kedze aj tak vela chodime po vyletoch.

anonym_d453b7
Včera o 20:19

Povedala by som, ze v pripade vacsej rodiny to ma urcite zmysel ist do domu, nie len ked su deti male, ale aj v buducnosti ked sa budu domov vracat, navstevovat, rodina sa bude stretavat atd. Ja som s dietatom sama a dom som predala, nevidim v tom zmysel, radsej stravime cas spolu ako udrzbou velkeho domu a neustalym cestovanim niekde. Raz sa osamostatni a ja potom co na stare kolena sama s domom.

anonym_3d8015
Včera o 20:23

@datelinka31 áno, oľutovala 😂 mohla som byť bez hypotéky a každé 3 mesiace ísť na dovolenku. Namiesto toho sedím doma 🙈 Mne bolo v byte dobre, celé detstvo som prežila v byte a mám pekné spomienky na to. Muž vyrastal v dome. Keď sme si za mlada kúpili byt nikdy si naň nezvykol. Neustále mu niečo vadilo v byte. Susedia čo pod nami fajčili na balkóne, susedia ktorých bolo počuť, že nás je počuť, že nemá kde zaparkovať keď príde poobede z práce.. nakoniec sme byt predali a išli do domu.

anonym_7347d0
Včera o 20:23
@anonym_b1c342

@anonym_7347d0 ja viem, byvala som na dedine par minut od krajskeho mesta a nieje to to iste. Rozvaza tam mozno 20% restik, alebo sa clovek musi zmierit s tymi na dedine. Alza mi nikdy neprisla v ten isty den na dedinu, v meste bezne. Lieky tiez nechodili za menej ako 24 hodin. Skratka na dedine mi prislo vsetko okrem tej zahrady horsie. A nam to za tu zahradu nestalo, kedze aj tak vela chodime po vyletoch.

@anonym_b1c342 vsetky restauracie u nas na dedine maju rozvoz a po lieky si mozem zajst do lekarne v zdravotnom stredisku aj peso, je to do 10 minut chodze, nemusia mi ich vozit.

patrike
Včera o 20:25

Zalezi na tom, aky byt a aky dom a aki susedia. Tiez na nutnosti a frekvencii dochadzania do mesta (praca, skoly pre deti, kruzky). Vratane zohladnenia rannej zapchy smerom do mesta a k veceru opacnym smerom.
Dom je ok pre pracovnika z domu alebo pri mensom okresnom meste, kde tu zapchu nemas. Inak sa stretnete vecer 19:00 a mozete ist spat.

matkahelka
Včera o 20:43

@datelinka31 neolutovala, naopak dakujem si kazdy bozi den, ze sme odisli z bytu do domu. ked tu citam tie vecne temy, aki su hlucni susedia, ako deti dupu a susedia sa chodia stazovat, ako fajci sused na balkone a smrad maju pri otvorenych oknach vsetci susedia, atd. dakujem bohu, ze sa ma to netyka. uz som to neraz povedala, ze mna by spat do bytu dostali len s deviatkou pri hlave, dobrovolne by som sa do kralikarne nevratila. a hej, aj velkometrazna novostavba je pre mna kralikaren. bavim sa, ked niekto pise, ako je strasne vela roboty na dome. neviem akej roboty, za 13 rokov som to este nezistila. ak clovek pojde do kvalitnej novostavby, minimalne 15 rokov nemusi na dome pohnut prstom. aj brana sa da profesionalne osetrit a nastriekat tak, ze ju clovek 15 rokov nemusi natierat. mat kvety a uzitkovu zahradu nie je povinne a kosenie travy vyriesi roboticka kosacka. avsak je na nezaplatenie mat svoje bio cerstve maliny, cernice, egrese, hrozno, jablka, hrusky, ceresne. a bez prace, lebo o to sa nijako starat netreba. od maja do oktobra grilovat so susedmi a kamosmi. v zime sadat do vyhriateho auta v bluzke a nemusiet oskrabavat celne sklo. mam tinedzerku a ked sa ide k spoluziackam ucit, co byvaju v sidliskovych 3izbakoch, vzdy ked pride domov, teatralne rozpazi ruky a skonstatuje "konecne priestor". ako vravim, do bytu by som sa nevratila. nikdy. za ziadnych okolnosti.

anonym_2d9459
Včera o 21:02
@anonym_2fe6de

Hned ako sa mi naskytla moznost som vymenil byt za rodinny dom a nelutujem, prve co som urobil tak vypilil vsetky stromy na pozemku, travu nahradil kompletne zamkovou dlazbou a mam sväty pokoj od strihania a kosenia, dalej som osadil vsade kamery, plot som zrutil a namiesto neho postavil 2 metrovy navrchu s izraelskym ostnatym drôtom a nan dal zakazy a mam konecne so svojou rodinou klud, ked zazvoni nejaky podomovy predajca, uz aj mu oznamujem ze zavolam policiu, v dnesnej dobe je to skutocne potrebne nakolko chodi vela primitivnych politickych aktivistov, romov a zlodejov vyzvedat, spekulovat a vykradat domy, ulica je to uz aktualne slepa, skupil som totiz este 2 prilahle domy aj s pozemkami, a kedze pristupova cesta je uz na mojich pozemkoch, navyse bola bez asfaltu a ulicu to nemalo, dal som si na svoje osobne naklady plnohodnotnu cestu urobit a nasledne si ju prehradil rampou ktora sa pouziva na dialniciach cim som si vytvoril vlastne naraznikove pasmo voci asocialom, cize sa k domom, vlastne uz iba k jedinemu domu lebo tie 2 ktore som kupil som zrovnal nikto nedostane.

@anonym_2fe6de
Ty nerobis cez den v base ked ti doma chybala dlazba a ostnaty plot?
No narozdiel mi mame radi zelen hlavne ked nam zivy plot zakvitne a susedia zavidia 😆

anonym_b1c342
Včera o 21:22
@anonym_7347d0

@anonym_b1c342 vsetky restauracie u nas na dedine maju rozvoz a po lieky si mozem zajst do lekarne v zdravotnom stredisku aj peso, je to do 10 minut chodze, nemusia mi ich vozit.

@anonym_7347d0 ved v poriadku, mne nemusis nic dokazovat, ze tebe sa tam byva dobre. Mne to nevyhovovalo chodit 10 minut peso, ked mam chore male deti.

anonym_a7efa6
Včera o 21:28

Pondelok sme uz mali take oddychove poobedie,po sibackach a navstevach,a muz mi tak vravi,ze no ja by som v byte umrel nudou,uz vtedy sa nudil,lebo nic nerobil.
Takze zalezi velmi aj akeho mas muza,ten moj sa o vsetko stara,jeho to bavi,naplna,nenudi sa.Vkuse nieco preraba,doraba aj ked uz nemusi.Ale tak teraz vymenil strechu z plechu,dal novu a kanadsky sindel.Ide robit 3tie statie na auto,ma to cele premyslene.
Jeho by nebavilo,len pred tv na gauci s ovladacom v ruke.Vzdy mu s radostou pomaham,co treba a je v mojich silach.Syn 17r pomaha tiez,ten ma sily za dalsich 2.A zapaja do vsetkeho aj deti,takze tie sa tiez naucia roznym zrucnostiam.A popri tom sa rozpravaju,deti za odmenu,ze makali dostanu vzdy eura do obchodu,alebo pritom grilujeme.
Ked robis vsetko s radostou a laskou nic sa ti nesprotivy.Mame to 15min autom,aj do prace aj mesta.V dedine je skolka,posta,obchody,lekaren,zubar.

anonym_a7efa6
Včera o 21:32
@anonym_2fe6de

@anonym_2fe6de no teda,nam stacilo betonove ploty z dielcov ale bez drôtov.

patrike
Včera o 21:33
@matkahelka

@datelinka31 neolutovala, naopak dakujem si kazdy bozi den, ze sme odisli z bytu do domu. ked tu citam tie vecne temy, aki su hlucni susedia, ako deti dupu a susedia sa chodia stazovat, ako fajci sused na balkone a smrad maju pri otvorenych oknach vsetci susedia, atd. dakujem bohu, ze sa ma to netyka. uz som to neraz povedala, ze mna by spat do bytu dostali len s deviatkou pri hlave, dobrovolne by som sa do kralikarne nevratila. a hej, aj velkometrazna novostavba je pre mna kralikaren. bavim sa, ked niekto pise, ako je strasne vela roboty na dome. neviem akej roboty, za 13 rokov som to este nezistila. ak clovek pojde do kvalitnej novostavby, minimalne 15 rokov nemusi na dome pohnut prstom. aj brana sa da profesionalne osetrit a nastriekat tak, ze ju clovek 15 rokov nemusi natierat. mat kvety a uzitkovu zahradu nie je povinne a kosenie travy vyriesi roboticka kosacka. avsak je na nezaplatenie mat svoje bio cerstve maliny, cernice, egrese, hrozno, jablka, hrusky, ceresne. a bez prace, lebo o to sa nijako starat netreba. od maja do oktobra grilovat so susedmi a kamosmi. v zime sadat do vyhriateho auta v bluzke a nemusiet oskrabavat celne sklo. mam tinedzerku a ked sa ide k spoluziackam ucit, co byvaju v sidliskovych 3izbakoch, vzdy ked pride domov, teatralne rozpazi ruky a skonstatuje "konecne priestor". ako vravim, do bytu by som sa nevratila. nikdy. za ziadnych okolnosti.

@matkahelka Pretoze mas stastie, rovnako ako ho ma niekto v bytovke. Na dedine ti moze sused robit peklo chovom zvierat, prevadzkovanim dielne, aj tym tvojim grilovanim. K tomu kosacka, cirkular, flexa, kohut .... Cele to je o lokalite a susedoch.

kristina2412
Včera o 21:58

Vyrastala som v byte v širšom centre BA a aj sme tu ostali. Po dome som nikdy netúžila. Moji rodičia mali obrovskú záhradu a tam sa teda makalo od jari do jesene nonstop. Ako deti sme museli pomáhať , dodnes spomínam, ako som okopávala jahody 😂, oberala nekonečné maliny a ríbezle ...keď už by som si mala splniť sen, tak by to bola chalupa na Kopaniciach. Mám dve dievčatá, jedna sa venuje plávaniu ,druhá zase vymetá všetky divadelné predstavenia od opery po balet, tak veľmi oceňujú dostupnosť týchto aktivít. Samozrejme, ak by som mala chalanov, možno by to bolo iné...ale nám to vyhovuje takto a raz si tú chalupu zaobstarám 😂milujem vôňu starých domov, skanzenov 🤣

zuzudrnda
Včera o 22:01

Autorka, po 35 rokoch v byte sme v dome. Do bytu by som sa nerada vracala. Mne život v byte príde instantny a neúplný. Už len káva na priedomí je iný komfort a sukromie. Jednoznačne však viac práce a nákladnejšie je to v dome, aspoň u nas. So záhradou a s prírodou v nej ozaj netreba bojovať, zariadiť si tak, aby to bolo úžitkové a samoudrzatelne. Dá sa to, rozhodne nie som jej otrokom a prináša viac úžitku ako starosti. U mňa je to aj psychohygiena. Pre deti ani nehovorím, úplne iná kvalita života. Len zistiť aki sú susedia, ako všade.