icon

Oľutovali ste niekedy výmenu bytu za dom?

datelinka31
8. apr 2026

Obaja s manželom sme vyrastali v paneláku a náš sen bol jedného dňa mať deti, dom, záhradu.. teraz máme tri deti a chceme vymeniť byt za dom, no mám pred tým veľký rešpekt. Obaja sme mestské typy, máme radi mesto, kaviarne, ruch, ludí.. a hlavne blízkosť všetkého. Nič iné nepoznáme. No uvedomujeme si, že tento náš dávny sen tu stále je a ak je čas si ho splniť, je to práve teraz kým deti sú malé, nie keď vyrastú a budú sa chcieť osamostatniť. Deti tiež hovoria že chcú ísť do domu, že chcú záhradu, kde môžu behať, kde môžu skákať bez toho aby museli dávať pozor na susedov. Čo ma najviac brzdí je to, že si neviem predstaviť byt sama vo veľkom dome. Mne vyhovuje že mám susedov nad nami, pod nami, vedľa.. že ich poznám, že sú to kamaráti a že keby niečo, stačí zaklopať na dvere.. neviem si predstaviť že muž bude musieť cestovať a ja ostanem s deťmi sama. Toto je ale iba jeden z milióna dôvodov pre a proti a samozrejme si hovorím, že toto snáď nie je niečo čo by ma malo zabrzdiť. Ďalej nás všetci strašia že budeme otrokmi záhrady a budeme musieť celý voľný čas behať okolo domu.. ja sa prace nebojím a muž povedal, že jednoducho budeme mať záhradníka.. je toho veľa.

Ale chcela som sa spýtať, ako ste to zvládli tí, čo ste boli v rovnakej situácii a či ste niekedy oľutovali, že ste išli do domu. Samozrejme si aj hovorím, že veď keď sa nám nebude páčiť, tak predáme dom a vrátime sa do mesta. Za skúšku to stojí či?

datelinka31
autor
9. apr 2026
@anonym_f3c42b

@datelinka31 takže máte aj terasu, garáž, predzáhradku... čo získate tým domom, o koľko väčšiu záhradku?
A na akých susedov musia dávať deti teraz pozor keď dupú? Veď bývate na prízemí, nie?

@anonym_f3c42b je to v brehu, čiže z jednej strany ešte máme predzahradku

anonym_4f2785
9. apr 2026

@datelinka31 pozrela som si vek tvojich detí. 8 a 9 už nie su malé deti, ktoré sa budú na záhrade hrať v pieskovisku. A ešte teda aj chlapci, v meste je určite viac aktivít pre deti. Za mňa radšej väčší byt s terasou, aby si si mohla aj sadiť niečo. My kvôli každej aktivite denne prejazdíme autom cca 60km a úprimne čím ďalej má to prestáva baviť. Jediné + čo vidím ja, je bazén( nemám rada kúpaliska, wellnes).

zuzudrnda
9. apr 2026
@patrike

@zuzudrnda Potom super, lenze vacsina ludi si financne dovolit dom v rozumnej vzdialenosti k skolam a pod dovolit nemoze, co generuje tlak na auto dopravu a vyvazanie deti. U nas teraz opravuju jeden vjazd do mesta = hodinova zapcha.

@patrike áno, kúpili sme veľmi výhodné a samozrejme pri výbere urobiť aj ústupky. Ale môj príspevok som myslela len na margo byt-dom. Zvyšok súhlasím. Ak je kazdodenna logistika náročná, dom bude len miesto na prespanie bez jeho benefitov.

datelinka31
autor
9. apr 2026
@anonym_4f2785

@datelinka31 pozrela som si vek tvojich detí. 8 a 9 už nie su malé deti, ktoré sa budú na záhrade hrať v pieskovisku. A ešte teda aj chlapci, v meste je určite viac aktivít pre deti. Za mňa radšej väčší byt s terasou, aby si si mohla aj sadiť niečo. My kvôli každej aktivite denne prejazdíme autom cca 60km a úprimne čím ďalej má to prestáva baviť. Jediné + čo vidím ja, je bazén( nemám rada kúpaliska, wellnes).

@anonym_4f2785 ale záhradu predsa využívajú aj dospelí ľudia, nielen deti. Už len dať si tam večeru, ráno kávu. Nechápem, prečo všetci píšu, že len malé deti.

anonym_228463
9. apr 2026
@matkahelka

@anonym_228463 mozno staci byt priatelski a na tu grilovacku a gulas vas pozvu a smrad by vam nevadil. suka sa hara kolkokrat do roka? zachranka rozsteka psov kolkokrat do roka? my sme v byte zazivali stekajucich psov x krat denne kazdy bozi den. byvali sme na prvom a ked kazdy psickar presiel od prizemia az hore k sebe po schodoch, vsetky psiska vo vchode stekali ako besne. v noci stacilo, ze jeden pes na stotinu sekundy zavyl, uz zavyjali vsetky vo vchode. za 13 rokov zivota v dome som toto nikdy nezazila.

@matkahelka nie ďakujem nikto ma pozyvat nemusi, gulas mi staci 2x do roka a grilované tak raz za mesiac... vadí mi ten smrad a keď som bola tehotná čisté peklo vyjsť z domu von. Neviem co kto vidi na tom jest kazdy víkend grilované mäso a iné smrady.
Suka sa hara uz druhy víkend.

Neviem v akom byte si bývalá to co opisujes som zažila iba v podnájme.

Bývame v bytovke 18 bytov....asi 4 ks psov a počujem ich tak raz za týždeň.(cez vikend na dome každý den)
Zvuky od susedov tiez tak. Na dome nonstop cosi, a keď dôjdu decka od susedov koniec to ako v zoo, a keď este cosi oslavujú 4 domy id bas a urobia si party koniec.
A nie na dome sa to neriesi ako v byte ze si o 22. Zavoláš meskacov. na dome sa držia ústa lebo zlý sused aj 4 domy mimo teba čisté peklo.
A zimný smrad z kúrenia v krboch a kotloch kde si ludia palia co chcú to je tiez wau....a to nepíšem o dome v zapadakove ake cca 15 min od Žiliny.
Takže sj bývanie v dome ma svoje negatíva a nie je to 100%súkromie a 100% ticho. Lebo to mas iba ak bývaš na úplnej samote a suseda mas tak 1 km mimo.

dooscoby
9. apr 2026
@datelinka31

@anonym_4f2785 ale záhradu predsa využívajú aj dospelí ľudia, nielen deti. Už len dať si tam večeru, ráno kávu. Nechápem, prečo všetci píšu, že len malé deti.

@datelinka31 no neviem my ked sme na chalupe tak 17 ročná je len v izbe, obcas v lete vylezie sa slnit inac jej vadí všetok bzukajuci hmyz okolo hlavy. A večera na terase ano za zvuku komárov, pri sladkom musíme dávať pozor na včely a muchy. Syn tiez byva zalezeny dnu lebo co vonka. My sme to vyriešili chalupou lebo deti su velke, a ked nechcú tak ostávajú v meste v byte. U nas je to kompromis lebo radovku sme nechceli, satelity nas neoslovili a ani nemám 300tisic a viac za dom plus do budúcna plánujeme pestovať, chovať co tam by sme nemohli a chceli sme viac ako 400m2 pozemku. Sme 80km od BA a ked nas to tam.nwbavi sme v meste a ked mame mesta plne uby ideme zrelaxovať tam.

beruska9561
9. apr 2026

presne tak, tiež si myslím, že výber lokality je dôležitý. My sme na toto vo veľkej miere brali zreteľ a dom sme vybrali len pár minút od mesta, kde pracujeme a deti študujú. Deti sa kedykoľvek dostanú domov autobusovými spojmi. Pre deti, hlavne ak sú menšie, je dom výborná voľba. My máme už staršie deti, no napriek tomu si nevedia vynachváliť, do bytu by sa nevrátili ani náhodou. Majú psa, 2 mačky, každý vlastnú izbu, pohodlie úplne iné ako na byte.

zuzudrnda
9. apr 2026
@datelinka31

@datelinka31 tomuto ani ja nerozumiem. Z okolia poznám veľa ľudí, ktorí išli na dôchodok práve do rodinného domu a kvôli záhrade. Deti odišli z bytu a ostal prázdny, takto majú dom a záhradu, kde sa realizujú a stretáva širšia rodina. Ak su susedia fajn, z druhej strany nehrozí veľká výstavba, niečo sa dá aj dopestovať a máte k záhradke vzťah, tak super.

tiezjedna
9. apr 2026
@datelinka31

@datelinka31 presne tak... my s manželom milujeme letné večery, dáme si vínko a na terase alebo pri bazéne kecáme aj do polnoci🙏 prípadne robíme iné veci😈😇😂

patrike
9. apr 2026
@zuzudrnda

@datelinka31 tomuto ani ja nerozumiem. Z okolia poznám veľa ľudí, ktorí išli na dôchodok práve do rodinného domu a kvôli záhrade. Deti odišli z bytu a ostal prázdny, takto majú dom a záhradu, kde sa realizujú a stretáva širšia rodina. Ak su susedia fajn, z druhej strany nehrozí veľká výstavba, niečo sa dá aj dopestovať a máte k záhradke vzťah, tak super.

@zuzudrnda Dom na dochodok je ok, ak ako zdravy stihnes porobit hlavne veci, lebo domov, kde su dvaja s barlou, steny mokre, strecha kriva, opadava omietka som videl plno. Potom este mas sakra problem dostat sa k lekarovi do mesta, ak nemas auto alebo uz nemozes soferovat. V meste si vezmes taxik za 3 eura, na dedine autobus ani nemusi chodit a sestricka robi odbery do 8:00. Dalsia vec je kurenie, mnohi nevladzu prikladat do kotla a elektrika alebo plyn su drahe.

dooscoby
9. apr 2026
@patrike

@zuzudrnda Dom na dochodok je ok, ak ako zdravy stihnes porobit hlavne veci, lebo domov, kde su dvaja s barlou, steny mokre, strecha kriva, opadava omietka som videl plno. Potom este mas sakra problem dostat sa k lekarovi do mesta, ak nemas auto alebo uz nemozes soferovat. V meste si vezmes taxik za 3 eura, na dedine autobus ani nemusi chodit a sestricka robi odbery do 8:00. Dalsia vec je kurenie, mnohi nevladzu prikladat do kotla a elektrika alebo plyn su drahe.

@patrike presne a bývajú v jednej izbe pripadne v dvoch izbách hoci lepšie by sa im bolo presťahovať do mesta do bytu, ale to už je veľká zmena. Na druhu stranu dom udržuje v pohybe, človek sa viac hýbe, je nútený ist von, pokopkat, nakŕmiť hydinu, posedi na slniečku, vela panelákov ani nema bezbariérový prístup a stary človek ostava uväznený medzi 4 stenami. Vsetko ma svoje pre a proti.

tiezjedna
9. apr 2026
@zuzudrnda

@zuzudrnda v živote by som na dôchodok do domu nešla, to mi príde ako holý nezmysel.

zuzudrnda
9. apr 2026
@patrike

@patrike určite máte pravdu. Aj to,že dom, ako som spomenula, je nákladnejši ako byt. Mám obe skúsenosti. Spolupodieľať na údržbe sa musia neskôr aj deti, alebo mať úspory na majstrov. Ale to aj pri byte (za menej, ale predsa). Otázka je, ako starý je dom, resp. ako bol za aktivneho života udržiavany, kto vie pomoct, aj aký si manažér. Teta sama žila vo veľkom dome do 85r. Dom bol tip-top vrátane záhrady. My tak poriadene nemáme 🙂. Ale ona bola nielen veľmi schopná pracovne, ale aj dobrá manažérka, čo nepomohla rodina, našla si výpomoc. Aj to treba vekom vedieť.

zuzudrnda
9. apr 2026
@tiezjedna

@zuzudrnda v živote by som na dôchodok do domu nešla, to mi príde ako holý nezmysel.

@tiezjedna tiež názor. Môžete to tak mať. Iní inak.

dadis
9. apr 2026
@kristina2412

Vyrastala som v byte v širšom centre BA a aj sme tu ostali. Po dome som nikdy netúžila. Moji rodičia mali obrovskú záhradu a tam sa teda makalo od jari do jesene nonstop. Ako deti sme museli pomáhať , dodnes spomínam, ako som okopávala jahody 😂, oberala nekonečné maliny a ríbezle ...keď už by som si mala splniť sen, tak by to bola chalupa na Kopaniciach. Mám dve dievčatá, jedna sa venuje plávaniu ,druhá zase vymetá všetky divadelné predstavenia od opery po balet, tak veľmi oceňujú dostupnosť týchto aktivít. Samozrejme, ak by som mala chalanov, možno by to bolo iné...ale nám to vyhovuje takto a raz si tú chalupu zaobstarám 😂milujem vôňu starých domov, skanzenov 🤣

@kristina2412 Uplne ako by som ja pisala tento prispevok 😅

zuzudrnda
9. apr 2026
@dooscoby

@patrike presne a bývajú v jednej izbe pripadne v dvoch izbách hoci lepšie by sa im bolo presťahovať do mesta do bytu, ale to už je veľká zmena. Na druhu stranu dom udržuje v pohybe, človek sa viac hýbe, je nútený ist von, pokopkat, nakŕmiť hydinu, posedi na slniečku, vela panelákov ani nema bezbariérový prístup a stary človek ostava uväznený medzi 4 stenami. Vsetko ma svoje pre a proti.

@dooscoby a aj o tom to je. Vidím,že tí ľudia musia a majú prečo vstať z postele. Mať pohyb a náplň života. To je tá jedna z výhod. Určite všetko má pre aj proti. Moji starí rodičia to striedali, zima v meste a v byte, leto v dome a chovali. Robili to tak na dôchodku. Sú rôzne možnosti, ak to niekoho do domu láka 🙂.

anonym_b1c342
9. apr 2026
@datelinka31

@datelinka31 mozno si spominaju na svoju mladost, ja som v teenage veku vobec nechodila na zahradu a otravovalo ma, ze vsetkych kamosov zo strednej som mala v meste. Este som to aj rodicom vycitala, ze preco sme v dome 🙈. Az v 20tke som zas objavila caro zahrady.

simona92101
9. apr 2026
@anonym_57ecc9

@simona92101 no tak aj novší domček potrebuje po riadnej zime nejaké zásahy, ak nebudeš robiť a zaspíš na vavrínoch, po pár zimách sa teda bude olupovať. Novostavba to nevydrží pár rokov bez zásahov a opráv len tak. A dom predsa nekupujú len na pár rôčkov, či? A keď chcú záhradu, asi budú sadiť, nie? Preto chcú záhradu. Veď kvôli šmýkačke a hojdačke snáď nepôjdu dom kupovať. V meste majú tých ihrísk " jak húb po daždi".

@anonym_57ecc9 nechapem po akej "riadnej zime" zasahy.my zijeme na zapade SR,tu padal sneh tak zo 2x aj to len poprasok 🤔 mame dom 10r,nic netrebalo z vonka doteraz natierat,a toboz nie strechu 😃 okna umyjem,plot mame murovany,max vyplejem burinu v dlazbe ak vyrasi,zahradu mame okrasnu,a 2 zahody na rajciny a jahody.nie kazdy potrebuje sadit rolu zemiakov,zahradu mam na oddych nie na otrocenie.

anonym_7eb50d
9. apr 2026

Ja som mestské dievča a manžel síce z dediny ale vidím že po práci už nevládze, nechce sa mu starať o dom, záhradu. Záhrada je fakt že minimum údržby. Cez víkendy cestujeme na výlety. Deti aj tak na záhrade niesu. Muž si chváli veľkosť - ja zas nie lebo dlhšie upratujem 😄 a najväčší problém že deti dochádzajú a spoje sú zle. Sme dvojdom, susedia nonstop doma, takže deti počuješ cez steny alebo vonku na záhrade.

anonym_226062
9. apr 2026
@tiezjedna

@tiezjedna
Moja babka zila sama v dome do 90 rokov a vzdy hovorila byty su pre lenivcov

tiezjedna
9. apr 2026
@anonym_226062

@tiezjedna
Moja babka zila sama v dome do 90 rokov a vzdy hovorila byty su pre lenivcov

@anonym_226062 stará pilná škola😍 len niektorí z tej starej generácie zase nikdy nepripustili, že boli vlastne otrokom vlastných majetkov, z roboty na pole, na barákoch všetko svojpomocne, sviatok-piatok, stále sa hákovalo... Ale chápem, že oni mali tú životnú optiku nastavenú inak. Ja keby som videla, že dom nám prerastá cez hlavu, tak sa ho zbavím... Alebo sa minimálne zbavím toho poschodového a poriešim bungalov😉

anonym_226062
9. apr 2026
@anonym_4f2785

@anonym_4f2785
Ja nechapem co tu ludia ospevuju bazeny, to je taka otrava
mali sme velky betonovy tropicky s kamienkami do tvaru ladvinky aj s vodopadom boli sme radi ked sme sa ho zbavili a kupili dom bez bazenu, nikdy viac.

anonym_4f2785
9. apr 2026
@datelinka31

@datelinka31 áno máš pravdu využívame záhradu na druhú robotu ;) romantické večere a ranné kávy na terase za krásneho počasia sú ako grilovačky, keď si na byte máš pocit, že tak každý víkend budeš žiť, ale keď príde realita, tak tá bude iná.
Ale záleží od veľa faktorov/ veľkosť domu a pozemku. Druh záhrady ( úžitková/okrasná) a iné...

anonym_4f2785
9. apr 2026
@anonym_226062

@anonym_4f2785
mali sme velky betonovy tropicky s kamienkami do tvaru ladvinky aj s vodopadom boli sme radi ked sme sa ho zbavili a kupili dom bez bazenu, nikdy viac.

@anonym_226062 tak ja mám teraz deti vo veku kedy bazén využívame veľmi, takže momentálne ho využívame na 110% a pred tým sme ho využívali namiesto wellnes pobytov/kúpalisk- tam nechodíme

anonym_4f2785
9. apr 2026
@matkahelka

@anonym_f3c42b ocividne ho mas nekvalitny. moj svagor zije v jednej z najvychytenejsich BA stvrti, v luxusnej novostavbe a na velkometraznych terasach tam griluju vsetci jeho prominentni susedia a smrad nie je ziaden. ani ked sedis na terase vedla, 3m od grilu.

@matkahelka asi grilujú tofu ;)

jankadr
9. apr 2026

Dom v dobrej lokalite s dobrou dostupnosťou. A záhrada-máme zahradnika,ktorý sa postará o ňu na jar a na jeseň. Posadim si,čo ma baví a je to relax,nie práca. Kosi robot,behá si celý deň. V zime sa o záhradu nestaráme, je bez údržby. Ten kľud na nezaplatenie,sme asi 2 km od centra mesta. Deťom ide zo školy MHD.Satelit by som asi nedala,my sme bez kolón za pár minút v meste. Preto dobrý dom v dobrej lokalite.

fairyy
9. apr 2026
@anonym_226062

@anonym_4f2785

@anonym_226062 aj ja vnimam bazen ako trest...je to zrut penazi a casu... nonstop kolo neho treba nieco robit, akokolvek som sa snazila ho zautomatizovat stale sa mu stalo nieco dalsie 🫩

datelinka31
autor
9. apr 2026
@anonym_228463

30 r som bývalá v dome 10 r v byte. Ak nie ste manuálne zruční ani neuvazujte...každý dom potrebuje udrzbu.... rodicia a svokra bývajú v cca rovnako starých domoch jeden pravidelne udržiavaný, na druhom sa za celý čas vymenili iba okná zahrada sa kosi max 1x za 2 tyzdne a teda na pohľad je to rozdiel. Prvý dom vyzerá uplne pekne, stale ma hodnotu, keby sa predával druhy dom tak max za cenu pozemku lebo to uz radsej zbúrať a postaviť nové ako to opravovať. Toľko k údržbe pozemku.

Súkromie- pokial nemáš susedov min 200 m tak súkromie nemas, proste počujú všetko čo sa u vas na záhrade mihne. Sused debil sa jednoduchšie riesi v bytovke ako v dome a to staci jeden debil na ulici a majú peklo všetci, lebo proste na dome si každý robi co chce - zažila som. Tetka co monitoruje celu ulicu je tiez "vitany"bonus a mas po sukromi.

Záhradu deti využijú max do 10 r. Potom behajú s kamošmi po vonku alebo častejši varianta sedia doma v detskej a dvor ich vobec nezaujíma.

Bývanie v dome chce 2 veci: cas a peniaze. Ak sa nieco pokazí treba majstra a dobrí sa zháňajú ťažko a stoji to často tisíce.

Všetko má pre a proti nie je jednoznačne bývanie v dome to naj. Za mňa je najdôležitejšia lokalita aby som mala ja aj deti všetko dostune a netrafili smr celé dni iba presunmi do prace. Školy a na krúžky.

@anonym_228463 veď práve to chcem, aby behali vonku s kamošmi a tých si snáď nájdu aj v našej štvrti. Oni majú toľko krúžkov a záujmov, že je zázrak keď sedia doma v izbe, ale tak možno aj to raz príde, to nikto nevie. A Manuálne zruční nemusíme byt, keďže si zavoláme aj tak vždy odborníkov, už aj tu na byte

anonym_9536ba
10. apr 2026

@datelinka31 no pozri ak pôjdeš do novostavby s urobenu záhradou a minimum veci na prerábky kde ti bude stačiť udržiavať v stave ako to máš, lokalita a tak podľa mna super 🤍 ak sa chystás do domu ktorý treba rekonštruovať ba napríklad nie je dokončená záhrada ber to tak že najbližšie roky budeš finančne aj fyzicky trosku zaťažená ale naopak mame aj my dom so záhradou a postupne na tom pracujeme nakoľko nás to baví zveľaďovať si to tu a pozerať sa ako sa to mení. Berieme to ako spôsob relaxu nie ako utrpenie. Pre deti dom 10/10 ja sama som v dome vyrastala a žila som aj v byte keď som študovala a nikdy by som sa do bytu nevrátila.
Samozrejme lokalita atd robí veľa. Teraz žijeme pri meste, mhd 10min a som v centre. Predtým som žila na dedinke s rodičmi autobus 3x do dňa vikend vôbec, maximálne malé potraviny. Čiže áno nedajboze mi trebalo ísť na postu strávila som pol dňa v meste čakaním na autobusy a vybavovaním sa…
Inak o kamarátov susedov by som sa nebála. Dedina má svoje čaro, u nás žijeme ešte v krásnej časti kde si pomáhame, požičiavame, grilujeme spolu na záhradách.

momi86
10. apr 2026

@datelinka31 Záleží na tom, kde si človek kúpi dom - či ďalej od mesta, napríklad na dedine, kde je potom odkázaný na auto a každodenné vozenie detí, alebo priamo v meste či blízko centra, kde funguje kvalitná mestská doprava.Aj my sme sa rozhodovali dlho. Obaja pochádzame z paneláku a máme skôr negatívne skúsenosti so susedmi. Manželovi vyhovovala aj možnosť bývania na dedine, mne však nie - šoférovanie nemám rada a ak nemusím, autu sa radšej vyhnem. Mesto je pre mňa jednoducho praktickejšie, všetko je poruke. Nakoniec sme si vybrali dom v mestskej časti s rodinnými domami. Do práce aj deti do školy sa bez problémov dostaneme mestskou dopravou, trvá to približne do 10 minút. S týmto rozhodnutím sme veľmi spokojní- návrat do bytu si už neviem predstaviť.