icon

Požičali by ste blízkemu človeku veľkú sumu peňazí?

Dnes o 17:52

Ahojte,

kamarátka sa dostala do ťažkej situácie a požičanie peňazí by jej veľmi pomohlo. Nie je to malá suma a neviem, či do toho ísť.

Požičali by ste blízkemu človeku niekoľko tisíc eur?

Je to skutočne blízka kamarátka, zodpovedná, vždy mala prácu, ale urobila pár zlých rozhodnutí.
Na druhú stranu si nechcem pokaziť kamarátstvo tým, že by sme sa dohadovali o vrátení, ak by bol nejaký problém.

Ďakujem každému za názor.

Strana
z2
anonym_ae953a
Dnes o 17:53

Nie

anonym_bc4266
Dnes o 17:54

Nie lebo peniaze nikdy nedostanes

anonym_5b5fb1
Dnes o 17:56

Píšeš anonymne, daj vysku sumy, nech je diskusia prismejsia

anonym_b924eb
Dnes o 17:57

Pár stoviek áno, to už som požičala, keď som si bola človekom naozaj istá, išlo o nezvyčajnú situáciu a bavili sme sa o vrátení v priebehu 2 týždňov, tam sa mi vždy aj vrátili... ale v tisíckach určite nie, pár zlých rozhodnutí sa zvyčajne nabaľuje, požičať si takúto sumu od kamošky, tiež za jedno z nich považujem

anonym_f83bf1
Dnes o 17:57

Nie. Dala by som nejake peniaze v pripade zdravotnych problemov dietata, ale za “zle rozhodnutia” si musi zodpovedat sama, to je uplne ina kategoria.

la_dolce_vita
Dnes o 17:58

Som proti pozicavaniu kvoli vlastnej zlej skusenosti, ale ak by som mala dostatocnu rezervu a islo by o cloveka, ktoreho mam rada a verim mu s tym, ze viem, ze nebude problem s vratenim a pomozem mu v problemoch, tak asi ano.

anonym_5c4689
Dnes o 17:59

Nie

anonym_7bf7e1

Ty by si kamaratstvo nepokazila ak by kamaratka neplnila svoje zavazky, to si uvedom.
Ak by bola v nudzi, tak by som jej pomohla mensou sumou ako preklenovaci uver, ale urcite nie velkou sumou aby vyriesila svoje zle rozhodnutia. Poradila by som jej ako sa z pruseru dostat

anonym_122793

Nie

anonym_584d44

Požičaj jej 🙂 A už nebudeš mať ani peniaze a ani kamarátku 🙂

autor
Dnes o 18:00
@anonym_5b5fb1

Píšeš anonymne, daj vysku sumy, nech je diskusia prismejsia

@anonym_5b5fb1 5000

anonym_7a6e97
Dnes o 18:01

Ani bratovi,ani sestre.Poucenie,tiez muz pozical pozicane peniaze,my sme splacali aj s urokmi.Dohoda bola do roka a bolo z toho 10r.Takze ani rodine.

doriiis

Nie

januska12323

Čo sú zlé rozhodnutia? Čo jej hrozí? Pár tisíc ani omylom.

anonym_5ba963
Dnes o 18:03

Hej požičala som tak dlhorocnej kamoske a to nie az tak veľa a dopadlo to tak, že ani kamoška ani peniaze
A bola spoľahlivá, dobrá,roky rokuce sme sa poznali
Odporúčam aspoň zmluvu i keď to tiež nieje záruka ničoho
Úprimne ti radím, ak jej chces požičať,tak rataj a tym, že už to neuvidis
Lebo urobila zopár zlych rozhodnutí a nikto nezaruci, že už ich naďalej neurobí
A ani vaše kamarátstvo nieje záruka ničoho

anonym_d1b4ac
Dnes o 18:04

O tu kamaratku prides tak ci tak. Aj ked pozicias (nevrati a bude sa ti vyhybat), aj ked nepozicias (nechas ju v stichu)

anonym_5b5fb1
Dnes o 18:05
@anonym_autor

@anonym_5b5fb1 5000

@anonym_autor požičala. To zas nie je nejak vysoká doma. Myslela som že sa bavíme o sume 20tis a viac
Každý môže zažiť ťažké obdobie

anonym_66003f
Dnes o 18:09

Asi podľa toho, v akej by som bola situácii. Keby bola pre mňa 5000 suma, ktorú viem zarobiť za menej ako mesiac, tak áno. Keby som pracovala niekde v obchode alebo kancelárii za 1500, nie.
Ja som požičala kamoške, vrátila presne, ako bola dohoda.

anonym_e86616
Dnes o 18:11

Požičaj max len toľko o koľko môžeš prísť a neohrozí to tvoje fungovanie.
Ak urobila zlé rozhodnutia akú máš istou, že teraz urobí dobré a tie peniaze využije naozaj dobre?
Bude mať z čoho splácať? Máš istotu že nemá ďalšie iné pôžičky o ktorých ti nepovedala?
Si si istá že ti hovorí celú pravdu a nie je v niečom namočená?
Počítaj s tým že príde hospodárska kríza. Ak vyhlási bankrot čo urobíš?

muchotrafka298
Dnes o 18:12

Tak podla mna je 5000 EUR dost penazi. Ja by som nepozicala, lebo nemam na rozhadzovanie. A co spravis ked ti vrati 100 EUR a potom ta blokne, bude sa ti vyhybat. Ani zmluva a splatkovy kalendar tu nepomozu.

anonym_b644a0
Dnes o 18:13

@anonym_autor vôbec nie. Ja by som to hneď povedala. Ak si citlivá, máš z toho strach, tak povedz, že nemáš úspory🤷‍♀️

anonym_ae953a
Dnes o 18:14

Keby kamoska nemala na jedlo, alebo zaplatit 1 najom.. ale takto nie

anonym_f88b4b
Dnes o 18:14

Ak by šlo o život/zdravie a tá suma by mi nejak obzvlášť nechýbala, tak by som požičala, inak nie.

catherin4
Dnes o 18:19

Nie, celkom urcite by som nepozicala, a uz vobec nie tak velku sumu kamoske. Nech si pozica od rodiny alebo z banky. Rodine by som este pozicala, raz pred rokmi som pozicala strykovi. Trvalo dlho kym vratil, ale vratil.

anonym_b924eb
Dnes o 18:26

V konečnom dôsledku je jedno či je to vysoká alebo zanedbateľná suma pre teba, podstatné je, že ak sa kamoška dostala do takéhoto dlhu (predpokladám, keďže to nerieši v banke), tak pre ňu to je veľmi veľa peňazí a bude ti to vracať iba veľmi ťažko a veľmi dlho... vzťahy to ovplyvní určite

anonym_65f52c
Dnes o 18:30

Určite nie. Požičala som v minulosti kamarátke, keď sa dostala do poroblémov. Pre mňa to nebola najmenšia suma. Keď peniaze nevracala ani po roku, pripomenula som jej to. Bolo po kamarátstve....

anonym_584d44
Dnes o 18:36

Požičal som viac krát (kamarátom a rodine) a VŽDY bol problém s vrátením, opakujem vždy. Vrátili mi to, ale keď slúbili za týžden alebo mesiac, bol z toho minimálne pol rok a štyri rázne urgencie. A to som dopadol ešte dobre, lebo mi to vrátili. Sú prípady, kde sa požičalo a veriteľ už peniaze neuvidel, lebo dlžník sa začal nenápadne zatajovať.

Ono povedzme si úprimne, peniaze si vačšinou požičiavajú NEZODPOVEDNÍ ľudia. Teda tí, čo žiju nezodpovedne a lahkomyselne, preto peniaze ani nemajú. Rovnako tak aj pristupujú k tej pôžičke, teda nezodpovedne, kedže to je ich životný štýl. Zodpovedný človek by si buď peniaze ani nepožičal a keď už náhodou áno, splácal by ich presne ako švajčiarske hodinky.

komir63
Dnes o 18:46

@anonym_autor Z vlastnej skúsenosti. Sme výborná partia stredoškolákov, ktorá sa stretáva aj po 40-tich rokoch na chate. Pár z nás žije v zahraničí. Jeden z nás, žijúci v Kanade, sa náhle na trvalo objavil v Európe a začal obiehať spolužiakov, či by mu nepožičali nejaké peniaze, pretože má výborný projekt na ťažbu plynu na Aliaške. To už žil v Budapešti. Na stretávke začal lanáriť iného spolužiaka, ktorý mimochodom je výborne finančne zabezpečený a ten mu povedal, že mu kľudne tých požadovaných 10 litrov požičia, ak mu nechá svoje auto v garáži. A tu začal problém, že to on nemôže, lebo auto je z požičovne...atď. Neskôr, jedna spolužiačka na toto "naskočila" a požičala kanaďanovi 6 litrov. Dodnes ich nemá, napriek trestnému oznámeniu, napriek tomu, že kanaďan sa dostavil na výsluch z Budapešti a prisľúbil, že bude splácať. Vraj nešlo o úmysel podviesť spolužiačku. Ona to oželela a my ostatní sa stretávame naďalej. A to už nechcem ani hovoriť, ako som kanaďanovi urobil program keď prišiel a chcel postretávať svojich bývalých spoluhráčov z hokeja v istom veľmi slávnom hokejovom klube na Slovensku (Slovan, aby sme nemuseli špekulovať).

a0
Dnes o 18:47

Nikdy by som nepožičala peniaze kamarátke, v rodine tiež len malé sumy.

anonym_e5df52
Dnes o 18:49

@anonym_autor nepožičala, ani moja rodina nevie koľko mám peňazí. Takže ani nepýtajú, ani nemusím vysvetľovať, prečo nedám. Jedine vtedy by som dala, keby to bolo na liečbu nejakej choroby, vtedy by som neriešila.

Strana
z2