Je normálne požičať súrodencovi peniaze bez zmluvy?
Ahojte. Brat ma poprosil o pozicku a povedal, ze medzi rodinou predsa netreba nic podpisovat. Na jednej strane mu verim, na druhej mi to pride trochu riskantne.
Ako by ste to riesili vy? Ide o niekolko tisic eur, nie mala suma. Dakujem.
Nech ti napise mail, sms, ze si poziciava, kolko, nech je tam datum vratenia. A posli mu to na ucet, nie cash. Do poznamky pozicka.
Peniaze sa nepoziciavaju :D nepozicala by som, ani rodine, a to ju lubim :D dala by som peniaze jedine keby ich nepotrebujem nasp5 :D
Uz len preto, ze takto na zaciatku spekuluje a nejde o malu sumu, nepozicala by som...
Ved k tomu stacia aj spravy z ktorych bude jasne ze poziadal alebo ked budes posielat na ucet do poznamky napis pozicka, idealne aj s datumom dokedy ma ju splatit naspat. Nemusi to mat pisomnu formu nato aby sa dala v buducnosti vymahat pravnou cestou.
@anonym_autor na niekolko tisic by som urcite zmluvu spisala. A jasne dohodnut termin a sposob splatnosti. Proste brat nebrat, jednoducho toto su tvoje peniaze, ktore ti tiez nespadli z neba - a keby aj, tak ide o nie malu ciastku. Normalne povedz, ze ok ale s papierom a jasne dohodnutymi podmienkami. ak sa mu nepaci, nech ide do banky...
My sme si so sestrou požičali najprv ona mne a potom ja jej. Je to o vzťahu a o povahe.
Bežne mi rodičia požičali keď sme napr. kupovali byt (8000€), prípadne mi požičal brat keď som potrebovala doložiť na väčšiu investíciu. Takisto som požičala aj ja jemu keď potreboval.
Ale my máme dobré vzťahy a vieme sa spoľahnúť že si peniaze vrátime.
poslala by som peniaze na jeho ucet s poznamkou pozicka splatnost xy
ja mojmu bratovi spokojne aj svagrovi... taku sumu co ja by som chcela uz na zmluve by ani odo mna nepytali
Zalezi na tom, aky mate vztah, ja by som surodencovi pozicala aj bez zmluvy. Ale ak mas pochybnosti, spisala by som zmluvu s tym, ze keby sa mu nebodaj nieco stalo, aby si o svoje peniaze neprisla. Ak by nesuhlasil, tak by som sa na pozicku vykaslala.
Zalezi na tom, aky mate vztah, ja by som surodencovi pozicala aj bez zmluvy. Ale ak mas pochybnosti, spisala by som zmluvu s tym, ze keby sa mu nebodaj nieco stalo, aby si o svoje peniaze neprisla. Ak by nesuhlasil, tak by som sa na pozicku vykaslala.
@moze Vztahy mame dobre.
Napísala by som: Martin v pondelok o 9.00 sa vidíme u notára. A je už na ním či príde alebo nie. Ty si ochotná požičať, ale máš nejaké podmienky a je na nami či to bude akceptovať alwbo nie
Veď si môže požičať aj z banky
@anonym_autor Tvoja intuícia ťa neklame.Bez papieru ani tisíc eur.Ked sa má medzi vami niečo zomlieť,tak radšej teraz, keď sú peniaze na tvojom účte.Mne jeden známy nevie už pol roka vrátiť ani požičaných 100€. A sľuboval,ze za mesiac ich po výplate vráti.
len mu nesadni na sladké reči.
Vraj rodina. Len aby ťa nevysmial tak ako mňa po smrti rodiča. Dohodli sme sa, že rodiča doopatrujem ja a on sa vzdá dedičstva. Po pohrebe mi povedal že som si to vymyslela. Chceš dopadnúť takto?
Ak nemas povahu na to, aby si sa v pripade neplatenia sudila s bratom, nechod do toho...kolko bolo poziciek aj na papieri a ludia sa nedostali k peniazom...
Spisa st zmluvu, splatnost, sposob splatenia, kam sa budu zasielat informacie, povinnost oznamovat zmenu adresy a konatnych udajov, ako a ci vobec dlh prejde na dedicov, atd.
Normalnu riadnu zmluvu, ako cudziemu.
Naozaj to nehraj na doveru. Iba ak je to suma, ktoru vies v pripade problemov ozeliet a nevadi ti to. Vtedy daj na dobre slovo.
Stane sa kadeco a peniaze viac neuvidis.
Surodenec umrie, pozostali s mensou vazbou k tebe existenciu dlhu popru, alebo povedia, ze bol iba jeho a smrtou zanikol (aj ked napr. vyhody z pozicky uzivai i oni).
Surodenec sa dostane do problemov a v rozhodovani sa medzi dovolenkou a peknymi Vianocami (a pilenim usi rodinou) a platenim dlhu tebe sa rozhodne skrtnut nepodstatne vydaje, teda teba.
Navyse ludia neznasaju vdacnost. Videla som to uz x-krat. Chvilu su stastni za pomoc, ale casom nadobudnu dojem, ze ich to stavia na moralne nizsiu poziciu voci tebe. Tak zrazu v tebe vidia nepohodlie. A tym padom, ak je tam semienko neplatit dlh, uz zacne rast.
Ak doba splacania trva dlho, tak po case vidia, co vsetko dalsie by si mohli mesacne dovolit, keby nemuseli kazdy mesiac dat ciastku prijmu tebe. A niekedy sa rozhodnu teda neplatit, lebo nie si banka, nemas zmluvu, dôkazné bremeno je na tebe.
Stanes sa v podstate akymsi nepriatelom, ktory zije z ich penazi.
Este horsie, ak ti nic nechyba a stale mas dost svojich penazi. To si kludne povedia, ze vlastne sa ich snazit ozbijat. Lebo naco ti je tolko penazi, ked mas dost. A oni ich potrebuju viac.
Mnoho nelogickych verzii obhajoby toho, ze to nesplatia, som uz pocula.
Radsej nechaju rodinne vztahy ist do kyticiek, akoby splatili. Rozhadaju sa kludne i pre mizernu tisicku.
Nehovorim, ze to tak bude u vas. Mozes mat surodenca poctivca.
Ale ta zmluva je tvoja jedina ochrana, ked sa veci pokazia.
A ze vela rodin rozhadali práve peniaze.
ja som stym nemal problem ani jednemu surodencovi pozicat bez papiera, to co mate za vztahy
ja som stym nemal problem ani jednemu surodencovi pozicat bez papiera, to co mate za vztahy
@princkrason tiež kukám jak puk, v akých sračkách títo ľudia z koňa žijú a radia na každej téme o sto šesť. " Dostav sa k notárovi " má teda odpálilo na plnej čiare. 🥹
@princkrason tiež kukám jak puk, v akých sračkách títo ľudia z koňa žijú a radia na každej téme o sto šesť. " Dostav sa k notárovi " má teda odpálilo na plnej čiare. 🥹
@anonym_bec9c2 buď rada že máte pekné vzťahy. mali sme aj my. ako zomreli rodičia už sa nepoznáme - dedičstvo.
Já som mojej falošnej sestre a jej parazitnému manželovi požičala 5 tisíc na 2x, keď som ich pýtala späť bolo mi povedané, že ona mi ich vrátila v hotovosti čo sa samozrejme nikdy nestalo. No, poučila som sa ako sa vraví na vlastnej chybe.
@anonym_autor my nepoznáme tvojho brata ja by som mojmu ani s papierom nedala. Je slobodný bezdetný má 2rodinné domy, stabilnú prácu a popritom ešte robí finančného poradcu, aj pôžičku ktorú riadne nespláca.
Tie peniaze by chcbalu v budúcnosti mojim deťom
Požičiavaj len sumu o ktorú môžeš prísť.
Určite prevodom na účet nech máš dôkaz.
A ak je to väčšia suma tak určite zmluvu, hoci ani tá nezabezpečí že ti to vráti.
Môže ho na druhý deň zraziť auto alebo dostane infarkt z tepla a nemala by si žiaden právny dôkaz že si mu požičala.
A ešte je dôležité na čo potrebuje požičať, ak na podnikanie alebo nie dôležité veci tak nech osloví banku.
@princkrason nejde vôbec o vzťahy, ale o povahu ľudí. Ja by som jednému svojmu bratovi požičala obratom bez ničoho. Druhému ani korunu - nie som padnutá na hlavu. Keď viem, že je to nezodpovedný floutek, ktorý je na peniaze ako čierna diera a v živote by som ich už nevidela.
Druhá vec - aj pri najlepších vzťahoch je dobré mať to ošetrené podpisom, prevodom... proste nejak. Pretože človek nikdy nevie, čo sa môže stať a každý nepreukázateľný dlh v podstate neexistuje. Nie je vymáhateľný.
@anonym_autor sama si brata poznas...u mna by stacilo poslat na ucet a do poznamky pozicka...myslim ze podpisovanie u notara by zhorsilo vase vztahy
Nepozicala by som, ale cisto teoreticky ak by som nad tym aj uvazovala tak po takomto vyjadreni by som to stopla. tak aky ma asi umysel ak si chce pozicat ale nastoji, ze bez papiera?
A ti, co sa v komentoch povysenecky cuduju, ze to co maju ludia za vztahy - budte radi, ze mate ocividne normalnych surodencov a nie gamblerov, klamarov, povalacov ci alkoholikov a suchajte nohami.
necitala som vsetko, ale ked moj brat potreboval poziciat, vzdy som vedela, ze mi vrati. Uz tu nie je, a ja mam len oci pre plac. Tak velmi mi chyba. Nikdy som o nom nepochybovala.

Urcite nie. Už ta veta že načo zmluva v rodine si veríme by ma zastavila. Peniaze a pozicky rozbili už veľa rodín a pokazili veľa vzťahov. Moja zásada je nepožičiavat. Nie som banka. Ani rodine. Odpoveď nie stačí. Je to kompletna veta. Ale tak poznas ho ty sa rozhodni. Ale keď sa pýtaš aj na názor iných asi tam nie je všetko ok
Ja mám takú zásadu v živote, že peniaze nepožičiavam. Nikomu. Nech si každý kupuje len to, na čo má. Ani ja som si nikdy od nikoho nepožičala.

@anonym_autor no to si urcite daj podpisat. Taketo poziciavanie poznam 😀 aj splatkovy kalendar by som mu dala podpisat brat nebrat