Prečo sa presťahovať z Košíc do Popradu?
Ahojte. Otázka hlavne na rodiny s deťmi, ale budem rada za akúkoľvek odpoveď. Čo vás oslovilo pri zmene lokality? S partnerom premýšľame, že odídeme do Popradu. Boli sme teraz nedávno (taká menšia dovolenka) a pred dvomi rokmi na týždeň. Ohľadne nájmov nám to príde omnoho lepšie, čo pozerám portály väčšinou nemajú problém s deťmi (hľadajú dlhodobých nájomcov), kdežto v KE max pár alebo jednotlivec, študenti. Plus cenovo je to v PP omnoho lepšie (našla som 3ky do 700€, čo by sme zvládli), kdežto tu v KE človek dá celú výplatu za nájom. Vyhovoval nám ten pokoj, príjemné počasie, prišlo nám aj, že je v PP viac zelene, tieňa. Ohľadne práce by partner dochádzal autom a ja mám zameranie gastro (kuchár, pekár, cukrár). Malej sa tam neskutočne páčilo, bola doslova vymenená.
@anonym_f0509d Ja jej nevyhovaram Poprad ako taky, ja kritizujem napad dochadzky do prace, financnu negramotnost a napad s druhym dietatom bez uvazenia suvislosti.
@patrike ohľadne dochádzky som sa už vyjadrila tým, že by sme si OBAJA našli prácu v PP. Akej fin. negramotnosti? S peniazmi vychádzame celkom dobre, vieme si odložiť, ale s malou som musela chodiť na platené fyzioterapie, v Septembri podstúpi zákrok za ktorý si budeme musieť zaplatiť. A čo ak druhé dieťa porodím v PP? Čo je na tom zlé?
@anonym_9a27e3 Potom spíte v jednej izbe všetci ?
@sisska96 žeby som sa vyjadrila, že by to bolo dočasné????
@sisska96 žeby som sa vyjadrila, že by to bolo dočasné????
@dominikademeter Kto písal tebe? . Pisala som anonymke
@dominikademeter Kto písal tebe? . Pisala som anonymke
@sisska96 nemusíš byť hneď agresívna 🤦
@patrike ohľadne dochádzky som sa už vyjadrila tým, že by sme si OBAJA našli prácu v PP. Akej fin. negramotnosti? S peniazmi vychádzame celkom dobre, vieme si odložiť, ale s malou som musela chodiť na platené fyzioterapie, v Septembri podstúpi zákrok za ktorý si budeme musieť zaplatiť. A čo ak druhé dieťa porodím v PP? Čo je na tom zlé?
@dominikademeter raz pises tak a raz onak. S peniazmi vychadzate a viete aj odlozit? Ved na zaciatku si pisala ze "Ďalší rok nám mienia zvýšiť nájom a to už neutiahneme"
@anonym_9a27e3 Potom spíte v jednej izbe všetci ?
@sisska96 Ano, spali sme v 1 izbe.
@dominikademeter raz pises tak a raz onak. S peniazmi vychadzate a viete aj odlozit? Ved na zaciatku si pisala ze "Ďalší rok nám mienia zvýšiť nájom a to už neutiahneme"
@anonym_be4178 mne nedošlo, že mám sporenie🤦 pardón, peniaze mi tam odchádzajú automaticky a niekedy na to zabudnem že mám fin. rezervu
Mna zaujalo, ako moze nejake ine mesto tak neskutocne ocarit 20 mesacne! dieta 🙂
Mna zaujalo, ako moze nejake ine mesto tak neskutocne ocarit 20 mesacne! dieta 🙂
@la_dolce_vita To tiez nechapem, lebo take dieta zaujme cokolvek (na par minut), od kamienkov v trave, cez palicky, autobus inej farby alebo smykacku v inej casti mesta inej farby ...
@dominikademeter Plateny zakrok ? Dieta nema zdravotne poistenie ?
@dominikademeter Plateny zakrok ? Dieta nema zdravotne poistenie ?
@patrike stomatologický zákrok
@la_dolce_vita To tiez nechapem, lebo take dieta zaujme cokolvek (na par minut), od kamienkov v trave, cez palicky, autobus inej farby alebo smykacku v inej casti mesta inej farby ...
@patrike bola omnoho veselšia a živšia ako tu v KE. Áno, možno to bolo len zmenou prostredia. Chodievame aj do detského kútika v Cucco s ňou.
@patrike stomatologický zákrok
@dominikademeter Stale nechapem, co moze mat take male dieta za problem, ze to nejde z poistenia, ale sa to plati.
@dominikademeter Stale nechapem, co moze mat take male dieta za problem, ze to nejde z poistenia, ale sa to plati.
@patrike to sa mňa nepýtaj, opýtaj sa lekárov🤷🤦
Dievčatá, tie čo ste sa presťahovali do PP, ktorá lokalita je dobrá na bývanie?
A neuvazovala si radsej nad Presovom, ked uz sa chces stahovat do mensieho mesta? Lacnejsie najmy, dochadzanie do Kechneca znesitelne, skoly, skolky... Do tatier sa mozete vlakom vydat kedykolvek, alebo autom.
A neuvazovala si radsej nad Presovom, ked uz sa chces stahovat do mensieho mesta? Lacnejsie najmy, dochadzanie do Kechneca znesitelne, skoly, skolky... Do tatier sa mozete vlakom vydat kedykolvek, alebo autom.
@anonym_3a506e zápchy a ruch tak ako v KE🤷
@anonym_3a506e zápchy a ruch tak ako v KE🤷
@dominikademeter nie. A zalezi aj na tom, kde byvas, v akej mestskej casti. Prip. nejaka dedinka do 5-10 km od mesta, s dostupnostou mhd, skolou, skolkou? Mali by ste aj pokoj, aj dostupne mesto. Zapchy nech aj su, ale aspon odpadne to dlhe cestovanie.
Ja bývam v PP. Muž občas prehodí, ako dobre by bolo napr v BA, lebo tu máme posledné roky leto o ničom. On je dosť teplomilny. Toto leto je najhoršie čo sa teplôt týka. Ja zas horúcavy neznášam, ale trošku teplejšie ako máme teraz by som uvítala. Do veľkého mesta (KE ale hlavne BA) by som ale nešla, kvôli vyššej kriminalite. Možno sa aj tu občas niečo stane, ale v oooveľa menšej miere. Máme tu Rómov, ale tí sú väčšinou neškodní. Rovnako ako bezdomovci. Čo sa týka bývania, možno sú tu nižšie nájmy ale aj platy oproti KE. A ja co viem, tiež deti moc nechcú. Ale keď si našla, super. Uvažuje sa o zmene podmienok hypoték na prvé bývanie, že by už nebolo treba mať toľko peňazí našetrené na začiatok, takže keď to schvália, neváhala by som s kúpou bytu. Aj keď menšieho na začiatok. Prácu si muž podľa mňa nájde, napr aj v manzelovej práci vo svite stále hľadajú zamestnancov. Zameranie niečo ako tvoj muž. Je to na smeny. Zo začiatku by zarobil možno menej, ale po rokoch maju u nich jedny z najlepších platov v regióne. Škôlok, skol je tu dostatok. Nejaké stredné školy, ale pre väčšie dieťa nie je problém ísť aj na intrak. Žije sa nám tu celkovo fajn. Nie sme zvyknutí na toľko možností ako ponúkajú veľké mestá a preto nám to ani nechýba
Ja bývam v PP. Muž občas prehodí, ako dobre by bolo napr v BA, lebo tu máme posledné roky leto o ničom. On je dosť teplomilny. Toto leto je najhoršie čo sa teplôt týka. Ja zas horúcavy neznášam, ale trošku teplejšie ako máme teraz by som uvítala. Do veľkého mesta (KE ale hlavne BA) by som ale nešla, kvôli vyššej kriminalite. Možno sa aj tu občas niečo stane, ale v oooveľa menšej miere. Máme tu Rómov, ale tí sú väčšinou neškodní. Rovnako ako bezdomovci. Čo sa týka bývania, možno sú tu nižšie nájmy ale aj platy oproti KE. A ja co viem, tiež deti moc nechcú. Ale keď si našla, super. Uvažuje sa o zmene podmienok hypoték na prvé bývanie, že by už nebolo treba mať toľko peňazí našetrené na začiatok, takže keď to schvália, neváhala by som s kúpou bytu. Aj keď menšieho na začiatok. Prácu si muž podľa mňa nájde, napr aj v manzelovej práci vo svite stále hľadajú zamestnancov. Zameranie niečo ako tvoj muž. Je to na smeny. Zo začiatku by zarobil možno menej, ale po rokoch maju u nich jedny z najlepších platov v regióne. Škôlok, skol je tu dostatok. Nejaké stredné školy, ale pre väčšie dieťa nie je problém ísť aj na intrak. Žije sa nám tu celkovo fajn. Nie sme zvyknutí na toľko možností ako ponúkajú veľké mestá a preto nám to ani nechýba
@terus00 plánujeme ísť niekedy v zime do PP, ako by sme zvládli zimu, keďže zima tam trvá dlhšie. Aj tak sťahovanie je ešte otázkou budúcnosti
@doux nechceme druhé dieťa tak neskoro, mám 30 a na 34-35 mne to príde neskoro
@dominikademeter Nemáte stabilné zázemie a chcete čoskoro 2 decko.... och bože budete z tých jednoduchších
Ja som sa z vychodu prestahovala do Ruzomberka- casto sa tu to mesto hejtuje, kedze poznaju ho len skrz zapchy a hlavny tah nic moc. ALe mne sa tu dobre byva, aj ked drahsie ako na východe, co mi vadi aj po 20 rokoch je , ze leta su tu stale dazdive, tých 6 dni ak je slniecko je uz vrchol sezony. V Ke som studovala uz vtedy tam bolo vecer kadejako povedzme nebezpecne...Ale to mesto mam rada
@terus00 plánujeme ísť niekedy v zime do PP, ako by sme zvládli zimu, keďže zima tam trvá dlhšie. Aj tak sťahovanie je ešte otázkou budúcnosti
@dominikademeter a nad Presovom a okolim sre nerozmyslali? Velky Saris, Lubotice.. v Sarisi stavaju nove byty. Trocha lacnejsie ako v PO. Do PO blizko, skolok, skol, aj strednych kopa, nemocnica, cyklotrasy, oproti KE sice menej zivo, ale oproti PP furt lepsie. Ani zimy silne nie su. A pracu si najde muz niekde v okoli tiez.
@dominikademeter ak by ste hľadali Najom napíšte.. mám voľný 4 izbak po tom čo sme sa odsťahovali mesiac dozadu do domu.. nádherný výhľad na tatry v oblasti nový juh Poprad
@dominikademeter ak by ste hľadali Najom napíšte.. mám voľný 4 izbak po tom čo sme sa odsťahovali mesiac dozadu do domu.. nádherný výhľad na tatry v oblasti nový juh Poprad
@maredo77 ďakujem, ale tak skoro sa sťahovať nemienime🙂
Dievčatá, tie čo ste sa presťahovali do PP, ktorá lokalita je dobrá na bývanie?
@anonym_8a437b to je veľmi individuálne, záleží, čo preferujes. Či blízkosť centra alebo cyklochodníka, ... Ale vyslovene zlá lokalita tu nie je žiadna.
@anonym_8a437b to je veľmi individuálne, záleží, čo preferujes. Či blízkosť centra alebo cyklochodníka, ... Ale vyslovene zlá lokalita tu nie je žiadna.
@anonym_f0509d Kludnu lokalitu, zelen, centrum nie je nutne...
@anonym_f0509d Kludnu lokalitu, zelen, centrum nie je nutne...
@anonym_8a437b tak to by ti mohol vyhovovať Juh 3 - kraj mesta, hneď cyklochodník - 1 smer do Svitu, 2. smer na Kvetnicu. blízko lúka, výhľad na Tatry, peso si za 30 minút v lese. 2 ZS, niekoľko MS, lekári, potraviny, mnoho úplne nových detských ihrísk. Je tam veľa mladých rodín s deťmi..Do centra je to 25 minút pešo. Chodí, samozrejme, aj MHD.

No keď to tu tak čítam, nehnevajte sa, ale vy ste tu niektorí riadne obmedzení. Nechápem, prečo by človek stahujúci sa z BA alebo KE mal ísť automaticky do horšieho. Sťahovali sme sa z BA z podnájmu do PP do podnájmu s 1 dieťaťom. Áno, pracovných príležitostí oveľa menej ako v BA. Na začiatok muž zobral aj nie prácu podľa svojich predstav, ja som bola na MD. Neskôr sme mali 2. dieťa, ja som si potom našla prácu. Plat rovnaký v PP ako aj v BA. Kúpili sme si byt, oveľa lacnejší ako v BA. Neskôr aj muž našiel prácu podľa predstáv. U nás som sa chcela sťahovať len ja, mužovi bolo dobré v BA. Po rokoch povedal, že nič lepšie sme nemohli urobiť, že do BA by sa už nevrátil. Mňa do PP ťahala príroda, pokoj, menej hluku, čistejšie ovzdušie, .... Naše deti nemajú radu väčšie mestá. BA sa im nepáči - veľa dopravných prostriedkov, ľudí, hluk, rušno, .... Ich škola skončila 15. v rebríčku ZS v SR. Stredné školy tiež dlhodobo na vysokých priečkach v rebríčkoch. Poprad vychoval mnoho úspešných hokejistov, plavcov, umelcov, ... Vôbec nie je pravda, že deti tu majú málo možností. Takže ja to až tak pesimisticky ako väčšina diskutujúcich nevidím. Autorka, choďte, vyskúšajte, uvidíte.
@anonym_f0509d nevsimla som si, ze by niekto tvrdil, ze sa nemaju stahovat do PP. Ked chcu tak nech idu. Ale nemaju strasne vela veci premyslenych. Vsak to dochadzanie z PP do Kechneca je samovrazda. Ak cestujes do roboty dlhsie ako hodinu, je jedno akym prostriedkom uz to je na povazenie. Cestovat +/- 150 km pred sichtou a +/- 150 km po sichte, nedajboze po nocnej dvanastke je samovrazda. Pan ma pracovnu dobu od 6:00 do 14:00, poobednu od 14:00 do 22:00, ak robi nocne, tak od 22:00 do 6.00. Kedy bude musiet odchadzat z PP aby o 5:45 pichal v Kechneci na brane? Kedy dojde domov ked o 22:15 pichne v Kechneci na brane? Vies si takto predstavit fungovat mesiac, dva, pol roka? A ked uz nutne ist byvat do PP, tak za to co prejazdi na dialnici si zaplati ubytko aj na ubytovni. Len v jednom aj v druhom pripade je rodinny zivot v prdeli. To co by prejazdil na dialnici mozu odkladat na kupu bytu.