icon

Skúsenosti so životom v zahraničí: Kde sa usadiť?

13. apr 2026

Ahojte, viem že je tu viac osôb, ktoré žijú dlhodobo v zahraničí…napíšete skusenost kde ste a či ste rady, že ste odtiaľto vypadli resp či zvážili aj návrat, lebo chýbala rodina…zaujíma ma najmä Európa. Ďakujem

martinmmartin
13. apr 2026

zaklad je prijem v destinacii, ak mas median a menej tak ti nepomoze ani do monaka emigrovat.

anonym_de5320
13. apr 2026

vies jazyk? mas co ponuknut? mas nasetrene dost na zaciatok? rodina chyba vzdy-ale vies si najst kamaratov popripade zalozit rodinu aj v zahranici ... ale konkurencia je velka.. imigrantov vsade viac ako dost ... zahranicie nieje len o velkych zarobkoch- je tam aj daleko viac nakladnejsi zivot.. pozri si kolko tam ludia platia za ucty,najom , dopravu.. kolko vyjde strava etc...

anonym_e054da
13. apr 2026

Brat je viac ako 15 rokov mimo, sestra viac ako 20.
Brat ma manželku Slovenku, dieťa ktoré tam navštevuje školu a všetkých kamarátov (odišli celá partia postupne + ďalších asi 20-30 ľudí v jeho veku z mesta s ktorými sa pozná). Mali obdobie ked ešte nemali dieťa keď sa vrátili, ma tu byt, našli si obaja prácu bez problémov ale vydržali tu rok a vrátili sa spať do zahraničia. Chodia domov 2-3x do roka. Neplánujú sa vrátiť.
Sestra žije mimo od svojej 20tky, je sama, nema muža ani deti, spať sa neplánovala nikdy vratit, urobila si tam školu, vypracovala sa na vysokú pozíciu a je spokojná ale zase ona je narcis a kariérista.

vikss1
13. apr 2026

moja kamoska zije uz vyse 15 rokov v uk a samozrejme, rodina jej chyba velmi, ale nevratila by sa sem.

catherin4
13. apr 2026

Zijem v Rakusku, ma to tu vyhodu, ze domov to nemam daleko. Sadnem do auta a za dve a pol hodiny som s rodinou. Mam tu pracu kde zarobim dost, pekne usetrim, tento rok platim extra splatku za hypoteku na garsonku ktoru mam doma a prenajimam. Mohla som vyplatit aj celu hypoteku ale platila by som pokutu, tak ten zvysok doplatim o rok.

melanta
14. apr 2026

Žila som krátko v New Yorku, v Prahe, na Islande a naposledy niečo cez 2 roky v Stockholme. Najlepšie sa mi žije doma v Bratislave. Ak rozmýšľaš nad presťahovaním, tak ako prvé urob úzky výber krajín, kam môžeš ísť vďaka vysokej úrovni jazyka a kde nájdeš uplatnenie s tvojou kvalifikáciou. Potom si zisti životné podmienky - zdravotníctvo, školstvo, výdavky na bývanie, energie, služby. Vyššie príjmy väčšinou znamenajú aj oveľa vyššie výdavky. V niektorých krajinách je bývanie ťažko dostupné a mega drahé. V niektorých krajinách nie je v súčasnosti len tak easy získať prácu (napr. UK).

anonym_1a3024
14. apr 2026

@anonym_autor
Ked viac napises co chces,
potom sa ti bude dat odpovedat
1 ides tam len zarabat
2 ides tam zit

klotildabazarik
14. apr 2026
@anonym_1a3024

@anonym_autor
Ked viac napises co chces,
potom sa ti bude dat odpovedat
1 ides tam len zarabat
2 ides tam zit

@anonym_1a3024 si slepy/a ved pise ze sa tam chce usadiť

kiki68
14. apr 2026

Toto je tazke, zalezi co vies a aky vies jazyk, co ocakavas. Zijem roky v AT, na druhom konci AT, nie blizko SK, ale pri IT. Zijeme tiez nejaky zivot, tazko posudit

anonym_5de98f
14. apr 2026
@klotildabazarik

@anonym_1a3024 si slepy/a ved pise ze sa tam chce usadiť

@klotildabazarik
Som slepa, lebo takto sformulovane, pre dakoho je aj rok dlha doba.