Stahovanie z mesta do dediny: Ako zvládať zmeny?
Ahojte,potrebujem asi trochu poradit-povzbudit.Kedze aktualna situacia vramci nehnutenosti je zalostna a priatel ma posledny rok kedy mozeme riesit hypoteku,zaroven byt schopni platici, nenasli sme ziaden byt v meste,ale za to dom,ktory je vzdialeny cca 12-15minut autom.
Zijem vyse 30 rokov v meste,poznam vsetkych a vsetko,obaja tu mame rodiny. Hocico hockedy vybavim,nie som odkazana na auto ani nic ine. Dedina,kde mame ist je v podstate primestska cast, kde je len coop a skolka. Nie je tam ani len ihrisko. Za to autom sa odtial dostanem vsade a rychlo. Dom je pekny bez roboty...ale co tam budem robit neviem. Som sice introvert,ale zaroven viem ,ze v meste ked vyjdem von nastava socializacia,na ktoru sa tam spoliehat nemozem. Mame dieta ,ktore ide v septembri do skolky,co je moja dalsia dilema. Do mesta budem dochadzat 2x tyzdenne za pracou,inak mam home office. Pri dome sa nachadza aj vlakova stanica,cize je aj ina moznost prepravy nez autom, vsetky potrebne nakupne centra su vzdialene 2 minuty autom,cize si urobim nakup jednym smahom na cely tyzden.Aktualne zijeme v mikro byte,ktory sme uz davno prerastli,ale toto je presne situacia z extremu do extremu. Existuje na to nejake povzbudenie? Nechcem odrezavat dieta uz od existujucich kamaratov zaroven nechcem zit dvojity zivot. Najde sa tuniektospopochopenim,radou,priatelskym slovom?
@dddominikaa125 Ja len, ze ja velmi lutujem, ze som sla s muzom na dedinu do domu. Ja som mestsky typ, takze ak bude moznost, kupujem byt a pa. Muz nech ostane na dedine. On sa z domu nechce pohnut. Mame tri deti, skoly, treningy, zus vsetko v meste. Robime taxikarov. Strata casu a phm. Takze rozhodovat sa rozumne a hlavne spolu aby ste boli obaja rovnako nastaveni, to je zaklad. Ked je jeden mestsky typ a druhy by len daco okolo domu, po zahrade, po dvore supal tak to je o nicom. My sa fakt od marca do novembra pomaly nevidime, muz pride z roboty, urobi zvoz rozvoz deti a hned ide von na dvor. Pride pred zotmenim, naje sa a ide spat. Ja medzitym uspavam deti ( citam rozpravku, rozpravame sa). Nebavi ma taky zivot. On mna nepotrebuje k zivotu ani ja jeho.
@dddominikaa125 Ja len, ze ja velmi lutujem, ze som sla s muzom na dedinu do domu. Ja som mestsky typ, takze ak bude moznost, kupujem byt a pa. Muz nech ostane na dedine. On sa z domu nechce pohnut. Mame tri deti, skoly, treningy, zus vsetko v meste. Robime taxikarov. Strata casu a phm. Takze rozhodovat sa rozumne a hlavne spolu aby ste boli obaja rovnako nastaveni, to je zaklad. Ked je jeden mestsky typ a druhy by len daco okolo domu, po zahrade, po dvore supal tak to je o nicom. My sa fakt od marca do novembra pomaly nevidime, muz pride z roboty, urobi zvoz rozvoz deti a hned ide von na dvor. Pride pred zotmenim, naje sa a ide spat. Ja medzitym uspavam deti ( citam rozpravku, rozpravame sa). Nebavi ma taky zivot. On mna nepotrebuje k zivotu ani ja jeho.
@anonym_27e4d3 Ehm, ked o tom budes stale len pisat (uz som to tu citala od teba viackrat), tak sa nic nezmeni. Tipnem, ze aj tak ostanes.
@anonym_27e4d3 presne tak, ja to teraz vidím. Ja som mešťanka a otec s mamou tiež. Chodili sme na akcie, kina, divadlá, rôzne akcie pre deti, stále nejaký program výlety, alebo posedenie v meste na káve s priateľmi. Potom som sa bohužiaľ vydala na dedinu. Muž len vonku okolo domu. V sobotu ráno kuknem z balkóna a široko ďaleko vidím do záhrad a komplet všetci chlapi v montérkach vonku. Kosia, prenášajú, pobehujú. Dedinčan len okolo domu sa motá, strašne pre mňa obmedzujúce a prázdne, ale dedinčania sú tak zvyknutí a v nedeľu kostol obed a vybavené. Ešteže som nemala deti a rozviedla som sa a naspäť za životom do mesta a ešte aj do väčšie som sa presťahovala. Mojou podmienkou pre ďalší vzťah bolo, že bude z mesta🤣
@dddominikaa125 ved je to len 15min. Ja musim cestovat casto 20min.k odbornemu dr a do prace, manzel chodi denne 25kmx2. Neznamena to odstihnutie od kamosiek. Postupne spoznas ludi na dedine a nebudes sa citit blbo.
Ja som 26r zila vo velkom meste v panelaku a prisla 100km prec do mini mesta kde som nikoho nepoznala a potom na dedinu. Ja som si zvykla. Mame zvieratka, pestujeme si zeleninu, v lete bazen, pre deti je dedina a dvor raj na zemi.
@anonym_27e4d3 presne tak, ja to teraz vidím. Ja som mešťanka a otec s mamou tiež. Chodili sme na akcie, kina, divadlá, rôzne akcie pre deti, stále nejaký program výlety, alebo posedenie v meste na káve s priateľmi. Potom som sa bohužiaľ vydala na dedinu. Muž len vonku okolo domu. V sobotu ráno kuknem z balkóna a široko ďaleko vidím do záhrad a komplet všetci chlapi v montérkach vonku. Kosia, prenášajú, pobehujú. Dedinčan len okolo domu sa motá, strašne pre mňa obmedzujúce a prázdne, ale dedinčania sú tak zvyknutí a v nedeľu kostol obed a vybavené. Ešteže som nemala deti a rozviedla som sa a naspäť za životom do mesta a ešte aj do väčšie som sa presťahovala. Mojou podmienkou pre ďalší vzťah bolo, že bude z mesta🤣
@anonym_0c94c1 No, ty si zjavne moja krvna skupina ;)
@anonym_27e4d3 Ehm, ked o tom budes stale len pisat (uz som to tu citala od teba viackrat), tak sa nic nezmeni. Tipnem, ze aj tak ostanes.
@anonym_b63c01 Neboj nic, uz podnikam kroky. Ale mam svoj vek, nemam vysoky plat, mame este hypo na dom, uver na auto, aku hypo dostanem ? Na 1izbak ? A
Tam si mam zobrat 3 deti ? Neni to jednoduche. Lebo to uz nie je len o mne ale aj o detoch. A hlavne nemam neobmedzeny rozpocet ze si sfleku kupim paradny velky bytik v dobrej casti mesta. Problemom su peniaze.
@dddominikaa125 je dost rozdiel aj primestska cast a dedina a primestska cast si myslim, ze by sa to malo este dat.
10minut autom je fakt nic, ved to nie su ani lazy, ani nejaka ze "fakt" dedina na konci sveta... co sa tyka toho ako to zvladnes, ci si zvyknes, ide v prvom rade o tvoj zivotny styl, resp. vas. PRetoze ak si zvyknuta odbiehat ako tu bolo aj pisane, ze tam si odbehnes, hentam si odbehnes, tam lekaren, tam obchod, cukraren, kaviaren za nejaku drobnost, tak to bude otravne... Ak su dobre napojenia na mesto, kde su skoly, kruzky (myslim, ked dieta bude vacsie) tak je to velke plus. Otazne su deti v okoli = to napr nam 10minut od mesta chyba, je to IBA 10-15minut autom, ale kamosky tu dcera nema, deti zo sidlisk v meste sem len tak nedobehnu atd. Pre toto by som ja hned isla do mesta, v podstate do domu som nechcela. Mne prekaza dochadzanie, a hlavne, ked uz pridem z prace, nechec sa mi do mesta trepat, nechce sa mi cez vikend chodit hore dole...
Co je nevyhoda domu, je tu stale robota, je tu vzdy riziko ze sa nieco pokazi, ze opravy bude niekto robit = ak tvoj partner to ma v malicku, super, ak nie, problem. Nemysllim, tym to, zže to vie spraviť všetko, ale všimne si a zariadi opravu, vymenu, udržbu. Travnik je za mňa to najmenej :D
A ak ste taki, co su stale prec... no.. ak si spravite vsetko samoodruzbove, kludne mozete byt stale prec...
No tak ti poviem, Žilina nie je žiadne extra mesto a ten sídliskový život tam tiež nie je žiadne terno... ( a to hovorím ja, ktorá má dom dokonca na sídlisku v ZA ) . Takže si nemyslím že by si išla mať extra zmenu.

Hlavne ty sa musíš rozhodnúť napísať všetko za a proti a uvidíš čo sa lepšie oplatí, či byt v meste alebo dom na dedine.
Ja som bývala v meste v bytovke a bolo to hrozné. Všetko som tam počula, dupoty detí, výťah, televízor pustený na maximum, hádky susedov, proste všetko. Susedia sa ani nezdravili, nudila som sa tam, vlastne nedalo sa do čoho pichnúť.
Bolo to pre mňa vykúpenie keď sme si kúpili dom na dedine.
Sme 10km od mesta takisto 10 minút na aute keď niečo potrebujem vbehnut do mesta. Ale u nás v dedine máme všetko. Obchody, potraviny, oblečenie, lekárov, lekáreň, firmy sú tu kde sa dá zamestnať sa. Viac triedna škôlka, škola. Auto keď idem si prezut gumy alebo na STK máme v dedine viac servisov. Reštaurácie, pizzeria. Autobusy chodia do mesta každých 20 minút. Väčšinou všetko viem obehat peši. Kamarátky ku nám chodia často lebo u nás to žije, stále nejaké akcie, deti majú krúžky tu v dedine tiež ušetrím čas a nemusím ich nikam voziť.
Príklad končím v práci o 15tej idem pre deti do školy a 15.10 sme už doma. Robím u nás v dedine. Kamarátky z mesta končia o 15tej, pokiaľ vyzdvihnú deti zo školy škôlky a pôjdu domov MHD tak je aj pomaly 17 hodín a už nevládzu nič sa im nechce robiť. Cez víkendy ony utekajú stále preč len aby neboli doma medzi štyrmi stenami. Ja v dome sadnem si na terasu na dvor a v kľude dám si kávu. Robíme opekacky, oslavy, cez leto máme bazén, stále niekto chodí ku nám že ako to máme u nás pekne. Mám veľký dvor, parkujem vnútri, veľkú záhradu. Sadim, máme svoje zeleninu ovocie, vajcia. Mám rada pestovať všetko aj kvetinam sa venovať.
Ja by som nemenila.