Syn po maturite nevie čo so životom. Čo robiť?
Ženy, už som v koncoch a asi potrebujem využiť silu sociálnych sietí. Jednoducho potrebujem poradiť. Bola by som rada, keby to bolo k veci a kľudne sa pýtajte doplňujúce otázky. Hejterky mi nijak nepomôžu, len budú zbytočne spamovať diskusiu.
Syn zmaturoval pred 2 rokmi v Nemecku na Gymnáziu, ale odvtedy sa dopredu neposunul. Plynule ovláda nemčinu, angličtinu, slovenčinu. Po česky rozumie aj sa dohovorí. Francúzštinu mal 4 roky a možno by zo seba niečo ešte vypotil, ale nebolo by to nič svetoborné.
Je introvert a socializácia je pre neho ťažká, takže s komunikačnými schopnosťami nie je na tom najlepšie. Normálne komunikuje len s ľuďmi, ktorých pozná. Ja myslím, že praxou by to vedel zmeniť. Ovláda prácu s PC a rýchlo sa učí nové veci. Má vodičský preukaz skupiny B a približne ročnú prax, nebojí sa a je zodpovedný vodič. Má aj skvelú priestorovú orientáciu. Jeho koníčkom sú autá, PC hry, počúvanie podcastov a hĺbkové upratovanie (nie klasické denné/týždenné).
Keďže po maturite sa nevedel rozhodnúť, na akú školu má ísť, tak sme rozhodli za neho – učiteľstvo AJ a NJ, že to bude mať ľahké. Nesadlo mu to. Jazyky síce bez problémov, ale psychológia a pedagogika absolútne nie. Keďže miluje autá, tak že skúsi automechanika. Bol na praxi jeden deň a povedal, že teda ako práca nie, len ako hobby.
Týmto teda ešte musím doplniť, že on si o sebe myslí, že má ADHD. Testovaný nikdy nebol, ale uznávam, že má nejaké črty, ktoré by tomu nasvedčovali.
Zatiaľ býva s nami, čiže strechu nad hlavou a stravu má v podstate zadarmo. Doma pomáha, peniaze od nás nežobre. Keď ide von s kamarátmi, tak si berie zo svojich nasporených peňazí. Ako dieťa aj tínedžer bol sporovlivý, dvakrát si rozmyslel na čo peniaze minie.
Skúste sa teda vžiť do našej situácie a čo by ste robili? Skúsili synovi ešte nejak pomôcť s výberom školy alebo práce (zatiaľ som úspech s mojimi nápadmi nemala) alebo ho jednoducho „vyhodiť“ z domu a nech sa stará? Nech si nájde podnájom a prácu, aby vedel, čo to obnáša a možno po roku dospeje k tomu, akú školu by chcel študovať alebo akú prácu by chcel robiť…
A skúste mi poradiť, aká práca alebo škola by podľa vás bola pre neho vhodná. Zostať v Nemecku, alebo skúsiť šťastie v inom štáte? Ak zmena, kam odísť a prečo? On sa pohráva s myšlienkou na Čechy. Možno prídete na niečo, čo mne/nám doteraz nenapadlo. Za každý nápad budem vďačná❤
Najsť dobrú psychologičku,ktorá mu urobí rozsirene testy o tom,akym smerom v pracovnej oblasti isť. Dve z mojich troch detí to absolvovali,niezeby celkom boli stratené,ale psych.mame v rodine.Ozaj pomohlo.
Čo očakáva od života v Čechách?
Ja by som od neho chcela, aby si buď ešte podal prihlášku niekam, kam sa dodatočne dá, alebo si našiel prácu, a je jedno akú. Možno keď bude pracovať tam, kde ho ti nebaví bude mať viac motivácie sa rozhliadnuť. Niekto písal, že má 20 a nie 30… áno, ale pred 50-100 rokmi by už v tom veku bol otec. Ja som sa ako 21 ročná vydala, v 24 prvé dieťa. Nevidím jeden dôvod, aby zdravý dospelák s volebným právom vyžieral rodičov 🤷♀️🤷♀️ hlavne keď nie je po nehode, veľkom rozchode, vyhorenom byte, atď. Len nevie čo ďalej.. tak nech robí chvíľu čašníka, alebo predavača, skladníka.. ale neviem si predstaviť toto akceptovať.
A otázka na teba: koľko času denme trávi na elektronike? Tam si priateľov a nové zručnosti nájde len ťažko..
Neviem, naozaj by som skúsila tie testy na čo sa hodí.
Mňa napadla oblasť IT, ja by som išla na VŠ týmto smerom na jeho mieste.
Skôr sa mi k nemu hodí technická práca.
@anonym_autor
Myslim ze si nenapisala podstatne co robi cely den?
Tak hlavne by som začala tou diagnostikou ADHD. Je možné, že ak ho naozaj má, to je dôvod prečo pri nicom nevydrží, jeho hlava to možno reálne nedokáže a potrebuje skutočnú liečbu.
@anonym_autor mam 2deti v podobnom veku cize: pises len o jazykoch, jeho ine predmety ako jazyky nebavia, ci ako? Lebo ked jazykova vyska nesadla, rozmyslat nad inou. A ja by som tlacila aby este podal prihlasku alebo isiel robit hocico a platil aspon stovku mesacne. Proste aby pochopil ze nebyvam a nestravujem sa zadarminko lebo. aj my s muzom chodime do roboty aby sme mohli vsetko zaplatit. Nic nepises o muzovi co on na to, mo jby s touto situaciou ok nebol.
Jazyky je super ovladat, ale ako introvert sa nimi asi nebude zivit (napr.na obchodnom odd.-predaj, nakup...). Mozno (ak ho to ale bude bavit) by bolo fajn vystudovat nejaky technicky smer a potom pri praci by vyuzil aj jazyky. (Aspon u nas v praci by sme boli radi za kolegov, co su nie len technicky zdatni ale aj sa dohovoria so svetom)
@anonym_autor pozrite nieco,ako Kfz - elektriker,to je uplne iny job,ako automechanik.
V dnesnej dobe,ked sa pretlacaju el.auta,by to mohlo mat buducnost.Viete zmenit krajinu?
Ak,ano pozri Švajciarsko.
Čo očakáva od života v Čechách?
@anonym_e4d9ac Hej. To je uplna blbost. Vratil by sa po tyzdni.
Pre introveta s komunikačnými ťažkosťami vyberiete učiteľstvo? 😳😳😳😳😳kde je logika?
@anonym_e4d9ac Hej, toto ked som si precitala, tak som ostala v nemom uzase 🙈
@anonym_e4d9ac Hej, toto ked som si precitala, tak som ostala v nemom uzase 🙈
@anonym_bfc706 tiež som sa zacudovala
Však učiteľ musí byt kontaktný, komunikatívny, flexibilný a nie že som introvert a komunikujem len s vybranými osobami
@anonym_e4d9ac Hej. To je uplna blbost. Vratil by sa po tyzdni.
@anonym_d5d56d však sa pýtam autorky že čo od toho očakáva
@anonym_e4d9ac
@anonym_bfc706
Pôvodne sme plánovali tlmočníctvo, ale prihlášky dával už neskoro a tlmočníctvo bolo už obsadené. Tak narýchlo sme zvolili učiteľstvo, nech má skončenú aspoň nejakú školu. Nemusel by učiť.
@anonym_autor pozrite nieco,ako Kfz - elektriker,to je uplne iny job,ako automechanik.
V dnesnej dobe,ked sa pretlacaju el.auta,by to mohlo mat buducnost.Viete zmenit krajinu?
Ak,ano pozri Švajciarsko.
@tundra Predmety ako fyzika a chémia mu veľmi nešli a nechce nič s elektrikou a vysokým napätím, toho sa bojí 🙈😂 Tiež som mala ten nápad ako elektrikár, vodár, stavbár atď.
@anonym_autor
Myslim ze si nenapisala podstatne co robi cely den?
@anonym_a4fa87 Prokrastinuje☹ Stále si nájde niečo, aby nemusel robiť, to čo má robiť.
Ta profesijna orientacia - test by bol fajn, asi by som ako matka od neho chcela, nech si bud hlada pracu, alebo sa zapise na VS.
@anonym_a4fa87 Prokrastinuje☹ Stále si nájde niečo, aby nemusel robiť, to čo má robiť.
@anonym_autor riešila by som diagnostiku a podľa toho uvažovala. Má rád zvieratá?Umenie?Prírodu?Skúsiť nejakú brigádu?Remeslo?Má VP-?Ak to nie je s ním extra vážne, mal by sa zaradiť v rámci možností. V Nemecku má určite väčšie možnosti.
@anonym_autor Tak to nie, moze si na to zvyknut a kazdym dalsim rokom stravenym prokrastinovanim sa mu bude tazsie nabiehat na pracovny rezim. Suhlasim s nazorom vyssie, nech si najde hocijaku pracu. Poznam podobny pripad a tam chalan, vlastne chlap, uz pomaly pred 40kou a stale u rodicov a nikam sa nepohol.
@anonym_a272bf
@ivana11155
Manžel je IT-čkár a dosť ho do toho tlačil. Podľa mňa by mu to tiež sadlo. Ja som bola skôr za grafiku. Ale syn hovorí, že teraz je AI, všade preplnené, že pravdepodobne by už teraz žiada prihláška neprešla a nie si je istý, či by ho to bavilo, vraj skôr nie.
@anonym_autor Tak to nie, moze si na to zvyknut a kazdym dalsim rokom stravenym prokrastinovanim sa mu bude tazsie nabiehat na pracovny rezim. Suhlasim s nazorom vyssie, nech si najde hocijaku pracu. Poznam podobny pripad a tam chalan, vlastne chlap, uz pomaly pred 40kou a stale u rodicov a nikam sa nepohol.
@marianarem toto je dobrý postreh
Čím dlhšie doma tým ťažšie zapojenie sa do prace či studia
Zlenivie, stratí návyky, stratí aj tie komunikačné zručnosti čo má
Ja by som ho proste postavila pred voľbu, štúdium, alebo praca. Byt doma 2 roky je viac než dosť
Navyše nemá tiadne obmedzenia či limity
V práci môže rozmýšľať čo chce študovať
@anonym_autor riešila by som diagnostiku a podľa toho uvažovala. Má rád zvieratá?Umenie?Prírodu?Skúsiť nejakú brigádu?Remeslo?Má VP-?Ak to nie je s ním extra vážne, mal by sa zaradiť v rámci možností. V Nemecku má určite väčšie možnosti.
@anonym_ed9d6f Zvieratá má rad, hlavne mačky a psov. Celkom slušne kreslí, rád edituje videá... Neviem, čo myslíš tou prírodou, ale nemá rád túry, ani zahradníčenie, ináč prechádzka v prírode OK. VP, myslíš vodičák? To má, je výborný šofér, písala som v úvodnom príspevku.
Ist na rok do prace, tam sa socializuje aj zisti,co by vzivote chcel robit
@anonym_ed9d6f Zvieratá má rad, hlavne mačky a psov. Celkom slušne kreslí, rád edituje videá... Neviem, čo myslíš tou prírodou, ale nemá rád túry, ani zahradníčenie, ináč prechádzka v prírode OK. VP, myslíš vodičák? To má, je výborný šofér, písala som v úvodnom príspevku.
@anonym_autor ak má rád zvieratá a bola by možnosť v okolí tak kvázi poľnohospodárstvo, asistent na veterinárnej klinike, útulok, animoterapia. Ak rád kreslí a je kreatívny, nejaké foto štúdio, reklamka. Na IT je podľa mňa možno neskoro, čo poznám šikovných IT, tí mali zaujem od teenagerského veku, realizovali sa kde sa len dalo a už ako stredoškoláci boli super machri. Potom to doťukli VŠ a makali na sebe. Dnes správca siete, tvorba softvéru a zabezpečenia. Možno pre tvojho syna neskoro. Ak má vodičák, môže mať brigády ako donáška jedla, rozvoz jedla seniorom, pracovať ako vodič v akomkoľvek zariadení alebo taxi. Ak to nie je také zlé, nech začne s prácou na polovičný úväzok a tu krásne uvidíš čo mu robí problém. Režim, vstávanie, pocit zodpovednosti, ochota niesť následky, radosť napredovať, makať na sebe.
Radšej sa nejdem zapojiť.
@marianarem
@anonym_e4d9ac
@anonym_878a9c
Tak presne toto mu hovorím každý deň. Čiže nič nové. Mne je to jasné, len on s tým má nejaký vnútorný problém. Ja, na základe svojich skúseností, som mu to už x-krát vysvetľovala. Že v akejkoľvek práci, prípadne v škole musí vydržať aspoň rok (alebo min. 3 mesiace skúšobnej doby), aby vedel, či ho to baví. Nedá sa to zistiť za týždeň. Že proste musí nabrať skúsenosti, naučiť sa nové zručnosti, zžiť sa s prostredím, kolegami, zákazníkmi atď. Problém je vymyslieť, aká práca alebo aká škola, aby ho to aspoň trošku bavilo a ostal tam aspoň ten rok.
Radšej sa nejdem zapojiť.
@anonym_a98a8a Skús. Asi to bude tvrdé, ale znesiem. Ale nech je to aj trochu k veci.

Pre introveta s komunikačnými ťažkosťami vyberiete učiteľstvo? 😳😳😳😳😳kde je logika?