Syn po maturite nevie čo so životom. Čo robiť?
Ženy, už som v koncoch a asi potrebujem využiť silu sociálnych sietí. Jednoducho potrebujem poradiť. Bola by som rada, keby to bolo k veci a kľudne sa pýtajte doplňujúce otázky. Hejterky mi nijak nepomôžu, len budú zbytočne spamovať diskusiu.
Syn zmaturoval pred 2 rokmi v Nemecku na Gymnáziu, ale odvtedy sa dopredu neposunul. Plynule ovláda nemčinu, angličtinu, slovenčinu. Po česky rozumie aj sa dohovorí. Francúzštinu mal 4 roky a možno by zo seba niečo ešte vypotil, ale nebolo by to nič svetoborné.
Je introvert a socializácia je pre neho ťažká, takže s komunikačnými schopnosťami nie je na tom najlepšie. Normálne komunikuje len s ľuďmi, ktorých pozná. Ja myslím, že praxou by to vedel zmeniť. Ovláda prácu s PC a rýchlo sa učí nové veci. Má vodičský preukaz skupiny B a približne ročnú prax, nebojí sa a je zodpovedný vodič. Má aj skvelú priestorovú orientáciu. Jeho koníčkom sú autá, PC hry, počúvanie podcastov a hĺbkové upratovanie (nie klasické denné/týždenné).
Keďže po maturite sa nevedel rozhodnúť, na akú školu má ísť, tak sme rozhodli za neho – učiteľstvo AJ a NJ, že to bude mať ľahké. Nesadlo mu to. Jazyky síce bez problémov, ale psychológia a pedagogika absolútne nie. Keďže miluje autá, tak že skúsi automechanika. Bol na praxi jeden deň a povedal, že teda ako práca nie, len ako hobby.
Týmto teda ešte musím doplniť, že on si o sebe myslí, že má ADHD. Testovaný nikdy nebol, ale uznávam, že má nejaké črty, ktoré by tomu nasvedčovali.
Zatiaľ býva s nami, čiže strechu nad hlavou a stravu má v podstate zadarmo. Doma pomáha, peniaze od nás nežobre. Keď ide von s kamarátmi, tak si berie zo svojich nasporených peňazí. Ako dieťa aj tínedžer bol sporovlivý, dvakrát si rozmyslel na čo peniaze minie.
Skúste sa teda vžiť do našej situácie a čo by ste robili? Skúsili synovi ešte nejak pomôcť s výberom školy alebo práce (zatiaľ som úspech s mojimi nápadmi nemala) alebo ho jednoducho „vyhodiť“ z domu a nech sa stará? Nech si nájde podnájom a prácu, aby vedel, čo to obnáša a možno po roku dospeje k tomu, akú školu by chcel študovať alebo akú prácu by chcel robiť…
A skúste mi poradiť, aká práca alebo škola by podľa vás bola pre neho vhodná. Zostať v Nemecku, alebo skúsiť šťastie v inom štáte? Ak zmena, kam odísť a prečo? On sa pohráva s myšlienkou na Čechy. Možno prídete na niečo, čo mne/nám doteraz nenapadlo. Za každý nápad budem vďačná❤
@anonym_autor co tak customer support / technicka podpora? ja sa tym zivim uz roky - tiez som introvert a som rada, ze nijakeho zakaznika nevidim nazivo. pritom ma bavi im pomahat, snazim sa im kolkokrat aj nad ramec povinnosti pomoct, najst riesenie, ked mam moznost, ponuknut aj nieco navyse... len ma zive interakcie s ludmi vycerpavaju, preto sa im vyhybam.
mam 100% home office, vyuzivam pri praci tri cudzie jazyky. praca ma bavi, "hrabat" sa vo viacerych tooloch, dohladavat relevantne informacie, hladat moznosti a sposoby ako dobre poradit / pomoct vyriesit problem s nasim produktom.
konkrétne ja 90% veci riesim mailami, zvysok telefonicky, zakaznikov mame na troch kontinentoch.
ano, je to monotonna praca, ale zakaznici si kazdy den najdu nieco, cim nas prekvapia 😆
ja si myslim podla opisu syna, ze toto by za pokus stalo.
vo vacsine tychto pozicii nie je vyzadovana technicka znalost produktov (na to su uvodne skolenia), znalost jazykov ano a cim lepsia je, tym je vacsia sanca pracu ziskat. cize tu vidim moznost. nehovoriac o tom, ze casto je moznost sa casom prepracovat aj na lepsie pozicie.
Nech si spravi vodicak na nakladne auta a kamiony a robi medzinarodne trate - ma raad auta, rad soferuje, nema rad spolocnost a vyuzije jazyky. Pripadne nech sa vyuci za rusnovodica
Nech si spravi vodicak na nakladne auta a kamiony a robi medzinarodne trate - ma raad auta, rad soferuje, nema rad spolocnost a vyuzije jazyky. Pripadne nech sa vyuci za rusnovodica
@anonym_4b7092 vodic vseobecne, za mna riskantne povolanie. Rusnovodic- lepsie pre introvertov, pokial viem je ich malo, ale ako by sa syn autorky vysporiadal s tym ze mu niekto skonci pod kolesami vlaku?
Nerypem, len rozmyslam. Samu ma napadlo len povolanie prekladatel z cudzich jazykov...
v Ružomberku sú záchranári. Uplatnenie by mal. Alebo urobiť na STREDNEJ zdrav ,škole druhú maturitu. Pozriete aj iné odbory.
Knižnica? práca možno by aj bola pre neho.
ŽILINSK8 univerzita - pozitrieť ľahšie odbory. Tí mavajú kolá na prijímanie ešte aj v auguste.
@anonym_a4fa87 Prokrastinuje☹ Stále si nájde niečo, aby nemusel robiť, to čo má robiť.
@anonym_autor
Takze ako tomu rozumiem tak sa povaluje a flaka sa .
Tak potom nech sa cez den aspon uzitocne "flaka" dakde v robote nas syn robil baristu, na taketo obdobie je pekny anglicky vyraz between jobs. Good luck.My sme nasho vykopli z domu ani neviem co na konci vystudoval ale robil to myslim 9 rokov.
V prvom rade ho musíš dotlačiť k tomu aby začal.riesit svoje psychické zdravie. To že je introvert je jedna vec, lenže druhá je to že nekomunikuje s nikým koho nepozná - to nie je introvertnost. Sama som introvert s adhd a teda vyplýva z toho množstvo psychických problémov, musí začať riešiť svoje psychické zdravie s odborníkom.
@anonym_4b7092 vodic vseobecne, za mna riskantne povolanie. Rusnovodic- lepsie pre introvertov, pokial viem je ich malo, ale ako by sa syn autorky vysporiadal s tym ze mu niekto skonci pod kolesami vlaku?
Nerypem, len rozmyslam. Samu ma napadlo len povolanie prekladatel z cudzich jazykov...
@anonym_cac8e6 a preco by nemohol riskovat? Je lepsie sediet zavrety v izbe a cakat kedy mu mamicka vyriesi zivot. Soferov kamionov stale niekde hladaju. A prave koli tomu, ze je introvert by mu celkom sadlo.
Nechapem, preco mu furt radite prekladatel - s AI sa dopyt po prekladateoch prudko znizil - kedysi potrebovali firmy prekladatelov na preklady documentov, manualov a vela veci teraz to prezenu cez AI a o prekladatela ani nezakopnu. Prekladatel/tlmocnik je jedno z najviac ohrozenych povolani v buducnosti koli AI a musi sa vediet dobre komunikovat s ludmi aby si vytvoril klientelu
@anonym_autor Ma tvoj syn priatelov alebo frajerku? Poznam niekolko mladych ludi co sa takto hladali roky. Problem nebude len ten ze nevie aku pracu robit, ale aj to ze nevie ako zit. Nevie si najst priatelov, priatelku, osamostatnit sa. Vidi svojich kamaratov a znamych ako im toto vsetko s lahkostou ide a on nic a tak ma pocit ze nevie ako zit. Vsetci si poriesili pracu po tom ako si poriesili partnerov.
Ak nema vyhrady voci psychologovi, poradila by som mu nech sa s nim poradi.
@anonym_autor mno, tak ja vidim potencial v tom ze je dobry sofer, vie jazyky a bavi ho "hĺbkové upratovanie (nie klasické denné/týždenné)". Kym zisti co so zivotom tak by mohol robit v upratovacej firme. Dovezie sa v pohode kdekolvek, dohovori sa nemecky/anglicky a ked precizne vyupratuje tak by mohol mat pekny prijem. A popritom rozmyslat ci chce VS
@anonym_autor Mam znameho co je vystudovany elektroinzinier a mal auta ako hoby. Na zaciatok robil montaz alarmov a vselijakych tych elektronickych pristrojov do aut. Bude robit s autami ale nie je to spinava praca klasickeho automechanika. Moze robit v kolektive, ale bude robit na aute sam.
Este ma zaujalo to hlbkove cistenie. Nech ponuka hlbkove cistenie aut ako zivnost. Nech da inzeraty, ponukne na zaciatok vycistenie zdarma aby si zohnal stalych zakaznikov. Bude tam minimalna komunikacia so zakaznikmi, cely den sa bude sprtat v tom aute.
toto je problém tej generácie - roboty nieto, keď tak slabo platená, vidím to na vlastnom dieťati…
autorka, určite existuje riešenie ale neudeje sa za deň… takze testy na adhd, potom testy na karierne poradenstvo, medzitým hocijaká robota na tp alebo aspoň kopec brigád, nech si chlapec vyskúša rôzne profesie…
Ma u Vas totálny hotel zadarmo-naco by isiel pracovať?
Pozoruj vtaciky-i tu mama vyhodí mladé z hniezda.
Dospelenmu synovi hľadáš pracu Ty?To ma uz 21 rokov?Kde sa stala chyba?

@anonym_autor Škoda, že nešiel smerom IT v tom by sa možno našiel. Ak dobre šoféruje tak by mohol roznášať jedlá pre Bolt.