Aké psie plemeno je vhodné pre prvého majiteľa?
Ake psie plemeno odporúčate pre človeka ktorý ide “vychovávať” prvého psa? Do domu.. Taký ktorý má rad pohyb :D či to ho musím naučiť ja…? Mám ešte dlhu cestu zbierania informácii pred tým než si nejakého adaptujem;D
@simca06022011 vyzle sú tiež úžasné určite raz by som jednu chcela sú nádherné po weimarovi to už hádam také ťažké nebude utesujem sa 😄
@memula v akomkoľvek prípade, ak nemáš skúsenosti s chovom, neber si psa z útulku, ktorý má minulosť týrania. Pravdepodobne to nezvládnes, lebo take psy sú dosť často psychicky poznačené a treba sa im venovať viac než bežnému psovi. Jedine ak tak opustené stena ak z útulku pre nováčika.
@memula
Ahoj, veľmi rád zi poradím s výberom psíka.
Ja začiatočníkom o ktorých nič neviem, odporúčam Zlatého Retrievera alebo Švajčiarskeho Ovčiaka - majú menej agresie a rovnako sú menej náchylné na zranenia ako Nemecké Ovčiaky. Sú veľmi inteligentné a aktívne, milujú svoju rodinu, ale sú niekedy aj tvrdohlavé(práve kvôli vlastnej hlave).
Ak by si nám, ale mohla poskytnúť viacero informácií, môžeme ti lepšie poradiť:
1.Máš detičky? Či psík je len pre teba?
2.Má psík aj strážiť?
3.Bude psík celoročne vonku?
4.Koľko času mu vieš denne venovať?
5.Chceš sučku alebo psíka? (Na tomto veľmi záleží)
6.
TENTO BOD SI PROSÍM PREČÍTAJ A ZVÁŽ HO:
Chceš dať psíka kastrovat? (Ak máte veľa psíkov v okolí a malý plot, psík zvykne potom utekať za láskou)
Ak si si na otázku odpovedala áno alebo možno... tak prosím uvedom si toto: Hnevá ma, keď mi nosia nevychovanych psíkov na výcvik - vždy sa potom dozvedám, že psík bol kastrovany, keď mal pol roka, rok atď!!!!!!!!! Takým "zverolekárom" by som odobral licenciu... Uvedomte si, že sučky dospievajú hormonálne približne v 6 rokoch alebo keď majú šteniatka, psíkovia to isté, niektoré plemená po 3 rokoch, niektoré po 5 rokoch.
Keď ich človek vykastruje v 1 roku života, zasekne toho psíka v puberte - ten psik nebude už nikdy kľudný a rovnako ho už nikdy ostatný psíkovia nebudú brať vážne(oni to vycítia, že nie je hormonálne dospelý).
A posledná vec, nikdy pri kastracii nedávaj chemickú, je to strieknutie estrogénu do rozmnožovacej sústavy psíka, je to strašný humus a pes sa stane agresívny ku sučkam...
Prepáčte, že som sa rozpísal, ale posledný bod ohľadom kastracie ma veľmi Hnevá posledné roky... keďže u nás sa tu zaviedol nejaký trend s kastrovanim psíkov a zverolekári na tom len zarábajú ☹️
@memula za mňa ako prvého psa určite nie žiadneho duriča, poľovníckeho psa, "bojovné plemeno". Skôr by som išla do Nemeckého ovčiaka, Labradora, boxera. Ale dám ti jeden typ. Určite máte niekde v okolí kynologický klub, tzv. cvičák, majú vždy konkrétny čas kedy sa stretávajú. Choď tam a pokukaj sa a popýtaj sa. Kľudne choď aj viackrát. Príckari sú ukecaní, nemusis sa bat, ze by si sa nic nedozvedela. Tam uvidís vela roznych plemien a ako sa s nimi pracuje.
@mongomeri vieš prečo je ten trend?
Lebo ľudia si neustrážila zvieratá v ruji a potom šteniatka vyhadzujú.
Potom aj vznikajú také drísty že nekupuj zviera bez papierov, lebo bude týrané.. lebo existujú takí ľudia ktorí nestrazia svoje zvieratá a nesprávajú sa k ich potomkom dobre.
Samozrejme existujú aj chovatelia, s registrovaným chovom (podotýkam nie je to to isté ako pes s papiermi ale je to záruka toho, že psík je chovany dobre - len s papiermi by stál tak 2-3x viac ).
@mongomeri dobrý deň, veľmi ďakujem, že ste sa takto rozpísali! Vychovávať psa je mojim snom odkedy som bola mala, preto teraz som sa rozhodla sa najpr opýtať tu ľudí - a neskôr práve zájsť do klubu, kde by mi tiež vedeli poradiť, v podstate o výchove psa neviem zatiaľ nič a určite si toho chcem postupne vela naštudovať, aby som bola zodpovedný majiteľ a psík sa mal u mna dobre. Preto s adoptovaním vôbec neponahlam a radšej sa najpr niečo naučím, preto mi práve váš komentár veľmi pomohol 🙂 deti nemam, je to psik pre mna, bola by som rada ak by bol môj “spoločník”. Psik nemusí byt ba stráženie a bola by som práve rada ak by mohol byť aj vo vnútri. Vstavam ráno skoro pred tým než odchádzam z domu potom však niesom doma od cca 7-8 tak do cca 14-15:00 a potom nemam problém byt opäť so psikom. Aj by som sa Vas aj rada opytala, či odporúčate prv sučku alebo psika. Ja sa prikláňam skôr k sučke no keď som sa o tom bavila s príbuznými radia mi skôr psika. Psika by som pravdepodobne kastrovat dať chcela.
Ja len taký detail, že aj retriever je lovecké plemeno a môžu sa rozbehnúť napríklad za kačkou.
Labrador a retriever sa líšia srsťou.
Sú to veľmi inteligentné psy s vlastnou hlavou, aktívne a veľmi spoločenské či už ku psom alebo k ľuďom.
Sú niekedy tvrdohlavé a nemajú problém skúšať určovať si smer prechádzky aj tým, že sa odmietajú pohnúť.
Treba sa im venovať a funguje na nich trochu iný výcvik.
Všetko záleží od povahy.Pes môže byť kľudnejší, môže byť však aj veľmi energický.
Nám chovatelia vybrali šteňa podľa nášho životného štýlu a podľa pohlavia.
Dievčatá samica psa je SUKA nie FENA.
@lakebabe určite nie. Je to môj v podstate prvý pes a nemám absolútne problém s nim. Dokonca som si ho za týždeň ako mladíka pripravila na výstavu:D za mňa je to neskutočne ľahko trenovatelny pes
@betulinka1 ovčiak za mňa absolútne nevhodný oes ako prvý pes... labrador je poľovnícky, susedia maju sučku a je to riadna raketa, uteka q teda veľmi poslušná nie je ako sa fenka opisujú:D
@memula ak ho chceš aj dnu nechoď do veľkého plemena a komplikovaneho na udrzbu srsti. Prides o nervy pri upratovani. Naozaj odporucam ísť na výstavu a pozrieť. To musí byť láska na prvý pohľad:D
Malé psi sú za mňa ustekane, nervózne a hlavne na dvore ľahko vyklznu cez akúkoľvek skaru keď chcú.
Povahu bude mat aj tak najviac ovplyvnenu životom v rodine, ak mu bude dobre prispôsobí sa.
@simca06022011 to som rada nás weimar už ma osem tak už sa pomaly pripravujem kto ho raz nahradí v budúcnosti a výzle sú mi velmi sympatické
@memula
Keďže ste psíka ešte nemala, a chcete ho aj aby chodil dnu, tak by som zvolil určite psíka s krátkou alebo stredne dlhou srsťou (ľuďom zvykne prekážať potom srsť na podlahe, gauči atď, keďže na to zvyknutý neboli... odporúčam potom ako dopnok stravy olej z lososa a raz za čas surové vajíčko, ale len v letných a zimných mesiacoch, keďže pri zmene srsti by to urobilo opak ako si želáme, stará srsť by zase obnovila svoju pružnosť a ťažšie by sa odstraňovala kartáčom) .
Ďalšiu vec, išiel by som do malého alebo stredne veľkého plemena. Veľké a obrie plemená by som určite vyradil, keďže psík bude dnuka a zároveň pod slovom "spoločník" si predstavujem, že ho budete so sebou kade tade brávať - to by bolo obtiažne s veľkými plemenami. A taktiež ako neskúsena majiteľka psíka, treba si uvedomiť, že psík má tiež svoju silu, tak keby sa predsa len rozhodnete pre väčšie plemeno, dajte si poradiť od niekoho skúsenejšieho a hneď od mala naučte psíka neťahať vodítko...
Keďže psík bude pomerne dlho sám, nezvolil by som úplne aktívne a možno to bude znieť zle, ale ani úplne naj-inteligentnejšie plemená, ktoré pri zlom výcviku sa bez majiteľov nudia a vymýšľajú, keďže svoju charakter potrebujú nejako "zamestnať".
Pohlavie psíka je na vás samozrejme. Ono každý psík má vlastný charakter, tak ako aj my ľudia... Z mojej skúsenosti sú sučky viacej hravé, prítulnejšie, viac samostatné, ale aj tvrdohlavejšie a menej ostré, čiže sú horší strážcovia, ale neviem čím to je, menej tolerujú ostatné zvieratá. Psíkovia sú agresívnejší, dominantnejší, lenivejší, pažravejší, a teritoriálnejší(časté značkovanie). Toto sú len moje skúsenosti, veľa samozrejme závisí od plemena, výchovy a charakteru. Ak sa rozhodnete pre sučku, tak určite odporúčam ju nechať aspoň raz pripustiť, nebojte sa toho, je to krásny zážitok - pre sučku je to dôležité, vyhnete sa tak často vyskytovanym nádorom na mliečnych žľazách.
Snažte sa zaobstarať si šteniatko od skúsených chovateľov, a chovajte ho do jeho pol roka 5x denne, večer zalievajte granule teplou vodou, aby psík mal pokojný spánok a nemusel v noci chodiť piť. Keď bude mať nad pol roka znížte stravu na 3x denne, po jednom roku to bude 2x. Samozrejme dávku vždy rozdeľte na základe údajov z obalu granúl. Dajte si pozor hlavne na kvalitnú stravu pre psíka prvý polrok, ušetríte si tak v budúcnosti peniaze za veterinára.
Psíka si vyberte potom podľa vlastných preferencií, myslím si, že som vám toho už napísal dostatok a taktiež dievčatá tu napísali veľmi pekné príspevky. Ale aby som poradil lepšie, tak keď budete mať čas pozrite si plemená: Bostonsky Teriér a Maďarský Mudi, so psíkmi som pracoval, keďže sú v rodine a myslím si, že by pre vás z toho čo viem mohli byť vhodné.
@simca06022011 ja som mala ako 14 rocna prveho psa na výcvik No sucku. Uplne fantasticky pes ale ja som ju cvicila aj na skusky a riadne som chodila na cvicak, denne vonku, takze venovala som jej 100% svojho voľného casu. Takze za mna je NO vhodný aj pre začiatočníkov.
Za mňa útulkac. Mám doma jednu , je tak vďačná , rozumná , často si myslím že má v tej malej hlave viac ako poniektorí ľudia 😁
Tak plemená tu píšu jedna radosť, ale o tebe nevieme žiadne info. Čo od psa očakávaš, či má byť dnu, alebo von, či ti vyhovuje tvrdohlavejšia povaha, alebo ľahko cvičiteľný, či chceš so psom robiť nejaký šport..Je tu tisíc vecí, ktoré treba zvážiť a uvedomiť si z tvojej strany a potom podľa toho hľadať plemeno. Niekto tu písal, že pudel, mala som pudla, mal veľmi veľa energie, robili sme aj agility, turistika..no a každý deň dôkladne česanie a pravidelná návšteva káderníctva..mala som aj labradora, aj boxera, aj aziatku..každý pes bol úplne iný. Všetko záleží na tebe, čo očakávaš ty od psa a čo mu vieš ponúknuť. Darmo ti tu niekto bude radiť nemeckého ovčiaka, ktorý potrebuje veľa pohybu, sú skvelé na prácu, ak ty toto psovi nevieš ponúknuť. Známa si pozrela pred Vianocami film Hačiko a hneď zháňala na bazoši plemeno Hačiko..absolutne si nedala nič vysvetliť ani poradiť. Vo filme je ten pes ,,oddaný''ale v skutočnosti sa tam ukazuje jeho povaha tvrdohlavý, pes jedného pána a toto mu presne ona nevie ponúknuť, pes je agresívny a nezvláda ho. Takže odporúčam si ujasniť čo ty chceš od psa, čo mu vieš ponúknuť a potom si pozrieť nejakú charakteristiku plemien🙂 Určite len z CHS, alebo šteniatko útulkáča🙂 tam ti poradia tiež.
@medda_beda chesapeake retriever,labradorsky retriever,zlatý retriever,tolller duck retríver, flat retríver,curly retríver ,čiže ktorí sa od ktorého líši LEN srsťou?
@margitaf Zlatý retríver a labradorský retríver.
Neviem o tom žeby som spomínala iné.Kedže tieto 2 plemená sú u nás najbežnejšie.

Za prvé pes s papiermi, potom fenka tie sú kludnejsie a čokoľvek čo sa Vám páči, my máme staforda najlepšie plemeno mojkacik a deti a všetkých ľudí miluje, a miluje aktívny pohyb čiže za mňa ideálne plemeno a vyzerá nebezpečne teda ostatní vravia ale je to také malé decko 🤣