Ako naučiť psa sústrediť sa vonku?
Ahojte. Mali by ste nejaké rady ako vonku naučiť pozornosť psa na mňa? V poslednej dobe sa nám stáva, že všetci chcú hladkať psa, vyrušujú ho pri tréningu a on sa potom nevie sústrediť. Má 8 mesiacov. Potom sa ešte urazia, keď im poviem nech naňho nesahajú. Už neveim ako ďalej.
@nynia tí ľudia ti dopredu nenaznačia čo zamýšľajú, je to akoby na ich nejaký vnútorný popud odrazu sa rozhodnú, že to spravia - bavíme sa teraz o takých, čo ťa nepristavia a slušne sa nespýtajú či môžu...ale takých čo proste ich napadne v zlomku sekundy, že chce pohladkať tvojho psa a nezamyslia sa, že by to mohlo vadiť tebe alebo psovi - buď ten človek ide oproti tebe a keď sa míňate, tak zrazu ide bližšie a natiahne ruku a prejde psovi po chrbte- bez opýtania a ide si ďalej alebo dobehne ťa aby ste boli zarovna - ti nevieš, že beží za vami a natiahne ruku to je celé - najhoršia varianta bežia za tebou odzadu a chytia psa od chrbta - vtedy hrozí, že pes zareaguje zle - často to robia deti 🙄 - lebo mamička povedala, však choď si pohladkať psíka ja ťa tu počkám...
@tramtada31 viem ako sa trénuje a vychováva pes mám s tým bohaté skúsenosti. Pes robí ( bude robiť ráznejšie keď bude starší) obrany a jednoducho si aj neželám aby sa mi cudzí ľudia dotýkali psa. Socializácia nieje to, keď každý človek ktorý pri mne zastaví mi bude hladkať psa… nepotrebujem mať nekontrolovateľného vítača
@karmen118 ja vacsinou po ulici ked vidim niekoho sa stiahnem na kraj bud smerom ku ceste (pes je blizsie pri ceste) alebo k opacnemu koncu chodinku (trave, bytovke...) pes je opat na tej strane. Raz sa aj mne stalo ze isla oproti nam matka ktora mala uplni v 💩 asi 3rocne decko a naschval som sa rozhodla ist po ceste aby som sa vyhla tomu decku (boli sme na sidlisku a aj tak o. par metrov by som isla na druhu stranu) a to decko aj tak rovno islo za nami na cestu rukou smerom do huby psa (mam krizenca NO z utulku takze ziadne male plemeno a kedze bolo leto a uz sme sa vracali z prechadzky kde sa poriadne vybehala tak mala aj otvorene usta) jak raz som zvreskla na tu matku hned sa vedela obzriet ze nejak jej chyba decko 😂 a tym ze psa som mala pri nohe tak lahko som jej dala naucenym povelom jemnym dotykom kolena nech prejde k druhej nohe ale je to cele o vycviku a o tom, ze pes na prvy krat zareaguje ked nieco potrebujem aj na poslednu chvilu a o vcasnej reakcii cloveka. 🤷🏻♀️
Poznám dôverne také situácie a áno,takí ľudia sú na facku…u nás fungovalo dôrazne povedať:hryzie!nepribližujte sa!…..akého máš psa? Ja som zo začala používať,keď pani bez opýtania strčila aziatovi ruku do papule,že aký medvedík zlaty….nevidela som ju prichádzať,tak som skoro zinfarktovala
@perasperaadastra tiež máme aziata 😄 preto ma to čím ďalej znervózňuje viac
Do mojej osobnej zóny sa nikto bez môjho súhlasu nedostane.
Opakujem - tvoja chyba
A príspevok opäť z kategórie "admini vykazujú činnosti", založia kvôli klikanosti
@nyusika nechápem tvoj druhý komentár
@nyusika teba si všímam vo veľa diskusiách,ku všetkému chces niečo povedat,ale stále iba rýpeš alebo útočíš …. Len je trochu rozdiel mat jazvecika a stredoaziata,kde z diskusie vyplýva,že autorka sa mu naozaj venuje a hľadá riešenia …
Ja mam veľmi rada psov, tých veľkých. Vždy sa opýtam ci môžem pohladkať. Ešte mi nikdy nepovedali ze nemôžem, ale keby to povedali, tak to akceptujem. Ved preto sa aj pýtam.....
@perasperaadastra no...lebo aziata komplet všetci mojkaju, hladkaju aj po upozornení, aby to nerobili 😁😁😁😁
A vám už tu komplet všetkým kvapká na mozog ???
A vážim si, že som ťa zaujala.
@nyusika neveim kde žiješ, ale ano ŠTEŇA aziata chcú hladkať a mojkať. Neviem či vôbec vieš ako ten pes vyzerá.
@nyusika určite by stalo za zváženie spomenúť tvojmu psychiatrovi,nech ti zmení liečbu😂
Ja ti @autorka uplne rozumiem. Uplne “rastiem” ked nejaka mater bez akehokolvek opytania posle svoje dieta pohladkat uplne cudzieho psa!!!! Ja zachranujem utulkacov uz dlhe roky a to take zo zlych podmienok. Nie kazdy sa necha “niagat” a potom ked sa pes ozenie este pyskuju ze preco nema nahubok 🤯🤯🤯. Potom sa divia ze ich decko strci ruku psovi dakam cez plot a pes ho hryzne. No takto ja byt tebou vezmem palicu a normalne ich odhanam jak husy! Nech brblu kolko chcu, aspon daju pokoj. Komu dohovor nestaci…. Ale suhlasim aj s tym ze v ramci socializacie AK sa spytaju ci MOZU a ak TY dovolis nechala by som pohladit psika ale vsetko v ramci tvojej rezie. Ja dovolim ak uznam za vhodne, ale nesmu ju krmit (mozu dat ten minipiskotik co predavaju v lidli ked im ho JA dam ziadne krmenie ze hen psik mam pizzu das si?)
Ja roesim susedu z vedlajsieho vchodu, ta raspla (pardon za vyraz ale na nu lepsi nemam) nechava svojho 13r jrt volne bez voditka a je neodvolatelny. Ide o to, ze ked spm si svoju x staffordicu pred 7r doniesla z utulku, ten jej zmrd (vtedy este vitalny) po mne vystartoval aj ma cvakol do nohy. Vobec som to neriesila ale moja uz ano, od tej doby toho psa nemoze vystat, inak neni agresivna max tak na macky. No ibaze mne medzi tym zistili problemy s platnickami a nedavno som mala v ramene silny zapal. Bola som s mojou vonku a ten maly 🚽🧻 sa ku nam rozbehol a ja so smrtou v ociach som moju trhla aby jej neskpcil do papule (moja by ho rozflakala, ale to nechcem kedze ten pes za to nemoze) tak som si to rameno potoahla ze som musela na pohotovost na inj. Raz si ta zenska stoji pred nasim vchodom vykecava sa, jej pes 💩 na nas travnik a ja musela moju na chvilu priviazat ku schodom a ist je raspli povedat, nech si laskavo chyti toho psa bo ja chcem s mojou z nasho vchodu vyjst 🤬🤬🤬. Nic nepomaha, vobec nic zakazdym ked ju vidim si ju odfotim, este sa usmeje 🤬🥶. Hadzem jej do schranky sankcie za porusenie vzn o volnom pohybe psov za kazdym jej piviem ze ak jej volne sa pohybujuci pes skoci mojej na voditku do papule, nezaplatim jej ani cent nic nic nic roky sa to takto taha. Policiu uz chcem zavolat, ale stale mi je to blbe sa takto tahat s nejakoj dochodkynou….
Ja mám dvoch psov a myslím že za celý čas sa mi stalo možno dva krát že by ich niekto chcel pohladkať.. asi vyzerám odstrašujúco, psi to asi nebudú, sú to malé plemená 😅 ale moje deti sú naučené, že cudzie psy sa nehladkaju, len po dovoleni majiteľa..
Ak sa niekto slušne spýta, tak aj slušne odpovedám, odkomunikujem, zväčša je moja odpoveď, že môže.
Ale ak niekto odignoruje mňa (nepozdraví, nepýta sa, len sa vrhne na psa), tak mám zásadu, že s čistým svedomím odignorujem aj ja jeho, a riešim si len psa - keď ešte nebola naučená, tak som sa skrátka snažila byť pre psa zaujímavejšou ako ten daný človek a chválila, odmeňovala, ak som mala hračku, tak som sa s ňou kľudne aj začala hrať a tak... alebo vtedy (aj teraz) vytvorím medzi psom a tým človekom bariéru (napr. človeku som chrbtom, pes predo mnou.. alebo pes pri nohe) alebo zo situácie aj so psom odchádzam preč. Chápem ťa úplne... A chápem, že sú aj momenty, kedy sa dopredu nedá nejak zareagovať lebo ľudia sú schopní vrhnúť sa na psa úplne z ničoho nič len keď napr. idú okolo a zrazu buuum, pohyb a ruka na psa 🤦♀️ Cmukanie, volanie psa k sebe, snaha zaujať ho (nebodaj keď musia vidieť, že so psom trénujem) - to tiež "milujem" 🙄 Ale na sebe pociťujem, že najdôležitejšie je prestať v hlave riešiť tých ľudí, zachovať pokoj, nevytáčať sa, nehnevať sa a situáciu vyriešiť s rozvahou hlavne s ohľadom na psa a s ohľadom na to čo ho učíš - teda v tvojom prípade pozornosť na teba a ignorovanie cudzích. Chápem ťa, je to o nervy s ľuďmi, ale tých, žiaľ, neprerobíš...
Do istej miery, aj to rušenie pozornosti je súčasť tréningu. Vždy bude fungovať s nejakými rušivými prvkami v okolí. Asi sa najskôr len zamerať na tento zlozvyk, na prechádzke len pozitívne dookola odmeňovať za "dobré" správanie. Čiže ak niekto ide pohladkať, zaujať ho maškrtou a ak zareaguje pochváliť a odtiahnuť od toho čo ruší. A dookola. Ponúknuť niečo lepšie ako pozornosť iných. A postupne uberať maškrty a iba chváliť.
Kebyže mám odrastené stena Aziata a veľa ľudí má potrebu ho hladkať by som si to skôr užívala ,lebo za nejakú dobu sa s ním pomedzi ľudí už neprejdes ,aj keď teda vraj tento moderný chov je už úplne niekde inde ako pred rokmi ,teraz vraj je to viac menej rodinný pes ,si pamätám jedno video z nejakej výstavy ,kedy posudzovatel prišiel suverénne k psovi a pozrel mu zuby ,pred x rokmi sa posudzovalo tak,že stal na dva metre od psa
A inak prečo ti to vlastne tak vadi?je to stena a takýto kontakt vzhľadom na plemeno mu prospeje
Ak ta to rozculuje, nauc stekat na povel. Nespratne decka a hlavne “nahluchli” rodicia si to podla mna rychlo rozmyslia 😂
Máš bohaté skúsenosti a nevieš si dať rady s tak jednoduchou vecou? Rád si dostala viac než dosť.
Tým že mu dopraješ styk s ľuďmi z neho neurobi nekontrolovatelného vítača. Evidentne o tom aleže fakt nič nevieš. Vítača zneho urobíš tak, že keď niekoho víta tak ho naučiš že skakať a jašiť sa je zlé. To zo socializovaním nič nemá. A áno interagovať s luďmi a dať si ho pohladkať je socializacia. Ja som socializoval denne aj 10 ludi 10 psov. Výsledok? Všetkych ma na háku a chodím medzi luďmi bez vodítka. Keď vidím psa vodítko zapínam. Nechaj si poradiť keď si o to žiadaš. Máš tu mnoho skvelých poradcov. A ozaj prečo ti vadi hladkanie okrem toho že si ludia “utieraju ruky”? Nemaš problém s luďmi nahodou ty a nie tvoj pes?
Sice nepotrebujes mat vítača, ale pes nesmie vedieť ublížiť. Jednej znamej preskočil plot x-bulla, zakusol sa postarovi do nohy. Prišli policajti, zastrelili ho, aj keď už neútočil. Ona na súde dostala finančný trest 5000 eur a zákaz chovu psov, a to bol pes, ktorý žil vo vnútri, len ho pustili na chvíľu sa vybehat na záhradu. Pes je zbraň a obzvlast takto veľký. My sme mali doma aj Alabajku a som nazoru, že vsetkych molossov treba viac vychovávať ako trenovat.
A ešte by som upozornila na jednu vec, že pri trénovanie obrán u tohto plemena (už za mna vyber plemena bol zlý, keď si mala tieto ambicie mat psa na obranu, lebo sa nejedná o dríča a nejedna sa o plemeno, ktoré sa trenuje, ale vychováva), keď zanedbás socializaciu, mozes vyvolat agresivitu.
Nas pes sa tiez viacerym paci, ale on neznasa ked ho niekto cudzi ide hladkat. Bud zavrci alebo sa za mna schova. A ked ho chce niekto hladkat, hlavne deti, tak sa kazdy spyta, nikto sa k nemu nevrha bez opytania. Vzdy poviem, ze radsej nie. Kazdy akceptuje.
V živote by ma nenapadlo hladkať Aziatka aj keby to bolo stena. My máme dve borderku chalana a dievča a ľudia sa zastavujú a hľadkaju ich. Mne to nevadí pretože mám radšej keď sú pritulne a mojkave. Ale vzhľadom,že máme vzácnu farbu o pozornosť nemajú nudzu
@modrykolibrik red ,blue merle ?to sú u boc bežné farby ,či nejaká iná?čisto bielu borderu som ešte nevidela 😃
Našla som na FB článok že majitelia začali psom na vodítka vešať zltu stužku. Veľku vyraznu. Ako znak toho že pes je agresívny, nespolocensky niečo ako autista a neznáša ak sa ho niekto dotyka. Aby okolie malo výstrahu že nechytat ignorovať psa. Skús. Možno to zaujme opýtajú sa co to znamená povieš že pes je autista neznáša cudzích ľudí pohladkať ok ale na vlastné riziko. Keď chces prísť o ruku prosím páči sa psík je pripravený

A pes je trénovaný na obrany, či kvôli čomu ti tak vadí to hladkanie? My sme práve v rámci socializácie boli radi, keď psa ľudia hladkali. Vysledkom toho bolo napriklad, že som mohla mat na sidlisku dogu pustenú z voditka bez toho, aby bola hrozbou pre okolie (psov či ludi). V podstate si ani nepamatam, že by to voditko niekedy mala, ale mala som toho psa 100% prečítaného a vedela som, že mu môžem verit.
Myslim si, že mám veľké skusenosti s výchovou psov (mali sme cez 60 docasiek, cez 10 rokov pomáham utulkacom, mame pod sebou karantenku, kde sme mali cez 600 psov). Ak sme chceli psa trenovat, isli sme mimo ludi, pri ludoch sa práve trenuje socializácia a veľa ludi na ňu nedava doraz. Vysledkom sú psy, ktoré sa nevedia chovat a nevieš ich pustit bez voditka. Psa netreba len trenovat, ale aj vychovavat