icon

Ako naučiť šteniatko pýtať sa na wc?

24. jún 2025

Ahojte 🙋🏻‍♀️
Kedy sa naučili vaše šteniatka pýtať na wc ?
Máme šteniatko, primárne je v dome, von chodí až keď sme vonku tiež, máme veľký dvor a pozemok.
Cez noc je na chodbe ma tam aj podložku.
Momentálne ma 12 týždňov, prvé dni keď sme ju doniesli (3-4) sa stalo že sa pocikala a pokakala. Potom už vydržala aj cez deň aj celú noc.
Raz za pár dni sa ale stane estw nehoda.
Cez deň ju dávame cikat stále po spanku a jedle von, čiže cez deň nehoda v dome sa nestáva. Iba keď je sama že sme v práci alebo v noci.

Nepýta sa ani v noci, je ticho až do rana čiže nevieme kedy jej treba ísť.

Ďakujem

anjelicek26
24. jún 2025

Tak ked ste brali 8 tyzdnove stena tak proste este nema navyky, ber ju v noci automaticky o 23tej a potom o 5tej rano, casom vydrzi viacej... pises, ze mate uz len obcas nehodu, to je na ten vek super.

zojazoja
24. jún 2025

na wc sa nikdy nepytali žiadne moje štence, vždy sa venčili vtedy keď sme my išli s nimi von. v 3-och mesiacoch riešiš priskoro, že sa mu doma stane nehoda. bolo by divné, keby sa ešte nestane. je to uplne normalne. aj keby sa aj v 6tich mesiacoch ešte stala nehoda. ja som ale chodila so vsetkymi štencami aj v noci von. na dvor. mala som už tak vycibrený sluch, že som v noci počula keď sa začali motkať po dome a podobne. (ale sme v rodinnom dome)

sandra49
24. jún 2025

Nemôžeš čakať ze sa bude v tomto veku pýtať.. okolo 6 mesiaca sa mu dovyvija močový mechúr a potom bude vedieť potrebu aj zadržať a možno sa aj vypýtať..dovtedy len venčiť pravidelne a kľudne aj v noci. Ja som v noci nevencila, lenivá som bola vzťah, tak som ráno musela upratovat. Časom sa to upravilo okolo toho 6 mesiaca a žiadna nehoda už nebola. Dokáže počkať kým pôjde von.

rozculena
24. jún 2025

veď to je úplné bábätko,čože by si od neho chcela....
Exova psina sa vedela pýtať von tak,že išla k bytovým dverám a tam prestupovala z nohy na nohu alebo prišla k exovi,postavila sa pred neho a toto isté robila.
Moja sa nepýtala,keď bola staršia,vydržala až kým sme sa nešli venčiť.

mimikarol
24. jún 2025

Doniesli sme si 9 týždňové šteniatko. Za tri týždne som ho naučila pýtať sa. Po hraní, po jedle, pití, spánku a keď bol hore najskôr každých 10 minút som ho brala von, potom 15-20.... Stále na to isté miesto a používala som na to povel "cikať", to som opakovala dookola a keď sa kakal/cikal tak som ho chválila a dávala mňamku.
Prvé mesiace som ho dávala 2x za noc, potom do 6 mesiacov 1x v noci. Spával od začiatku v klietke.
Dobre je nechať mu hovienko na dvore kde ho chceš naučit aby chodil na wcko.
Naučil s pýtať tak, že skáče na dvere alebo ma prenasleduje, hypnotizuje pohľadom a to už viem že mu treba. Teraz cez leto mávame dvere otvorené a len sieťové dvere, tie si otvorí sám a ide cik kak. Koľko x len zbadám že neni vnútri

20erika07
24. jún 2025

Naša ma 7 mesiacov a sama sa nepyta ešte. Noc vydrzi uz dávno celu a cez den max 4x ideme von, stopujeme na cikanie hodiny, cca každých 5hodin cikat ,skôr sa nechce vycikat a kakat po jedení, papa 3x . Stále čakám na ten den kedy začne stepovat pri dverách, ze chce ist von. Nehoda len veľmi vynimocne už.

wolf_
24. jún 2025

Mám dospelého psa a nikdy sa nenaučil "pýtať na wc", ani to nechcem. Prečo? Načo?

autor
24. jún 2025

No tak napríklad naše šteniatko ma momentálne črevné problémy po prechode na granule, čiže chodí často na veľkú a celkom redšie. Čiže bolo by mi jednoduchšie keby viem že musí ísť, ako to že proste zrazu ide 😅 minule sme boli vonku dve hodiny, nič. Prišli sme dnu a proste išla na koberec 🫣

wolf_
24. jún 2025

Lenže za mňa situácia opísaná v komentári 18:01 nie je vecou "pýtania sa na wc". Ale vecou toho, že ten psík zjavne ešte nie je celkom naučený na to, že potreba sa vykonáva vonku a bodka - vzhľadom na to, že vonku nič a až potom doma. Čo je v poriadku - má len 12 týždňov. Kedy sa to naučí je individuálne, nejaký pes to už v 12 týždňoch ovláda, iný zas až v pol roku. Netreba sa porovnávať (niečo ako aj deti sa odplienkujú v rôznom veku). Čo ale proces učenia často výrazne spomaľuje sú tie podložky, ktoré píšeš že aj vy používate. Zbytočne sa tým psovi pletie hlava (tak môže doma, či nie?), a áno, často si to pletú zrovna aj s kobercom apod... A pýtať sa? Ja si proste nemyslím, že je to potrebné. Áno, ak človek svojho psa spoznáva viac a viac, tak aj ľahšie odhadne zo správania, že niečo nie je ok (napr. pri tých črevných problémoch). Ale vyslovene sa pýtať... Ja v tom proste nevidím zmysel 🙂

20erika07
24. jún 2025

Autorka zrus koberec kym sa nenauci. Ja som všetky koberce musela dat preč. Aj rohozku na topanky. Nič chlpaté na zemi ,bol to boj. Ale odkedy mame psa tak mam aspoň raz dva poriadene, nemusím sa s kobercami serkať. Naša bola schopná si aj do pelechu načúrať. Najhoršie bolo na plavačku a rovno medzi spoje 🤦‍♀️ prvé dva mesiace som myslela ,ze zošaliem a 100000x som olutovala, ze som na psa pristupila 😁 som vravela ,ze radšej ďalšie dieťa ako psa 😄 ale vždy ked som bola na pokraji nervoveho zrútenia sa v niečom zdokonalila a bolo zase dobre. Uz teraz je to oveľa lepšie ale stále som v strehu .

rozculena
24. jún 2025

a čo jedol pred granulami?

mimikarol
25. jún 2025

Autorka ale veď ty máš ešte mimino 3 mesačné. Ono ešte ani ani nevie že ciká, kaká len vonku. Ešte v tom veku nevie zadržiavať.
Alebo vie? Opravte ma ak sa mýlim. Ale teda podľa mňa nevie

colsami
25. jún 2025

Ja sa cudujem, pre kolkych je uplne v pohode ze polrocne (6 mesacne) steniatko este mava nehody a nedokaze zadrzat. Polrocne stenata maju vydrz uz takmer ako dospele psiky. Kazde jedno stena od 3-4 mesiacov mi vzdy vydrzalo celu noc bez nehody, bez problemov. A behom dna aj x hodin. To ale samozrejme steniatko musi mat spravne vysvetlene, a clovek musi poznat rezim a predvidat.

Take ze "pes sa pyta pri dverach" to je tak 1 z 10. To je film a nie realita. V zivote mi ziadny pes nestepoval neknucal a nestekal pred dverami a nechapem, preco by to mal robit? Ved predsa viem, kedy s nim treba na WC. A on tiez vie, ze pojdeme. A akomahle ja ako majitel som dostatocne predvidava, a viem psikovi vysvetlit ze naozaj cika sa vonku a nie vnutri a tak je to spravne a super, neexist aby sa to psik za par tyzdnov uplne pohodovym a pozitivnym pristupom nenaucil.

Ale ako hovorim, to musi mat dobre vysvetlene, dobre predvidane majitelom, no a samozrejme hluposti typu "nechavame mu podlozky" to ani nekomentujem - kedze tym vlastne psovi ukazujete ze "kludne si curkaj aj vnutri, mozes". A defacto mu chcete vysvetlit a naucit ho predsa uplny opak, ze vnutri sa potreba nevykonava.

Drzim palce

- podlozky uplne vyhodit
- odsledovat si psika, kedy potrebuje von - u steniat je to v zasade vzdy po jedle, po piti, po hre, a hned po zobudeni
- za kazdu potrebu vonku ho velmi chvalit - HNED ako ju vykonava
- nehody dnu ignorovat
- koberec vyhod kym sa to riadne nenauci
- ak ma teraz traviace problemy a hnacky, samozrejme ze to nie je standardna situacia, proste len potrebujes chodit vonku castejsie

wolf_
25. jún 2025
@colsami

Ja sa cudujem, pre kolkych je uplne v pohode ze polrocne (6 mesacne) steniatko este mava nehody a nedokaze zadrzat. Polrocne stenata maju vydrz uz takmer ako dospele psiky. Kazde jedno stena od 3-4 mesiacov mi vzdy vydrzalo celu noc bez nehody, bez problemov. A behom dna aj x hodin. To ale samozrejme steniatko musi mat spravne vysvetlene, a clovek musi poznat rezim a predvidat.

Take ze "pes sa pyta pri dverach" to je tak 1 z 10. To je film a nie realita. V zivote mi ziadny pes nestepoval neknucal a nestekal pred dverami a nechapem, preco by to mal robit? Ved predsa viem, kedy s nim treba na WC. A on tiez vie, ze pojdeme. A akomahle ja ako majitel som dostatocne predvidava, a viem psikovi vysvetlit ze naozaj cika sa vonku a nie vnutri a tak je to spravne a super, neexist aby sa to psik za par tyzdnov uplne pohodovym a pozitivnym pristupom nenaucil.

Ale ako hovorim, to musi mat dobre vysvetlene, dobre predvidane majitelom, no a samozrejme hluposti typu "nechavame mu podlozky" to ani nekomentujem - kedze tym vlastne psovi ukazujete ze "kludne si curkaj aj vnutri, mozes". A defacto mu chcete vysvetlit a naucit ho predsa uplny opak, ze vnutri sa potreba nevykonava.

Drzim palce

- podlozky uplne vyhodit
- odsledovat si psika, kedy potrebuje von - u steniat je to v zasade vzdy po jedle, po piti, po hre, a hned po zobudeni
- za kazdu potrebu vonku ho velmi chvalit - HNED ako ju vykonava
- nehody dnu ignorovat
- koberec vyhod kym sa to riadne nenauci
- ak ma teraz traviace problemy a hnacky, samozrejme ze to nie je standardna situacia, proste len potrebujes chodit vonku castejsie

@colsami a nie je to tak, že cca do toho pol roka neovláda naplno zvierače? Aspoň som to kade tade čítala 🤷‍♀️ Napr. naša tak od 10. týždňa nemala žiadnu nehodu, ale pri veľkej radosti sa pomočila, čo prestalo presne tak v tom pol roku. Tak by mi neprišlo divné keby aj tie nehody boli aj do pol roka. Či je to z fyziologického hľadiska blbosť? Či ako to je? 😁 Naozaj ma to zaujíma 🙂

colsami
25. jún 2025
@wolf_

@colsami a nie je to tak, že cca do toho pol roka neovláda naplno zvierače? Aspoň som to kade tade čítala 🤷‍♀️ Napr. naša tak od 10. týždňa nemala žiadnu nehodu, ale pri veľkej radosti sa pomočila, čo prestalo presne tak v tom pol roku. Tak by mi neprišlo divné keby aj tie nehody boli aj do pol roka. Či je to z fyziologického hľadiska blbosť? Či ako to je? 😁 Naozaj ma to zaujíma 🙂

@wolf_ ak je to povolenie zvieracov pri velkom vzruseni ze sa pes pocura od velkej radosti, ci strachu/stresu atd (najcastejsia ta radost, pri normalnych psoch), toto sa stava aj niektorym dospelym psom, takze vobec to neberiem ako nieco spolocne s nacvikom hygieny a s chapanim vyprazdnovania sa vonku 😊

sandra49
25. jún 2025
@wolf_

@wolf_ o tomto presne som čítala aj ja, preto to vyššie pisem. Napríklad v noci nám vydržala ale ráno by jej trebalo už o 5, ale keďže sme vstávali o 6 tak sa pocikala a pokakala. A od toho 6 mesiaca cca vydržala ešte dlhšie kľudne aj do 7.

luccija
25. jún 2025

Nemuseli jej sadnúť granule a ostatné už napisali

dianaaaaa
28. jún 2025

Treba si všímať,čo vám hovorí.... Sadne si pri dvere,beha okolo vás, kňuči... Pes vám dáva signál....
A to,že sa pes nepýta,je blbosť....
Je to malé šteňa,treba mať trpezlivosť....