Ako pripraviť domov pre drobné zvieratá?
Ahojte, len tak zo zaujímavosti. Tie čo chováte drobné zvieratá ( hlodavce, ryby) aj ste si pred kúpou zisťovali čo všetko tie zvieratá k životu potrebujú, alebo ste sa spoľahli na rady predavačov v zoo shopoch?
@bessie12 a čo chováte? Ja som dnes bola veľmi nemilo prekvapená u kamarátky. Niečo chovajú, ale tak, že by som to skôr nazvala nie chovom, ale tíraním .
Mala som rybičky. Keďže chcem neskor obnoviť akvárium, tak opäť si vsetko čítam.
@bessie12 my chováme hlodavca , tiež som chcela rybky, aké založiť akvárium so živými rastlinami mi prišlo náročné
Nie je to až také náročné. Len akvaristika je hlavne o trpezlivosti. Proste je to taky pokus-omyl.
ja som mala rybicky este asi ako 13 rocna a vsetko som si teda sama nasla, pozicala som si knizky v kniznici, mali sme uz doma pocitac tak som aj nieco hladala na internete...neviem si predstavit ist do toho len tak, nepripravena
Určite sa nespoliehajte, väčšinou sú to proste predavači co nevedia o každom zvierati všetko.
Ak chcete a neviete, choďte na akvaristické fórum a nechajte si poradiť. Ľudia tam Vám radi vysvetlia a odporučia ako vyskladať funkčné akvárko pre začiatočníka.
@bessie12 otec má akvárium ozaj krásne a máš pravdu vždy to bol pokus omyl, čo bude/ nebude fungovať. Raz sa stalo, že mu celý chov kľakol za noc do dnes nevie prečo.
@gejb my našťastie máme všetko tak ako má byť, v zoo shopoch nakupujem len vybavenie do ubikácie , ale dnes som bola u kamarátky a oni chovajú škrečka rovnako ako my, ale v takých zlých podmienkach. V klietke 30x40 CM na kúsku pilín a kŕmia úplne nevhodným krmivom. Čudovala sa , že prečo je na nich škrečok agresívny . Keď mi hovorila , že toto všetko im odporučili tam kde ho kupovali tak som bola šokovaná, že až tak zle sú na tom tí zamestnanci s informovanosťou.
Nemusí to byť len o zlej informovanosti... pred rokmi som rozmýšľala nad prácou v petshope a úplne prvú, najdôležitejšiu vec, čo riešili bol predaj. treba odporučiť to, čo obchod predáva. A ešte že často chodia falošný zákazníci a hodnotia nič netušiacich predajcov... podľa toho, koľko kravín im predavačka nanútila. Že za zlé skóre Vás môžu hneď vyhodiť.
A obchod predáva to, čo si naivný ľudia predstavujú. Ľudia chcú často krát drobné zvieratko ako hračku pre dieťa a samozrejme že nechcú aby ich to obmedzovalo. Nechcú masívnu klietku alebo voliéru. Chcú blbosť pre decko, ktorá nezaberie miesto, čas a financie. Kebyže im predavačka povie že nemôžu napchať kanárika do klietky o veľkosti A4, tak sa zákazník otočí na opätku. A majú ušlí zisk.
Ja keď idem do petshopu a vidím tie micro klietky, tak mi až ostáva nevoľno. Takéto veci treba kupovať iba online.
Fuj, teraz som si spomenula na tie pol litrové gule, akože akvária... čo človek chce od predajne, ktorá predáva akvárko o veľkosti pohára?
My sme ani len to zvieratko nedoniesli zo zoo shopu. Dali sme domov nechcenemu. A ano, este pred tym sme si nastudovali, co to obnasa, ake potreby to stvorenie ma. Neviem pochopit, preco si ludia nepohladaju informacie, vsak dnes je to doslova na jeden klik.
Moje akva poslo "na druhý svet" mojou vinou. Zanedbala som to kvôli maminej smrti. Keby sa to nebolo stalo, tak doteraz ho mam. Bolo tak krásne 😞
Mame dvoch kanarikov, dve akvaria a dve macky.
Co sa tyka chovproduktov, tak som na vlastne oci videl, ako predavacka odmietla predat akvarko spolu s rybickami, ze to takto nefunguje. Ze im preda iba akvarko s vybavenim a max rastlinky. Nekupili nic, isli prec. Ano ponukaju, vychvaluju, ale vyslovene na ukor zvierat nie. A co som obcas pokecal, tak hadam vzdy to boli ludia, co sami nieco doma chovaju. Urcite zalezi od predajne, ale teda mam dobre osobne skusenosti. A v dalsom odmietol predavac predat rybky do nevhodneho akvarka, ze tam nepreziju. Ale poradil a predal ine.
Už nechovám nič iné len psa, ale kedysi som chovala aj drobné zvieratá (hlavne škrečky a morčatá, ale aj korytnačky, papagája, potkany, rybky..). Nikdy som sa neradila s predavačmi v petshopoch, informácie som získavala inde. Ako tu už bolo spomenuté... Ja som sa tiež kedysi aktívne uchádzala o túto prácu. V dobrej viere a naozaj záujem a chtíč čo najlepšie poradiť, vzdelávať sa neustále v tej oblasti, mať prehľad, prispieť k chovu zvierat spôsobom, že ľuďom budem pomáhať vytvoriť vhodné podmienky zvieratám, že budem pomáhať vybrať vhodné produkty, informovať o nevhodnosti nevhodného 🙃 atď... Koľká naivita... Žiaľ, toto nie je úlohou zamestnancov v petshopoch... Väčšinou... Biznis....
máme rybičky a krevetky, manžel je akvarista je to jeho hobby je to celá veda keď ho pozorujem ako sa o to stará, o zajaca sa starám ja, znalosti mám od kamošky chovateľky, ale to nie je taká veda a psíka to sme si vyberali aby mal vlasy, stravu len granule sem tam zeleninu, zatiaľ je pohode, ale my sme psíčkari
Sama som si dohladala info z viacerych zdrojov. Presne kvôli tomu, aby sme to zvieratko netýrali. Aby malo všetko, co k životu potrebuje- od stravy, výbehu, starostlivosti az po lasku. Milujeme zvieratá a nemohla by som zviera týrať ako niekto, kto si kúpi psa a je potom 10 hodín v práci, pes zavíja sam celý deň zavrety v byte a vidí kúsok trávnika ráno pri venčení a večer keď ide spať.
@bessie12 Moje milované bettária... keď som bola mladšia, tak ma to traumatizovalo tak, že som chovala betty (v 20l/ks) aby ich nekúpil niekto iný a nedal do bettária :D Doslova z prvej výplaty som si kúpila akvárium... už som stým dávno sekla a nechcem podporovať vôbec takýto predaj rýb, ale jo... veľmi dobre si spomínam na bettária.
Vsetko si zistujem prv ako kupim akekolvek zviera.mam teda aj vs vystudovanu zameranu tym smerom,ale ak to je nieco " exotickejsie" tak urcite literatura,chovatelia,net,vet.sprava...
Inak robila som v chovatelskych pottebach a uprimne,drviva vacsina ludi kasle na rady,proste chcu zviera a hotovo.a bolo zbytocne im nieco vysvetlovat.niekokrat sa stalo,ze sme im zviera ani nepredali
@stanulienkat ja som sa na toho chudáka nemohla pozerať u nich, celý čas sa tam hojdal zavesený na mreži ako taký cirskusant a nervózne ju hrýzol , nasypala mu jesť a ani sa k tomu nepriblížil lebo mu to vôbec nebralo. Volala som potom mužovi nech donesie náš starý box a vybavenie, ktoré sme mali kým nešiel náš škrečok do akvária. Doniesol to ,tak sme to zariadili aj krmivo , piesok a hobliny som im nechala nech majú kým dokupia. Po normálnom krmive sa hodil akoby týždeň nejedol a hneď sa zabýval v kope hoblín. Pritom ona celkom inteligentná baba , a vôbec bola presvedčená, že klietka 30x40 mu stačí, veď je malý.
Klietky by som s tymi plastovymi tunelmi zakazala. Perfektnu stranku ma cesky krecci klub. Tam vsetko najde podla druhu skrecka
mame skrecka, momentálne z chovnej stanice, ale ani by mi ju nedali, ak by sme nemali pren vhodne byvanie, stravu, podmienky. Ja keď vidim tie chudatka v zoomixoch na kovovych kolieskach s jednym domom, tak mi je ťažko...
@lizatko1009 aj my sme museli mať najprv vhodné vybavenie až potom nám pani z chs škrečka zarezervovala a aj teraz často píše a informuje sa ako sa mu darí . Máme škrečka z prvého vrhu chs Campbella na Slovensku, pani zaujíma ako sa jej odchovancom darí 😃.
@monvitka áno, tam sa aj my inšpirujeme. My stále dolaďujeme nejaké detaily, chcela by som aby mal viac zaprataný priestor , ale ťažko sa zháňa vybavenie. Všade v podstate ponúkajú to isté mini domčeky a drevené tunely s mini dierami.
Predavači majú v kompetencii hlavne zviera predať a ďalej ich nezaujíma...Mi sme mali väčšinou od chovateľa napríklad papagáje či morčatá vždy poradil a hlavne sme sa pripravovali dopredu a zháňali potrebné informácie
tiez mame cambellku 🙂 a ma veľké stastie do akej rodiny sa dostala

Najväčšia chyba je to najprv kúpiť a až potom si zisťovať info.
Takže áno, pred kúpou som si všetky potrebné informácie naštudovala. Vela krát predavači v zoo obchodoch nevedia nič o chove dotycnych zvierat. Česť výnimkám samozrejme.