icon

Ako zvládnuť mačky pri malom dieťati?

8. máj 2025

mamičky musim sa posťažovať. od malička milujem zvieratá, vzdy som mala psíka, mačky v rodinnom dome a psikov aj v byte. pred 12 rokmi som nasla vonku male maciatko ktore som prichylila , odvtedy ju mám. Mám psíka z útulku, mám
dalsiu mačku zachranenu z ulice, ked som byvala sama, robila som rôzne dočasky, dokrmovala od najmensich maciek az po seniorov. Nikdy mi nevadili chlpy alebo nieco podobne.Zacalao to tym, ze sme sa na 2 eoky odstahovali z bytu, kde som zila do ineho, tam zacala moja najstarsia macka kvalitne obcuravat cely byt. šmykali sme sa na šťankach, vsade boli podlozky na cikanie ale ona mala tak 6-7 miest kde čurala. Byt kde som
zila sme zatial prerobili a vratili sa doň uz aj a malým
bábom. obcuravanie preslo, az na to, ze chodi pisat do vane. uz sme sa s tym zmierili. dnes rano som tam nasla aj rozmazane ho*no, skoro som sa dogrcala. Kocur mava obcas zapchu a nevie sa vykakat a ked sa mu to podari tak to hodi na viditelne miesto, ako napr malemu do cestovnej postielky, ma podlozku na hranie, pod skakadlo a tak. Moj psik sa v zivote pocikal alebo nepokakal soma len ked mu bolo ze naozaj zle.ale moje macky s tym problem nemaju. najstarsia macka si pyta denne kazde 2 hodiny jest vratane noci. obcas prespi noc, aj 2 tyzdne a potom sa opakuje terorizovanie, skrabanie dveri, podlah, skrine, buchanie miskami, kym
sa o druhej rano niekto z nas nevytrepe a neda jej jest. Kazde rano zacinam odchlpovanim postele aby sa tam maly mohol hrat,1 rolka za dni je fuč, potom idu nekonecne ho*ná v zachodoch, rozmazane vykali po podlahe, odtlacky opišanych paciek, nehovorim ze kazdy den ale dost casto.Potom vysavanie, tak cca 4x za den, lebo vsade roznasaju podstielku. uz NEMAM NERVY. moje dieťa sa uči liezť, chlpy mu vytahujem z oka z úst, má
ich v plienke vsade. Nedokazem ich vyhodit z postele, lebo moja macka by rozobrala cely byt, uz som to skusala anove dvere mame doskrabane do dreva, nie jedny ale vsetky.Takze spia s nami. Nemozu do kuchyne ale ak sa tam dostanu drb rovno na stol, malemu na stol, malemu do jedla, na linku kde zarabam mlieko. uz nevladzem. nevladzem
upratovat , nevladzem sa hadat s muzom, nevladze s nimi.Maju viac zachodov, kvalitnu podstielku, kvalitnu stravu, lekarske prehliadky rozbor krvi, kastrovany, sterilizovaná, dostavaju vsetko co by chceli. Maju obrovsky macaci strom za stovky euur. Nemam srdce ich dat prec ,nemam ani komu, cudziemu by som
nedala a viem ze starsia macka by tuto zmenu neprezila. som zacarovanom kruhu, lebo nedokazem ich len tak niekomu dat a zaroven som uz spravila vsetky mozne aj nemozne opatrenia, vysetrenia, bachove terapie, zmenu hentoho,zmenu tamtoho, nikdy nic nezabralo. existuje este niekto v podobnej situacii?

Strana
z2
lenkakravcova
8. máj 2025

Však ra mačka už je aj stará, taký dôchodca, tak čo sa dá s takou mačkou urobiť?
No proste ju dať utratiť. Pochybujem, že si niekto dobrovoľne zoberie starú a problémovú mačku. 🤷

autor
8. máj 2025
@lenkakravcova

Však ra mačka už je aj stará, taký dôchodca, tak čo sa dá s takou mačkou urobiť?
No proste ju dať utratiť. Pochybujem, že si niekto dobrovoľne zoberie starú a problémovú mačku. 🤷

@lenkakravcova to by bolo asi posledne co by som urobila

lenkakravcova
8. máj 2025

Ja myslím, že inú možnosť ani nemáš. Ani mladú problémovú mačku nie je možné len tak ľahko niekde umiestniť. Nie to starú. Xy malých mačiatko čaká na majiteľov, Bazoš plný mačiek. Keby to bola nejaká aspoň dlhosrsta alebo plemenná mačka tak ešte možno nejaká šanca je, že si ju vezme niekto kvôli tomu ako vyzerá. Ale bežná stará problémová mačka. Pochybujem.

autor
8. máj 2025
@lenkakravcova

Ja myslím, že inú možnosť ani nemáš. Ani mladú problémovú mačku nie je možné len tak ľahko niekde umiestniť. Nie to starú. Xy malých mačiatko čaká na majiteľov, Bazoš plný mačiek. Keby to bola nejaká aspoň dlhosrsta alebo plemenná mačka tak ešte možno nejaká šanca je, že si ju vezme niekto kvôli tomu ako vyzerá. Ale bežná stará problémová mačka. Pochybujem.

@lenkakravcova ale ja by som ju nedokazala ani dat preč ide o to , ze som na to slabá, mam ju uz dlho a mam ju aj rada ale zaroven ma dohana k sialenstvu uz.

jazula
8. máj 2025

Bohužiaľ to neznie dobre…ešte by som sa skúsila poradiť s nejakou organizáciou, ktorá sa stará o mačky. Sesternica tak musela dať preč milovanú mačku, ktorá s ňou prešla pol sveta, keď začala cikať dieťaťu do postieľky. Už s príchodom manžela mala problém, dieťa na ňu asi bolo priveľa. Tiež sa dlho trápili, ale skrátka dieťa má prednosť. Len tá jej mačka bola čistokrvná, podobne stará, našla jej dobrý domov cez inzerát, aj ju tam bola pár krát pozrieť.

lenkakravcova
8. máj 2025

Tak to nechaj na manžela. Povedz jemu nech ju vezme a nech to vyrieši on. Daj mu prečítať túto diskusiu.
Ja mám poloperzku mačku (mix) a obyčajného kocúra. Chvíľku boli dnu, ale keď sa kocúr raz a potom ona vycikali do kočíka a na paplón, a musela som to prať a čistiť (a ako to riadne smrdí) tak odvtedy sú len vonku. Dnu max na hodinku dve a idú na šopu do sena, na záhradu. Nechať sa a dieťa terorizovať mačkou nie je dobrý nápad.

cyberk
8. máj 2025

Toto je extrem hnus, sa cudujem ze v takom smrade a bordeli dokazete byvat. Daj ju utratit, chapem ze ste socialne nizsie na tom, ale dobrovolne v takomto chlieve vychovavat dieta moze len fakt spindira.

slavka1988
8. máj 2025

Oh chápem ta aj ja milujem zvieratká a aj mame zvieratká ale takto ma nikdy neterorizovali ,a co to bábätko nie je to príjemné mat chlapi všade a co jeho zdravie? A úprimne čím som staršia tým mi chlpi vadia a moje vlasy to katastrofa tiež ich ma mala kazdu chvíľku na rukách.Ale k veci:veľa možností nemáš,ja by som ich držala len v jednej izbe a keď ma v noci budú budiť postriekala by som ju trocha vodou a baby ak napíšete ze som obluda ,lepsie ako vyhodiť alebo utratiť ale prepáčte aby mi mačka spala do vane a všade? Aby dieťaťu ocikala postieľku? Ma zrejme všetko netrpí ze by nemala jedlo pozornosť ani podobne veci tak sa aj ona musí trocha vpratat ale rozhodne by som sa nenechala terorizovat.

heln
8. máj 2025

no, ma to aspon jedno pozitivum, dieta je dobre imunizovane.
neviete zabezpecit dvere tak, aby aspon nechodili do kuchyne?
s tym krmenim v noci, co zere? neda sa zabezpecit nejaky automaticky davkovac krmiva?

beata3232
8. máj 2025

Tak hádam dieťa a jeho zdravie je na prvom mieste a nie nejaká stará mačka

autor
8. máj 2025
@cyberk

Toto je extrem hnus, sa cudujem ze v takom smrade a bordeli dokazete byvat. Daj ju utratit, chapem ze ste socialne nizsie na tom, ale dobrovolne v takomto chlieve vychovavat dieta moze len fakt spindira.

@cyberk ja som
na tom socialne nizsie v 100m2 stvorcovom kompletne prerobenom byt? s VŠ ? 🤣 nimto nepivedal
ze je tu spina a bordel, iba som napisala, ze musim casto upratovat co nasvedcuje, ze tu asi bordel nema
miesto. ale ak ti to sobre padlo,
kopnut si, mech sa paci.

loliki
8. máj 2025

Veď ako píšeš, bolo by to posledné, čo by si urobila. Urob to posledné a máš vyriešené. Upraceš, vyumývaš dom a dieťa si môže v kľude loziť. 🙂

autor
8. máj 2025
@slavka1988

Oh chápem ta aj ja milujem zvieratká a aj mame zvieratká ale takto ma nikdy neterorizovali ,a co to bábätko nie je to príjemné mat chlapi všade a co jeho zdravie? A úprimne čím som staršia tým mi chlpi vadia a moje vlasy to katastrofa tiež ich ma mala kazdu chvíľku na rukách.Ale k veci:veľa možností nemáš,ja by som ich držala len v jednej izbe a keď ma v noci budú budiť postriekala by som ju trocha vodou a baby ak napíšete ze som obluda ,lepsie ako vyhodiť alebo utratiť ale prepáčte aby mi mačka spala do vane a všade? Aby dieťaťu ocikala postieľku? Ma zrejme všetko netrpí ze by nemala jedlo pozornosť ani podobne veci tak sa aj ona musí trocha vpratat ale rozhodne by som sa nenechala terorizovat.

@slavka1988 necikala do postielky ani do postele ale do vane. máme velku rohovu vaňu a nejak sa jej to tam
zapacilo.

jana35798
8. máj 2025

To snad nie je pravda 🙄 necakala som, ze si tu precitam to, co som si prave precitala. Vazne sa pytas co robit? Macky prec a venuj sa dietatu. Mrhas casom, kedy sa mas starat o spravny vyvoj dietata na upratovanie macacich sraciek. Pre toto nemam pochopenie, prepac.

autor
8. máj 2025
@heln

no, ma to aspon jedno pozitivum, dieta je dobre imunizovane.
neviete zabezpecit dvere tak, aby aspon nechodili do kuchyne?
s tym krmenim v noci, co zere? neda sa zabezpecit nejaky automaticky davkovac krmiva?

@heln uz som to zvazovala ale ona podla
mna nebaziruje na tom
jedle ale na tej interakcii.

emihok
8. máj 2025

neskúšala si sa spojiť s nejakým expertom na správanie mačiek? nejaký "mačací psychológ," by ti vedel poradiť. Keď také profesiu sú na psov, určite sú aj na mačky. Ja nie som expert, ale z toho mála, čo viem, sa mi zdá, že toto by mohol byť prejav, že mačka nemá uspokojenú nejakú potrebu a takto to dáva najavo. Možno potrebuje viac pozornosti, spoločnej hry, podnetov... alebo len nespracovala príchod dieťaťa a muža. Neviem, odborník by možno vedel

lenkakravcova
8. máj 2025

Píšeš že do postele nie.. ale zároveň v prispevku hore
"Kocur mava obcas zapchu a nevie sa vykakat a ked sa mu to podari tak to hodi na viditelne miesto, ako napr malemu do cestovnej postielky"

Tak do tvojej postele sa nevykadil, iba do detskej. To je akože lepšie len preto, že to nie je tvoja vlastná posteľ?

refly
8. máj 2025

Strašná situácia pre všetkých... až sa mi to ťažko číta.....
Neporozmýšľali ste nad robotickým vysávačom a mopom? Robotickým záchodom pre mačky? Takou tou predložkou pred záchod, čo zachytáva podstieľku? Čističku vzduchu, čo by stiahla poletujúce chlpy? Možno skúsiť feliway, či by to mačke nepomohlo? Ten enzýmový čistiť na pocikané miesta? Keby sa ten pach odtiaľ zlikvidoval úplne... ale tak, že to ani tá mačka neucíti... možno by ju nelákalo toľko cikať mimo podstieľky....
Čo sa vane týka.... raritne to mačky robia. Do vane a do umývadla. Ja tiež mám mačky celý život a robím dočasky a z tých desiatok mačiek, za asi 20 rokov som mala nacikané vo vani asi 3x. Ale počula som že to občas robia... Asi by som si nechala vedľa vane rozprašovaciu fľašu s vodou a s trochou sava, alkoholu, alebo inej dezinfekcie, aby sa to čo najrýchlejšie hneď odpratalo... nie je to ideálne, ale úprimne... lepšie než na zem alebo na gauč.

Ja som ináč mala v minulosti perskú a exota, ktorí sa mi prehrievali v lete (dychčanie, červený nos a jazyk... hrozné volačo). Tak som ich zvykla na leto oholiť. Im to veľmi pomohlo a seklo to aj s chlpami. Minulé leto som oholila aj moje 2 aktuálne a teda.... nejaké obdobie chlpy neboli. Neviem aký má vaša temperament, či by sa dala a či by ju to nevystresovalo a nezhoršilo celý problém... ale aj to je možnosť.
Vyčesávať ju? Sú také kefy s mechanizmom, čo majú zvlhčovače vody, produkuje to vodnú paru a chlpy sa na to viac lepia. Alebo s tou gumenou rukavicou. Prípadne veľa ľudí odporúča equigroomer. Je to na kone, ale že je to najlepší vyčesávač na krátkosrsté psi a mačky.

autor
8. máj 2025
@lenkakravcova

Píšeš že do postele nie.. ale zároveň v prispevku hore
"Kocur mava obcas zapchu a nevie sa vykakat a ked sa mu to podari tak to hodi na viditelne miesto, ako napr malemu do cestovnej postielky"

Tak do tvojej postele sa nevykadil, iba do detskej. To je akože lepšie len preto, že to nie je tvoja vlastná posteľ?

@lenkakravcova ano stalo sa to 1x a postielku som rovno aj vysmarila von a kupili sme namiesto toho ohradku. Necika do postele, to som pisala

duracellko
8. máj 2025

klara neveceralova Ti poradi, pis jej, tieto komplikovane pripady riesi

autor
8. máj 2025
@refly

Strašná situácia pre všetkých... až sa mi to ťažko číta.....
Neporozmýšľali ste nad robotickým vysávačom a mopom? Robotickým záchodom pre mačky? Takou tou predložkou pred záchod, čo zachytáva podstieľku? Čističku vzduchu, čo by stiahla poletujúce chlpy? Možno skúsiť feliway, či by to mačke nepomohlo? Ten enzýmový čistiť na pocikané miesta? Keby sa ten pach odtiaľ zlikvidoval úplne... ale tak, že to ani tá mačka neucíti... možno by ju nelákalo toľko cikať mimo podstieľky....
Čo sa vane týka.... raritne to mačky robia. Do vane a do umývadla. Ja tiež mám mačky celý život a robím dočasky a z tých desiatok mačiek, za asi 20 rokov som mala nacikané vo vani asi 3x. Ale počula som že to občas robia... Asi by som si nechala vedľa vane rozprašovaciu fľašu s vodou a s trochou sava, alkoholu, alebo inej dezinfekcie, aby sa to čo najrýchlejšie hneď odpratalo... nie je to ideálne, ale úprimne... lepšie než na zem alebo na gauč.

Ja som ináč mala v minulosti perskú a exota, ktorí sa mi prehrievali v lete (dychčanie, červený nos a jazyk... hrozné volačo). Tak som ich zvykla na leto oholiť. Im to veľmi pomohlo a seklo to aj s chlpami. Minulé leto som oholila aj moje 2 aktuálne a teda.... nejaké obdobie chlpy neboli. Neviem aký má vaša temperament, či by sa dala a či by ju to nevystresovalo a nezhoršilo celý problém... ale aj to je možnosť.
Vyčesávať ju? Sú také kefy s mechanizmom, čo majú zvlhčovače vody, produkuje to vodnú paru a chlpy sa na to viac lepia. Alebo s tou gumenou rukavicou. Prípadne veľa ľudí odporúča equigroomer. Je to na kone, ale že je to najlepší vyčesávač na krátkosrsté psi a mačky.

@refly máme samozrejme
cisticku vzduchu, mali sme moznost vyskusat aj roboticky zachod ale báli sa. ja ani neviem
co som tu cakala, ked viem, ze som skusila 98% opatreni, este tu nejaka krava napise ze som zo socialne slabej rodiny je pre mne top. tak asi tu nemame smrad a spinu ked mame sanitol na kazdom rohu a upratujem a dezinfikujem od rana do rana, keby mam
na haku hygienu tak asi neriesim. Objednala som teraz folie proti skrabaniu dveri, dnes chcem nalepit a skusit ich vykazat zo spalne. v obyvacke a na chodbe mi nevadia, este mame 2 izby jedna je pracovna na HO a druha je maleho izbicka ani tam nechodia. bude im to musiet stacit, ja som slaba na to aby som ju utratila alebo urobila jej nieco , je to v uplnom rozpore s mojou osobnostou.

lenkasarka
8. máj 2025

Nemyslím si že pricetny veterinár utratí zdravú mačku len preto že je stará. Určite by som ju nechala dožiť život,ale nie u mna doma.
Nájdi jej iný domov. Ja som veľký milovník zvierat,ale aby ma doma terorizovania macka,ničila mi byt a vykonávala potrebu kade tade tak ta by letela z bytu okamžite.

refly
8. máj 2025

Modrý kôň nie je vôbec dobrý na zvieracie témy.... psov tu ešte celkom majú ako tak radi, ale akonáhle sa spomenie mačka (alebo boh opatruj hlodavec), tak by to štvrtina osadenstva hneď dala utratiť alebo vyhodila.... takže si asi nič nerobte z toho, ako Vás tu nazývajú. V každej jednej zvieracej téme sú neandrtálske odpovede (vždy si spomeniem ako pani písala že pristupila škrečka a čo má robiť. Ľudia odporučili ho ešte živého hodiť do koša, alebo vyhodiť von. Bolo to v zime).
Ako.... želám Vám pevné nervy. Tu sa moc nedá poradiť, skôr iba si zjednodušiť život ako sa len dá... Ja som vykázala z domu koberce (nie len kvôli zvieratám) a poličky s haraburdami a dosť mi to pomohlo. A nepoľaviť v pravidlách. Lebo akonáhle sú naučené, tak chvíľu trvá, kým sa odučia. Lebo keď poľavíte a odmeníte zlé správanie, tak ste zase nazačiatku.

lenkasarka
8. máj 2025
@refly

Modrý kôň nie je vôbec dobrý na zvieracie témy.... psov tu ešte celkom majú ako tak radi, ale akonáhle sa spomenie mačka (alebo boh opatruj hlodavec), tak by to štvrtina osadenstva hneď dala utratiť alebo vyhodila.... takže si asi nič nerobte z toho, ako Vás tu nazývajú. V každej jednej zvieracej téme sú neandrtálske odpovede (vždy si spomeniem ako pani písala že pristupila škrečka a čo má robiť. Ľudia odporučili ho ešte živého hodiť do koša, alebo vyhodiť von. Bolo to v zime).
Ako.... želám Vám pevné nervy. Tu sa moc nedá poradiť, skôr iba si zjednodušiť život ako sa len dá... Ja som vykázala z domu koberce (nie len kvôli zvieratám) a poličky s haraburdami a dosť mi to pomohlo. A nepoľaviť v pravidlách. Lebo akonáhle sú naučené, tak chvíľu trvá, kým sa odučia. Lebo keď poľavíte a odmeníte zlé správanie, tak ste zase nazačiatku.

@refly rozumiem ako to myslíš. Chapem aj tvoj postoj. PSA som doma mala dlhé roky. Bol starý a chorý. Tolerovala som aj to,ked už občas neudržal moč. Ak by som doma mala staru mačku a vedela by som,že jje chorá a dožíva tak by som to tolerovala aj u mačky. Ale netolerovala by som exkrementy v umývadle,vo vani,v detskej postieľke,neexistuje. Mačku by som dala k mame,babke na dvor napr. Určite by som ju nedala utratiť lebo je stará,to nie. Byt otrokom mačiek je šialene. A podľa toho čo píše autorka ma tie hov.. rozmazane po podlahách atd.. toto by už kto toleroval? Už len pri pomyslení sa mi obracia žalúdok. Ve deje tam malé dieťa a autorka spravila môžne aj nemôžme aby odstaranila problém.

lenkakravcova
8. máj 2025
@refly

@refly tú tému so skreckom si pamätám a nebolo to tak ako píšeš, šlo tam o to, že hrýzol a bol agresívny a bolo jej poradne vypustiť ho do prírody (že tam možno prežije a bude žiť normálny život).

slavka1988
8. máj 2025
@cyberk

@cyberk bože ty co si za tupaňu

slavka1988
8. máj 2025
@cyberk

@cyberk chápeš ze sú sociálne nižšie? Hej hej a tebe by mali zobrať prinajmenšom volebné právo

lenkasarka
8. máj 2025
@lenkakravcova

@refly tú tému so skreckom si pamätám a nebolo to tak ako píšeš, šlo tam o to, že hrýzol a bol agresívny a bolo jej poradne vypustiť ho do prírody (že tam možno prežije a bude žiť normálny život).

@lenkakravcova pamätáš názov témy? Nech si prečítam

lenkakravcova
8. máj 2025
@lenkasarka

@lenkakravcova pamätáš názov témy? Nech si prečítam

lenkasarka
8. máj 2025
@lenkakravcova

@lenkasarka túto:

@lenkakravcova jaj už si spomínam to som čítala. Ďakujem ti

Strana
z2