Ako zvyknúť mačku na nového kocúra v byte?
Dobrý večer prajem. Máme v byte už cca 8 mesiacov mačičku a teraz sme sa rozhodli, že jej zaobstaráme parťáka, aby nebola sama, no neviem, či to bol dobrý nápad. Zobrali sme si z OZtka kocúrika približne rovnako starého ako je naša micka, lenže kocúrik veľmi prispôsobivý nie je. V OZtku tvrdili, že perfektne ovláda mačací záchod, no odkedy prišiel tak sa stihol už 2x pocikať a dokonca sa nám vykakal na koberec v spálni a to je u nás od tohto pondelka čiže, cca 3 dni. Ako na jednej stane chápem, asi mal chudák aj stres z nového prostredia, z nových ľudí a z novej mačky ale v OZku tvrdili, že mu ho stačí ukázať, a že bude vedieť, čo má robiť. Okrem toho naša micka naňho reaguje dosť zle. Začala byť agresívna, syčí a vrčí nie len po ňom ale začala už aj po nás a dokonca začala aj hrýzť, čo predtým nikdy neurobila. Veľmi žiarli. Vždy bola kľudná a chcela sa mojkať, no teraz sa nechce dať ani pohladkať. Na jednej strane to úplne chápem. Doteraz bola zvyknutá, že je paňou celého bytu a teraz tu má "votrelca", no na druhej strane jej kocúrik chodí do misky (pri tom má svoje) a ona potom z nej nechce jesť, je agresívna a mláti ho. Kocúr už začína po nej aj dosť štartovať, lebo má asi tej bitky od nej dosť, čiže už mi začínajú pomaly praskať nervy aj z toho, že síce má záchod v blízkosti, no potrebu robí aj inde a nie len doňho, aj z toho, že evidentne si nesadli. Máme malý byt, čiže nejakú možnosť oddelenia nemáme. Teda on je v jednej a ona v druhej miestnosti aspoň cez noc, aby sa nebili, ale to asi nie je dlhodobé riešenie keďže sa neskutočne naša micka dobíja cez dvere do spálne. Vždy bola zvyknutá spinkať pri nás, má tam aj stromček, no nový kocúrik zas nie a nie opustiť spálňu, lebo pod posteľou si našiel nové útočisko. Ona mňaučí a dobíja sa, on zas mňaučí asi preto, lebo je v novom prostredí, čiže asi si viete predstaviť, že sme sa už 2 noci nevyspali. A to nehovorím, že možno to počuť aj k susedom, ale zatiaľ sa nikto nesťažoval. Chcem sa preto opýtať čo v takomto prípade robiť? Zvyknú si na seba? Chce to len čas? Máte s tým niekto skúsenosti? Alebo je možnosť vrátiť kocúrika naspäť OZtku?
Ďakujem.
@dzulli1980
Určite to bola chyba, že našej "starej" micke sme zabránili akokeby vstupu cez noc do spálne, no iné riešenie sme, bohužiaľ nemali. Kocúrik sa tam nasťahoval a pod posteľou si vytvoril dočasné útočisko, keďže sa ešte bojí, no keď tam vbehne je to bitka, hukot syčanie a vrčanie od rána do večera. Začala byť veľmi agresívna nie len naňho ale aj na nás. Keď vidí, že mu nesiem misku s jedlom len po mne syčí, čo predtým nikdy neurobila. Okrem toho ona asi trucuje a poriadne sa nenapapala odkedy je tu. Kocúrik jej vbehol do misiek a zakaždým, keď to urobí ona z toho už jesť nechce pokiaľ to nevyumývam.
@zuzanka1998 no micka je nasrata, je to jej teritórium, co teraz si nový kocúr dovolil obsadiť. Ani sa jej nečudujem, nepáči sa jej to, a samozrejme aj žiarli. Mali by ste kocúra vrátiť. Chudák Micka 😺😺
@zuzanka1998 neskusali ste mat viac zachodikov? Mne vravela kamoska macickarka pravidlo, ze pre 1 macku treba mat aspon 2 zachody, pre 2 macky 3 zachody atd. Radi si vyberaju, kam pojdu na wc, pripadne ked je jedno nevycistene... Ja som novacik v macickach (cely zivot som mala psikov, raz ako dieta kocura na dvore) a ucim sa za chodu, mam najdusika od oktobra a zatial mal vzdy len 1 wc, teraz sice velke a cistim mu ho denne, zatial sa tvari, ze je to OK... Klop klop. Raz, jediny raz, sa mi stihol rano vycurat na ciste pripravene pradlo do prace, kym som bola v sprche... Ale "chudak" mozno nemal kam inde, ja som mu to jeho wc zabudla vycistit hned po zobudeni, trielila som do sprchy... Cize mozem si za to sama 🤣 ale inak nastastie ziadne dalsie nehody ci paneckove pomsty sa nestali. Klop klop. :D
A aj podla mna len potrebuju cas na seba 🙂 nech si to sami vykomunikuju, len neodstavujte micku na vedlajsiu kolaj, aby nemala pocit, ze je nahradena, venujte sa im obom rovnako 🙂 ked pankovi, tak aj micke 🙂 drzim palce 🍀
Áno, tie zvuky sú strašné, poznám to ... vieš, hlavne Ty nesmieš byť v strese, proste ich nechaj, pozoruj tú ich vzájomnú interakciu, poláskaj jedného aj druhého ... náš "starý" kocúr doteraz nosí svoje hračky do misiek, aby z nich ten "nový" kocúr nežral, proste žiarli ... keď sa mlátili, ja som tlieskala, vážnym hlasom som hovorila, že sú obaja naši a ak sa nespamätajú, pôjdu obaja naspäť na ulicu ... ja som v tomto šibnutá, vyrastala som so zvieratami, normálne sa s nimi rozprávam ... nesmieš brať "starej" mačičke jej rituály, mačky nemajú radi zmeny ... dávaj im jesť oddelene, "stará" mačka nemusí vidieť, že novému kocúrikovi nosíš jesť ... ja by som dva, tri týždne vydržala, pokiaľ to fakt nie sú nejaké "krváky" medzi nimi.
@heidi4
Každý má svoj záchod. On svoj ona svoj ale on chodí napriek tomu aj pomimo. Raz ide tam raz sa vyciká pod posteľ...
@zuzanka1998 podla mna sa este boji noveho prostredia, nie je psychicky v pohode z tej micky, ktora pochopitelne ho nevita a nanho syci. Pockala by som este nejaky cas, kym si zvyknu na seba, aj on na novy domov. Je kastrovany?
@dzulli1980
Nechávam ich viac-menej o samote aby sa spoznali, aby si trošku na seba zvykli a fakt zasahujem až keď je veľmi zle ale toto medzi nimi zatiaľ nie je také klbčenie, ale doslova bitka na život a na smrť... Ako zatiaľ sa nikomu nič nestalo ale niekedy si myslím, že od toho nie je ďaleko. Áno viem, 3 dní sú fakt málo zatiaľ, ale už som aj nevyspatá lebo v noci je to najhoršie by som povedala. Jeden mňaučí druhý naučí. Snažím sa im dávať papať do isté a v rovnakom čase, ale naša micka nejze hneď všetko naraz. Spapá len toľko koľko momentálne potrebuje a ide si do mištičky aj o 20 minút dopapať, to co nechala. On jej do toho medzi tým vbehne a ona už papať nechce.
@heidi4
Určite áno, určite to chce viac času. Možno zbytočne aj preháňam, ale potrebovala som sa trošku posťažovať 🥲. A áno, kocúrik je kastrovaný.
@zuzanka1998 Sú to 3 dni. Pre oboch je to nové, obaja potrebujú čas, aby si zvykli. Neodstrkujte vašu pôvodnú mačku od jej zvyklostí. Oni si musia na seba zvyknúť a aj pochopiť ich postavenie v domácnosti.
@bielasovicka
Áno, určite je ofučaná, keďže v jej teritóriu sa objavil "votrelec" a žiarli a nepáči sa jej to. Uvažujeme, že samozrejme tomu dáme nejaký čas, aby si zvykli na seba ale neviem no... Je to boj medzi nimi od rána do večera. Kocúrik je v novom prostredí a v jej prostredí je niekto nový a útočí... Len chcem sa opýtať, je možnosť ho potom vrátiť OZtku ak by sa to ani časom neupokojilo?
@zuzanka1998 Vrátiť ho samozrejme môžete, ale chudák kocúr. Toto ste si mali dobre premyslieť pred adopciou
Vieš, čo to urobí s tým chudákom kocurom? To nie sú tenisky, ktoré keď nesadnú, tak vrátiš.
Ale radšej vráť čím skôr, ak tomu nemáte chuť venovať čas a energiu.
ja som kvôli tomuto zato mať iba jedno zvieratko doma a riadne sa mu venovať.K nám tiež chodil susedov kocúr a potom pribudla jedna cica náhodne ale tú som nedoniesla ja ale tiež najdúch od mala.A ešte keď bola mica malá bolo dobre ale akonáhle dorástla tiež začali takéto bitky.Oddelovanie,kopal do nej ak si k nemu náhodou lahla.Misky oddelené už som si pripadala ako v cirkuse a krotitel divokej zveri😀 z kludnej domácnosti sa stal debilinec tak my sme ho pre zmenu dali zase na starosť oztku aby mu našli domov a hlavne aby tam bol sám bez parťáka tak teraz už má svoje nové královstvo kde je král iba on a my konečne svatý pokoj len s jednou micou.Uivdíš či sa to nezlepší a ak nie no bohužial dať nazad do ozetka a tiež im pripomenuť že najlepšie by bolo keby ho adoptuje niekto,kto chce iba jednu cicu nech je pokoj.To je od povahy niektoré micky rady parťáka a iné zas nie s tým nič nespravíš
Micku by som nechala v spálni. Tak, ako spávala doteraz. Kupte prenosnú tašku, dá sa zazipsovať, je to ako klietka. Nevyjde z toho von, kým zips nerozopnete. ...a tam nech spí kocúrik. Hoc na chodbe.
Mačky sa bijú, aj naše sa,, každý deň. To je v pohode. Potom sa i umývali navzájom, hrali,, spali spolu.
To kadenie mimo WCka. On sa bojí a ešte sa neprispôsobil novému domovu.
Naše sme i pestovali, na rukách mali, mojkali a keď niektorá syčala na malé mačiatko tak sme im povedali, že nesmie jej robiť zle, že je naša a máme ich všetky radi. Pohladkali sme ich.
Ak by si na seba nezvykli do 2 týždňov, skúste kocúrika dať na adopciu.
Mraučanie je počuť v baraku, najmä večer, to sa ozýva. Nad nami majú psa, večer breše a občas cez deň plače.
Bola tu i sestrina mačka- Ona ich má len na dvore... a mraučala celú noc, aj sa pocikala. musela osm jej ju vrátiť na dvor. Prvé bolo ísť na trávu za altánok a tam zaspala.
@dzulli1980 my sme sa s mačkami tiež rozprávali a oni rozumeli. Ak niečo zlé urobili, zvýšili hlas a vedeli že nabudúce to nemôžu robiť. Nedovolili sme im ani na stole byť, na linke. Rešpektovali.
@abbey1
Určite to nechceme robiť, funguje tak ako doteraz, kým tu nebol ale inú možnosť ako ich aspoň na noc od seba oddeliť sme nenašli. On je zatiaľ taký, že sa bojí vyliezť s pod postele a takmer 99% času trávi tam a zas keď ju tam pustíme je to bitka na život a na smrť. Cez deň to nie je také hrozné ale v noci je boj... On je ešte taký plachý, ledva sa dá pohladkať nie to ešte chytiť.
@abbey1
My sme pred adopciou zvážili všetky možnosti. Nebolo to len tak. Samozrejme, sme si dobre premysli, či to zvládne napríklad po finančnej stránke a tak... Nehovorím, že ho hneď ideme vrátiť alebo čo, to by bol veľmi krajný prípad ak sa to neuspokojí, len ako hovorím je to boj medzi nimi keď sú spolu.
@liusa82
Mám taký pocit z tohto celého aj ja... Že jemu by bolo dobre asi niekde kde bude sám a našej micke to evidentne tiež vyhovuje, keď je sama.
@zuzanka1998 Nemôžeš robiť závery po 3 dňoch
Naš kocur bol mesiac v spálni zalezený pod posteľou. Dali sme mu čas.
To máš ako súrodencov. Tiež je to spočiatku boj. Proste votrelec v teritóriu. Aj tvoja mačka musí pochopiť novú situáciu. Netočí sa svet okolo nej. Daj obom čas, dostatok lásky.
@isis234
Naša "stará" micka je tiež tak náučná. Rozprávame sa s ňou a presne vie keď zvýšime hlas, že spavila niečo zlé a že toto robiť nemôže. Na nového kocúrika ideme veľmi opatrne je plachý ledva sa dá pohladkať a viac-menej je zasity pod posteľou. Pomaly vylezie len keď ide papať a keď sa bijú, ledva sa nám dá pohladkať nie to ešte chytiť.
@gov
On ide aj do záchoda čo má poblizku ale aj pod posteľ a tam sa zdržiava najviac. Vôbec nechce ísť von iba keď ide jesť alebo keď sa bijú. Cez deň micka behá kade tade tak ako je zvyknutá ale na moc ju skúšame dať vedľa keďže on ísť on nechce. Nie je tam sama vždy som pri nej ja alebo priateľ ale aj tak sa dobíja dnu. Keď sú spolu tak sa bijú neskutočne... Aspoň na noc skúšame hľadať riešenie ale už som z toho na nervy... Sú to len 3 dni ja viem... Možno aj preháňam ale nevieme si dať rady.
@abbey1
Dobre sme si zvážili všetky možnosti, či to dáme, či to zvládneme napríklad po finančnej stránke, no nemali sme odkiaľ vedieť, že naša micka bude takto veľmi zle reagovať na nového podnájomníka.
@zuzanka1998 Prepáč, ale ty si čakala, že si láskou padnú do náručia, len čo sa uvidia? Veď im obom daj čas, aby sa spoznali, určili si hierarchiu. Zbytočne to po 3 dňoch preháňaš.
@abbey1
Nie... Určite sme nečakali, že si hneď padnú do oka a budú z nich najlepší kamoši. Samozrejme, že to chce čas ale tiež sme nečakali že naša "stará" micka bude takto zle reagovať a takmer nejesť a že druhá bude vykonávať potrebu kade-tade aj napriek tomu, že nám v OZtku povedali niečo iné... Hovorím, že to určite chce čas, aby si na seba zvykli ale aj to že niekedy sa jednoducho stane to, že si mačičky proste nesadnú. Bohužiaľ, nemáme ich kde dlhodobo oddeliť a takto sa tiež dlho fungovať nedá, aby jeden bol zavretý tam a druhý tam. Najhoršie je to nočné mňaučanie a o problémy so susedmi tiež nestojím. Nepovedala som, že ho ideme hneď vrátiť. Dáme tomu čas a ak sa situácia medzi nimi neupokojí a on neprestane cikať a kakať kde nemá tak bohužiaľ asi to bude to posledné možné riešenie.
My bývame síce v dome a mačky sú vonku, s prístupom dnu, no raz si nás na prechádzke našiel kocúrik, prišiel s nami domov, tak sme mu dali žrať a už ostal u nás. No doma máme už tri roky mačku. Kocúr je tu 9-10 mesiacov a aj keď sa väčšinou tolerujú, jeden na druhého žiarlia. Ročný kocúr je väčší ako trojročná mačka, zožerie aj jej jedlo, takže najskôr kŕmim mačku, potom kocúra, denne ju naháňa, tá je z neho vystresovaná, pred vyše mesiacom jej zahryzol do laby a skončili sme s mačkou u veterinára. Obaja sú kastrovaní. Po takejto skúsenosti by som už k jednej mačke nebrala ďalšiu, mačka je teritoriálne zviera. Tie naše majú aspoň výbeh vonku, mačka ide k susedom, tam si ľahne pri ich ovce, keď má kocúra plné zuby. Možno si zvyknú, ale možno nie a budeš mať staršiu mačku v strese, už teraz je.
@abbey1
A áno, máte pravdu. 3 dni je málo a áno asi preháňam a sama som to tu aj niekoľkokrát povedala a povedala som aj to, že sa potrebujem trošku posťažovať. Možno som dúfala, že sa nájde niekto kto mal s tým podobnú skúsenosť a bude mi vedieť lepšie poradiť čo robiť... Viete keď 3x do dňa čistíte mačacie hovienko alebo cikanice pritom má záchodík nablízku a bolo povedané, že ho ovláda (musím povedať, že občas ide normálne aj doňho) druhá micka nechce poriadne papať, celý deň po sebe len syčia vrčia a v noci on mňaučí tak asi by aj vám trošku rupli nervy.

Zásadnú chybu ste urobili v tom, že ste "starú" mačku odstavili od jej rituálov ... spávala s vami ... odrazu nemôže atď. ... zrejme má pocit, že ju idete nahradiť novým "votrelcom" ... každá mačka je iná, my máme dvoch kocúrov - ten prvý bol u nás rok a pol, keď sme mu zaobstarali parťáka ... ale oni si sadli ... "starý" kocúr je totálny salámista, ten druhý totálny divočák ... bojovali spolu prvé dva, tri týždne, ale nič krvavé, proste sa tĺkli ako chalani ... aj teraz sa vedia pobiť, no to je také "light" ... ale myslím, že keby "starý" kocúr nemal takú povahu, akú má, nového kocúra by netoleroval ... daj im ešte čas, nechaj ich, nech si to vykomunikujú medzi sebou, ja viem, to syčanie je hrozné ... zasiahni, až keď bude veľmi zle ... ja som začala tlieskať, keď sa mi zdalo, že už je to moc ... čo sa týka čúrania, kadenia, neviem poradiť, naši toto nikdy nerobili, no kolegyňa má kocúra a ten, keď je na ňu nasratý, vykadí sa na parádu v strede miestnosti, aj do perín sa jej už vyčúral ...