icon

Chovateľská stanica: Môžu sa vrátiť náklady?

9. máj 2024

Máte niekto chovatelsku stanicu? Či už psíkov alebo maciciek? Všetci ma strašia, že je to veľmi drahý koníček, ja si to uvedomujem, ale dúfala som, že by sa mi náklady vedeli vrátiť predajom šteniatok? Nechcem na tom priamo zarábať, ale nemôžem si to dovolit iba stále dotovať z výplaty chápete... Popri všetkých výdavkoch, ktoré na život mám. Rozumiem, že sa môže vyskytnúť situácia kedy budem musieť platiť veterinára na liečenie, testy, lieky, nákup nových zvierat a všetko okolo toho, ale či to pokryje zväčša ten predaj zvierat by ma zaujímalo. Nemôžem dať iba tisíce do zvierat stále.

luba28
12. máj 2024

@ktochytavzite ty mas teda vedomosti 🙈🙈🙈 radsej si ani pisat nemala ako vypotit taketo hluposti

dkethe
12. máj 2024

Jeej moja zlata, ty sa do ziadneho chovu psov nepustaj. Mas nula vedomosti.
K chovatelstvu sa zvycajne dostane clovek takto: kupi si psa s PP, niekto ho nahovori na vystavu -> uspeje. Nahovoria ho na skusky-> uspeje. Nahovoria ho na uchovnenie. Popri tom spozna kopu fajn ludi, inych chovatelov, ide na dalsie skusky a vystavy, vysetrenia, necha v tom tisice eur a svoje srdce. A potom si zalozi chovku.

Nie ze sa hlada biznis 🤦

ktochytavzite
12. máj 2024

@lenkakravcova Dost si kupi ak za 1500 ked chcy mat z chovnej ale potom to ak tak vyzera ze psa maju cely zivot ma voditku lebo co al nabodou podbehne pod auto ved stal 1500€A pes chudak cely zivot na vodzke pri nohe pana🤦‍♀️

autor
12. máj 2024

@dkethe ja som nehladala biznis, ale so zvieratami treba aj k veterinárovi, preto som sa pýtala. Škoda reči celý tento kôň.

autor
12. máj 2024

@lenkakravcova ja som si kúpila dve mačky za 1000e. Viem, že sú aj lacnejšie, ale tie sa mi nepáčili. Ty máš chov mačiciek, či psikov?

nila0622
12. máj 2024

Ja len tak, že môj posledný vrh so vším všudy ma stál 2000 eur a výsledok bol jedno predané šteňa nevhodné do chovu, teda pet kvalita, teda do rodiny za 300 eur a jedno šteňa, ktoré ostalo doma 🥰 Tak odpovedz si sama, či si ochotná toto "riskovať". Kludne môžeš mať 10 zdravých mačiatok, ale rovnako aj jedno alebo dve a ešte sa ti môže stať, že budeš ratovať aj mamu mačku. Nechcem ťa strašiť, ale aj toto patrí k chovateľskej realite.

dadka_bb
12. máj 2024

Zrejme ide o pomeraniana. Kamaratka ma chov.stanicu. ak chces napis ,napojim ta na nu

autor
12. máj 2024

@nila0622 áno ja viem, že sa to môže stať, a určite sa to aj stane. Skôr som myslela, tak vo všeobecnosti, ale asi si na to netrúfnem 😔 je to veľká zodpovednosť. Mačičky milujem, ale ani neviem či by som sa ich potom vedela vzdať 😃 asi by som si každé mačiatko nechala, ako sa poznám.

autor
12. máj 2024

@dadka_bb Ďakujem, ale to netreba. Na Facebooku som našla skupinu chovateľov a veľa z nich je ochotných poradiť, pomôcť, paradoxne väčšina by do toho nešla znova, čo ma skutočne prekvapilo.

dadka_bb
12. máj 2024

Rozumiem. Moja kamaratka s tym zacala este pocas vysokej školy. Maju ju uz vyse 12rokov. Pomeraniany,a este nejaky iny špic. Skus poguglit silky star dust,take nieco 😊 naozaj je potreba chodit na vystavy,sutaze atd. Platis naklady na veterinu, startovne, cestujes.. klub atd.
Nie je to tak ze kupis fenku za 3000 a psika za 3000 a maju 6 steniatok 6x3000 a vratia sa ti naklady 🙈 to by potom robil kazdy

autor
12. máj 2024

@dadka_bb samozrejme viem, že to takto nie je, nechcela som generovať zisk, ale nebyť aspoň v mínuse desaťtisíce. Hoci aj to sa môže stať. Uvidim ešte, možno do toho pôjdem raz, ale teraz asi nie je vhodná doba, sama neviem. Ešte len zvažujem.

barbie2023
12. máj 2024

No na Slovensku je to ťažko so zvieratami. Tu sa koľkí tvária ako milovníci a na veterinára sú lakomí dať keď treba.. takže neviem či áno. Ale podľa mňa náklady sa ti vrátia. V zahraničí by to bolo asi lepšie ,ale závisí,že kde a aké plemeno.

barbie2023
12. máj 2024

@dadka_bb a treba aj s tým rátať , že jedna fenka nemôže mať toľko mladých.. a tiež nie stále s jedným ,ale zaplatiť napr nakryvaca :D a mať aj viac feniek. Aspoň podľa mňa lebo chuda to by sa utrapila každý rok mať deti.

luba28
12. máj 2024

@barbie2023 uchovnena fena nerodi kazdy rok 🙈 to len mnozkari toto robia aj 2x do roka

syslik81
12. máj 2024

Cim viac vyhranych sutazi tym lepsia cena ... bezny smrtelnik ti za macku tisice neda a chovatelia sa uz medzi sebou poznaju..bude tazsie sa medzi nich dostat.. predavat mozes aj do zahranicia ale to je zas koruna navyse a aj starost... na obycajne pokrytie nakladov ti staci aby mala macata raz za rok..ak pocitas uz s dalsou mackou to je uz na zarobok ... a na sk tie macky tak vynosne niesu ... zial stale je kopa bezpapierovych a dedinskych a zo ludom staci

autor
12. máj 2024

Ja som myslela, že jedna mačka môže mať 2 pôrody neviem či 3, alebo 2 za život a koniec. Samozrejme, som neplánovala pariť tých istých jedincov stále, ale slachtit plemeno, vždy s inými jedincami. Ale asi na to nemám, netrufam si to robiť sama, chcela som aj s partnerom, ale je to veľka starost, zodpovednosť, dala by som do toho srdce to je jasné, ale určite by som mala menej času na rodinu. Asi sa uspokojim iba s tým mať kastratov. 🙂

lenkakravcova
12. máj 2024

Psy. Napíš mi prosím do správy.

paolne
12. máj 2024

Moja neter predava psy no ona ich vycviči npr na vyhladavanie drog stoparske psiky či vybušniny a predava do celeho sveta amerika čina a teda jej to šlape perfekne. Robi to popri praci za rok takto vycviči aj 5tich psikov a zarobi na tom viac ako v praci samotnej. Aj si ich množi. Zo sučkou ide aj 3000 km na parenie. Ona to ale aj študovala a stale študuje a taktieš vie vela veterinarskych veci sama ako očkovanie a ona s tymi zvieratami žije ona s nimi spi je pracuje. Ona ich ma v ♥️. To nie že sa rano prebudiš a idem chovat zvierata to je dlhoročne formovanie sa.

autor
12. máj 2024

@paolne a ona sa s tým narodila? Tiež musela jeden deň začať, ach jaj.

paolne
12. máj 2024

Ach jaj však pišem že sa dlhe roky formoval tento jej koniček. Pišem niekde že sa s tym narodila?

autor
12. máj 2024

@paolne tak tá posledná veta tak znela, tak útočnejšie, možno som to zle vyhodnotila, ale tak mi to sa zdalo, že som sa len jedného dňa zobudila a chcela chovať zvieratá. Tak to síce bolo, ale neznamená, že si k tomu nič nenastudujem a ešte som len zvažovala, či áno, či nie.

loliki
12. máj 2024

@paolne Toto znie pekne. Kiežby som to aj ja vedela a dokázala. Ale na toto, na tú výchovu a výcvik asi nemám.
Autorka, keď vieš, čo chceš, tak to rob. Tu na MK sa v kuse hádajú kvôli zvieratám. Ľudia odkedy domestikovali zvieratá, tak chovajú vtáky, hydinu, všetky možné cicavce, králiky, koze, ovce, kone, psy, mačky, plazy i ryby. Jasné, že aj predávajú. Vždy to tak bolo aj bude. Nech sa ti darí a prináša ti to radosť. 🙂

autor
12. máj 2024

@loliki ♥️ ďakujem, si milá

loliki
12. máj 2024

To len občas. 😉 Ak mám dobrý deň. Dnes sa nám vyliahli kuriatka. Vieš, Deň matiek, tak sa snažili. Chceš? 😀 Ale musíš počkať, kým kvočka odchová.

leadan
Autor odpoveď zmazal
paolne
13. máj 2024

@loliki No ano to sa musi človek venovať celym ♥️ tomu v strede je neter

loliki
Autor odpoveď zmazal
loliki
Autor odpoveď zmazal
paolne
13. máj 2024

@loliki krasne aj my sme mali minuly rok teraz su z nich už velike a znašaju už vajička
Študovala kinologiu a policajnu akademiu ešte študuje ale popritom veeeela kurzov. A pracuje ako policajny psovod a aj ako cvičitel policajnych psikov. Tak ona to ma 24h uvezok každy deň nedela sviatok piatok stale

loliki
13. máj 2024

@paolne 24h úväzok 🙂 lebo psy nerozlišujú nedele piatky a sviatky. Aj ja mám psa. Zatiaľ vie chytať potkanov a vrabce. 🙂 Čo už my bez kynológie. Musí nám to stačiť. 🙂