Čo treba vedieť pred adopciou mačky z útulku?
Rozmyslam, ze si zaobstaram macicku z utulku. Kedze som nikdy nemala domace zviera, ani ako dieta, neviem, co vsetko to financne obnasa. Ake su vase mesacne naklady a co vsetko je nutne kupit? Ako casto je potrebne chodit k veterinarovi, napr kvoli ockovaniam? Je mozne predpovedat, akej povahy macka bude? Co si treba vsimat? Chcela by som skor lenivu a pritulnu. Dakujem
nechcem ta sklamat, ale ak chces mat macku dnu, tak jedine cistokrvnu a ta iste nebude v utulku. pokial chces macku, tak treba dat kastrovat, alebo chodit na injekcie aby nemala svoje dni. potrebujes piesok a kvalitne granule. ano mas aj lacne . lacne sa odzrkadlia na vsetkom (zdravie, srst....)
@frflos_nespokojny to je co za rada, ze do bytu len cistokrvnu? z akeho titulu?
@frflos_nespokojny ja som mala obycajnu macku z utulku dnu, a ziadny problem
dievcata je velky rozdiel macka domaca a cistokrvne rasy. tie co nevenia rozdiel nech to radsej nekomentuju
@frflos_nespokojny moja macka z utulku bola pritulna, trpezliva, milujuca, cistotna, lojalna. Aj napriek viacerym stahovaniam bez problemov vzdy nasla svoj zachodik na novom mieste. A cistokrvna by v com bola akoze "lepsia"?
@vler tesim sa, ze mas taku skusenost, ale na svojom nazore trvam. tieto macky neboli nikdy slachtene pre vnutorne priestory a je to ako stavkovanie. vyhram , alebo nie a len pre upresnenie mal som doma macky domace aj cistokrvne. teraz uz iba kocur. na zaver len porovnanie preco deti z osady sa ani po desiatkach rokov neadaptovali, ale stale ta ista pesnicka? to je laicke ale rovnake porovnanie, ktore mi nikto nevyvrati.
@sassenka Naš kocúr ma spotrebu jedla tak 70 eur mesačne. Plus pamlsky, občas hračka. Tablety na odcervenia 3 krát ročne, proti blcham pipety si nosím zo zahraničia.
Ak je zdravotný problém, tam to ide od 100 eur vyššie. Čiže sa modliť, aby bola mačka zdravá.
Z útulku ti dajú mačku už kastrovanú, ak teda nebudeš brať malé mačiatko.
@frflos_nespokojny aj čistokrvné rasy sú mačky domáce ☺️ mačka domáca je poddruh. ty hovoríš o rasách, resp. plemenách…
@frflos_nespokojny vies kolko je maciek V depozitoch cisto bytovych? Kopec. Staci, ze umrie majitel a MAs britku, mainku s PP v utulku. Nerob si iluzie a pozri stranky maciek v nudzi, kazdy tyzden tam „ krasne ragdoll po smrti panicky, angorka musi prec skrz stahovanie „
V utulku poradia ohladom povahy. Pripadne vezmite vacsiu. Mna tiez 1 macka stoji okolo 70-100 eur mesacne, bez veterinara. Raz za rok ockovania, pipety treba. Sterilizaciu moze zabezpecit aj OZ, pripadne zaplatite vy cca 100 eur, zalezi, kde byvate.
Pelechy podla potreby, zachod, hracky.
@frflos_nespokojny aj ja som mala obyčajnú mačku dnu. Bola vykastrovana. Občas sme ju vzali von, ale nevydržala dlho, či v lete či v zime. Buď sa len niekam stiahla-pod strom, krík, žiadne lozenie, behanie, skúmanie terénu, alebo rýchlo ušla späť do bytu
@frflos_nespokojny To vôbec nie je pravda, že do domu len cistokrvnu.My máme len ulicne, niektoré prišli z iných dvorov,niekto hodil do dvora.Teraz máme už len jedného rysaveho.Je čističky, voňavý.Je samozrejme sterilizovany,vybehne aj von, má kamošov, stretávajú sa na záhrade.Pravidelne je odcervovany , kvalitné granule, zdravotná starostlivosť.Ma zachodik, ale potrebu robí von. Ja si vôbec neviem predstaviť život bez mačičky, ale my sme celá rodina taká pošahana.Vzdy sme mali len pouličné vyhodené zvieratká,teraz už piaty psík a šiesta mačička.My hovoríme, koľko lásky dáš zvieratká, toľko ti ju vráti.🥰
@abbey1 my kupujeme tieto. https://www.superzoo.sk/nd-cat-gf-pumpkin-adult... má to na cca mesiac. konzervy - https://www.mojadm.sk/dein-bestes-krmivo-pre-ma... - 10 ks mesačne.
Veterina - očovanie, odčervenie, odblšenie. Samozrejme, keď niečo treba, tak aj to. Ale isto to nie je veterina 100 E mesačne. Očkovania sú raz do roka, ostatné min 4x do roka. Ošetrenia - podľa potreby.
áno, má jednu konzervu raz za 3 dni. Plus samozrejme granuly. Vonku si ešte sem-tam nachytá myši. Je to zlé?
@btus Tak že tak žije vaša mačka, to je vaša vec. Ty si písala mne. A ja skutočne neviem, či majú ľudia problém čítať s porozumením, alebo je problém inde. Pisala som o strave 70 eur mesačne. A ak je mačka chorá, bežne stojí liečba 100 eur a viac, samozrejme podľa druhu ochorenia.
Naša mačka má 2 taštičky denne. Konzerva raz za 3 dní bu nestačila. Každá mačka má iné potreby a človek si môže dovoliť tiež rôzny druh stravy pre ne.
@abbey1 nie, ako vážne som sa pýtala, že čo je zlé na strave našej mačky. Nemusíš sa urážať. Je to taká vonkajšo - vnútorná mačka. Nie je to vyslovene vonkajšia mačka, pretože má prístup do domu, spáva v dome, je naučená na záchodík, aj tak sa pýta von. Býva aj vonku. Niekedy ju nevídíme celý deň. Loví myši. Čo stojí veterina viem, to mi nemusíš vysvetľovať. Len krvné odbery nás minulý mesiac vyšli na cca 150 e, roentgen 50. Ale napr rok nebolo nič, len potrebné veci. Jasné, že veterina závisí od problému, ale aj od mesta kde žiješ. V BB a okolí je lacnejšia ako napr v BA. A asi áno, mám problém čítať s porozumením. Môžeš mi vysvetliť. 🙂
@btus Čo ti mám vysvetliť? Ja naozaj nechápem, čo odo mňa chceš a prečo si vlastne na mňa reagovala.
Ja som autorke odpovedala na otázku. Náš kocur zje, čo zje. A nie taštička či mini konzerva raz za 3 dní bu nestačila. Proste každá mačka má iný apetít a každý majiteľ kŕmi tu svoju inak.
Áno, náš zožerie za 70 eur mesačne a to bez pamlskov.
podla mna, to akej bude mačka povahy sa nedá dopredu povedať, pokiaľ nie je čistokrvná. to je hop alebo trop.
@frflos_nespokojny Váš kocúr má akú povahu a denný režim? V noci spí?
@btus no aj naša cica je nejedáčka.Kludne jej samej stačí jedna konzerva aj na 3,4 krát.Je skôr na granule.Alebo sa jej to strieda.Zato kocúr čo sem chodí od susedov by zožral aj ju.Sám by mal jednu konzervu na posedenie za deň a nestačilo by mu🙂 takže je to podla apetítu.Ja by som ale kocúra nechcela sú to chlapi viac zožerú ako nič v zlom.Myslené ako vtip ak by niekto chcel rýpať🙂 naša tiež chodí von aj dnu.Vnútri aj spí.Teraz je tiež vonku.Zato tento susedov už ani domov nechodí chrápe celé dni u nás v izbe.On je leňoch.Brit skrížený s nejakou potulkou.A tá naša len obyčajná čierna mačka.Volakedy som mala ešte v byte čistokrvnú siamku aj s papiermi a rozdiel som nevidela ako sa hore popisuje že lepšia a horšia mačka.Hovadina.Je to všetko o povahe
macka v utulku je uz neaky ten cas takze ti snad poradia vybrat s kludnou povahou .. ale zachod je citit .. macka plzne, chce sa hrat, niektore nicia nabytok , byvaju aj chore... zaklad je skrabadla,hracky,zachod,odcervenie,odblsenie,hrebene, nervy .. ja macku mam- je to oja prva a aj posledna... flegmaticka kt nema nikoho rada-okrem mna-obcas.. potrebuje mat stale jedlo v rovnaky cas na rovnakom mieste ... chodi aj von ..niekedy by som chcela vediet co ma v hlave.. jej povaha je divna..ale je uz aspon ukludnena.. ma 13 rokov-bolo na case ...
@drobcek100 to je krasne🥰
Kiežby bolo takych ako vy,čo najviac
Ja mam 3 macky a jednu "psicu"😁
Tiez su milovaní.
@zuzu11166 musíš skontrolovať či nemajú náhodou besnotu
@dobroslavadobrzna
Ja ale nemam take tulave,ja mam "moje"🙂
Rodinku- raz som si priniesla mačiatko od kamaratky,to maciatko malo nasledne maciatko a ta uz tiez mala toho ryšavca krasneho,co som dala na foto.cize tak. Besnotu teda urcite nemaju,vyrastli v nasom dvore vsetci🙂
Som veterinárny lekár. Mačka z útulku je dobrá voľba,. Dať šancu nechcenému tvorovi je skvelá myšlienka. Treba si ale naštudovať, čo to presne znamená a ako sa váš život zmení. Za prvé je to dlhoročný záväzok pokiaľ budete brať mladú mačku. Za druhé, mačka je úplne iná ako pes. Netreba ju samozrejme pravidelne venčiť ale tempo života aj jeho spôsob si určuje sama. Čistokrvné mačky majú šlachtenim pomerne stabilné povahy. Napríklad Briti či Perzské mačky sú introvertné typy mačiek. Dá sa naštudovať o každom plemene to svoje. Mačky " pouličné “ teda európske domáce majú naozaj variabilné povahy. Útulok, ktorý pracuje s mačkami má bohaté skúsenosti s povahami a v podstate už v pomerne mladom veku sa dá predvídať, či je mačka veľmi aktívna a bola by tým pádom lepšia ku domu, teda v kombinácii s exteriérom alebo má vyrovnanú miernu povahu a bude dobrý interiérový spoločník. Musím zhodnotiť, že mačky v malej praxi nadobúdajú čoraz väčšiu obľubu, lebo s celkového hľadiska sú samostatnejšie ako psy. Je to príliš veľa informácií, ak by si potrebovala viac, kľudne napíš správu. Ale sa mňa adopcia útulkovej mačky je naozaj skvelé rozhodnutie, pokiaľ človek vie do čoho ide.
Tak máme už 3 macky (1 dostali, 2 zachranene) vnútri, jedna je ,,nedotykaj sa ma, ja som princezná 😁😁,, ale keď dáš jesť, tak troska pohľadať môžeš 😁😁, druhá je,,,mňa mojkat môžeš ale len keď sa mi zachce,,, a tretia je zlepim sa na teba a mňa sa nezbavis,, takže si vyber😁😁😁
Co sa týka výdavkov, tak jedia každá osobitne 2-3 kapsičky denne + pamlsky, granule, šunku..... + anti hairball pasta, (do 100€ sa zmestim mesacne, objednávam vždy v akcii, zooplus alebo z allegro)
Do záchoda stielka majú zverlit zelený (10kg okolo 5 eur) za mesiac spotrebujú necelé 2 balenia
Odcervenie raz za 3 mesiace , veterina raz ročne... ale to sú zanedbateľné polozky.
Sterilizácia okolo 70 € som platila.

povaha sa nedá určiť. Ako mačiatko môže byť milá a ako veľká cica sa zmení. Ale väčšinou, ak je mačiatko prítulné, neútočí, tak také bude aj v dospelosti. Odčervenie každé 2-3 mesiace, očkovanie min raz do roka. Na začiatku častejšie. Kastrácia - to je veľmi individuálne. Ja som za sterelizáciu mačičky platila 40E a v Poprade to stálo 120. https://fera.sk/je-potrebne-macku-ockovat-cim-o... napr. Kúpiť: vežu, misky na jedlo a vodu, záchodík ( predpokladám, že bude o vnútri). Peliešok a kukaňu ( naša v nej rada spáva, keď príde z potuliek z vonku).