icon

Je nebezpečné, ak pes zje paličku?

23. jún 2025

Ahojte. Zaujíma ma taky Vás názor. Boli sme na jednom výlete a syn dal jednému cudziemu psíkovi malu paličku. Majiteľ ho začal napomínať, ako to nemôže psíkovi dávať, lebo on by ju mohol zjesť. No ja neviem, mne to príde pritiahnuté za vlasy, je jasné že v nejakych speci prípadoch to môže byť nebezpečné, ale veď predsa je to zviera, bežné obhryzaju drevo, alebo aportuju... Príde mi, že zvieratá už moc poludstujeme. Či mám na to ja zlý pohľad a ozaj to mlze byť riziko?

Strana
z2
refly
23. jún 2025

Do cudzích zvierat nie je dobré sa moc starať a hlavne nie bez súhlasu. Nikdy nevieš a na veterine psom pravidelne ťahajú guče ponožiek, fľaše, kamene, palice z metly, ect z gágora. Môže to byť potenciálny problém a hlavne nikdy nevieš čo môže cudzie dieťa dať psovi. Palicu? Črep zo skla, čo našiel na zemi? Chce sa podeliť s čokoládou?
Prípadné zapichnutie je tiež ďalšia vec. Moja matka musela ísť takmer tento víkend na pohotovosť, kvôli mikro kosti z blbej makrely. 50 rokov jedáva ryby, 50 rokov nič a teraz sa takmer zadrhla kvôli kosti veľkej jak vlas. To že psy obkusujú palice nie je argument.

Tiež mi to pripomína story, čo mal niekto koňa a sused tomu koňovi sypal vrecia popadaných jabĺk. Mal sad, asi mu to bolo ľúto a šak koník sa poteší, nie? Sused s koňom si trhal vlasy, dával tam cedule aby koňa nekŕmili..... ale sused vedel lepšie, veď jablká mu nemôžu ublížiť a ďalej to tam sypal. Kôň sa prežral jabĺk, skyslo mu to v žalúdku a zdochol.
Ak to zviera nie je moje, tak sa ho nechytám. A už duplom nekŕmim.

danica2711
23. jún 2025

vieš, čo nechápem? Čo ťa tak pobúrilo na tej zjavne slušnej a viac-menej priateľskej komunikácii majiteľa psa a tvojho syna, že o tom treba písať na MK? Veď všetko prebehlo slušne a v poriadku, nikomu sa neublížilo, tak o čo ti ide? Čo tu vlastne treba riešiť? Či si niekto "poľudšťuje" svojho psa, do toho ťa nič nie je

mimikarol
23. jún 2025

To, že nechceme dovoliť robiť svojmu psovi niečo čo mu potenciálne môže ublížiť, neznamená že ho poľudšťujeme.
A keby aj, tak čo? Pre niektorých ľudí je pes viac ako človek. Ich spoločník, kamoš, parťák a je to úplne v poriadku.
Skôr ty by si syna mala naučiť dať druhým psom pokoj aby si to raz nemusela ľutovať

janagem
23. jún 2025

Nechať psa "ohryzat vonku všetko čo najde' je vrcholné nezodpovedné. Majiteľ má pravdu. Kamarátka takto prisla o psa. Zjedol paličku, boli na veterine, palička zapichnuté v trakte. Na vybratie potrebovali uspať, ale uspanie ju zabilo, lebo sa jej uvoľnilo svalstvo a zomrela na vnútorné krvácanie. Takže poďme, naučiť svoje dieťa, že nemá čo dávať psom paličky a už vôbec ísť k cudziemu psovi bez povolenia majiteľa.

justxme
23. jún 2025

Áno, majiteľ psa má pravdu, je to nebezpečné. Pes môže paličku prehltnúť, môže sa na nej začať dusiť, môže sa odštiepiť trieska - a problémy spôsobí tá. Jasné, milióny psov žijú vonku bez dozoru a žerú čo nájdu, ale pokiaľ majiteľovi na tom psovi záleží a nechce nechať tisíce na veterine za operáciu a vyberanie paličiek zo psa, tak logicky spraví všetko pre to, aby sa takej situácii vyhol.

autor
23. jún 2025

Ok baby beriem 👍

gab1sol
23. jún 2025

Ale veď majiteľ psa má len a len pravdu. My máme dôvod, prečo nášmu psovi nedovolíme sa hrať s drevom, ale na ulici to nikomu nehovoríme, nie sme povinní vysvetľovať. Proste nie, tak nie.
Áno, je to pre psov vo všeobecnosti nebezpečné. To, že vy to vášmu psovi dovolíte, neznamená, že to platí pre všetkých psov.
To, že majiteľ psa to povedal vo všeobecnosti, je dobré, pretože 1. nevieš, či jeho pes nemá zdravotné problémy. A nevieš, aké ťažkosti má ktorýkoľvek pes. 2. tu bol pes asi dobre vychovaný a pokojnej povahy, ale keby prišiel syn takto dajme tomu, k pittbullovi, ktorý nemá skúsenosti s deťmi a na syna by nedajbože zaútočil, bolo by to ok? 3. boli sme venčiť útulkového psa. Strašne zlatý, prítulný vlčiak. Oproti išiel chlapec s konárom, pes na neho zaútočil. Ledva som ho udržala. Mne ublížil, chlapcovi našťastie nie. Takže to pravidlo platí všeobecne preto, lebo nevieš, prečo ten pes nemôže drevo, ako bude cudzí pes reagovať…

autor
23. jún 2025
@danica2711

vieš, čo nechápem? Čo ťa tak pobúrilo na tej zjavne slušnej a viac-menej priateľskej komunikácii majiteľa psa a tvojho syna, že o tom treba písať na MK? Veď všetko prebehlo slušne a v poriadku, nikomu sa neublížilo, tak o čo ti ide? Čo tu vlastne treba riešiť? Či si niekto "poľudšťuje" svojho psa, do toho ťa nič nie je

@danica2711mna na tom nic nepoburilo, skús si to prečítať a porozumením. Som len človek, ktorý si rád prečíta aj iné názory, aby lepšie pochopil toho druhého. Písala som na modrého kone a nie na Štátnu veterinárnu správu 😁A koniec koncov sa tu riešili už aj daleko väčšie kraviny 😆

20erika07
23. jún 2025

Mame 1x psa, este je to 7mes.steniatko ale odkedy ho mame bojujem len s tým, ze vždy vsetko chce požierať. Od skaliek, rôzne korienky, triesky ,byliny, proste vsetko co je na zemi , vždy sa snažím ustriehnut, uz len taka zdrevnatena stonka mu presla celým traktom ale vytoto išlo ťažko a musela som to ťahať z konecnika, plus rôzne iné korienky .Neviem si predstaviť keby mu nedajbože mala prejsť palička črevami. Logicky ked si to predstavis, musí to byť hrozne a veľmi nebezpečné, nad tým nepotrebuješ ani uvažovať. Minule sa nášmu psovi trieska zakliesnila v ústach a ledva som mu ju vybrala . Keď som s nim ja von tak ho neustále sledujem ked ma papulku pri zemi. Nedovolím ani hocijaké jedlo davat psovi, lebo tie tráviace ťažkosti si odserem ja s nim, nie ten co mu chcel dať niečo pod zub. Kým sme nemali psa , netušila som ,ze je treba davat taký istý pozor na psa ako na dieťa pri týchto veciach ,no hneď od prvého dňa sme sa o tom presvedčili.

evcagabi
23. jún 2025

Tvoje dieta dalo cudziemu psovi palicku? Bud rada, ze mu nedal majitel minimalne jednu po rukach. Co ma co davat nieco cudziemu psovi??

wolf_
23. jún 2025

Náš pes má tiež paličky a drevá zakázané. Je to nebezpečné. U nás stačilo v čase učenia zákazu a mojej chvíľkovej nepozornosti, že to len chytil do papule, kusol a žiaľ tak nešťastne, že sa mu to v papuli zaseklo (skončilo to narkózou u vet, .. stálo nás to kopec nervov a aj peňazí kedže to bolo v takom čase, že sme platili aj príplatok za pohotovosť). A to mi je jasné, že toto bolo nič. Palice môžu končiť oveľa horšie. Zvlášť keď to niekto hádže ako aport a pes sa na to vyslovene napichne. Nie je to nič ojedinelé a už, našťastie, je okolo toho dosť osveta. Toto nemá s poľudšťovaním vôbec nič spoločné.

lucia13022023
23. jún 2025

Áno je to pre nich nebezpečné. Rovnako ako je pre dieťa nebezpečné skákať na trampolíne. Nešťastiu sa dá predísť - dávaš pozor na dieťa ako skáče - dávaš pozor na to, čo dáva pes do úst.

mistymay33
23. jún 2025

Ano je to nebezpečené. Moj pes miluje paličky, ale on ich pri okusovaní prehltne a potom to v lepšom prípade vyvracia, v horsom sa mu to zasekne v tráviacom trakte a to je problém, lebo to sa dá riešiť iba operačne. Takže ano - aj ja upozornujem ludí, aby mu paličku v žiadnom prípade nedávali.

saxana000
23. jún 2025

Nejedn pes uz uhynul pri aportovani palicky.nestastna nahoda a ma prepichnute hrdlo alebo pluca nabuduce hadzat radsej šišku.alebo sa spytat majitela

gab1sol
23. jún 2025
@20erika07

Mame 1x psa, este je to 7mes.steniatko ale odkedy ho mame bojujem len s tým, ze vždy vsetko chce požierať. Od skaliek, rôzne korienky, triesky ,byliny, proste vsetko co je na zemi , vždy sa snažím ustriehnut, uz len taka zdrevnatena stonka mu presla celým traktom ale vytoto išlo ťažko a musela som to ťahať z konecnika, plus rôzne iné korienky .Neviem si predstaviť keby mu nedajbože mala prejsť palička črevami. Logicky ked si to predstavis, musí to byť hrozne a veľmi nebezpečné, nad tým nepotrebuješ ani uvažovať. Minule sa nášmu psovi trieska zakliesnila v ústach a ledva som mu ju vybrala . Keď som s nim ja von tak ho neustále sledujem ked ma papulku pri zemi. Nedovolím ani hocijaké jedlo davat psovi, lebo tie tráviace ťažkosti si odserem ja s nim, nie ten co mu chcel dať niečo pod zub. Kým sme nemali psa , netušila som ,ze je treba davat taký istý pozor na psa ako na dieťa pri týchto veciach ,no hneď od prvého dňa sme sa o tom presvedčili.

@20erika07 toto mi pripomenulo jednu príhodu s našim psom, keď bol šteniatko. Raz ma muž “obvinil”, že som mu zjedla druhú polovicu Bounty, že predsa on si dal len jednu časť a druhá ostala. Za dva dni mi volal z prechádzky s ospravedlnením. Že to náš niekoľkomesačný Marley. Ja hneď panika, lebo však čokoláda… A on, že je to v pohode, ako to zožral, tak aj celý kus z neho vyšiel bez poškodenia. Aj s obalom. 😂 Chutili mu aj hubky na riad (vyskočil na linku a ukradol), či jazyky na teniskách. 😁 To všetko nás rýchlo naučilo upratovať takéto veci z jeho dosahu. Kým to prejde bezpečne vnútrom, je to ok. Horšie je, keď to narobí nejakú šarapatu a teda, veterinárne ošetrenie naozaj nie je lacná záležitosť.

20erika07
24. jún 2025
@gab1sol

@20erika07 toto mi pripomenulo jednu príhodu s našim psom, keď bol šteniatko. Raz ma muž “obvinil”, že som mu zjedla druhú polovicu Bounty, že predsa on si dal len jednu časť a druhá ostala. Za dva dni mi volal z prechádzky s ospravedlnením. Že to náš niekoľkomesačný Marley. Ja hneď panika, lebo však čokoláda… A on, že je to v pohode, ako to zožral, tak aj celý kus z neho vyšiel bez poškodenia. Aj s obalom. 😂 Chutili mu aj hubky na riad (vyskočil na linku a ukradol), či jazyky na teniskách. 😁 To všetko nás rýchlo naučilo upratovať takéto veci z jeho dosahu. Kým to prejde bezpečne vnútrom, je to ok. Horšie je, keď to narobí nejakú šarapatu a teda, veterinárne ošetrenie naozaj nie je lacná záležitosť.

@gab1sol ty brdo, to bounty ma dostalo, este aj s obalom🙉🤯 macher teda . Hubky a jazyky v topankach, odpadnem😅 zvláštne chute majú tie šteniatka😄 naša rada pára od plyšakov po uteraky, ale v sekunde to dokáže, ze kym ju utieram uz trčia nitky z uteraka 🤦‍♀️ dcére zo všetkých plysakov oči povyberala, babike zjedla prsty na ruke, jednorozcom zozrala rohy. A papuče miluje rozoberať samozrejme 🙃
No a voláme ju ,ze je to koza, lebo von len tráva, jamky hrabe, korienky vyžierať, a skalky to je moja nočná mora.

Strana
z2