Je vhodné mať psa pri 16-hodinových pracovných zmenách?
Ahojte.
Chcela by som sa tu poradit predtým ako si na 100% zadovážiť psíka. Začala som pracovať v jednom hoteli, 15 min od domu. Práca super, no pracuje sa na 16-hodinové smeny 10/9x do mesiaca. Plat je super. No chcela by som si s manželom zadovážiť psíka.
Ide o to, že niekedy by ten psík musel počkať aj dlhšie. Ale zasa by to bolo len 9/10x za mesiac. Myslite že je to dobrý nápad? Na začiatok by som si určite vzala voľno.
Co je to dlhsie? Tych 17 hodin? Tak steniatko a mlady pes Ti toto nezvladne urcite. To jedine starsie zvieratko, ktore ten cas realne prespi a nema take naroky na vychovu, aktivitu a vas cas.... Aj to je otazne.
To radšej asi mačku. Tá prespí "celý" deň.
@loliki mačku nechceme
Škoda. Mačka ani nešteká. 🙂
Z hľadiska nejakého pohybu, zábavy, zamestnania, spoločnosti, maznania... sa to z môjho pohľadu dá - ak ten pes naozaj dostane čo potrebuje (čo skutočne potrebuje v závislosti aj od veku, plemena atď...) v čase vášho voľna, či už v čase voľného dňa alebo aj pred/po práci,.. a ak si ho na takýto režim správne naučíte.. prebehne správna výchova a proste všetko... A ak zároveň k tomu viete poriešiť pravidelné venčenie, že zbehneš z práce apod, zároveň ste na to aj dvaja... Tak ja v tom problém nevidím.
Pes v priemere prespí okolo 12-16hodín denne. Predpokladám, že budeš mať počas tých 16h aj pauzu a keď je to 15min od domu tak by som sa skúsila nejak dohodnúť s vedením, že v polovici smeny počas pauzy si takto odbehneš (máš nárok na hodinovú pauzu, síce malo by to byť 2x 30min ale toto bude o kompromise s vedením). Pred odchodom do práce ja by som dala psovi nejaký enrichment toy to psa dokáže zabaviť až na hodinu a potom bude spať. Rovnako je dôležitý výber plemena a ako bude vyzerať venčenie pred prácou, niektorým 5min prechádzka určite nebude stačiť ale keď psa aj vybeháš napr a pullerom za 20min dokáže odbehnúť aj 5km, čo bude určite dostačujúce+ s tým enrichment toy za mňa ideál. Pred odochodom do práce pred smenou a počas pauzy enrichment psa zabaví celkovo aj na 2hodiny, venčenie pol hodina počas pauzy, pred prácou a po práci 2x hodinu a takto psovi určite nič nebude chýbať pokiaľ to je 9-10dní do mesiaca. A ešte posledná vec do šteniatka by som nešla ale najskôr úplne najskôr do pol ročného psa, ideálne od roka kvôli tomu, že šteňa nemá šancu tak dlho vydržať bez venčenia, aspoň do pol roka treba kŕmiť 3-4x denne. Prípadne ešte teraz mi napadla jedna vec - psia škôlka ale pti tejto možnosti by niekto musel odnieť a priniesť psa, žiadna nie je tak dlho otvorená alebo na jednu-2noci dať psa do hotela, zavolať domov/dať niekomu z rodiny, kamoške tiež je možnosť.
No tak to nieže si zabudla dodať, ale toto je opísaná už absolútne iná situácia...iný pribeh🤣🤣
@wolf_ ďakujem za názor. Písala som aj vyššie že mám prácu 15 min od domu. A mám pauzu hodinu, to je času aj dosť si myslím.
@nynia v práci začínam na 6, pauzu mám od 11 do 12. Počas pauzy sa môžem zdržiavať kde chcem, riaditeľovi je to jedno.
@zojazoja nie, pri rozmýšľaní čo skôr napísať a nezabudnúť, som to jednoducho zabudla napísať. 🙂
Tak ked mozes odist na hodinu z prace nevidim v tom problem preco by to nemohlo fungovat. Ale naozaj velmi zalezi aj ake plemeno a ako ho budes vediet zabavit pocas toho ked bude doma sam a pocas vencenia.
Ja to poviem takto. Ja mám borderku, čiže aktívne plemeno. A napriek tomu, že nemám situáciu ako ty, tak niekoľko dní do mesiaca má môj pes nudných (a povinne, až si musím pripomínať, že aj takéto dni treba 🙂). Tj. hlavne oddych, spánok, len vyvenčenie,... jedine napr. večer s kŕmnou dávkou napr. 10 minút potrénujeme - a aj to je to, 10 minút takeho tréningu, že pes musí naozaj premýšľať, a je zadychčaná, spokojná a pripravená ďalej oddychovať 😁 ... A rozhodne psovi nevymýšľam zábavu, keď nie som doma - to je čas na oddych, nie na zábavu - tú má so mnou.... Ale zas iné dni ideme na turistiku alebo ideme na intenzívku tréningu alebo máme nejakú súťaž, skúšku alebo trénujeme intenzívne x krát za deň alebo ideme niekam na výlet socializovať, nové veci zažívať atak. Dni aj také, aj také.
Môj názor je taký, že dôležitejšia je kvalita, a nie kvantita. Jasné, denne sa treba nejak venovať -venčenie, kŕmenie, aj robiť spoločnosť (predsa len je to spoločenské zviera), ale za mňa aj pes potrebuje regeneráciu, oddych, pokoj.. a aj človek - aspoň ja nemienim byť otrokom svojho psa napriek tomu, že ju milujem... Áno, ak sa jedná o psa do jedného roka, tak toho času tam treba venovať viac, možno ani nie dokopy viac času, ale skôr, že častejšie počas dňa.. Či už lebo učiť na hygienu, vyššia frekvencia kŕmenia, ale aj socializácia, výchova a tak. Ale bez ohľadu na všetko si stojím za tým, že ak sa psovi venuje správne, intenzívne, funkčne v čase keď sa dá, tak dni čo má človek iné povinnosti je úplne OK, že pes primárne oddychuje (len ho treba na to všetko učiť a postupne sa tak nejak "zlaďovať", "vylaďovať" na rovnakú nôtu 😁 )
@wolf_ keď si zoberiem, ako som mala napríklad smeny tento mesiac, tak napríklad ty prvy týždeň som bola 1x v práci, ďalší týždeň 2 dni. Smeny si môžeme aj prehadzovať, keď ostatné baby majú čas plus máme smeny aj cez víkend, čo už je môj manžel doma.
Keby si ho teda zaobstáme, určite by som aktívne s nim trávila čas doma, chodi by sme na Cvičák a trénovali, turistikovali. Zasa nechceme psa len na okrasu, alebo len preto aby bol.
@nynia no, len ten menší problém, že to je už od 11. Naposledy by ho vyvencil manžel okolo 6. A potom zasa ja. On ma dosť pohyblivú pracovnú dobu, niekedy vie byť doma o 2, niekedy o 6 večer.
Pokiaľ si nezoberieš šteniatko tak to bude stačiť ja s mojou nemám presne stanovený režim, kedy presne venčíme máme rôzne dni ale najdlhšie bez problémov vydrží od takej 16-6/7 rána. Ale samozrejme nenechávam ju tak dlho každý deň ale keď treba vydrží ani raz za vyše 4rokov neurobila doma potrebu.
Stena absolutne nie. Tam je to strasne malo. Stena si vyzaduje vela casu pozornosti a potom ma psik pubertu. Ako clovek, ktory zachranuje psikov z utulku uz cca 20r by som odporucala adopciu starsieho psika tak cca 7r. S nim to nebude az taky problem. Ja osobne mam mix amstaff adoptovanu ako 4r. do 7r to bol nezmar; to sme denne cvicili behali pulling, bike aport - denne 2x po 2h. Potom uz to klesalo. Zial nastali mi v zivote iste zmeny a par x bola doma aj 16h (teraz ma 11r a stalo sa to max 5x) a krasne vydrzala. Ale do tych 7r si to neviem ani len predstavit…
@diaamax dakuejm ale asi nad psikom z útulku neuvažujeme, neveim.
Nekupuj si psíka. Toto sa nerobí žiadnej živej bytosti na svete, aby bol cele dni sam doma bez pozornosti, bez pohybu, bez lásky. Je to týranie akéhokoľvek zvieraťa. Na čo ti je zvieratko, keď si celé dni v práci? Zober si, že nebudeš ho mat kde uložiť, keď pôjdeš na dovolenku, alebo sa niečo stane. Pes, aj kazde zviera potrebuje pozornost, spolocnost.
@stanulienkat ? Kde píšem že by bol celkem dni sám?
@diaamax vďaka za názor
Ak som to správne pochopila, tak...
cca 20 dní do mesiaca = máš celé dni voľné, takže 20 dní do mesiaca ani netreba rozoberať.
cca 9-10 dní do mesiaca = si ty v práci v podstate celý deň, ALE máš možnosť ísť cez obed vyvenčiť + máš manžela, ktorý prichádza z práce okolo 3-4, resp. píšeš, že to má také flexibilnejšie, a doma je ako kedy, niekedy aj skôr, niekedy neskôr, resp. niektoré dni bude aj doma, ak tebe vyjde smena na ten víkend čo píšeš že muž vtedy do práce nechodí + aj ty si vieš smeny aj poprehadzovať, skrátka ste na to celé dvaja... a zároveň na začiatok si chceš v práci úplne zobrať voľno + chceš chodiť aj na cvičák, aj turistika, aj tréningy = chceš sa mu venovať.
Ak som to teda celé správne pochopila, tak ja problém nevidím.. zjavne narozdiel od iných komentárov 🤷♀️
@wolf_ ano presne tak to je ako si to zhrnula. Ďakujem.
Ake plemeno by si chcela?
@betulinka1 nevieme ešte, chceme kontaktovať viacero chs a poradiť sa
Ci si nepridavas robotu s tym psikom, ci kvoli cestovaniu, dietatu….tiez po 16 hodinovej smene chces mat klud a stale budes v hlave riesit psika… myslim to v dobrom.
@betulinka1 cestovať nemáme problem so psikom, deti nemáme a nechceme. Akože ja mám ešte po 16 hodín sedení energie dosť, to by vôbec problem nebol.
So šteniatkom to môže byť problém, ale potom s dospelým psom v pohode. Ja by som do toho išla. Treba ho naučiť doma odpočívať a v dňoch voľna mu primerane zamestnať hlavu aj telo.

blby napad.16 hodin? u mna nikdy! toto by som psovi ja osobne nikdy neurobila. to je strasne moc.