icon

Je yorkshire terrier skutočne skvelý domáci miláčik?

9. okt 2024

Každý deň stretávam kopec jorkšírov. Máte dobré skúsenosti s nimi? Je ľahko vychovateľný?- to je také najdôležitejšie pre mňa... zvlada dobre hlučné deti? Nemá deštrukčné sklony keď je doma sám? Ako často ho treba strihať?

Strana
z3
aalt
9. okt 2024

Kamarat mal. Ked som bol u neho na navsteve, tak nonstop na mna stekal.

ssimusska
9. okt 2024

Nie nemám so žiadnym yorkom dobré skúsenosti. Do môjho psa každý jeden čo stretneme na ulici štartuje. Známa ho má, deti neznáša, samotu zvláda celkom ok a strihať ho chodí každé 2/3 týždne.

summer23456
9. okt 2024

Ja mám fenku, je úžasná, prítulná, trpezlivá, tichá, nevie ani brechať 🤣 celkovo ho poznám yorkov z venčenie, nemám pocit, že by boli nejaké agresívne, ale vraví sa to o nich ..

unicornlady
9. okt 2024

Susedia mali Yorkshira. Štekal ešte aj v noci, takže pre mňa je to strašne otravný pes, čo teda aj iných Yorkshirov som zažila.

majlo1234
9. okt 2024

Mam skusenosti s dvoma, perfektne vychovanymi. Ale ostatne su katastrofa. Je to terier, potrebuje”tvrdsiu ruku” ale ludia si ich kupuju pre ich vzhlad a vychovu casto nezvldnu

slavomira236
9. okt 2024

Ono ludia si ich kupuju lebo su drobni vzrastom a maju vlasy..a tie nedadaju tak ako srst.

jana_eyre_2
9. okt 2024

Tak ako u ľudí, je to od psa k psovi a najmä o Tom ako ho človek vychova.. poznala jedného yorka čo je tak rozmaznany že chnapal po každom čo sa mu nepáčil.. ale jeho pani proste ho mala ako malého kráľa a nech je to akokoľvek malý pes, on pes jednoducho je a treba sa k nemu tak chovať..

My sme našli jedného výhodného yorksira pred 10timi rokmi.. bolo to šteniatko, fenka, vonku bol sneh a mraz.. nechali sme si ju.. je to úžasný pes, je vychovaná, socializovana a poslušná.. mám tri deti, ma ich veľmi rada a nevadí jej hluk, boji sa len balónov, búrky a pirátov.. ešte stále je to veselá kopa, hoci už sa jej život kráti.. ale medzi psami je zväčša dominantná a tvári sa ako vodca, k ľuďom si za 10r čo ju máme nedovolila nikdy nič, psov zväčša vychováva ak sa nesprávajú podľa jej predstáv.. máme ešte jedného psa, tiež je to taký ktorého nikto nechcel, malý miešanec maltezaka a čivavy.. majú sa veľmi radi, len teda ona je jeho pani 😅 a on ju poslúcha.. jediné čo som ho nedokázala odnaucit je stekanie, ktoré mi úprimne prekáža.. ale podľa mňa to je tým, že k nám prišiel už ako dospelý pes 2,5r.. nebol dobre socializovany a je to tak do dnes.. je perfektný, poslušný, hravý a zlatý, ale hlavne medzi svojimi.. na cudzích psov je nepríjemný, čo ma úprimne mrzí a niekedy sa hanbím.. len to už neviem zmeniť, máme ho tri roky, takže už bude mať 6r..

dajla
9. okt 2024

Ked som bývala ešte na paneláku, tak v susedstve okrem nášho boli ešte ďalší štyria. No a jediný čo nebrechal a nebol agresívny na iných psov, bol ten náš. 😅 Takže asi je to individuálne a moc si tu povahu psíka nenavyberáš. Ešte podotknem, že ostatní ho mali od šteniatka a my nie. Náš mal rok keď sme sa ho ujali.

vikusjk
9. okt 2024

Pri kazdom psovi treba respektovat, ze nie len plemeno ako take ma nejake charakteristicke crty, ale aj kazdy pes je ina povaha. York je terrier, on si neuvedomuje, ze je krpaty a pusti sa aj do vacsieho psa, ako keby mu bol rovnocenny. My sme mali fenku, ktora ale pri kazdom psovi len stiahla chvost a dala dole hlavu, cim naznacila, svoju pasivitu. Ale ked sme ju mali na rukach, tak vtedy bola panicka odvazna 😀 A co sa vychovatelnosti tyka, urcite je vychovatelny, ale treba aj vediet, ako na neho.

lenka.25
9. okt 2024

Ako si vychovas , tak máš . Naša je úplne nenáročné zlatíčko . Nikdy v živote po nikom neštekala , ľahko sa naučila hygiene, počúva na slovo . Doma ani neviem , že ju máme .

krystofkal
9. okt 2024

A kde si zobrala to, ze je to taky skvely pes? Kazdy bude chvalit a obhajovat to svoje, co chova doma on. Ja si nemyslim, ze su to neviem ake uzasne psy. Vedela by si najst aj lepsie plemeno 🙂

snowflakenel
9. okt 2024

@lenka.25 Na dovolenke mali majitelia 2 yorkshirov. Jeden bola.ako ty.vravis, zlaticko. Kludny.nestekal, rano sa posadil k nam pred dvere, dostal piskotku, poskrabkanie za.uchom a bol spokojny. Ten druhy, z.rovnakeho vrhu, cisty ,,certisko,, 🙂 neposedny, ubrechany,,vrcal na.kazdeho akonahle videl cuzdieho. .....majitelia.ho potom zapratali k dcere....

konikmodry111
9. okt 2024

Ja som ešte milého nestretla 😂 a to ich mám v koli viac

1mina
9. okt 2024

Tak to je asi individuálne , tie povahy sa vždy môžu líšiť aj keď plemená majú nejakú svoju charakteristiku ale není to zaruka. poznala som yourkshira ktorý vrcal štartoval na každého, na návštevu čo prešla okolo neho, nemohol si k nemu sadnúť na gauč nikto nič hrôza. A teta mala yourkshira a to bol tak úžasný milý psík hneď by som si ho zobrala. My máme doma zas kríženca borderkolie, ale Tim že je kríženec má výzor úplný bordercorkolie a povahy skoro nič 😂 najradšej by drichmala pri krbe. Ale celkovo treba si asi vygooglit cca povahy psa k plemeno, ale žeby boli nejaký zrovna najkludnejsi psi k deťom si nemyslím.

lenka.25
9. okt 2024

@snowflakenel veď samozrejme , aj psíky majú svoju povahu, každý kus je originál . Ani s tou vychovou to 100 % nedocieliš , ale väčšina ľudí tú výchovu u týchto malých plemien podceňuje, lebo veď malý pes , nikomu neublíži a york je teriér , čiže ten tú výchovu potrebuje .
Ja som napríklad yorka nikdy nechcela, nepáči sa mi to plemeno ( vzhľadovo a tiež som dovtedy stretla iba hnusného uštekaného a mastného 😂 yorka ) , ale ke´d deti chceli psíka, tak do bytu už jedine neplznúceho , do toho prišla korona, moc sme na výber nemali , tak máme yorka a teda som som z nej už skoro 5 rokov veľmi milo prekvapená

tamtamka26
9. okt 2024

@lenka.25 presne tak, máme 12r fenku (u nás je niečo cez 2r) a je pokojná, prítulná aj rozumná. najradšej mám, keď v noci spím a ona príde ku mne pod paplón a skrúti sa ku mne. ale máme pocit, že je žiarlivá. keď sme s priateľom pri tv, tak sa napchá medzi nás 😀 vonku občas vrčí na iného psa, ale nie na každého.

summer23456
9. okt 2024

@tamtamka26 a kde bola doteraz, keď u vás je 2 roky? Už ju nechceli?

lenka.25
9. okt 2024

@tamtamka26 inak mne skôr pripadá že je to aj tým, že máme fenky , sú podľa mňa rozumnejšie ako psy...niečo ako v ľudskom svete žena vs chlap 😂

tamtamka26
9. okt 2024

@summer23456 mala ju jedna "známa" (kúpila dieťaťu), ale vôbec sa jej nevenovali, venčili sporadicky, ledva vodu dostala ☹ . bola zvyknutá aj po byte špiniť na podložky. potom ju chceli predať a keď sa nepodarilo, tak že utratiť.... 😨 tak skončila u nás. asi aj preto je taká, aká je a nesmierne vďačná za pravidelnú stravu a čistý vzduch a dokonca aj v staršom veku sa odučila špiniť po byte.
áno, možno niečo na tom bude, že psíci sú divosi oproti fenkám...

summer23456
9. okt 2024

@tamtamka26 joj chudatko malé... A ako si u vás zvykla? Či hneď? Ja keď si našu predstavím, tá by sa zbláznila, keby sme ju dali preč. Bude mať 4 roky a ja ju proste milujem 💞💗a ona mňa. Tiež si myslím, že fenky su kludnejsie vseobecne.

summer23456
9. okt 2024

@tamtamka26 ja keď prídem z práce, všade chodí za mnou a pohľadom ma volá na gauč, potom si tam sadnem, ona sa schuli ku mne a spokojne spi💞

wella47
9. okt 2024

Fenky sú milé,priateľské,ale psi bývajú agresívni,štekajú a hryzú.

tamtamka26
9. okt 2024

@summer23456 ona je celkovo taká pohoďáčka a teší sa z každého človeka aj na ulici, tak nemala problém. aj keď niekam ideme a dáme ju kamoške, alebo svokrovcom, je ok. to len priateľ je v strese z toho 😀

summer23456
9. okt 2024

@tamtamka26 tak to je super. Aj že sa má teraz u vás tak dobre.

snowflakenel
9. okt 2024

@lenka.25 a velakrat sa mi potvrdilo ,ze tie psiky maju casto povaju makitela. Akoby casom to vycitili a spravaju sa ako majitel.....susedia maju teraz,maltezaka...
No vacsieho nervaka som nevidela. 🙂 presne ako aj sused🙂 🙂🙂

tamtamka26
9. okt 2024

@summer23456 áno, presne, buď sa chce schúliť k tebe, alebo sa hrať. zbožňuje, keď jej hádžeme plyšáka a ona ho potom chce dotrhať ako zajaca 😀

tamtamka26
9. okt 2024

@snowflakenel asi tak - aký pán, taký pes 😀 podľa mňa oni aj cítia tú nervozitu z človeka...

summer23456
9. okt 2024

@tamtamka26 áno, aj naša🤣 a neodula sa na vás niekedy? Ja som bola 4 dni v nemocnici, bála som sa, ako to zvládne u mojich rodičov, potom keď prišla domov, sa so mnou dva dni nebavila. Ona si asi myslela, že ja som si doma vegetila ju som dala preč🤣 trošku som sa jej musela pchať to zadku🤣

summer23456
9. okt 2024

@snowflakenel a nielen povahu, mne sa často aj podobajú pán a pes, napr postavou 🤣

tamtamka26
9. okt 2024

@summer23456 😂😂 odpadnem!! nie, toto nerobí. je neskutočne šťastná, keď prídeme pre ňu. a napr. som si všimla, že keď prídem z roboty a idem ju venčiť, tak mi akoby oňucháva lýtka (hlavou mi naráža do nich 😀)

Strana
z3