Je yorkshire terrier skutočne skvelý domáci miláčik?
Každý deň stretávam kopec jorkšírov. Máte dobré skúsenosti s nimi? Je ľahko vychovateľný?- to je také najdôležitejšie pre mňa... zvlada dobre hlučné deti? Nemá deštrukčné sklony keď je doma sám? Ako často ho treba strihať?
@tamtamka26 🤣🤣 aj naša je furt šťastná, keď prídem z práce, skáče ako srnka a to som bola prekvapená vtedy, normálne ani ku mne neprišla, ani na mňa nepozrela a dokonca večer si ľahla do pelechu a nepýtala sa do mojej postele🤣 no ale uhladkala som ju za dva dni, tak mi odpustila 🤣
Z okolia viem, že nema rad deti. Jedna,ktora vencila psa v dedine, furt upozornovala moje deti, aby sa nepriblizovali k psovi, lebo nema rad deti. Dalsia znama, mala tiez yorkiho, ked sme boli na navsteve, tiez sa ukryl radsej pred detmi... Takze tak...
No neviem ja nemám s nimi dobré skúsenosti. Sú také hlupáčikovia :D Radšej nejaký poriadny pes
@mercy13 napr naša je staršia a má stres z ukričaných detí, prudkých pohybov a pod. ja mám deti väčšie a je s nimi v pohode.
@summer23456 ano,,aj to som chcela napisat 🙂🙂🙂
Ahoj,tak moja mamka má doma Yorka ja zas maltezaka,čo sa týka Yorka je veľmi zlatá, učí sa rýchlo ale je dosť hlasná všetko jej vadí, šteká atd🤣 keby si mam vybrať tak určite toho maltezáka moja je taká prítulná tichučka,rada sa mojka veľmi rýchlo sa učí rada sa hraje take malé žihadlo😀
Ja som psíckar, ale toto je hadam jediny pes ktorý je u mňa nie, nie a ešte tisíckrát nie..
Z toho obrovského množstva yorkov co som stretla, alebo majú/mali moji známy bol jeden jediny v pohode. Ale to aj preto že bol naozaj čistokrvný z chovnej stanice, čiže bol aj fyzicky zdravý a s vyrovnanou povahou a majitelia boli skúsený chovatelia takže mal vychovu aj výcvik. Navyše mal neobmedzený prístup von na dvor kde sa venoval tomu na co boli tieto psy vyšľachtené, lovu myši a potkanov
Ostatne čistá katastrofa, ziadne hygienické navyky všetko ošťávali, nervacke, uskriekane, agresívne, vkuse sa o niečo honcovali, skratka hrôza …
Yorky doplatili na svoju popularnost. Tým ze sú maličké ludia na ich vychovu často kašlú. Neskúsený chovateľ ked si zaobstará vlčiaka ide s ním aspoň na cvičak lebo ma rešpekt, no u yorka sa s nejakým sadni, ľahni málokto zaoberá.
Spolu s čivavami sú často obeťou mnoziarní, od tých najväčších zmrdov co ich chovaju v kleciach cisto na biznis so stenatami až po nevedomých majiteľov ktorý skratka chcu aby ich fenka mala aspoň raz šteniatka a pripustia ju s hocijakým ďalším akozeyorkom.
Potom to predávajú ako trpasličie yorkshire 🤦♀️, psy degenerované, s krivými zubami, nefungujúcim trávením, s nevhodnými povahami
Podla mna k hlucnym detom vobec nie. Je to neuveritelne krehky pes a tym, ze je taky maly, tak nemotorne a navyse hlucne dieta je pre neho velky stres a moze zautocit. Ja som chovala uz viacerych yorkov, vsetky boli velmi vychovane a venovala som sa im nadmieru, to plemeno proste milujem, ale deti sa bali vsetky… boli v pozore a proste v pohode neboli. Nemyslim, ze by zautocili, ale na co si to robit. Su omnoho vhodnejsie plemena. York sice vyzera ako hracka, ale je to pracovne plemeno, ktore ani nie je popravde prirodzene mojkave.
K povahe, je to terier čiže môže byt ustekany, inteligentný ale tvrdohlavý preto treba byt dôsledný vo výchove.
K iným psom môžu byt agresívny, často zo strachu lebo sú maličký, takže je potrebné ich socializovat. Pre malého psíka je veľmi nebezpečne ked ho majitelia nenaučia fungovat s inými psami, nehaju ho vystekovat a zúriť na voditku, pretože raz na tom voditku nemusí byt a rozbehne sa útokom na veľkého psa. Čo môže dopadnúť veľmi zle
S detmi záleží asi od povahy, väčšie deti v pohode, s batolatami môžu mať niektoré problem. Ale opäť záleží na chovateľovi, pes je zviera ktoré žije vo svorke, potrebuje jasnú hierarchiu. Ak ju nema dominantnejšie typy sami seba pasujú na alfa samca - co znamená ze môžu byt agresívne voči členom rodiny ktorých považujú za menej
Či bude ničiť veci, ako šteniatko určite, v dospelosti záleží od vašej vychovy. No treba rátať ze každému psovi aspoň raz za život “vybuchne pelech” alebo rozkuskuje nejaký sačok, noviny atd
Robia to ked sú v strese, nudia sa, hnevajú
Este dodam - aktualne mam aj adoptovaneho yorka z utulku, ktoreho vyhodili, pretoze uhryzol dieta. Po zistovani pomerov, bol z rodiny s xy detmi a kupeny presne ako ich hracka. Toho psa mam uz 7 rokov, som skuseny chovatel, na jeho prevychove som makala aj s odbornickou na poruchy spravania zvierat a napriek tomu sa tie prve roky, kym s nimi zil, zapisali do jeho psychiky tak velmi, ze doteraz sa ide zblaznit z hlasnych zvukov, pri kazdom prudkom pohybe automaticky chniape a pri pohlade na male dieta sa uteka skryt. S vacsimi detmi, tak okolo 10 a vyssie je v pohode. A ani zdaleka nie som jediny clovek, ktory ma tuto skusenost. Proste k detom toto plemeno vobec neodporucam. Ak ma niekto dobre skusenosti, bud bol rodic zodpovedny psickar, alebo mal len velke vynimocne stastie.
@dorottka veru toto co píšeš je veľmi dôležité u týchto maličkých plemien. Nezanedbat socializáciu kým sú šteniatka, zoznámiť ich s inými psami aj detmi a veľmi dbať o to aby nemali nejakú zlu skúsenosť. U nich je agresia obrana, vyrovnávajú tým tu svoju maličkosť. Ak schyta zlu skúsenosť ako šteniatko väčšinou sa to už nedá napraviť.
Nemôžem si pomôcť, ale mne je yorkov hrozne luto co s nimy spravila ta popularita. Fakt to bezhlavé množenie, nevhodný prístup majiteľov, každý vidi milý xsichtik ale málokto rozmýšľa ake ma toto plemeno potreby
Ja som mala dvoch malých bradáčov, co sú v mnohom podobne povahy ako yorky, skratka teriéry a malé deti nemusel ani jeden z nich.
neviem preco by to mal byt skvely pes :DDD je to oblubeny pes =pre rozmer, modnost... a tym to pre mna konci... za mna je velmi malicky, proste kazdy clovek ma nejake preferencie.
No ja som poznala presne takeho yorka, fenku, co doma demolovala nabytok, ked bola doma sama. Ale byvala doma sama dlhsie, kedze majitelia boli 8h v praci. Az z toho chytila psychicke problemy, ze skrabala steny az tak, ze si vylamovala pazuriky do krvi. A to bola s PP.
A este mam prihodu s yorkom, ze priskocil ku mne na ulici a hryzol mi do lytka, normalne do krvi. Uplne nechapem doteraz preco
@dorottka my sme našu doniesli domov , keď mala mladšia dcéra 5 rokov a naša miluje deti, keď sme vonku a vidí dieťa , ide sa za nimi zblázniť a s dcérou sú uzasne parťáčky . Ale je pravda , že malá jej nikdy zle nerobila , ani nikdy nenatahovala ako hračku, ale mojkacia teda je . By sa skrabkala celé hodiny Aj teraz ju ma staršia dcéra v posteli pod paplonom a škrabká ju . Keď prídem domov z roboty , väčšinou ju nájdem v dcerinej izbe , lebo tam sa cíti asi najlepšie . Ale toto je naozaj vysoko individuálne asi pri kazdom psíkovi .
@lenka.25 je nenormalne krasna a zlata, aj ja by som ju hned pomojkala ❤️ Tesim sa s vami, ze to mate doma tak pekne harmonicky nastavene a tebe, gratulujem, ocividne si nieco urobila velmi dobre a dokazala si vytvorit velmi pekny balans medzi detskymi, rodinnymi a yorkovskymi potrebami. Klobuk dolu, to dokaze takto len velmi malo ludi 🙂
York je úžasné plemeno tak ako aj iní psíci ak má lásky plnú výchovu je z neho perfektný spoločník
@summer23456 urazila sa ako macka, tie to tak robia, ak neprides nacas, alebo nebodaj niekam na dovcu ides, tak si v nemilosti
Nenadarmo sa vravi, ze york je macka, prezlecena za psa🐱🐶🤣
My sme mali 4 yorkov, kazdy od ineho, ale ani jeden zbytocne nestekal, nic netrhal, nikoho nenapadal, deti mali radi. Myslim, ze to je aj povahou majitelov. Nase boli fakt vsetci kludni.
Teraz mame macky, aj tie nas posluchaju na povely, nic nenicia, neskriabu.
Tak preto myslim, ze to je aj o tom, ako sa mu venujes a akym sposobom. Nasi boli vela venceni, aj 5x denne dlhe prechadzky, ale doma sme ich naucili na klud, ziadne lopticky a besnenie sa. Tak sme si v klude nazivali. Aj kamosku mam rovnakej povahy, ako ja a yorky tiez usporiadany.
@mk1111111111 áno? Tie sú také urážlivé? , ináč je ešte menšia ako mačka🤣🤣🤣
@mk1111111111 ináč naša od malička bola sama doma kým sme boli v práci, nič nezničila, neroztrhala, neplakala, ona na fakt extra kľudnu povahu, je taká mojkava, no proste fakt je úžasná povahovo.
@mk1111111111 to nie je povahou, ale pristupom - proste ste k tomu zvieratku pristupovali tak, ze to nie je hracka, ale tiez zivy tvor, venovali sa mu v sulade s tym, naucili ste to aj deti a proste urobili si v domacnosti poriadny rezim. Potom to funguje veru, tak to ma byt 🙂
Ja od yorka odradzam, pretoze vacsina rodicov o psoch proste nevie nic a ani nema zaujem sa nieco naucit, nie to este respektovat, ze aj to zviera ma nejake potreby okrem jedenia a pitia. Nechavaju ho napospas detom, ktore sa k zvieratam chovat nevedia, aj uplne malym, potom pes dieta logicky uhryzne, pretoze je nonstop v strese a pes okamzite leti, v lepsom pripade do utulku, v horsom ani nebudem hovorit, pretoze podobneho mam doma a poznam aj stokrat horsie scenare. Yorky su velmi casto nachadzane v otrasnych stavoch, dobite atd atd., presne z tychto dovodov, ze ludia ocakavaju, ze sa budu chovat ako hracky, ale oni su proste psy, a tak sa aj chovaju.
Preto som taka skepticka, pretoze s nimi robim a vidam fakt neskutocne hororove pripady.
@dorottka 😢😢😢strasne
@dorottka ano, aj ja poznam take pripady...pes- hracka. Tak, ajo sa sprava dieta, tak aj psik.
Jork je zapeklite plemeno.
1.Je maly = takmer vzdy je nevychovany lebo sa staci potiahnut na voditku a zobrat na ruky a prelozit. Naco ucit miesto/cakaj/ku mne 🤦
2.Zaroven je to stale terier tzn killer, preto aj ked je mini, potrebuje riadny vycvik.
3. Drviva vacsina na ulici su z mnoziek( v lepsom pripade 'len' bez pp) a tam to tiez sramoti nervy, neriadeny chov.
Taky maltezak je vylozene spolocenske plemo, tam s tym pristupom z bodu 1. Sa este ako tak da prezit.
V bloku jedneho mame, samozrejme furt na rukach, majitelka vyssia, pes v urovni mojej tvare, vo vytahu sa tocim chrbtom, prisamvacku ten vystresovany potkan by mi nos ukusol.
Ako pubertacka som mala jorka. Dostal vychovu ako malinois 😂 a bolo to zlaticko!! Kazdy mi ho na ulici obdivoval
@anonym_autor Mi
@anonym_autor Moje skúsenosti: S priateľkou sme spolu skoro dva roky. Keš sme sa spoznali mal jej psík 4 roky a liezol mi nervy a nemal som ho rád. Základné hygienické návyky mál, ale nebol socializovaný. Psík na začiatku nášho vzťahu lietal ako besní a v prípade, ak sa dostal do okruhu iného psa reagoval agresívne. Nepočúval a prakticky si robil, čo chcel. Dnes je situácia iná. Prečo je dnes situácia iná: I keď sa jedná o malého psíka potrebuje výchovu rovnako ako veľký pes. Treba ho socializovať (spoznávať s inými ľuďmi, zvieratami a podobne). Treba sa mu venovať pravidelne a vychovávať ho. I v staršom veku sa dokáže niektorých zlozvykov zbaviť. My máme yorkshire mini a je to dnes už môj miláčik. Jednoducho sa mu treba venovať a nečakať, že sa vychová sám. Treba tu tiež spomenúť, že tento psík je veľmi tvrdohlavý a vyžaduje dominantného pána, ktorý ho v prípade potreby primerané potrestá, ale aj pochváli. Nemá rád stresové prostredie, pretože v takom prípade je viac agresívny i viac sa bojí, čo sa prejaví aj v jeho správaní. Čo sa týka štekania: zo začiatku nás psík štekal, ale postupom času sa tento problém vďaka výchove úplne vytratil a štekal len príležitostne. Treba tu však spomenúť, že každý yorkshire má inú povahu. Jeden je hravý, druhy je viac flegmatik a ten tretí môže byť agresívnejší. Správny výcvik majiteľovi zaručí, že sa jeho susedia nebudú sťažovať a vonku sa ho báť. Treba tu tiež spomenúť, že tento psík nemusí mať strach pred veľkým psom a svoj nesúhlas alebo názor dá rázne najavo. Celkovo, čo sa týka povahy môžu byť na tom fenky lepšie. Náš psík sa volá Lilly, má 6 rokov a máme z nej radosť. Je to často aj herečka a s tým treba počítať. Je ale jedná vec, ktorú neznáša a tou je strihanie. Vždy, keď ideme ku kadernícke sa trasie ako osika. Pri česaný doma je neposedná a nepáči sa jej to, ale vlásky sa rozčesávať musia. Pokiaľ vás psík miluje bude všade chodiť za vami a byť len s vami a tu treba dávať pozor, aby ste na neho nestúpli. Je to totiž malý a krehký psík. Náš konkrétni psík je veľmi hraví a často chce, aby sme sa s ním hrali a vyžaduje si pozornosť. I keď je to malý psík, netreba sa myslieť, že je to hlúpy psík. Toto plemeno vie byť veľmi inteligentne a chytré. Čo sa týka chodenia von, najprv sme používali vodítko, ale teraz už chodí bez vodítka. Treba to ale robiť postupne, aby si na to psík zvykol. Čo sa týka zdravotného stavu je na tom dobre. Je potrebné, aby yorhshire pravidelne absolvoval všetky očkovania a to, čo zverolekár vyžaduje. Netreba to podceňovať a brať na ľahkú váhu. Nakoľko sa jedná o malé plemeno, je dôležité venovať pozornosť starostlivosti o jeho chrup, aby sa mu neskôr nepokazili zúbky. ˇYorhshira treba tiež postupne naučiť, že veci zo zeme sa nejedia a kŕmiť ho zásadne z ruky - myslím maškrty a jedlo mu dávať do misky. Naša Lilly je nesmierne hravá, miluje pozornosť a tulkanie. Pokiaľ človek hľadá viac informácií, tak na facebooku sa môže pridať do jednej z facebookových skupín venovaných práve tomuto plemenu. Na záver už len dodať, je to malý psík ale s veľkým srdcom, ktorý svojho majiteľa môže tešiť aj po dlhých 15 rokov. Pozdravuje vás naša Lilly.

Podľa mňa tieto malé plemená trpia na svoju popularitu lebo veľa ľudí si z nich robí deti alebo plyšákov. Ale ono stále to je proste pes. Stále potrebuje výchovu, inak yorkshira by som zaradila k takému stredu, necvičí sa nejak ťažko, ale zároveň ani ľahko. Stále potrebuje aktivity (aj fyzické aj psychické), a že york je pes, ktorý by aktivít potreboval dosť len u mnoho majiteľov sa mu to nedostáva. To, či zvláda dobre hlučné deti alebo či neničí keď je sám je o výchove, prístupe, socializácii. To sa pri žiadnom plemene nedá zovšeobecňovať. Tak ako sa nedá zovšeobecniť, že psi sú takí a sučky sú zas onaké. A strihať za mňa tak raz za mesiac-max. dva mesiace, aby vyzeral k svetu.
A moje skúsenosti sú také, že sú to uštekané (čo inak vyplýva aj z ich pôvodného určenia - ale korigovať by sa to dalo), agresívne psy. Každý druhý malý pes (nie len york, ale aj iné malé psy) po mojom psovi vyletí, je to otravné. Ale nemám to za zlé tým plemenám. Ako som napísala na začiatku, trpia na popularitu...