Kedy začať učiť šteňa na samotu?
Dobrý deň, ahojte 🙂
Kedy ste začali učiť šteniatko zvykať si na samotu? Máme psíka tretí deň, má už vyše troch mesiacov. Hygienu sme pochytili hneď a už začína chápať že toto sa robí vonku. Zatiaľ trénujem samotu tak, že ju nechal na cca dve minúty samu v miestnosti, toto zvláda, pekne leží v pelechu. Je už vhodný čas posunúť to ďalej, na napríklad 10 minút? Psík je z útulku, takže bola zvyknutá že človeka nemala pri sebe nonstop. Zatiaľ s ňou má byť kto doma, ale o také dva - tri týždne by sme potrebovali aby vydržala tie 2 h sama už.
Ďakujem za každú radu 🙂
ak je z útulku, tak sa nemusís bať, že by nevydrzalo same. Nie je naucene spat v posteli s clovekom. Kludne by som vyskusala aj hodinu nechat same, daj mu tam nejakú hracku na hryzenie. Steniatka vela spinkaju. Ono si lahne a bude spať. Ked prides tak ziadne pistanie o tom ako krasne si vydržal a moc emocii tomu nedavaj. Proste otvoris dvere, pohladkas ale ziadny afektovany vystup. Treba byt v klude aby steniatko vedelo, ze je to v pohode. Ked ho nechavas same, tiez ziadne lucenie a pusinkovanie. Das ho do pelechu, das mu tam hracku, povies cakaj a ides prec. Ked bude knucat, nechod hned do izby. Pockaj 10 minut. Ked sa to bude stupnovat, tak vojdes dnu a povies fuj, nesmies. Aby vedel, ze cirkus je neziaduci. Steniatka si pekne zvyknu. Tie separacne uzkosti psikov bolo skor u tych, kde majitelia nenastavovali ziadne hranice, pes bol rozmaznany a kludne zacali az v starsom veku robievať cirkus, že rozskrabane dvere. Aj bytových psíkov treba stale niečo učiť.
Mozte si zagratulovat ze tomu rozumie. Mozno aj tym ze je z utulku a nelezal predtym s nikym v posteli cey den tak to bude pre neho jednoduchsie 🙂 Kludne postupujte po 10minutach a potom mozno aj po 30minutach 🙂
@betulinka1 Ďakujem, vyskúšam teda aj dlhšie ☺️ tých pár minút vydrží, skúsila som sa len tak zdvihnúť a odísť , že ako bude reagovať a nič, kľudne ďalej obžužlávala hračku 🙂 takže asi je pripravená aj na dlhší čas. Pýtam sa len preto, lebo som zo začiatku spravila chybu a čítala som tu niektoré diskusie, kde panoval názor, že psa v žiadnom prípade nenechávať viac ako hodinu samého a ak to neviete zabezpečiť, tak ste si žiadneho nemali zaobstarať 🙈 tak že či môžem začať už teraz keď je tu ozaj tak kratučko, ale tiež som názoru že čím skôr , tým lepšie
prosim ta to su take tie mudrlantky co videla psa mozno na obrazku alebo nemaju ziadne skusenosti 😀 pes sa proste musi naucit byt sam a tvojou povinnostou je akorat tak zabezpecit aby nahodou nieco nezozral co by nemal.
Moc sa s tým trapis. Ja som v sobotu brala zachraneného psíka a v pondelok som musela ist do prace. Bola to civavka mala rok. Iba susedke som povedala, ak by bol moc cirkus nech mi vola. Nechala som jej kopec hraciek, nemala pristup do celeho bytu, lebo nevedela cikat vonku, bola z mnoziarne, cize som vedela, ze bude vsetko ocikane a okakane, takze mala pelech na chodbe, kopec hraciek, dala som tam podložky na cikanie. Nevidala ani zvuk. Okrem toho je normalne ak ste spolu v izbe a ty sa dvihnes, ze pes sa dvihne za tebou. To neznamena, ze nevydrzi sam. Kludne zacni odchádzať z domu alebo proste ju zavri v inej izbe.
Ďakujem, upokojili ste ma 🙂 nárokom sme si brali psíka takto pred vianocami, aby sme vedeli podchytiť tú hygienu, ale určite teraz nechceme byť zavretý doma mesiac. Už som jej objednala nejaké hračky na hryzenie, nech sa nenudí a nevymýšľa a budeme pomaličky trénovať ☺️
veru hryzenie este iba zacne 😂
Treba to trenovat odchodom z domu, nie len do vedlajsej miestnosti, pes vas nesmie citit….my sme zacali v 8 tt teda prakticky hned ako sme si ju zobrali…najprv odist na 10minut pred vchod napriklad, prist a aj ked place treba pochvalit a tvarit sa ze nic…potom sme zase odisli plakala len chvilku a ostalo ticho a ked sme odisli dalsi krat uz neplakala vobec a nasli sme ju chrnet v pelechu 😃 za den zmaknuta vec
My sme si brali našu síce nie z útulku, ale od chovateľky kde teda bola zvyknutá, že stále s ňou niekto je nakoľko mala pani chovnú stanicu 🙂
Tiež mala 3 mesiace, prvý týždeň som s ňou bola doma lebo práve som mala dovolenku v práci, ale učila som hneď, že ostáva doma a idem na nákup 🙂 nebol problém s tým, že by kňučala a podobne...potom už druhý týždeň bola sama od cca pol8 rána do 15-16 poobede a bez problémov
Zacni ihned (samotu treba trenovat od prveho dna aspon na chvilu). nemas kameru aby si bola kludna ze nic nerobi? Skus najprv 20 min, dalsi den polhodku, potom hodku a postupne pridavaj.
Ked ho budete teraz zvykat aj nehryzenie a podobne veci, este je dolezite sa nezacat zabavat na nicom, co je nezelane chovanie, ale vyzera smiesne (ze to, co robi, je smiesne).
Akonahle je to nezelane chovanie, tak je nezelane a musi dostat pokarhanie. Steniatko nerozoznava, ze teraz vas to pobavilo a zajtra je to nedovolene chovanie.
Niektori chovatelia robia tuto chybu, ze ich to pobavi, rozosmeje, vrhnu na na psika, potulkaju ho, poprekaraju, este ho v tom podporia, a na dalsi raz, ked urobi to iste, lebo on to vzal ako pochvalu, ako schvalene chovanie, tak je zle.
Takze, ked zacne mordovat staru papucu, tak sa smeju, aky je vtipny, poskrabkaju ho, ze je maly silacisko, pripadne oh s tou papucou este aj provokuju. A ked potom zajtra zacne mordovat kozene cizmy za 140ur, tak je krik.
Steniatko tomu vobec nerozumie, kde urobilo chybu.
Ani hracky v podobe cohokolvek, co nema nicit, brat, nie su vhodne.
Treba byt teraz konzistentni v pristupe. A cela rodina. Nie, ze jeden zakaze a druhy to toleruje (obycajny zakaz davat kusky zo stola - jeden to dodrzuje a druhy tajne hadze pod stol.).
Aj to byva chyba, ze ma potom psik "tvrdu hlavu". Lebo vie, ze moze skusat vymyslat, testovat hranice, neposluchnut. Lebo zakazy a prikazy neboli jasne.
My sme trenovali tak, ze sme sli pod blok vyniest smetie napriklad a naspat, potom aj tak ze sme sa zavreli do spalne-samozrejme zacal knucat, hned ako pretal knucat tak sme vysli von aby vedel ze nevychadzame na knucanie, ale prave naopak, aby teda nevyvadzal potom ked nebudeme doma
No, takže dávam menší update 😀 poobede sme boli na dlhej vychádzke kde pekne spravila všetky potreby a potom sme ju nechali na cca hodinu doma, kym sme nakúpili a nič, pekne celú dobu prespala ☺️ dokonca keď sme prišli, tak ešte napoly driemala, žiadne drámy okolo sa nekonali ☺️

No cim skôr, tým lepšie. Hlavne zavijanie podchytiť hneď.