icon

Kríženec ovčiakov a ich vzťah s deťmi

20. júl 2025

Ahojte, mate tu niekto kríženca nemecky a belgicky ovciak? Znášajú sa s detmi ?

Strana
z2
ukgirls
20. júl 2025

kazdy pes sa dobre znasa s detmi ak je dobre vychovany .. rovnako ak je vychovane dieta

autor
20. júl 2025
@ukgirls

kazdy pes sa dobre znasa s detmi ak je dobre vychovany .. rovnako ak je vychovane dieta

@ukgirls tak dcera občas vystraja. Dnes mu nechtiac stúpila na labku a trocha ma zdesilo keď do nej začal poriadne vrčat.

ukgirls
20. júl 2025

ovciaci vseobecne potrebuju pana co sa im bude venovat a bude ho vediet vychovat ... ty uz psa mas tak sa s nim nauc robit ..cvicisko ,chovatel co vam da rady a venovat sa mu ... ano pes zavrcal asi ho to bolelo a nevedel co ma robit-je to reakcia kazdeho psa... no ak sa nenauco ze je to nespravne dostane seba do problemov .. takze hladaj cvicisko v okoli a cas tam chodit

autor
20. júl 2025
@ukgirls

ovciaci vseobecne potrebuju pana co sa im bude venovat a bude ho vediet vychovat ... ty uz psa mas tak sa s nim nauc robit ..cvicisko ,chovatel co vam da rady a venovat sa mu ... ano pes zavrcal asi ho to bolelo a nevedel co ma robit-je to reakcia kazdeho psa... no ak sa nenauco ze je to nespravne dostane seba do problemov .. takze hladaj cvicisko v okoli a cas tam chodit

@ukgirls prosím ta ... ja som nikde nenapisala, že sa mu nevenujem. Mne je jasne, ze ho to bolelo,píšem, že ma vystrašilo ako do nej zavrčal...

autor
20. júl 2025
@ukgirls

@ukgirls cvicisko mame priamo u nás v meste, už bolo kontaktovane

colsami
20. júl 2025

To nie je o plemene, to je o vychove psa (dovolim si tvrdit ze viac vychove, ako samotnom "vycviku").
Vacsina psov, ktore nevyrastali s malymi detmi, jednoducho nie su spolahlive pri detoch. Pre nich je to nieco cudzie, deti maju pre ne cudnu gestikulaciu, pohyby, vykriky, jednoducho "nevyspytatelne" spravanie a to pes vyhodnocuje ako "nie OK" a preto reaguje.
Akykolvek vycvik budete navstevovat, ak pes nie je stotozneny s malym dietatom, je v prvom rade na mieste obrovska opatrnost pri ich kontakte. Pes je stale pes, so svojou hlavou, zmyslanim a so svojimi reakciami a vyhodnocovanim situacie. A to hovorim ako psickar.

Stenata ktore mi vyrastali spolu s batolatami boli vzdy niekde inde, ako psy, ktore uz boli dospele, ked sa mi narodili deti a dovtedy vsetku "akciu" okolo malych deti nepoznali. To je proste fakt. Pes, ktory v tom vyrasta a su deti prenho prirodzene, je niekde uplne inde. Vzdy ma fascinovalo pozerat sa ako sa po sebe valaju, hraju sa, dieta obklasa psika kamienkami, nema problem pozerat oci usi papulu, a to stena je s tym ok ako stena a aj potom, ked vyrastie.
PS: akokolvek spolahlivy a vychovany moj pes bol (a ze ja som prisna na psy), ani by mi nenapadlo nechat dieta so psom bez dozoru co i len minutu. Kvoli obom. Takze toto je aj tak vzdy bod cislo 1...

autor
20. júl 2025
@colsami

To nie je o plemene, to je o vychove psa (dovolim si tvrdit ze viac vychove, ako samotnom "vycviku").
Vacsina psov, ktore nevyrastali s malymi detmi, jednoducho nie su spolahlive pri detoch. Pre nich je to nieco cudzie, deti maju pre ne cudnu gestikulaciu, pohyby, vykriky, jednoducho "nevyspytatelne" spravanie a to pes vyhodnocuje ako "nie OK" a preto reaguje.
Akykolvek vycvik budete navstevovat, ak pes nie je stotozneny s malym dietatom, je v prvom rade na mieste obrovska opatrnost pri ich kontakte. Pes je stale pes, so svojou hlavou, zmyslanim a so svojimi reakciami a vyhodnocovanim situacie. A to hovorim ako psickar.

Stenata ktore mi vyrastali spolu s batolatami boli vzdy niekde inde, ako psy, ktore uz boli dospele, ked sa mi narodili deti a dovtedy vsetku "akciu" okolo malych deti nepoznali. To je proste fakt. Pes, ktory v tom vyrasta a su deti prenho prirodzene, je niekde uplne inde. Vzdy ma fascinovalo pozerat sa ako sa po sebe valaju, hraju sa, dieta obklasa psika kamienkami, nema problem pozerat oci usi papulu, a to stena je s tym ok ako stena a aj potom, ked vyrastie.
PS: akokolvek spolahlivy a vychovany moj pes bol (a ze ja som prisna na psy), ani by mi nenapadlo nechat dieta so psom bez dozoru co i len minutu. Kvoli obom. Takze toto je aj tak vzdy bod cislo 1...

@colsami psíka mame týždeň, čiže ešte je šteniatko. No uvidíme ako nám to pôjde, dcérka je samozrejme prvoradá.

colsami
20. júl 2025
@anonym_autor

@colsami psíka mame týždeň, čiže ešte je šteniatko. No uvidíme ako nám to pôjde, dcérka je samozrejme prvoradá.

@anonym_autor no ved tak to chudak psik este ani nevie, "ci je a kde je". Tak potom nie je na mieste otazka na fore par dni po zaobstarani si psika, "ci sa tieto plemena znasaju s detmi", ides na to opacne, to si mala riesit pred prinesenim psika 😁. Ale nevadi, nic to nemeni na situacii, ze nezalezi na plemene, ako bolo povedane. Tak v prvom rade usmernuj dceru, nech si pes nevytvori ku nej negativny vztah, a to z akehokolvek dovodu. Potom sa velmi tazko schadza nazad z tejto cesty.
Drzim palce

autor
20. júl 2025
@colsami

@anonym_autor no ved tak to chudak psik este ani nevie, "ci je a kde je". Tak potom nie je na mieste otazka na fore par dni po zaobstarani si psika, "ci sa tieto plemena znasaju s detmi", ides na to opacne, to si mala riesit pred prinesenim psika 😁. Ale nevadi, nic to nemeni na situacii, ze nezalezi na plemene, ako bolo povedane. Tak v prvom rade usmernuj dceru, nech si pes nevytvori ku nej negativny vztah, a to z akehokolvek dovodu. Potom sa velmi tazko schadza nazad z tejto cesty.
Drzim palce

@colsami samozrejme, vždy keď ku nemu dcérka ide, vysvetľujem ze treba pomalí a opatrne aby mu neublížila. Keď ona je z neho celá paf, vidím, že sa snaží ale niekedy sa pritrafí no. Skôr ho prinies9l manžel:D

biba_18
20. júl 2025

tak ako budeš učiť malú že nesmie budeš učiť aj šteňa že nesmie. či je to vhodné plemeno k deťom? je to kríženec dvoch pracovných plemien…

colsami
20. júl 2025
@biba_18

tak ako budeš učiť malú že nesmie budeš učiť aj šteňa že nesmie. či je to vhodné plemeno k deťom? je to kríženec dvoch pracovných plemien…

@biba_18 dobry postreh. Samo o sebe k dietatu ako takemu by som sa nebala, ale ze takeho psika len tak manzel donesie domov tak by som ho poslala "kade lahsie" 😁 akoze naozaj to teraz bez srandy hovorim.
To su psy, ktore ak nezamestnas a nemas skusenosti, tak Ta "zozeru"... Ale vyber vhodnej povahy do konkretnej rodiny, to uz je na majiteloch.

biba_18
20. júl 2025
@colsami

@biba_18 dobry postreh. Samo o sebe k dietatu ako takemu by som sa nebala, ale ze takeho psika len tak manzel donesie domov tak by som ho poslala "kade lahsie" 😁 akoze naozaj to teraz bez srandy hovorim.
To su psy, ktore ak nezamestnas a nemas skusenosti, tak Ta "zozeru"... Ale vyber vhodnej povahy do konkretnej rodiny, to uz je na majiteloch.

@colsami mám kamošku z detstva a obaja s manželom boli NO fandovia celoživotní, mali NO aj v 3-izbovom byte s 2 malými deťmi. ja by som to nedala, oni v pohode… takže hej, ako komu vhodné plemeno …🤷‍♀️

autor
20. júl 2025
@colsami

@colsami zožerú? Snáď to nemyslíš doslovne :D ... myslím, že sme v celku aktívna rodina. Síce viac manžel ale tak on sním pojde keby niečo

wolf_
20. júl 2025

... a to ešte len príde skákanie, bezhlavé lietanie, kúsanie, prezubovanie a všeličo.. spojenie dvojročného dieťaťa (a prejavov aké má dvojročné dieťa) so šteňaťom takéhoto mixu plemien... no... budete mať doma veselo... čo na to povedať...
Ale odpoveď, či sa znášajú - záleží od skúseností u chovateľa, záleží od skúseností aké bude mať s deťmi v najintenzívnejšej fáze socializácie (cca do 12.týždňa) a samozrejme aj potom neskôr a záleží aj od toho ako k tomu majiteľ psa pristúpi (ako bude vychovávať šteňa/psa a aj dieťa, či bude mať pes vyčlenené ničím a nikým nerušené miesto, či bude človek vnímať konejšivé signály psa, a mnoho ďalších atakďalej)

anonym_af117a
21. júl 2025

Mali sme šteňa.kríženca NO s niečím, bol to najdúch. Mala sme.doma 1,5 ročné a 3ročné.dieťa. manžel sa mu venovali najviac, prezubovanie bol asi najťažšie obdobie, ja som sa akurát vracala do práce ale treba sa psovi venovať ostatné už bolo napísané

vkatush
21. júl 2025

Veľmi záleží aj na povahe psa, potom výchove a až tak na plemene.

Naša je kríženec a s mojím dvojročným sú najväčší parťáci, ten jej môže urobiť čokoľvek (a že to skúša 😅), nič mu neurobí. Aj keď niekedy až kňučí, keď to malý preženie pri hre, nikdy mu nič neurobí.

Zato sused má čistokrvného NO, vycvičeného, no neverím mu ani trochu, malý pri ňom nemôže byť, už viackrát zavrčal, nie je vôbec zvyknutý na deti. Skôr je to ten typ strážneho psa.

anonym_ab5639
21. júl 2025
@anonym_autor

@colsami zožerú? Snáď to nemyslíš doslovne :D ... myslím, že sme v celku aktívna rodina. Síce viac manžel ale tak on sním pojde keby niečo

@anonym_autor
Mame kríženca NO a teda deti nemá rád. Vyhýba sa im už od úplného šteniatka. Teraz naše dieťa akceptuje ale ruku do ohňa za neho nedám takže sú pod prísnym drobnohľadom keď sú spolu. Poznám ale vlčiaka ktorý deti miluje...
Takže záleží od kusu...
Jedna rada - postarajte sa aby pes nemal nepríjemný zážitok s dieťaťom, hlavne teraz keď je ešte stena..aby si "traumu" neniesol so sebou do dospelosti keď už bude pri sile..

danica2711
21. júl 2025

my s bratom sme vyrastali pri NO a bola to paráda, žiadne problémy, len vzájomná láska. Ale boli veľmi dobre vycvičení a otec to so psami vedel. Tvoju situáciu vidím ako trošku komplikovanejšiu tým, že ide o kombináciu malé dieťa - šteniatko, obidvaja sú ešte hlúpučkí. Dá sa to, samozrejme, vlčiaci sú inteligentní psi, ale bude to asi trošku namáhavejšie

autor
21. júl 2025

Neviem, dnes sa stalo prvý x, ze dcérka vstala prišla do obývačky. Pes sa pred ňu postavil a začal zurit, štekat

Podotýkam, že nijako mu neublížila. Jedine sa včera stalo, že mu nechtiac stúpala na labku

betulinka1
21. júl 2025
@anonym_autor

Neviem, dnes sa stalo prvý x, ze dcérka vstala prišla do obývačky. Pes sa pred ňu postavil a začal zurit, štekat

Podotýkam, že nijako mu neublížila. Jedine sa včera stalo, že mu nechtiac stúpala na labku

@anonym_autor NO a Belgický su v pohode s detmi. Ale velmi dolezite budu tvoje reakcie. My mame doma NO trosku viac agresivneho akoby sa patrilo ale co sa tyka rodiny a znamych s ktorymi sme ho socializovali, tak je ako anjelik. Nikdy ziadna reakcia ani ked mu stúpime na labu, na deti a muza vobec. Na druhej strane, ak pride cudzi clovek musime ju zatvorit. Ty musis psa ucit uz od zaciatku, ze ziadne vrcanie na domácich. Cize napriklad u nas by som pri vrcani na Dieta zobrala psa za kozu akoby to urobila jeho matka a potriasla s nim, ze fuj. Teraz urcujes hranice. Ked príde vymena zubov a puberta, to bude ina akcia, dovtedy treba mat uz nastavene zakladne hranice a povely. Samozrejme musis rozlišovať medzi stekotom pod sa hrat a stekotom co si sem prisiel. Dieta psa nikdy netrestá, to je vzdy uloha dospleho. Cize detom vysvetlit, ze ked teba uvidia trestať, tak to nemaju opakovat. Ak mas archív v TV, tak je relácia Neposlušný a tam pekne vysvetluje kynológ niektore veci a aj použitie trestov ako je napriklad skákanie, vzduch a tak. Pozri si tu sériu na Slovenskej televízii to chodilo. Mne sa aj pacilo, ze on ako milovník psov, pekne vedel ludom naznačiť, ze aj ked mame psov ako partakov, vzdy je to len pes. Lebo teda niektori ludia nepoznaju hranice co sa tyka psov.

wolf_
21. júl 2025

Vyznáš sa do psov, mala si už psa - si si istá, že to "zúrenie" a štekanie nie je len prejav hry - vyzývanie do hry?
A veľké pozor na rady ako pes nemôže vrčať, potrestaj vrčanie atď. Naozaj veľké pozor... Aj vrčanie je komunikácia a zakazovaním, nebodaj trestaním vrčania si môžete zarobiť na pekný problém.
PS: reláciu neposlušní dôrazne neodporúčam (tak ako by ti ju neodporúčal v podstate nikto kto sa čo i len trochu pohybuje v kynológii).. a rovnako ani radiť sa zrovna na takýchto laických fórach ako je MK...

autor
21. júl 2025
@wolf_

Vyznáš sa do psov, mala si už psa - si si istá, že to "zúrenie" a štekanie nie je len prejav hry - vyzývanie do hry?
A veľké pozor na rady ako pes nemôže vrčať, potrestaj vrčanie atď. Naozaj veľké pozor... Aj vrčanie je komunikácia a zakazovaním, nebodaj trestaním vrčania si môžete zarobiť na pekný problém.
PS: reláciu neposlušní dôrazne neodporúčam (tak ako by ti ju neodporúčal v podstate nikto kto sa čo i len trochu pohybuje v kynológii).. a rovnako ani radiť sa zrovna na takýchto laických fórach ako je MK...

@wolf_ ja som psa nemala, ale manžel ano. Proste dnes je manžel v práci a pes je somnou pokojný len keď príde do miestnosti dcera ,zúri a steká... nie nepríde mi to ako hra. Natočila som to aj manželovi, povedal to isté.

autor
21. júl 2025

Sestra majú tiež psíka, hrali sa a nas ho poriadne sekol do ucha. To sa tiež len uci hraníc alebo je to agresivita ? Na iné psy je v pohode

wolf_
21. júl 2025

Nie je šteňa ako šteňa. Môj pes (tiež pracovný) mal ako šteňa prejavy, ktoré by niektorí nazvali ako agresivita (a nebola). Rovnako aj hry s druhým psom boli vždy drsné - niektoré plemená/psy majú taký štýl hry. Ale vôbec netvrdím, že to isté máte vy doma. To chce dohľad dobrého kvalitného trénera, ktorý sa na to pozrie a naučí vás s tým a celkovo so psom pracovať...

autor
21. júl 2025
@wolf_

Nie je šteňa ako šteňa. Môj pes (tiež pracovný) mal ako šteňa prejavy, ktoré by niektorí nazvali ako agresivita (a nebola). Rovnako aj hry s druhým psom boli vždy drsné - niektoré plemená/psy majú taký štýl hry. Ale vôbec netvrdím, že to isté máte vy doma. To chce dohľad dobrého kvalitného trénera, ktorý sa na to pozrie a naučí vás s tým a celkovo so psom pracovať...

@wolf_ ano trénera sme kontaktovali. Avšak keď sú od seba je to v poriadku akonáhle sú spolu v jednej miestnosti, len zúri a steká. Moje napomenutie nic nerobí.

zoja6913
21. júl 2025

Mam ovciaka s papiermi, mame ho necely rok a dieta ma 6, moje dieta skusa, samozrejme ze ho hresim dohliadam aj potrestam ale niekedy ho stipne do kozuchu silneksie stlaci (stava sa to raz za cas aby sa tu niekto nechytil) inak su spolu kazdy den, jasia sa nahanaju ale nas ani raz nezavrcal na syna, aj ked mu syn spravil zle, nedovolil si….
Zato som videla pripad kedy doge preplo, bola uz starsia, prisli deti, najprv ok a raz zautocila na jedno dieta, pkamzite sla prec-k znamemu, tiez idty cas ok a zrovna som to videla na vlastne oci, rozbehla sa po majitelovi, zajryzla do ruky a ani za boha ju nevedeli rozzurenu dat dole….
Takze to je tak ze nikdy nemozes nemozes vedet ci mu neprepne tak ako cloveku….

Ovciaci su vseobecne vhodni k detom ale napr moze sa stat ze bude vacsi opat mu nechtiac stupi na labu a nieco a zautoci ked uz teraz ako stena vrcal….zvacsa stence ked im aj nieco nechtiac spravis zapistia zaplacu ale nevrcia….

zoja6913
21. júl 2025
@anonym_autor

@wolf_ ano trénera sme kontaktovali. Avšak keď sú od seba je to v poriadku akonáhle sú spolu v jednej miestnosti, len zúri a steká. Moje napomenutie nic nerobí.

@anonym_autor ked sa dieta priblizi, pes vrci???? No bez debaty poradit sa s odbornikom a ked nepomoze, psa by som dala prec

autor
21. júl 2025
@zoja6913

@anonym_autor ked sa dieta priblizi, pes vrci???? No bez debaty poradit sa s odbornikom a ked nepomoze, psa by som dala prec

@zoja6913 ano presne tak. Včera všetko v poriadku. Dnes bol v pohode, akonáhle vstala dcera prišla do obývačky, postavil sa pred ňu a začal vrčať stekát

wolf_
21. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jasné, že tvoje napomenutie nič nerobí. Však máte psíka týždeň - ešte tam nie je vybudovaný ani rešpekt, ani dôvera a dosť pravdepodobne ani nevie čo mu rozprávaš - napomínaš ho stále jedným rovnakým slovom? (zákazový povel) Bolo mu to slovo, ten zákazový povel, vysvetlený? Ak pes na tvoje napomínanie nereaguje, tak robíš čo? Opakuješ stále, či raz povieš zákazový povel a následne jednáš - nejde o trest, stačí dôsledok a hlavne dôslednosť - prerušíš tú danú činnosť/odvedieš psa/apod? Má ten pes nejaké svoje miesto? Zavádzate tomu psovi pomaly nejaký režim? Atak...
A úprimne, tiež by som zvažovala o tom dať psa preč. Podľa mňa ste si zobrali príliš veľké sústo... A to píšem s tým najlepším možným úmyslom, vôbec nie v zlom.

autor
21. júl 2025
@wolf_

@anonym_autor jasné, že tvoje napomenutie nič nerobí. Však máte psíka týždeň - ešte tam nie je vybudovaný ani rešpekt, ani dôvera a dosť pravdepodobne ani nevie čo mu rozprávaš - napomínaš ho stále jedným rovnakým slovom? (zákazový povel) Bolo mu to slovo, ten zákazový povel, vysvetlený? Ak pes na tvoje napomínanie nereaguje, tak robíš čo? Opakuješ stále, či raz povieš zákazový povel a následne jednáš - nejde o trest, stačí dôsledok a hlavne dôslednosť - prerušíš tú danú činnosť/odvedieš psa/apod? Má ten pes nejaké svoje miesto? Zavádzate tomu psovi pomaly nejaký režim? Atak...
A úprimne, tiež by som zvažovala o tom dať psa preč. Podľa mňa ste si zobrali príliš veľké sústo... A to píšem s tým najlepším možným úmyslom, vôbec nie v zlom.

@wolf_ zakazujem aj viac x, potom som ho zobrala a dala do spálne, tam ma svoj pelech( miesto) . Režim ho učíme, vke sa už aj sam pýtať na potrebu, nie vzdy ale vacsinou. popravde ja som tiež naklonená skôr k tomu aby sme mu našli nový domov.

Strana
z2