icon

Manžel nechce veľkého psa v byte: riešenie?

21. júl 2024

Dobrý deň. Koncom leta sa máme s manželom sťahovať do bytu. Momentálne bývame v rodinnom dome. Mám veľkého (vyše 30kg) reaktívneho psa. Psa som si kúpila ešte pred tým, ako sme sa spoznali. Má ho rád, avšak zastáva názor, že takého veľkého psa do bytu (ešte k tomu reaktivneho + veľká šanca že by ničil veci v byte) proste nie. Že malého psa dobre, ale toto by boli všade chlpy, priestorovo je byt malý, ale vo všeobecnosti zastáva skôr názor, že zvieratá patria von a nie do bytu. Nechce ale, aby som sa psíka vzdala, a hľadáme riešenie. Vraj by sme si mohli od niekoho z rodiny požičať pozemok, kde by mohol pes byť, je to ale niekoľko km od nášho bydliska. Neviem čo týmto chcem ani napísať, asi len nejakú radu, ako sa s týmto vysporiadať ? Chápem aj jeho stanovisko, avšak ma to veľmi mrzí, že budem musieť za psikom minimálne 2x denne dochádzať niekoľko km, a že bude ďalej odo mňa.

marsmykkok
22. júl 2024

autorka Koľko má pes rokov? A vieš mi prosím vysvetliť prečo si na toto nemyslela pri kúpe psa? Asi si neplánovala do smrti žiť v mamahoteli či? Vedela si, že si časom nájdeš manžela, budeš chcieť rodinu... A asi si nečakala že si nájdeš milardára alebo vyhráš loto a kúpite si na začiatku novostavbu s veľkým pozemkom (kedže taký veľký pes potrebuje aj v dome keby ste väčší pozemok) za 500 000-600 000eur. Ty máš rozum a mala si možnosť výberu a myslieť dopredu, pes si bohužiaľ nemohol vybrať ku komu pôjde a jeho život je v tvojich rukách. No teraz už nič, treba výcvik, socializáciu postupnú pod rukou skúseného trénera, možno na začiatku zvykať psa na pobyt v byte osamote postupne, ak pôjdete do práce niekde ho dávať za čas alebo niekoho k nemu a tak. Pes nie je hračka, sama si sa rozhodla, sama musíš teraz prijať zodpovednosť a postarať sa o psa, aby bol spokojný, hoci to bude ťažké. A druhá vec čo ak prídu deti? Zvládneš aj deti aj psa, ak je reaktívny, príjme deti a budeš mať 100 percentnú istotu že im neublíži? Tam asi zase bude problém a pes asi skončí v útulku alebo niekde sám, len kvôli tomu, že ty nepremýšlaš dopredu...

ahhola
22. júl 2024

Som skor na strane tvojho chlapa. Nekoleduje si o maler v panelaku, (ostávanie vytahu, zbieranie howien, stekanie v noci) chce zit v klude. Daj psiska na Bazos, alebo ked ti ju pes viac, daj na Bazos chlapa. 😂(mam maleho psa na 15aroch a veru ponasiera cloveka aj tak) 🐶

netoppierka
22. júl 2024

@pribinak a ty by si hneď toho chudáka tvora radšej darovala. No zbohom to si teda charakter.

ktochytavzite
22. júl 2024

Mne este napadlo,ty ho mozes davat cez den do psej skolky,tam ma dostatok podnetov aj /socializácie,a vecer uz len nechat na tom pozemku,pes nebude ani zandbany,naopak bude spokojnejší lebo bude medzi svojimi.Susedia takto davaju psov do skolok,ale je to tiez financne nie najlacnejšie.

netoppierka
22. júl 2024

Autorka. Ja by som dala mužovi na výber buď ostaneme v dome. Alebo choď do bytu sám. Ja by som sa toho psíka nevzdala. On teba pozná a ty jeho. Jeho návyky atď. Budeš chodiť naozaj za ním pár km každý deň 2x ? Nehlad na tvojho muža, ten psík tu bol skôr. Ak ho má naozaj rád, tak on by ťa mal pochopiť. Ak to hovorí iba z ľútosti tak je chuj

simca06022011
22. júl 2024

ak by mi povedal, niekto, ze moj pes bude darovany a mam si kupit mensieho, tka je darovany ten dotycny. Ostala by som radsej u rodicov, ako sa s takym clovekom stahovala. Na druhej strane, rozmyslam dopredu a k tomu vediem napr. aj dceru. Na keru onu si kupovat velkeho psa, ktoreho ako majitelka nezvladnes, plus nevies ho so sebou zobrat KAMKOLVEK ako mlada zena pojdes? Pripadne nebude jeho umiestnenie rychle a jednoduche? Ja mam nervy momentalne na spagate, lebo nevieme ist ani ako rodina na dovolenku, kvoli psovi... a to mam iba viszlu :D

medda_beda
22. júl 2024

@julia8888 Áno po každom venčení sa psovi umývajú laby aj ostatné veci či čo si vy všetci myslíte, že máme doma hnoj? Na chlpy slúži taká vec a volá sa, že vysávač.Prebehneš každý deň dajme tomu ak ti chlpy veľmi vadia a nemáš žiadne.Psa vieš naučiť, že na gauč a do postele chodiť nebude.
A absolútne pes nemusí zničiť nič.Jedinú vec nemám doma zničenú ktorú by som časom nezničila ja.

A čo to má zase s deťmi? Preto tie vaše deti majú samé alergie lebo ich držíte v sterilnom prostredí.Naši chovatelia majú deti a tie medzi psami v dome spali.Majú vzťah k zvieratám, sú zdravé.

Pes si v byte zvykne.Psi často oddychujú a bez pána nie sú až také aktívne.Či je pes v byte alebo na dvore nemal by byť stále na tom istom mieste.Má chodiť von na prechádzky, výlety, má sa socializovať.

Ťažšie pre autorku bude skôr naučiť psa, že je v byte a aby neznačkoval kade tade lebo ak je pes takto naučený od mala tak to nerobí.

medda_beda
22. júl 2024

@simca06022011 Vieš ísť na dovolenku.
Hľadaj takú dovolenku kde môže ísť aj pes.
My normálne chodíme ku moru, po slovensku.

simca06022011
22. júl 2024

@medda_beda neviem, nemam ho kam dat a na izbe ho nenecham cely den. A mame plan miesto, kde ho iste nevezmem :D v HU. Keby sme sli na lazy, chatu, alebo kdekolvek ide s nami... ale ani k moru na promenady a neviem kde, by som ho nebrala.

medda_beda
22. júl 2024

@simca06022011 My chodíme normálne do hotelov, ale ide s nami všade ak sme na dovolenke.
Dovolenku prispôsobujeme tomu aby mohol ísť všade.
Inak by sme nikdy nikam nešli :D.
A moja skúsenosť je taká, že oproti SK som sa cítila viac ako doma so psom.Nikomu tam nič nevadilo.

maickamf
22. júl 2024

Ked si mala psa este pred vztahom, muz isiel do vztahu s tym, ze mas psa ( je jedno aky je).
Ked riesite spolocne byvanie, mali ste hladat alternativu so psom. To nie je vec, ktoru odlozis do kuta, ked omrzi.
Ja mam stredoaziata, clen rodiny, zivot prisposobujeme aj psovi. Ziadne dlhe dovolenky a pod.
Kvoli takymto ludom su plne utulky psov. Raz si si ho zadovazila, tak sa staraj a nie niekam odlozit.
Neskutocne ma vytacaju taketo nazory.

silvike
22. júl 2024

Ja by som napr. nezniesla psa/macku a pod. v byte. Ja by som sa zrejme bola schopna aj rozist, keby sa inak nedalo a partner by trval na zvierati v byte. No, tazke rozhodovanie. Vo vasom pripade to vidim tak, ze ty ho nakoniec zlomis a on bude suhlasit.

marca12
22. júl 2024

Vacsina psov cez den aj tak spi. Pokial ho rano riadne vybehas,mal by vydrzat do poobedia. Bude to aj tvoj byt,musi sa aj manzel prisposobit.

petulda333
22. júl 2024

Mnohe tu pisete,ze pes je na 15 a co muz? Ved snad s nim chce byt do konca zivota,tak preco ho hned poslat do riti?! Ja milujem zvierata,sama som psika v byte mala. Bol to vsak maly 4kg pes. A viac by som uz ani nechcela. Za mna tvoja chyba zaobstarat si takeho psa,ked nebyvas vo svojom. Necviceny,velky. To by som do bytu nechcela. Ries cvicitela a nech si zvyka na psov tvojich rodicov. A budes chodit pomahat.

lujza123
22. júl 2024

Autorka podľa tvojich odpovedi si skôr naklonená tomu dať psa niekam na záhradu. Prosimta nerob to. Ked ho dáš dnes na fb, bazos tak mas ešte dosť času hľadať mu nového majiteľa.
Radšej teraz, ako po roku umiestňovať dodrbaneho hysterickeho psa zo záhrady. Susedia v ulici takto mali psa na záhrade, nešťastník bliakal dni a noci.

Je ale otázne co to časom spravi so vzťahom s tvojim muzom, ako sa ti podarí spracovať fakt ze si musela koli nemu dať psíka preč. Niekedy vie takáto pachuť krivdy roky čušať pod kdesi povrchom a v ten najnevhodnejši moment vist von v plnej paráde.
Je to každopádne tazke pre vas obidvoch, budto to bude hnevať teba alebo bude muž nasrdeny obchádzať psa v byte. Čomu tiez rozumiem, sú ľudia pre ktorých je spolužitie so zvieraťom utrpením.

julia8888
22. júl 2024

@medda_beda nič take som nepovedala, všetko aj s deťmi som mala na mysli starostlivosť. Lebo keď má jedna zena veľkého PSA doma a deti a treba jej upratať navarit oprat postarať sa o deti a PSA tak to sa môže zblázniť.

marianeta
22. júl 2024

Takto to dopadne vždy ,keď si niekto vyberá psa lebo sa mu páči, alebo vôbec nemyslí na to ,že situácia sa človeku môže zmeniť zo dňa na deň, a je jedno či je to 2kg zmetak alebo pes dorastajúci do veľkosti telata.. Mne zvieratá dnu nevadia, a aj keď mám RD psa už by som nechcela. Nuž dohodnúť sa s mužom ,že tomu dáte šancu a uvidíte ako sa bude pes správať. Na nejaký pozemok kde bude sám by som ho isté nedala aby bol väčšinu času sám .. To už mu radšej hľadať nového majiteľa a hlavne takého , ktorý sa danému plemenu rozumie a vie ho vychovať.

mmoni89
22. júl 2024

Ja chápem tvojho muža.Mam rada psov ,od detstva som bola nimi obklopena, teraz svokrovci majú psa vedľa v dome ,ale teda za mňa pes do domu a bytu absolútne nie.

medda_beda
22. júl 2024

@julia8888 Tak to sa zbláznim aj ja :D.
Pes väčšinu dňa preleží ani o ňom nevieš.Okolo dieťaťa treba behať viac.
Autorka má problém skôr ten, že pes nie je naučený byť vo vnútri.To, že je veľký nevadí.

mmoni89
22. júl 2024

@medda_beda hnoj nie ale chlpy ci chceš ci nie tam sú, môžeš aj dva krát denne vysavat, to ze je pes doma ci iné zviera poznas

zaphyra
22. júl 2024

Moj byvaly mal tiez problem s mojim psom....... Uz je byvaly 🤣 ale teda nie manžel. Čo ma celkom zaráža, ako si doteraz mohla nevediet, ze toto je prenho problém?

medda_beda
22. júl 2024

@mmoni89 Tak mne to nevadí, mne padajú dlhé vlasy každý deň.

mmoni89
22. júl 2024

@medda_beda ale tak niekto s tým problém môže mat

lienka.7
22. júl 2024

@autorka no tak si vyber, či muz alebo pes. 3 možnosť neexistuje.
Btw, ani ja by som nesúhlasila s takým veľkým psom do bytu. Taky tam proste nepatrí.

medda_beda
22. júl 2024

@mmoni89 Ak s tým niekto problém má tak nech si nezaobstará domáce zviera a nech si hľadá seberovného partnera s odporom ku chlpom :D a problém je vyriešený.

autor
22. júl 2024

@tinatitti chodila by som určite každý deň, muž sa tiež ponúkol, že tiež bude chodiť venčiť.
@ktochytavzite bola som za viacerými odborníkmi, môj pes sa proste neznesie s druhými psami, pod dozorom ešte dajme tomu, ale nechať ich samých sa pozabíjajú, asi doslova
@dkethe ja sa ho nechcem vzdať :( ale nechcem mať ani dusno doma, že muž prikývol na psa v byte ktorého mať v byte nechce
@mariska1989 rodičia budú pomerne ďaleko od nás, nebolo by reálne dochádzať pomáhať

juliacenc
22. júl 2024

Chudak ten pes

simca06022011
22. júl 2024

ja inak nechapem, zijes u rodicov, maju psov... ty si tam donesies psa, velkeho, ktory sa s inymi psami neznesie a nemyslis na to, ako to bude dalej fungovaT? ako preco? fakt niektori ludia by mali hlavou premyslat. PRED kupou psa. Clovek nikdy nevie co sa stane a aku bude mat pes povahu. Cize ano aj na to treba mysliet,ze suseda moze mat tutuli mututli pitbula (priklad), ale moj taky nemusi byt... ja napr mam viszlu, mala velmi zly zazitok so psom a on sa so psami tazko znesie, resp by to chcelo vela treningu a navstev a socializacie a na to zase ja nemam cas a ani podmienky... a co ho mam? zavriet do voliery? no nie.. musim riesit veci inak :D

Tak nic, zozen miesto kde ho vies davat a chodit vencit a starat sa, ja predpokladam, ze teraz v dome, na oddelenom dvore a vo voliere to aj tak nefunguje inak a cloveka vidi, ked idete do prace a ked idete z prace... rovnako ho cez vikendy von mozete vozit do prirody atd... alebo daj inzeraty, popros aj utulky o zdielanie a mozno sa nejaka dobra dusa najde.
ALE tento rpispevok by si vsetky, psov chtive slecny mali precitat, aby si rozmysleli nakup psa vo veku, ked za chvilku budu planovat rodinu, cestovanie, stahovanie (a to nemyslim v zlom).

pribinak
22. júl 2024

@medda_beda off topic, vyrastala som medzi zvieratami a som alergik. Skorocel, breza, jelša a raž ma zabíjajú
To len na margo tvojej poznámky o sterilite a alergiach

lenkaknel
22. júl 2024

Akože prepáč, ale niesi 5 ročne decko, aby si nedokázala premýšľať do budúcna.. čiže si hlúpa, prepáč ale naozaj si. Chudak havo.. keď sa ti narodí dieťa, rozvedies sa s mužom, nájdeš si nového, ale ten ti dá podmienku že jedine bez dieťaťa sa k nemu môžeš nasťahovať, tak ho dáš preč? Nevidím v tom rozdiel, aj dieťa, aj havo sú odkázaní na teba a na tvoju pomoc… alergie niesu výhovorka, rok som kvôli chlpom môjho hava nespal mala som v noci šialene koprivky, musela som sa minimálne 3x v noci osprchovať, dusila som sa.. ale prešlo mi to, v živote by som ho nedala preč.