icon

Môže mať pes ADHD?

16. jún 2025

Poradte mi prosim hlavne tie, co mate skusenosti so psami lebo som uz nacisto zufala.
Pred 2 rokmi sme si v dobrej viere, ze budeme mat clena rodiny vzali z utulku maleho 9kg krizenca. Velmi sme si ho oblubili a trpezlivo cakali kym si u nas zvykne. Po 2 rokoch musim s bolavym srdcom priznat, ze to bola chyba. Prosim neukamenujte ma, vysvetlim.
Psik je a bol uzkostlivy, od zaciatku neprijal nikoho ineho ako mna. Davali sme mu cas. Tyzdne, mesiace. Aktualne uz 2 roky. Skusali sme trenerov, cvicaky, socializacku, skolky.. nic nepomaha. Dnu spavat nechcel, pytal sa von. Napriek tomu sme ho aspon cez den nechavali dnu (byvame v dome) aby sa mu nic nestalo. Cele dni preplakal a vsetko nicil. Nepomahala ohradka, klientka, hracky, nic. Knucal a knucal. Zostal teda vonku, tam neknuci. No namiesto toho steka. Rano sa zobudi o 5, caka kym vyjdem von a vyvencim ho. Nakrmim ho a stale caka, potom knuci ked odchadzam, je schopny cely den sediet v strede dvora a cakat kym sa vratim. Vidim ho cez kamery. Sedi tam, caka a steka. Susedia sa stazuju. Takmer rok som ho nosila do psej skoly, ktora sa ale zatvorila a ina u nas v dosahu nie je. Rano ho hodinu vybeham, chodi ho vencit suseda ked pride zo skoly na 1,5 hodiny kym som v praci, po praci zase ideme na hodinu von. Ale ten pes nevie vypnut hlavu, nonstop je znudeny, hracky ho nezaujimaju ani ked mu hadzem loptu, hlavolamy vseho druhu sme uz vyskusali. Trenerka to s nim vzdala ze ten pes
Uz neviem co s nim, mam pocit ze ma ADHD a nevie sa vypnut. Popravde je pre mna uz po 2r viac pritazou ako potesenim. Napriek tomu nie som svina aby som ho vypustila niekde von z auta alebo vratila do utulku, tam by sa nacisto opustil..
len uz zo zufalstva ozaj neviem ako tuto situaciu riesit.

Strana
z3
sowhat
16. jún 2025

pozri si na Jednotke v archive relaciu "Neposlusni" s trenerom Jurajom Ferkom, tam najdes vela tipov, ako toho psa aspon trochu odnaucit niektore zle navyky

doriiis
16. jún 2025

Skús mu kúpiť kamoša.Aj pes je tvor,čo potrebuje spoločnosť.Kup druhého psa

pribinak
16. jún 2025

Tiež si myslím že potrebuje parťáka

kiki68
16. jún 2025

No ja by som sa ohliadla po okoli a nasla niekoho, kde psik moze byt cez den. Normalne za peniaze, Mozno to nejaky dochodca rad vezme a budete mat pokoj.

vanilkovazmrzka
16. jún 2025
@sowhat

pozri si na Jednotke v archive relaciu "Neposlusni" s trenerom Jurajom Ferkom, tam najdes vela tipov, ako toho psa aspon trochu odnaucit niektore zle navyky

@sowhat ano urcite pomoce tv relacia ked to nezvladli zivi treneri a cvicitelia 🫠

moonlight1210
16. jún 2025

Ako reaglval na ine psiky na cvicaku a pri socializacii, ci v skole?
Pozitvne? Negativne? Bez zaujmu? Bojazlivo?

gejb
16. jún 2025

zaobstarať mu kamoša je asi najlepšie riešenie.
Najprv by som odporučila zobrat nejakého do dočasky aby ste si to vyskúšali ci to naozaj pomôže. Ak by to nemalo pomôcť aby ste neskončili s dvomi takými pošťukanymi psami...

autor
16. jún 2025
@sowhat

@sowhat toho pana nepovazujem za trenera. A ja tiez nie som trener, ktoremu zarucene pomoze nejaka rada z TV. Preto sme chodili a stale chodime na treningy. Trenerka sama priznala, ze sa cvici velmi tazko vdaka tej uzkostlivosti. Cudzim ludom neveri a nic ho nemotivuje. V mojej pritomnosti akurat poskakuje, nepocuva na meno, stale je hlavou inde. Preto si aj myslim ze ma ADHD. Hracky, pamlsky, ziadna pozitívna motivacia nanho nezabera. Ked mu raznejsie nieco poviem, tak sa strci a ma tendenciu zaliezt.

autor
16. jún 2025
@pribinak

Tiež si myslím že potrebuje parťáka

@pribinak minule leto sme vramci socializacie strazili 3 cudzich psikov v roznom case. Vsetci boli vyrovnani, vedeli sa zahrat, ovladali povely, po prechadzke si lahli a oddychovali aj 4 hodiny. Tento nas stacilo, ze sme zasli dnu, vtedy zrazu cudzi pes neexistoval a zase len cakal kym vyjdeme za nim von. Kym som s nim bola vonku bol ok, vkuse skakal, tesil sa. Zasla som, sadol si, cakal a stekal. Ziadna zmena. Bojim sa priniest si domov dalsieho, s ktorym by este boli starosti naviac.

autor
16. jún 2025
@moonlight1210

Ako reaglval na ine psiky na cvicaku a pri socializacii, ci v skole?
Pozitvne? Negativne? Bez zaujmu? Bojazlivo?

@moonlight1210 pozitivne na nich reaguje iba ked je mimo domu. Doma proste akoby stale bol v tom svojom svete kde len caka kedy pridem domov/von za nim. Navyse aj ked chodil do tej psej skoly, tak sa nanho postazovala majitelka ze je tam casto smutny a vela steka.

autor
16. jún 2025
@kiki68

No ja by som sa ohliadla po okoli a nasla niekoho, kde psik moze byt cez den. Normalne za peniaze, Mozno to nejaky dochodca rad vezme a budete mat pokoj.

@kiki68 hladame dlhodobo. Dochodcovia nemaju zaujem. Lebo ten pes potrebuje aj dlhe prechadzky, inak pisti. Kazdy kto ho chcel strazit pytal 20 a viac € za 8h strazenia. Nech toho psa lubim ako chcem tak nemam 400€ na strazenie kazdy mesiac popri kvalitnej strave, vitaminoch, veterinaroch a vsetkom co uz teraz kupujem. To kolko veci, hraciek, podloziek a pelechov uz roztrhal kym sme neboli doma a kym som z auta prisla do dvora uz ani nepocitam.

pribinak
16. jún 2025

To vyzerá ako separacna úzkosť

autor
16. jún 2025
@pribinak

To vyzerá ako separacna úzkosť

@pribinak ano, urcite. Nepomaha mu ale ani spolocnost ineho psa. Keby som mala istotu ze sa ukludni a budu partaci, tak to risknem. Po vsetkom vyskusanom si ale naopak myslim, ze by som si tym zarobila na este vacsi problem.

moonlight1210
16. jún 2025

Skusila si mu dat do pelecha nejaku vec (napr. staru plienku), ktoru mas pri sebe (napr. v noci), aby nasiakla a vonala tvojim pachom? Neukludnilo by ho to ciastocne, keby ta citil?

autor
16. jún 2025
@moonlight1210

Skusila si mu dat do pelecha nejaku vec (napr. staru plienku), ktoru mas pri sebe (napr. v noci), aby nasiakla a vonala tvojim pachom? Neukludnilo by ho to ciastocne, keby ta citil?

@moonlight1210 skusila som uz vsetko. Ked este byval pocas mojej prace dnu, nechavala som mu v pelechu moje pyzamo 🙈 hralo mu radio aby sa necitil sam. Mal tam hracky, pamlsky na hryzenie. Jeho vsetko bavi kym pri nom sedim. Akonahle sa pohnem prec tak straca zaujem. Ked pridem domov tak hned sprintuje po hracku a dokaze ju hryzt aj 3h. Ale iba kym som vedla neho.

saraxyz
16. jún 2025

Ak chces trochu utešiť, tak moja známa ma fenku z CHS. A nepomohol nikto. Bez nej nemôžu nikam ísť . Raz ju nechali a zničila všetko čo sa dalo (a to prišla z tréningu). Našťastie sú doma a keď chcú niekam ísť, tak iba s ňou alebo po jednom 🤦

vanilkovazmrzka
16. jún 2025

Chudak psicek musi mat nejaku tazku traumu za sebou :( asi potrebuje skor psychologa, ale neviem ci taki psi naozaj existuju :(

A ked si ho brala z utulku, tak si o jeho povahe nevdela nic? Ja nechapem ze ako s takou uzkostou dokazal vobec existovat tam…

autor
16. jún 2025
@saraxyz

Ak chces trochu utešiť, tak moja známa ma fenku z CHS. A nepomohol nikto. Bez nej nemôžu nikam ísť . Raz ju nechali a zničila všetko čo sa dalo (a to prišla z tréningu). Našťastie sú doma a keď chcú niekam ísť, tak iba s ňou alebo po jednom 🤦

@saraxyz no.. aspon nie som sama 😀😐
Je to na nervy, a zaroven ten silny pocit viny co mam, ked rozmyslam naco som si ho brala, ci mi bolo treba taketo starosti. Vzdy som odsudzovala ludi, ktori darovali psa dalej. A teraz si kolkokrat vravim ako by sa mi ulavilo keby si ho vzal niekto, kto je stale doma a ma dalsieho psika 😭 ci by mu nebolo lepsie niekde inde lebo tu sa len trapi aj napriek vsetkemu co robim.

simca06022011
16. jún 2025
@vanilkovazmrzka

@sowhat ano urcite pomoce tv relacia ked to nezvladli zivi treneri a cvicitelia 🫠

@vanilkovazmrzka nie je trener ako trener ;)

autor
16. jún 2025
@vanilkovazmrzka

Chudak psicek musi mat nejaku tazku traumu za sebou :( asi potrebuje skor psychologa, ale neviem ci taki psi naozaj existuju :(

A ked si ho brala z utulku, tak si o jeho povahe nevdela nic? Ja nechapem ze ako s takou uzkostou dokazal vobec existovat tam…

@vanilkovazmrzka nie, iba mi povedali ze tam bol par tyzdnov a je smutny, skor utiahnuty, ze by mu velmi pomohlo byt sucastou rodiny. Trvalo mu asi polroka kym sa vobec naucil fungovat s muzom, vkuse bol iba pri mne vsade kde som sa pohla a jeho sa skor bol a nejavil zaujem. Tak je to dodnes.

o__o
16. jún 2025

Mozno by som mu dala protistekaci obojok kym si v praci. Inak neviem, povely ovlada? Trenujete, ucite sa? Lizacie hracky? Nema zaujem o nic?

autor
16. jún 2025
@o__o

Mozno by som mu dala protistekaci obojok kym si v praci. Inak neviem, povely ovlada? Trenujete, ucite sa? Lizacie hracky? Nema zaujem o nic?

@o__o skusali sme. Aj obojok aj budku. Tym ze je uzkostlivy mu to viac ubližovalo ako ucinkovalo. Zostal z toho este horsi, vyplasenejsi, tak som to uplne zrusila a vyhodila.
Povely neovlada, nepocuva na svoje meno. Nevie sa na nic sustredit. Precitaj si prosim vsetky prispevky, uz som to vsetko hore pisala.

zuzanaam
16. jún 2025
@sowhat

@sowhat preboha len toho .... nie

sandra49
16. jún 2025

Nepomôžem ti s vlastnou skúsenosťou.. aktualne mam 2 psov a keby toto robí jeden z nich tam na šľak trafí.. nedokážem si to predstaviť a to som vždy mala psov doma..toto je veľký extrém..a úprimne je mi to luto, pretože musíš prežívať hrozný stres z toho😏 nedavno tu bola téma, pani hladala psieho psychológa.. myslím, že to určite nájdeš keď zadáš do lupy vo fóre psychológ pre psov, ľudia jej z vlastnej skusenosti radili konkrétnych.. uz si skúsila všetko ako čítam.. ten psychológ je asi posledná možno a ak ani to nepomôže, tak by som ho naozaj darovala niekomu kto je cele dni doma a pes by mal nonstop spoločnosť..

autor
16. jún 2025
@sandra49

Nepomôžem ti s vlastnou skúsenosťou.. aktualne mam 2 psov a keby toto robí jeden z nich tam na šľak trafí.. nedokážem si to predstaviť a to som vždy mala psov doma..toto je veľký extrém..a úprimne je mi to luto, pretože musíš prežívať hrozný stres z toho😏 nedavno tu bola téma, pani hladala psieho psychológa.. myslím, že to určite nájdeš keď zadáš do lupy vo fóre psychológ pre psov, ľudia jej z vlastnej skusenosti radili konkrétnych.. uz si skúsila všetko ako čítam.. ten psychológ je asi posledná možno a ak ani to nepomôže, tak by som ho naozaj darovala niekomu kto je cele dni doma a pes by mal nonstop spoločnosť..

@sandra49 dakujem za chapave slova. Naozaj nie som ten typ, co od nervov psa zatvori do voliery alebo ho bude bit. No zo zufalstva som po nom dnes uz kricala a je mi zo seba zle. Dala by som mu aj oblicku ak by mu malo byt lepsie, ale uz neviem co viac urobit. Plus ma este aj epilepsiu k tomu vsetkemu. Ake su realne sance najst novy a este k tomu lepsi domov psikovi so separackou a epilepsiou? Mal sice zatial iba 2 zachvaty za rok, ale pri prvom by mi ho zarucene vratili.

natinka36
16. jún 2025

Ahoj a co to je za plemeno aspon priblizne?
Ja mam z utulku psa, prvy rok si to odnieslo nespocetne vela veci, rozhryzla mi dva gauce… potom som jej kupila latkovy nahubok ktory mala na sebe kym som neprisla z prace, prave toto pomohlo pochopila to ze nemoze. Tiez neni mozne vsade psa nosit so sebou a nechat ho vrieskat na dvore, no tazke to mas. Ja osobne by som to asi zabalila po takom case. Aj ked tiez chapem ze ho mas rada ale toto vyzera na celkom slusne trapenie. Kolko ma rokov?

autor
16. jún 2025
@natinka36

Ahoj a co to je za plemeno aspon priblizne?
Ja mam z utulku psa, prvy rok si to odnieslo nespocetne vela veci, rozhryzla mi dva gauce… potom som jej kupila latkovy nahubok ktory mala na sebe kym som neprisla z prace, prave toto pomohlo pochopila to ze nemoze. Tiez neni mozne vsade psa nosit so sebou a nechat ho vrieskat na dvore, no tazke to mas. Ja osobne by som to asi zabalila po takom case. Aj ked tiez chapem ze ho mas rada ale toto vyzera na celkom slusne trapenie. Kolko ma rokov?

@natinka36 ma vela z jazvecika, predlzeny chrbat aj nufak, len je vacsi a chlpatejsi. Ma cca 6-7 rokov. Ja ho lubim, dala by som zanho aj zivot. Ale som uz neskutocne vycerpana z toho, ze mu robim stale animatora a napriek tomu je smutny. Zaroven by som neprezila ak by sa dostal niekam, kde mu bude horsie ako u nas 😢 novu rodinu by si mozno aj nasiel, mozno. Ale ked si predstavim, ze ich prejde trpezlivost a jedneho dna ho vyhodia niekam z auta, ide mi srdce puknut.

sandra49
16. jún 2025

Epilepsia keď je podchytena a liecena mala by byť okej so záchvatmi.. aj môj kocúr mal a aj psa som zažila so záchvatmi.. s tým sa dá fungovať.. ja neviem ako ti pomôcť.. ale kricala si na neho a je ti zo seba zle..ja keď začnem hucat na jedného psa, zalezie aj druhý a aj kocur🤣 proste vie, že urobil zle a už sa to viac neopakuje..možno vy nemáte nastavene kto je vodca svorky..to pes potrebuje..on nieje a nemoze byt v hierarchii pod tebou..možno preto ta nepočúva, nerešpektuje povely..lebo nezistil l, že si vodca svorky. Na tvojom mieste okamžite hľadám ďalšieho vycvikara a toho psychologa..ty už v podstate nemáš čo stratiť.. nedá sa všetko podriadovat psovi aj ked ho veľmi ľúbiš, ved všetci čo sme psickari milujeme svojich psov..odkiaľ si? Ze by niekto možno dal kontakt na vycvikara..aj my máme dobrého a ešte jedného poznám..

colsami
16. jún 2025

Nemyslim si ze pes ma nejake ADHD, ani podla toho co popisujes.
A ani si nemyslim, ze "psi partak" toto vyriesi. Ak k nemu kupis druheho psa aby sa "akoze nenudil", moze to dopadnut tak, ze pes absolutne nebude mat o ziadneho partaka zaujem a ten druhy sa od neho bude ucit vsetko nezelane spravanie, co popisujes. Tomuto kroku by som sa urcite vyhla...
Nejakeho Ferka urcite neodporucam.

Odkial si?

jakubrianka
16. jún 2025

Pes, tak ako človek môže mať vážne poškodenie CNS. Najčastejšie krížením, zlými podmienkami v rannom veku, generačnou traumou, týraním :(, týraním brezivej feny, množením a vysilením feny to všetko sa prenáša na šteňatá. Každá zlá skúsenosť v rannom veku sa zvlášť u zvierat veľmi ťažko zmierňuje a o náprave môžeš snívať.

Treba ísť k lekárovi na nejakú dobrú kliniku, kde ho/ju vyšetria a stanovila diagnózu. Existujú lieky na prekrvenie mozgu, alebo na ukľudnenie aj pre psa.
My sme tak mali psíka od veľmi zlej chovateľky načo sme došli až následne a museli sme ho po rokoch trápenia sa darovať overenej pani do domu, lebo reagovala na okolitých psov neustálym štekaním a na sídlisku kde každý mal psa na voľno popri deťoch to už ďalej tak nešlo. Na ostatnom sa nám podarilo tvrdo zapracovať ale toto jej zostalo. No koľko sme si na nej oddreli, to bolo niečo neskutočné.

Áno a následkom poškodenia sú tieto prejavy - ADHD.

Druhého psa k tomuto nie. Jedine umiernená veľká svorka by ho vedela usmerniť no jednotlivec pri takomto psovi by trpel.

Strana
z3