Psík do trojizbového bytu - za a proti
Zvažujeme psíka. Máme dve malé deti, bývame v trojizbovom byte a obaja s manželom pracujeme, no vieme si rozložiť čas. Na jednej strane si viem predstaviť, že by nám psík priniesol radosť, naučil deti zodpovednosti a bol ďalším členom rodiny. Na druhej strane mám rešpekt – z povinností, neporiadku, venčenia v daždi a z toho, ako to celé zvládneme. A cekovo - je to vhodné? Kvoli malému výbehu
Tak zo psom sa chodi na prechadzky par krat denne, zvysok bude spat... je to len o venceni. Takze skor ries, ci mate vybehove priestranstava mimo bytovky, lebo curat niekde popri detskych ihriskach je fakt no go... Za mna je pes privela prace, v zime za tmy tri krat von lebo to tak proste blbo vyjde, ze skoro rano, o stvrtej aj posledne vecerne vencenie ti vyjde tak, ze bude musiet muz alebo ty s detmi v takej tme, zime, no ja som na toto prilis leniva. Psovi je jedno, ze ti maju deti sople, horucku, kiahne, ze ty von ist nechces, ze prsi... on bude chciet ist von aj tak... my mame dve macky, mame dom... ale macke staci aj byt, hlavne ked si vezmes starsieho psychicky vyrovnaneho spaveho idealne hlucheho utulkaca, tak si vyhrala... co sa tyka dovolenky, tak tiez treba vediet, ze su to naklady navyse, lebo zvieraci hotel alebo vzdy riesit pribuznych na tu dobu, nech dozuru...maloktory hotel tolerruje zvierata, takze aj to treba kazdy predlzeny vikend naplanovat vyzva, lebo zviera... nie je to len tak no...jasne vsetko sa da, clovek si zvykne, ked to tak proste je...
Za mňa pes isto nie, venčenie v daždi je najmenší problém, také venčenie skoro ráno v mrazoch je to pravé 🤣. Ale to je ten najposlednejší problém so psom. Lebo v konečnom dôsledku je to ako mať ďalšie dieťa 🙂.. sú psíky, ktoré sú častejšie u veterinára, bežne stojí taká návšteva aj 200-300€, rátaš aj s tým? Moja sestra dostala psa, starala som sa oňho viac menej ja a zrovna zodpovednosti ma to nenaučilo.. je to na niekoľko xy rokov. Ak chceš deti učiť niečomu, tak im kúp na začiatok škrečka, ten žije 2-5r 😅
Záleží akého psa chcete. My sme mali yorkshira a teda žiaden výbeh nepotreboval 😁 aj keď sme s ním chodili na dlhšie prechádzky rak bol otrávený a chcel ísť domov..
Tak zo psom sa chodi na prechadzky par krat denne, zvysok bude spat... je to len o venceni. Takze skor ries, ci mate vybehove priestranstava mimo bytovky, lebo curat niekde popri detskych ihriskach je fakt no go... Za mna je pes privela prace, v zime za tmy tri krat von lebo to tak proste blbo vyjde, ze skoro rano, o stvrtej aj posledne vecerne vencenie ti vyjde tak, ze bude musiet muz alebo ty s detmi v takej tme, zime, no ja som na toto prilis leniva. Psovi je jedno, ze ti maju deti sople, horucku, kiahne, ze ty von ist nechces, ze prsi... on bude chciet ist von aj tak... my mame dve macky, mame dom... ale macke staci aj byt, hlavne ked si vezmes starsieho psychicky vyrovnaneho spaveho idealne hlucheho utulkaca, tak si vyhrala... co sa tyka dovolenky, tak tiez treba vediet, ze su to naklady navyse, lebo zvieraci hotel alebo vzdy riesit pribuznych na tu dobu, nech dozuru...maloktory hotel tolerruje zvierata, takze aj to treba kazdy predlzeny vikend naplanovat vyzva, lebo zviera... nie je to len tak no...jasne vsetko sa da, clovek si zvykne, ked to tak proste je...
pokiaľ si kúpiš spoločenské plemeno psa - vhodné k deťom, bude to ok. ak ho budete naozaj venčiť 3-4x denne dostatočne dlhý čas, tak v 3-izbovom byte s 2 deťmi mu bude fajn ... deti vyrastú a aj ony budú skôr doma zo školy ako keď ty prídeš z práce, štyria to v pohode dáte ...
ale ako píše @anjelicek26 - je to veľký závazok. je to ako dieťa - proste má potreby a ty ako majiteľ ich MUSÍŠ naplniť ...
ale ja som milovníčka psov, mne takéto obetovanie sa nevadí, mne je veľmi ľúto že už psíka nemáme - a hneď ako budem môcť, zabezpečím si aspoň jedného (alebo aj dvoch).
čo sa týka hotelov - až také ťažké to nie je, malé plemená nemajú väčšinou problém, samozrejme sú aj hotely alebo penziony kde pes nemôže, ale je ich čím ďalej tým viac kam môže ...
a čo sa týka plemena - nepozeraj na výzor psa - hľadaj vyslovene takého ktorý aj povahou vám bude vyhovovať, aj temperamentom, aj bude vhodný k vášmu životnému štýlu ...
Mali sme psa v byte a dalo sa to, len ak mate deti, zvazte nejakeho mensieho, ktoreho budu moc deti vencit alebo zobrat von sa vycikat, aspon teda ked vyrastu.
Je vas viac, tak by to malo byt lahsie. My uz sme teraz v dome a je to ovela lahsie, ked musi na wc len ho v pyzame vypustim do zahrady. V byte som sa musela obliect, obut a ist so psom von. Ked mal hnacku, aj viac krat za noc/den. Takze aj s tymto treba ratat. Ale! Stalo nam to za to, ak psika chcete a budete ho lubit, tak sa da vsetko zvladnut. Len je to teda viac povinnosti.
Ono tie 'povinne' prechadzky dva krat denne maju aj svoje caro. Ja pri nich napr. pocuvam audioknihy a podcasty. Kedysi sme mali byt pri lese, rano o 6.30 som uz vencila a ta pokojna priroda rano bola prekrasna, bez psa by som tam tak skoro nebola😅
Z hľadiska priestoru (3izbový byt) to problém nebude ak si zvolíš vhodné plemeno - čiže nie aktívny pes vyžadujúci si denne minimálne 5km prechádzky.
Problém skôr môže byť, že o psíka sa treba starať. Už 2 malé deti sú "záhul" a teraz budeš mať ešte tretieho člena rodiny. Dá sa to zvládnuť 😊 len s tým musíš počítať ešte predtým ako si psíka zaobstaráte
A samozrejme aj náklady na veterinára.
Psa nepotrebujes na to, aby si deti naucila zodpovednosti. Aké máš staré deti? Lebo, sa ti skomplikujú všetky výlety, ktoré budeš chcieť podniknúť, dovolenky atd. Tiez sme to zvazovali, ale sestra ma a casto jej ho strazime, ked potrebuje niekde ist. No, po tyzdni mam fakt dost. A to ma psa riadne vychovaneho a vycviceneho.
inac ak ste este nemali steniatko, tak vedz, ze vsetky koberce budete mat dostate. Mozno pre niekoho somarina. my mame dom ale psik bol odmala s nami tam kde sme my a aj ked mohol ist von ciknut radsej cikol kadetade, gauce, postele, koberce. Trvaloto tak pol roka. Pre mna horor
Vsetko je o vasom nastaveni. A co, ze treba vencit za dazda? Po tme? Ja som dostala psa ako 12 rocna. A dohoda s mamou bola jasna - ona psovi navari (vtedy este granule neboli), zaplati za veterinara, ale ostatne je na mne. A ked sa nebudem starat ako treba, pes pojde z domu. Fenku som mala 4 roky, potom mala stenata, kde som si jedno nechala. Matku si zobral mamin priatel, ked sa rozisli, psik ostal mne. Mal 13,5 roka, ked som ho musela dat na eutanaziu. Bol to labrador. Medzi tym som spolu s nim mala aj nemeckeho ovciaka (zial pre chorobu zomrela cca 4 rocna). A to sme byvali v dvoj izbovom byte. Ja, mama a dva celkom velke psy. Ziadny problem som nemala ani ja, ani mama a uz vobec nie psy. Mama bola so psom vonku len obcas - a to bud ked som bola v taboroch, alebo ked som bola uz v 9tom mesiaci tehotenstva a uz som ledva chodila. Inak som sa o svoje zvery starala sama. Lesanka som krmila ako malinkate steniatko, lebo bol slabucky a matka ho odvrhla. Vyrastali sme spolu, spaval v mojej posteli. Kam sa dalo, isiel so mnou. Nic nebolo prekazkou - ani vencenie, ani starostlivost, ani chlpy. Nic. Proste, ked niekto nieco chce, ma to rad, tak mu nic nie je prekazkou a berie to ako uplnu samozrejmost.
Takze pozeraj na to, co je pre teba prioritou. Ak je to tvoje pohodlie, cistota bytu, problem vencit v dazdi, problem co s nim v case dovolenky, tak si psa nekupuj. Ale ani skrecka, ci macku. Ak si rozhodnuta znasat so psom jeho potreby, nech uz to vypali akokolvek, tak si kup aj "zirafu" a budete obaja stastni.
My mame yorka , brali sme ho ako 2,5 mesačného a už ako 5 mesačný bol úplne naučený hygiene. Ešte sem tam v noci urobila mláčku , ale v noci bola v klietke , čiže pohodicka . Nič som nikdy nemala nič ocikane , okakane . Ale stále to kopec úsilia . Cely mesiac som sledovala , kedy sa zobudila a v sekunde schmatnut na ruky a utekať so steniatkom von . Takto zo začiatku sme chodili aj desaťkrát denne , v noci o tretej ráno , no proste non- stop v pohotovosti , ale za ten rýchly výsledok to stalo . Plemeno sme vyberali podľa toho , že ja by som v domácnosti nezniesla chlpy . Povahovo som sa bala , či ku nám sadne , ale nakoniec z nej je taký lenivé , ktorý 23 hodín denne iba prespí , niečo ako dlhé prechádzky nehrozia , a keď je škaredo , mám pocit že vencim samu seba , lebo pes len stojí na troch nohách a zazera , kedy pôjdeme konečne domov 🤣. Ale to je hop alebo trop . A treba si naozaj dopredu rozmyslieť , či ti ma kto psíka postrážiť v pridáme dovoleniek , predĺžených výletoch , alebo potom zaplatiť psi hotel . Taktiež v prípade choroby , sa liečba môže vyšplhať aj do tisícky . A teda absolútne sa nespoliehaj , že deti to naučí zodpovednosti , vo väčšine prípadoch starostlivosť o psíka ostane na nás rodičoch .
Ale keď pozerám , aký je to parťák mladšej dcéry nedala by som ju za nič .
ja mam dvoch, zvladdame to v pohode. staci s nimi ist 3x denne. so steniatkom to bude zo zaciatku na nervy, musis stale chodit von,druheho sme si uz brali ako rocneho a to bolo uz v pohode
Dolezite je uvedomit si, kam date psika, ked pojdete na vylet/dovolenku (na jeden den, na viac dni, na tyzden-dva-tri), lebo vsade sa s nim nebude dat ist. Mate niekoho, kto sa onho vtedy postara?
ja by som do toho nesla, mam dost povinnosti aj bez psa. okrem spomenutych negativ (vencenie, kam ho dat pocas dovolenky, naklady na veterinara atd.) si este overte, ci nemate alergiu. kamos si takto zadovazil zviera a zistil, ze je prave nan (a na nijake ine) brutalne alergicky.
Ja dodam este jednu vec. Nie, pes dieta zodpovednosti nenauci. Zodpovednosti ucia rodicia. Takze, ak sa pes kupuje detom a casom pes ostane na rodicoch, je to len znamka toho, ze ste ako rodicia zlyhali. Neexistuje aby moje dieta, ktore chcelo zviera sa on nestaralo. Tak to naucila moja mama mna, tak to ucim aj ja svoje deti. Takze pred ziveratom bol rozhovor, dieta vedelo do coho ide. O skrecka sa staralo. Aj ked sa mu nechcelo, ja som dohliadla, aby to fungovalo. Ked skrecok zomrel, prisla otazka, ci chce dalsieho. Po skusenosti povedal, ze nie. Hotovo. Tak je to so vsetkym - vyniest smeti, upratat si izbu, vylozit box zo skolskej tasky, odpratat tanier po obede, starostlivost o zvieratko.
Výbeh v byte? So psom musíš chodiť von, všetko sa ti skomplikuje a deti kým sú malé nijak nepomôžu. Čiže kupuješ psa sebe so všetkými povinnosťami. Máš na to čas a nervy?
ja nechápem aký výbeh myslíš?
@zojazoja myslela som to inak, zle som sa vyjadrila 😊 Nemyslela som vybeh ako vonku, ale skôr že v byte veľa priestoru na behanie psík mať nebude – najmä keď sú v ňom dve malé deti a nábytok doslova „na centimeter“. Tak som len rozmýšľala, či mu to nebude chýbať a či mu nebude v takom priestore „tesno“. Ale rozumiem, že ak sa s ním chodí pravidelne von, tak byt ako taký nie je až taký problém
My psíka máme v byte 8 rokov a nevedela by som si predstaviť život bez neho. U veterinára sme ešte neboli, okrem očkov. Venčit nemáme problém, brávame ho všade na výlety, dovolenky. Je malinký, nepĺzne, je vycvičený. Vydrží 7-8 hodín sám doma, vtedy spí a nešteká. Akurát keď bol šteňa niečo rozkúsal sem tam, keď mu išli zuby. A bolo ho treba vychovávať, cvičiť. Ale ak sa naučí v mladosti, potom je radosťou veľkou.
@zojazoja myslela som to inak, zle som sa vyjadrila 😊 Nemyslela som vybeh ako vonku, ale skôr že v byte veľa priestoru na behanie psík mať nebude – najmä keď sú v ňom dve malé deti a nábytok doslova „na centimeter“. Tak som len rozmýšľala, či mu to nebude chýbať a či mu nebude v takom priestore „tesno“. Ale rozumiem, že ak sa s ním chodí pravidelne von, tak byt ako taký nie je až taký problém
@anonym naťahovať s hračkami alebo rôzne cviky s ním sa dá aj v malom byte. Problém skôr môžu byť malé deti verzus pes. Učiť ako sa hrat/nehrat so psom.
Poviem ti nevyhody, ktore mozno nevidis.
Ako male mate deti? Ak mensie ako 10 rokov, nekupujte si psika. Nebudete mat na neho cas a on to potrebuje. Pes je ako naveky dvojrocne dieta - taku starostlivost potrebuje - tolko razy denne chodit von, a aj pochop ma asi ako dvojrocne dieta dieta, niektore veci mu nevysvetlis 🙂
Mensie decka asi same neposles von so piskom. A zaroven ich nenechas same doma, ak su mensie, zakial ty pojdes vencit. A vacsinou pes potrebuje aktivitu, nie len 5 min von cikat a hajde domov. Niektore plemena potrebuju naozaj vybehat, aj na cvicak chodit.
Ked by bol pes velky, nemusia ho udrzat, lebo velke psy dost casto su aj akivne a potrebuju sa vylietat, na zaciatku sa strasne tesia von a mozu preto tahat. Ked by bol maly, tak zas sa mozes obavat, aby vam ho velky nenapadol. U nas na sidlisku su aj taki psickari, ktori pustaju psa navolno. Alebo maju huskyho na flexi voditku...
Hovori sa, ze psa si ma vybrat rodina podla svojej aktivity - ak ste turisti, tak takeho, co s vami tu turistiku zvladne, ak ste domasedi, tak takeho lenivsieho. V ziadnom pripade nie podla toho, ako pes vyzera. Niekedy si ludia myslia, ze maly pes malo starosti, ale ak je to terierske plemeno, tak to su previti, lovci...
A potom dovolenky - budete ho bravat so sebou? Daju sa najst ubytka so psom, ale so psom nemozes na kupko, do muzei, nikam... je to tazsie, potom hladas strazenie a aj to niektori psy horsie nesu.
Veľa toho záleží od plemena, ktoré chcete. Pozerala by som hlavne psíkov s papiermi, kde si môžete dočítať, akú by mal povahu. My máme kríženca francúzskeho buldočka (bez papierov) a je naozaj hyperaktívny a vyžaduje si veľa pohybu.
Máme síce dom, ale keby žijeme v byte tak aj tak chcem psa. Priprav sa na to, že zo šteniatkom je to dosť ťažké. My sme nášho prvý mesiac, dva, dávali cik+kak 2x za noc, do pol roka 1x za noc. Vonka po každej hre, jedle, spánku ale za 3 týždne sa krásne naučil pýtať. V byte sa to dá zvládnuť pomocou cikacích podložiek. To zas neni taký problém. My sme nášho od začiatku učili na klietku, spáva v nej dodnes. Takže sa nám nikdy nestalo že by sa vyčúral niekde v noci, takisto keď idem na dlhšie z domu preč tak je v klietke.
Určite je pes dobrý nápad, a to hovorím ja, čo som psa nikdy v dome nechcela. Keď sme si nášho doniesli mala som taký stres že len kôli dcére som ho nedala preč a teraz je to môj miláčik. Z rodiny poslúcha na 100% len mňa. A mám vďaka nemu pohyb každý deň, bez neho by som nechodila sama na prechádzky
Chcete psíka v prvom rade vy ako rodičia, nie len pre deti? Viete psíka vychovať/vycvičiť alebo teda máte záujem a chuť sa to učiť a prípadne vyhľadať pomoc odborníka? Rátate s tým, že pes v byte je určitým spôsobom zásah do "sterilnosti" domácnosti - v závislosti od plemena viac alebo menej (chlpy apod.)? Máte chuť, čas psovi dopriať potrebné venčenia a celkovo naplniť mu potreby (v závislosti od plemena - fyzické a psychické zamestnanie apod.)? Dokážete, chcete investovať do psíka určitý obnos peňazí (tiež individuálne koľko, ale niekedy sa to vie vyšplhať)? Rátate s tým, že cestovanie a celkovo odchody z domu (na celý deň a viac) tým budú značne skomplikované - buď aj so psom alebo zabezpečiť stráženie?
Ak ste na otázky odpovedali kladne, tak by som do toho šla. Ak nie, tak by som to ešte zvážila. Byt nie je žiadny problém - netreba sa báť, že by to pre neho nebol dostatočný "výbeh", ideálne pes aj tak doma len tak oddychuje, sleduje dianie, .. a ten výbeh má vonku. A aj doma, hoc v jednej izbe sa dá vymyslieť veľa spoločných aktivít 🙂 Ani to okolo nie je problém - aj keď mať pred tým rešpekt je fajn (a znakom, že k tomu pristupujete zodpovedne 👍), ale konieckoncov to nie je nič strašné 🙂 Ak je človek srdcom psíčkar, tak ten pes mu toho dá oveľa viac ako "zoberie".
nekupovala by som psa k deťom.Budeš mať 3 deti,uvedom si,že pes sa dožije v pohode min.13-15 rokov.....
Decká sa o neho starať nebudú.......
Neodporúčam si zatiaľ kupovať psa. Počkajte až deti povyrastú a po vzájomnom zvážení, či budú ochotné sa aj oni starať oňho. Pre začiatok by som odporúčala menšie plemeno. Dá sa naučiť na podložku aby si vykonávalo potrebu a tak nemusíte s ním ísť von. Okrem toho je s ním jednoduchšie cestovať atď. Ja osobne mám pomeraniana a nedala by som ho za nič . Je tu vždy, či sa mi darí alebo nie. Vždy keď prídem domov, čaká ma s nadšením. Je to verný a nenahraditeľný spoločník.
Nepises vek deti, ci by sa vobec dokazali aspon ciastocne o psika starat? Ale nakoniec to ostane na tebe, to je jedna vec. Tiez nepises, aku rasu by ste chceli, ci nieco malicke alebo nieco vacsie? Ja by som ale psika do bytu nechcela a asi ani celkovo nechcela. Je to zavazok na vela rokov, deti podrastu a budu chciet nieco ine, budu mat ine zaujmy a budes to ty, kto bude mat psika...my sme detom kupili mini zajacika ked boli male, ale aj to bolo vela prace a starosti. Ale tieto mini zvieratka neziju tak dlho, ako psikovia. Cize treba si ozaj dobre premysliet, kolko casu a prace chces hlavne ty investovat do psika, lebo ozaj to bude hlavne na tebe.
Za mňa pes isto nie, venčenie v daždi je najmenší problém, také venčenie skoro ráno v mrazoch je to pravé 🤣. Ale to je ten najposlednejší problém so psom. Lebo v konečnom dôsledku je to ako mať ďalšie dieťa 🙂.. sú psíky, ktoré sú častejšie u veterinára, bežne stojí taká návšteva aj 200-300€, rátaš aj s tým? Moja sestra dostala psa, starala som sa oňho viac menej ja a zrovna zodpovednosti ma to nenaučilo.. je to na niekoľko xy rokov. Ak chceš deti učiť niečomu, tak im kúp na začiatok škrečka, ten žije 2-5r 😅
@denkabemommy tým myslíš chorých psov ci akých? Ze častejšie na veterine a jedna návšteva 200-300eu?? To im robia čo??
Ahoj, psík je veľká zodovednosť a starostlivosť veľmi dobre si to premyslite.Veľa krát sa stane,že si ľudia zobstarajú psíka a keď si psík zvykne na nich dajú ho preč,lebo...veľa dôvodov nájdu a potom len psík trpí zlomia mu tým dušu a srdiečko.Ja by som počkala pokiaľ budú detí väčsie ,aby aj oni pomáhali pri vyvenčení a starostlivosti a tak ich naučíš zodpovednosti a starostlivosti o zvieratko.Verím vo Vaše správne rozhodnutie 🙏😊🐾

ja nechápem aký výbeh myslíš?