icon

Yorkshire teriér nechce jesť granule

Včera o 18:06

Táto téma tu asi nebude populárna ale potrebujem radu. Máme 9 mesačnú yorkshirku, keď bola maličká strašne sa tešila na papanie - konkrétne na granulky (nič iné nedostávala). Posledné 2 mesiace máme brutálny problém lebo úplne odmieta jesť akékoľvek granule či sú lacné, drahé, značkové, suché, polomäkké, rôzne tvary... vyskúšali sme už desiatky - jednoducho nechce suché krmivo vo všeobecnosti. K tomu všetkému to dokonca ani nie je pes, ktorý je motivovaný jedlom, celkovo veľmi nechce jesť, ani za pamlskami nejde tak ako iné psy. Paštéty, kapsičky, konzervy zje, ale keď dostane 3 dni po sebe to isté na 4. deň už nechce zjesť ani to. Napriek tomu že sme sa jej odmalička snažili dávať čo najmenej ľudské jedlo, keď nám v kuchyni spadne akákoľvek zelenina, ryža, cestovina na zem ide sa za tým zblázniť. Cíti vo vzduchu ľudské jedlo keď varíme alebo jeme a chce ho, pýta si ho, skáče po nás, ale my jej nechceme dávať ľudskú stravu. Skúšali sme na to ísť už aj formou hladovky ale je schopná nejesť aj 4 dni a vôbec sa granúl nedotkne napriek tomu. Ak by sa tu našiel niekto kto by vedel dať nejakú radu ideálne z vlastnej skúsenosti budem veľmi vďačný 🙏🏼

mmirka02
Včera o 18:13

Neskúšali ste jej na granule dať niečo čo ma rada ? Trochu ryže a premiešať ?

anonym_ec9679
Včera o 18:15

@anonym_autor to je normálne, 9mes uz sa bude aj hárať možno v dohľadnej dobe, mám 10r yorka a mali sme tiež takéto ale zistila som že mu davam veľa jesť, tak bol doslova prežratý.. odkedy dávam len naozaj maličkú dávku 2krat denne tak sa normálne naje, ešte aj pýta. Nebojte sa ona nezomrie, akú má váhu? Im stačí aj trošku navyše a už odmietajú jest

autor
Včera o 18:20
@mmirka02

Neskúšali ste jej na granule dať niečo čo ma rada ? Trochu ryže a premiešať ?

@mmirka02 skúšali sme aj mäsko dať na granule ale hneď keď cíti granule nechce to.

marsmykkok
Včera o 18:21

@anonym_autor odobrať krv a ak je zdravotne ok nie je taká sprostá aby od hladu umrela... Teda dávať len granule a tak, že dáš ráno a o 5 minút zoberieš misku a dáš len večer znova a zase necháš 5-10 minút a zoberieš nech nemá stále prístup k jedlu. To že zoberie Vaše jedlo podľa mňa je iba sranda a hra pre ňu, že proste je rada že je rýchlejšia ako vy a zdvihne to skôr ako vy... Podľa mňa keby ju aj tým krmite stále časom jej to chutiť nebude.

colsami
Včera o 18:23

Pozri sa, ten pes je jednoducho chytrejsi nez vy. On VIE ze ked nebude jest, VZDY sa zmilujete a date mu nakoniec to, co ON chce. To su proste fakty. Ten pes to vie. Vzdy mu to tak doteraz vyslo a kazde vase zlyhanie len posilnuje tuto jeho vedomost.
Takze mas dve moznosti:
1. Das jej len granule, kazdy den v case krmenia. Nechce? Zoberies za 10 minut a dostane az dalsiu davku. ZIADEN pes sa dobrovolne nevyhladuje 🙂 takze pri mladom a zdravom psovi je to len a len o tom, ktos koho
2. Budes v tomto "otrokom" svojho psa a budes tancovat tak, ako on piska a robit to, co si on vytrucuje, pretoze on nechce jest stravu, ktoru ponukas (a je uplne jedno aky typ stravy Ty ako majitel ponukas, ked je kvalitna). Takze budes toto riesit cely zivot, a ano, varit psovi a podriadovat sa jeho vymyslom, len preto, ze ten psi mozocek je chytrejsi nez vasa zasadovost doma. 🙂

colsami
Včera o 18:27

A dalej:
"keď varíme alebo jeme a chce ho (ludske jedlo), pýta si ho, skáče po nás"

- ste na skvelej ceste k nevychovanemu psikovi. Pes nema co skakat po ludoch a vynucovat si takto jedlo. Co su to za pravidla? Ako to ze skace po vas? Celkovo si myslim ze ten psik si bude robit co chce, ono to byva vacsinou problemovy vychovny "komplex", nie len jeden problem - vyskakovanie na ludi, tahanie na voditku, vystekavanie kade tade... Jednoducho nerespektovanie zasad majitela.

Ak by pes po mne vyskakoval ako nenormalny:
1. Zakazem mu to (vas pes predpokladam neposlucha ak skace a ty mu povies "nesmies")
2. Poslem ho na svoje miesto (pes predpokladam neovlada tento povel a ma vas v trubke)
3. Zavriem ho do inej izby alebo klietky na ten cas, aby som eliminoval tento problem s jedlom (ak pes bude robit cirkus, zas to tu mame len ako vyzvu k vychove psika, kedze psik ma vediet v pokoji preckat aj inde, tam kde jeho majitel mu prikaze)

Takze skuste so psikom celkovo popracovat skor, nez vam prerastie cez hlavu. Ja to pisem tak racionalne a fakticky, emocie bokom, ale nemyslim to v zlom. Bud budete mat vychovaneho psika a spokojny zivot s nim, alebo nevychovaneho psa ktory si s vami robi co chce - a to budu roky zbytocnych (uplne zbytocnych) starosti.

hytal
Včera o 18:31

Súhlasím s colsami a ešte ako píšeš, že ste už vyskúšali xy granuliek, paštičiek.....nie je vhodné psovi takto často meniť krmivo. Nové krmivo by sa malo pridávať postupne k tomu pôvodnému, aby si bruško naň privyklo. Bola by škoda, keby si drobec pokazil trávenie.

autor
Včera o 18:32
@colsami

Pozri sa, ten pes je jednoducho chytrejsi nez vy. On VIE ze ked nebude jest, VZDY sa zmilujete a date mu nakoniec to, co ON chce. To su proste fakty. Ten pes to vie. Vzdy mu to tak doteraz vyslo a kazde vase zlyhanie len posilnuje tuto jeho vedomost.
Takze mas dve moznosti:
1. Das jej len granule, kazdy den v case krmenia. Nechce? Zoberies za 10 minut a dostane az dalsiu davku. ZIADEN pes sa dobrovolne nevyhladuje 🙂 takze pri mladom a zdravom psovi je to len a len o tom, ktos koho
2. Budes v tomto "otrokom" svojho psa a budes tancovat tak, ako on piska a robit to, co si on vytrucuje, pretoze on nechce jest stravu, ktoru ponukas (a je uplne jedno aky typ stravy Ty ako majitel ponukas, ked je kvalitna). Takze budes toto riesit cely zivot, a ano, varit psovi a podriadovat sa jeho vymyslom, len preto, ze ten psi mozocek je chytrejsi nez vasa zasadovost doma. 🙂

@colsami áno teória s miskou na 10 minút a potom preč je už odskúšaná ale nedopadla veľmi šťastne keďže začala od hladu zvracat, hnackovat a skončili sme na veterine s kolitídou 😬

colsami
Včera o 18:48
@anonym_autor

@colsami áno teória s miskou na 10 minút a potom preč je už odskúšaná ale nedopadla veľmi šťastne keďže začala od hladu zvracat, hnackovat a skončili sme na veterine s kolitídou 😬

@anonym_autor kolitida? To je velmi zaujimave. Este som nepocula realne v praxi o kolitide, ktora by vznikla od hladovania psa. To ste boli na endoskopickom vysetreni, alebo potvrdenie histologiou?

Ako hovori hytal, urobte si v tom krmeni (a aj ostatnom) poriadky. To vsetko co si vymenovala ze skusate a robite za posledne dva mesiace, pes musi mat GIT rozbitu skrz naskrz.
Drzim palce.

abbey1
Včera o 18:52

@anonym_autor A prečo musí jesť granule? Skúste barf, alebo vyváženú varenú stravu.

autor
Včera o 19:19
@colsami

@anonym_autor kolitida? To je velmi zaujimave. Este som nepocula realne v praxi o kolitide, ktora by vznikla od hladovania psa. To ste boli na endoskopickom vysetreni, alebo potvrdenie histologiou?

Ako hovori hytal, urobte si v tom krmeni (a aj ostatnom) poriadky. To vsetko co si vymenovala ze skusate a robite za posledne dva mesiace, pes musi mat GIT rozbitu skrz naskrz.
Drzim palce.

@colsami nie sme odborníci a nemáme ani skúsenosti, prvýkrát máme psa, preto sme to riešili hneď na veterine kde nám bolo povedané že to môže byť spôsobené hladovkou keďže mladý pes nesmie byť tak dlho bez jedla a kolitída vraj vzniká aj zo stresu, nasadili lieky na týždeň a chvalabohu prešlo to...čo sa týka tých povelov nemá s tým žiadny problém, to že jej musím raz povedať aby neskakala mi nepríde až taky problém keďže druhý krát už nevyskočí, na voditku nás neťahá, a samozrejme ma aj vlastnú klietku s ktorou tiež problém nemá... jediný dosť veľký problém máme s tým jedlom inak je to milý a celkom poslušný psík 🙂 každopádne ďakujem za radu, prestaneme striedať krmivo možno jej to pomôže s trávením a zlepší sa apetít.

cyneric
Včera o 19:22

Neviem prečo tu dramatizujú že pes nemá vymýšľať, je to živý tvor ktorý premýšľa, má temperament a je možné že jej zachutila viac vlhká strava - my máme staršiu fenku ktorá dostáva už iba konzervy, hlavne že jej robia dobre na žalúdok. Tiež by nám nechutilo jesť každý deň maslový chleba keby niekto vedľa nás mal aj morčacie mäso aj ryžu, zeleninu - záleží od vás ako majiteľov ako veľmi ste ochotní riešiť pestrú stravu u svojho maznáčika.

anonym_6d6e37
Včera o 20:41

Náš psík začal z granúl zvracať a hnačķovať. Jednoducho ich prestal jedného dňa tolerovať. Tak je na konzervách a paštétach a všetko v poriadku. Tiež je to York.

marci9
Včera o 20:44

Ten pes má viac rozumu, ako vy. Granule sú to najhoršie, čo môžeš dať psovi do misky. Keby si videla, z čoho sa granule vyrábajú, v živote by si ich psovi nedala zjesť. Nečudujem sa jej, že jej už granule lezú von krkom. Daj si do google BARF a naštuduj, si, ako má vyzerať prirodzená strava pre psa. Bude sa oblizovať až za ušami. Ak máš z nejakého dôvodu problém kŕmiť ju prirodzenou surovou stravou, var jej. Uvar do 5-litrového hrnca špeciálne pre ňu, nakrabičkuj a šupni do mrazničky. Na druhý deň zase niečo iné a zase nakrabičkuj do mrazničky. Na tretí deň zase niečo iné...Keď nebudeš mať čas variť, len vytiahneš krabičku z mrazničky. Základ je chudé kuracie, morčacie, alebo hovädzie mäso /svalovina/, k tomu veľmi máličko vnútorností /zmes kuracích pečienok, žalúdkov a sŕdc - naozaj nie veľa, asi 1 čajovú lyžičku denne, lebo vnútornosti preháňajú / k tomu ryžu, cestoviny, ovsené vločky, zeleninu /brokolica, karfiol, mrkva, petržlen, cuketa, tekvica, uhorka.../. Varené krmivo treba posoliť /na liter krmiva 1 zarovnaná malá čajová lyžička soli. Pri kŕmení krmivom bez soli má pes v krvi málo sodíka /mám odskúšané/. Každú porciu vareného krmiva posyp kostnou múčkou /dá sa kúpiť na zoohit.sk/, aby fenka mala dostatok vápnika. Jednoducho dávaj jej pestrú stravu a bude papať s nadšením. Ja chovám yorkshirských teriérov 20 rokov a žiadne granule, ani iné komerčné krmivá /konzervy, kapsičky.../ vôbec nekupujem. Krmivo pre psa sa kupuje v mäsiarstve, nie v chovateľských potrebách.

pikachu999
Dnes o 06:32

Daj surové

anonym_3dc397
Dnes o 06:39
@anonym_autor

@colsami nie sme odborníci a nemáme ani skúsenosti, prvýkrát máme psa, preto sme to riešili hneď na veterine kde nám bolo povedané že to môže byť spôsobené hladovkou keďže mladý pes nesmie byť tak dlho bez jedla a kolitída vraj vzniká aj zo stresu, nasadili lieky na týždeň a chvalabohu prešlo to...čo sa týka tých povelov nemá s tým žiadny problém, to že jej musím raz povedať aby neskakala mi nepríde až taky problém keďže druhý krát už nevyskočí, na voditku nás neťahá, a samozrejme ma aj vlastnú klietku s ktorou tiež problém nemá... jediný dosť veľký problém máme s tým jedlom inak je to milý a celkom poslušný psík 🙂 každopádne ďakujem za radu, prestaneme striedať krmivo možno jej to pomôže s trávením a zlepší sa apetít.

@anonym_autor prečítaj a registruj sa na dog fórum

anonym_b08c49
Dnes o 08:25

My máme už seniora podobný prípad má 2 granule každé je 2-4dni keď prestane dáme druhé a ide sa za nimi zblázniť akokeby ich jedol po prvý raz a tak dookola + máme aj kapsičky a konzervy, ktoré raz za čas dáme na výmenu tiež ich je pár dní a potom zase zmena na granule... Kŕmime 2x denne keď ráno nezožere miska sa zoberie a večer dostane "nové". Čas od času pridám postrúhanú zeleninu, ovocie, uvarené vajíčko, lososový olej... Ja v tom nevidím problém prečo by pes mal byť len na jednom a tom istom krmive. Samozrejme, pokiaľ má citlivý žalúdok a na každú zmenu krmiva zle reaguje to je úplne o niečom inom. Tiež sme skúšali aj hladovku a dopadlo to rovnako grcaním od hladu a na veterine takže kto nezažil, že pes sa naozaj vie vyhladovať nepochopí. Čo sa týka žobrania v kuchyni má druhý pelech a takže keď je v kuchyni tak jedine tam, pozorovať môže ale skákať a žobrať nie.