icon

Zrazená mačka a stratená ľudskosť

19. mar 2025

Dnes sme mali veľmi nemilú skusenost ,šli sme na nákup s mužom a dieťaťom a na opačnej strane sme videli zrazenú mačku ktorá akoby nevedela udvihnut hlavu ale trepotala celým telom auto stalo pred nou .Hrozný pohľad kde bolo vidieť ako zviera trpí,keď sme sa vracali z obchodu schválne som pozerala ci tam je a vieteco ? Bola tam pohodená v tráve ako kus odpadu a ešte živá:( vzali sme ju na veterinu kde pre ňu nemohli už nič urobiť len jej dat injekciu .Teraz večer premýšľam koľko by tam trpela ?prečo vodič ktorý zastavil a stal pred ňou (netusim ci ju zrovna ten zrazil )ju nezobral na veterinu?možno to mohlo dopadnúť inak !kde sme nechali ľudskosť? Na to telíčko ktoré sa tak trepotalo a hlava neposluchala už zrejme nezabudnem a budem si vyčítať ze sme ju nezobrali hneď. Možno sa budete smiať ale veľmi ma ten pohľad na ňu zasiahol.

pikachu999
23. mar 2025

Och nepríjemné..som rada že ste ju vzali ukončiť jej trápenie 🥲
Mne sq tak stalo že auto o kus pred mnou zrazilo mačku len kým som tam prišla auto bolo preč. A na ceste mačiatko zrazene a druhé pri ňom 🥹 tak som vystúpila to živé ušlo a to mŕtve som aspoň vzala pochovať..

pikachu999
23. mar 2025

@pikachu999 ešte bolo teplé 🫠

kvetinka_2
23. mar 2025

Tak tento pohľad, budeš mať v pamäti ešte dlho. Vďaka, za ľudí ako ty. Dobrý ľudia ešte existujú. A tomu,, hrdinovi '', ktorý ju tam tak nechal, by som ruky dolámala.😔🥹Malo na Vás mačiatko šťastie.🤍

slovakboy
23. mar 2025

Niekedy premýšľam, prečo je svet plný utrpenia. V prírode sa zvieratá musia navzájom zabíjať, aby prežili, a my ľudia k tomu často len pridávame. Správa o usmrcovaní dobytka v Medveďove ma zasiahla – milióny zvierat trpia v otrasných podmienkach len preto, aby boli zjedené.

Empatickí ľudia sú soľou sveta. Ty si urobila ľudský skutok – niečo, čo tu milióny rokov nebolo a len ľudia to sem priniesli. Zverolekári a lekári pomáhajú trpiacim, rovnako ako všetci, ktorí sa snažia zmierniť bolesť – či už zvierat, alebo ľudí. Možno je naším skutočným poslaním pretvoriť svet na lepšie miesto, kde nebude toľko krutosti.

Na tréningu o umelej inteligencii na TUKE profesor povedal, že AI zatiaľ nerozmýšľa ani si neuvedomuje samu seba, no jej IQ bude rásť – o pár rokov dosiahne 180, čím prekoná akéhokoľvek človeka. Uvedomil som si, že naša inteligencia je len nadstavba mozgu – matematicko-štatistický model podobný tomu, aký má AI. To, čo nás od nej odlišuje, sú city, emócie a vedomie. A naopak, od zvierat nás odlišuje len táto nadstavba v šedej kôre mozgu – ktorú AI do piatich rokov hravo prekoná.

Ak AI využijeme múdro, môže pomôcť riešiť veľké problémy – od liečby chorôb po ochranu prírody. IQ 180 jej umožní riadiť lietadlá a zvládať kritické situácie lepšie ako akýkoľvek pilot. Môže pomôcť objaviť liek na rakovinu, vyvinúť materiály, ktoré sa budú dať recyklovať rovnako efektívne, ako to robí príroda. Ak ju však využijeme na dobro, môžeme byť skutočnou revolúciou tohto sveta a s jej pomocou ho pretvoriť na raj.

Aj keď svet zostáva krutý, máme schopnosť ho meniť. A možno práve to je naša úloha – hľadať cestu k lepšiemu svetu. Ty si týmto ľudským skutkom ukázala, že si na strane dobra. Tvoju prítomnosť pri tej mačička akoby riadila nejaká Prozreteľnosť. Si dobrý človek a ja som ti len chcel trošku pomôcť si uvedomiť, aký veľký význam má tvoj skutok a všetko dobré čo v živote robíš.

autor
23. mar 2025

@slovakboy ďakujem krásne ty si to tak úžasne dojemne napísal a často čítam tvoje komentáre a vždy majú hlavu a pätu až si človek povie ze teba by som rada aj poznala celu tvoju rodinu

svokrinjazykmonika
23. mar 2025

Príšerné. Ja som tiež raz videla ako auto prešlo mačku, šofér nemal ani šancu si to všimnúť, išiel ďalej, vletela mu tam z boku. Ako píšeš mala zášklby a tielka jej krv z papule. Iba som ju položila ďalej do trávy, už ju vypínalo, ešte občas ňou prešiel kŕč. Nemala som čas ani priestor riešiť pre ňu veterinu, venčila som pred domom psa, doma mi spalo bábätko... To že som ju dala ľahnúť na trávu bol v tom momente maximum čo som mohla urobiť. Možno ani ten šofér nemohol situáciu inak vyriešiť.

pokojvdusi9
23. mar 2025

@dzulli1980 Hovada uz neurazam lebo tie by sa postarali ja nas uz nazyvam,, zombie ,,.

lenkakravcova
23. mar 2025

Ak by sa niekto ocitol v podobnej situácii ale veterina je minimálne na 15-30 min cestou, tak je humannejsie (aj keď brutalnejsie na pohľad), ju dať viac na cestu a prejsť jej po lebke-krcnej chrbtici. Aby to mala raz dva za sebou, keď už sa ju zachrániť nedá. :(

luizina
23. mar 2025

@autorka mne sa s dcerou stalo to iste. Vsimli sme male maciatko u nas na prasnej ceste kade chodia auta pohodene v tráve, alebo sa tam chuda zrejme same doplazilo. Len tam lezalo a mnaukalo 😢. Vzali sme ho domov, ale malo pomliazdeniny, aj papulku zlomenu. Bol to strasny pohlad. Zobrali sme ju na veterinu, presne ako vy a bohužiaľ sa jej uz tiez nedalo pomoct, ale aspon ju uspinkali a pomohli od trapenia. Uz je to vela rokov dozadu, ale dodnes to mam pred ocami, ked si na to spomeniem. Nechapem, ako mozu byt ludia takyto bezcitni.

fkata
23. mar 2025

Ľudkosť, je dnes úplne mimo. Pre mnohých je zviera "len" vec. Však, čo sa čudujeme, keď nechajú aj zrazeného chodca, len tak.

owecka
23. mar 2025

Neurologicke symptomy asi mala. To je nieco strasidelne. Si dobra dusa, ze ste ju nenechali trpiet. My sms zase v januari nasli na frekventovanej ceste malicke maciatko, nastastie zive. Mnaukalo, islo s nami asi 2 km a veru nechali sme si to uboziatko. Niekto sa ho pekne zbavil...

owecka
23. mar 2025

@lenkakravcova toto naozaj nemyslis vazne co si napisala???

dadadada1
23. mar 2025

Ďakujem 🩷 že vám mačička nebola ľahostajná a že ste ju zobrali na veterinu.

bessie12
23. mar 2025

@lenkakravcova prepáč, ale ty si sa snáď zbláznila ??? Dúfam, že toto nemyslíš vážne ...

hyta
23. mar 2025

@lenkakravcova Bože, toto myslíš vážne? Si normálna??

pikachu999
23. mar 2025

@lenkakravcova 🤮🤢🤮🤢🤮🤢

kinderko93
23. mar 2025

@lenkakravcova tebe by sa pacilo, keby to iste niekto s tebou spravil? Ty si o co viac ako jedno zviera, ktore nikdy nikomu neublizilo?

ikuska27
23. mar 2025

Na tomto by sa smial len hlupák...vy ste ľudia z veľkým ♥️...ale žiaľ sú aj takí... takí čo ju nechajú trpieť, lebo neznášajú mačky... neznášajú zvieratá... ľudí...sú zlí...ver, že takým sa to raz vráti... vďaka za vás 🍀

ikuska27
23. mar 2025

@slovakboy áno..ty si človek čo vždy dokáže krásne napísať a pomôcť druhému..bez výsmechov a urážania 🍀

lenkakravcova
23. mar 2025

@bessie12
@kinderko93
@hyta
@pikachu999
@owecka áno, myslela som vážne čo som napísala.

Čítali ste to dámy s otvorenými očami s porozumením alebo bez neho?

Písala som o situácii, kedy je mačka alebo iné zviera zrazene na ceste, v stave kedy sa mu nedá pomôcť - napríklad mu viditeľne vyteká mozog. Zviera by trpelo v bolestiach ďalších možno 10-15 minút a následne by uhynulo. V takom prípade je lepšie a humannejsie zviera čo najskôr usmrtiť. Lepšie než sa prizerať.

terezkaarthuramax
23. mar 2025

Pekne si sa zachovala.. zvieratka su dar pomahaji ludom ale oni ich pomoc zneuzivaji a ublizuju. Napriklad ta ovecka sa musi strihat necítila by sa dobre.. ale niektori to robia velmi krutym spôsobom. Takisto dojenie.. tej kravicke skor ublizuju.. ytto je vdaka za to, ze dava kravička mlieko ci ovecka vlnu? Hnus

slovakboy
23. mar 2025
jovanna83
23. mar 2025

@autorka vďaka za takých ľudí, ako si ty

maria1310
23. mar 2025

@ahhola chcela som sem niečo také napísať....true story...

lenkakravcova
23. mar 2025

@terezkaarthuramax ako sa ovciam ubližuje pri strihani? Najčastejšie choroby a ochorenia oviec sú ich paznechtov a nôh. Keď si pozrieš stádo na paši, tak minimálne 5% oviec má zlomenú alebo vyklbenu nohu z behu, keď sa splasia a jedna druhú dupu.. týmto spôsobom aj najskôr odchádzajú potom na bitúnok. Inak vlna sa už dlho nevykupuje na spracovanie Je to prebytočný materiál. Častokrát končí v kafiletke v odpade. Je drahá (na spracovanie, málo ľudí to kupuje).

bessie12
23. mar 2025

@lenkakravcova takže tým, že by si tu mačku prešla ešte raz autom je podľa teba humánne ?? S koňom si sa zrazila. Urobila by si to isté aj s človekom keby mu tiež vytekal mozog, aby sa viac netrápil ?? Asi nie, že??? Ta mačka je tiež živý tvor. Radšej ju zaniesť na veterinu a uspať ju ako ju ešte raz prejsť autom. Nemyslela som si o tebe, ze si taka bezcitna ...

kinderko93
23. mar 2025

@lenkakravcova ty sa radsej nauc co je humanne a co nie... humanne je dat zviera uspat, aj ked cesta k lekarovi bude trvat aj 20 minut ako to co si napisala, to nie je humanne, aj ked podla tvojho tvrdenia sa hned skonci trapenie toho zvierata, ale to humanne nie je

bessie12
23. mar 2025

@kinderko93 ako ja už fakt nemám slov na niektorých ľudí ...

pikachu999
24. mar 2025

@lenkakravcova humanne je dať to zviera uspať...nie ho ešte raz prejsť preboha... normálne mi je z toho na grcanie..

lenkakravcova
24. mar 2025

@pikachu999
@bessie12
@kinderko93

Vy ste tu asi nechápavé. Okej, napíšem to tak ako som už zviera na ceste videla.
Pes, prejdený spôsobom, že mu tečie jedna hemisfera mozgu von z hlavy. Oko vedľa jeho tela asi 2metre. Oddelená končatina. Zuby kade tade.
Takže máte možnosť:
A.) handrkovat sa tu o tom, čo je humánne
B.) zobrať ho a ísť na veterinu, ktorá je 60-70km vzdialená (v tom prípade bežte domov ešte pre rukavice, sáčky, lebo sa vám roztecie už asi po ceste v aute)
C.) čo najskôr ukončiť jeho život
D.) obísť ho a ísť ďalej

Podľa mňa to C, akékoľvek bude, ak bude trvať do 5 minút, bude oveľa oveľa humannejšie než všetky ostatné možnosti.