icon

Ako často prezliekate periny?

26. júl 2023

Ahojte,

Ako casto prezliekate postelne pradlo?
Ako casto by ste odporucali prezliekat manzelsku postel, pokial v nej spi len 1 dospela osoba?

Dakujem za rady 🙂

stulrajterova
26. júl 2023

@kuko55 a este povysavat matrace...asi som pomala...5 az 10 min...wau..

moniikka
26. júl 2023

Ja každé 2-3 týždne, podľa toho ako mi vyjde čas

oli18
26. júl 2023

@kuko55 toto mala len Babicka od Bozeny Nemcovej. Tie normalne babicky mali kravy, prasata, hydinu, pole a kopec hladnych krkov k tomu. Alebo pracu na JRD. Na levandulu im nezostal priestor. Ale ked par dni neisli do pola, vyhodili periny na dvore na slnko cez drabinak, pitom vonali za slnkom😃

dididudu
26. júl 2023

@anonymous87 ja toto isté robím... Normálne som sa v tebe našla a to som si myslela že som ja na hlavu🤣🤣🤣

michaela329
26. júl 2023

@basullinka ja nemám dôvod neveriť, ale jednoducho tam bude potom niekde iný problém. Jedno pranie je tak 50l vody. Tie 4 prania navyše je 0,2m3 navyše. To žumpu nezruinuje.

anonymous87
26. júl 2023

@stulrajterova a co je na tom take wau? Matrac povysavam za 4 min, vankus navlecem za 30s. Co mam akoze nad tym maturovat? Nech mi to trva 15 min maximalne 🤷‍♀️aj s postelmi deti 🤷‍♀️

januelik
26. júl 2023

2x týždenne

vreckovka2
26. júl 2023

@michaela329 cele roky sme si v byte odpisovali spotrebu vody, mali sme vzdy cca 5m3 na mesiac pre 2 osoby. A to sme mali dost malo oproti inym bytom. Dokonca ked nam pocital projektant bojler, tak chcel dat dvakrat taky, ze taka je norma. No mame 100 litrovy a ked sme tu 5ti dospeli a 2 deti, tak je to uplne v pohodicke. Tak ja neviem, kde robime chybu. Teraz nam spotreba stupla dietatom, a plus ja som na RD, manzel HO. Nemam pocit, ze miname vela. Skor mi pride uplne neuveritelne, ze tvojim rodicom vydrzi 15m3 na rok. Zumpa nam nezateka. Dalo nam dost vela namahy zohnat nepresiakavu. Pracka berie viac vody, mame velku. Ale aj tak mi to vyda pre 3 ludi na takmer plnu jednu pracku. Asi zmenim postelne za tensie.

stulrajterova
26. júl 2023

@anonymous87 no kym vynosim vyvetrat veci, periny, vankuse ..a odlozim pradlo prat...povysavam...mam co robit 30 min..otacam matrace, a vyvetrane prezliect...preto wau...a detom dalsi den..

vreckovka2
26. júl 2023

@basullinka ano, nam tiez obcas vydrzi aj 8 tyzdnov zumpa. Tak som rada, ze to mam s kym porovnat. My sme doma, myslim, ze keby chodime do prace s manzelom, tak by to vydalo na dlhsie. No aj tak ma to prekvapuje a musim zacat nejako sestrit zjavne.

anonymous87
26. júl 2023

@stulrajterova ja nedavam pradlo prat hned… supnem ho do kosa na pradlo… proste neviem. Mne to fakt viac ako 15 min netrva. Ak vetram periny, tak ich napr.zvleciem rano a navliekam vecer ked sa vyvetraju 🤷‍♀️
Ale chapem, ze kazdy to mame inac

janka1011
26. júl 2023

Mne príde prezliekanie posteľnej bielizne každý týždeň zbytočné. Ktovie, koľko z tých superžien čo to tu zvelebujú to aj reálne robí alebo dokonca 2x týždenne a videla som už v inej diskusii aj že denne. Neverííím!!! Prezliekam po mesiaci, ak nestíham nechám aj dlhšie, nezbláznim sa z toho. Nepripadám si za to nejako humusácky, však do tej postele ide každý osprchovaný a v čistom pyžame na pár hodín, cez deň sa v perinách neváľame. Keď je pekne, dávam paplóny von.
Súhlasím s @kuko55 - pred 30 rokmi nikto neprezliekal po týždni, ale robilo sa to pri väčšom upratovaní párkrát do roka. Ale to vtedy nebol MK všakže 😉

valeria_h
26. júl 2023

@janka1011 No fuj a hygiena nič? Koľko roztočov je v tom... A pred 30 rokmi sa stál rad na mandarínky, nevrátime to? 🤦‍♀️

anonymous87
26. júl 2023

@janka1011 kedze to ty tak nerobis, tak nikto. A my si tu vymyslame… ejha si nas odhalila teda veru 👌

janka1011
26. júl 2023

@valeria_h no proste to tak bolo, vtedy sa nerobil taký cirkus ani okolo detí a dezinfekcie ako teraz...a veru alergií bolo o dosť menej ako dnes keď sa už savom pomaly aj oblievame...

janka1011
26. júl 2023

@anonymous87 veľmi vtipné

anonymous87
26. júl 2023

@janka1011 vtipne je skor obvinit niekoho, ze si vymysla pri takej chlopotine ako je vymena postelnej bielizne…

dzulik_
26. júl 2023

@hederamonstera presne aj ja to takto mám. Inak by som zabudla, kedy som naposledy prezliekala 🤣

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
26. júl 2023

@elizabet173 nie samozrejme ten matrac sa neda prat, to len vysavam vtedy. Ale teda tam takmer nic nie je nikdy... myslim, ze ot je skor o tom, ze fakt casto uprautjem a nenabije sa tam nic, mozno ten "strieborny" potah alebo co.. proste nemam proti tomu nic. keby som videla z enie je ok, vyhodim ho (napr. dcere sa rozpadol matrac, vnutri nejaky bambus ci co, molitan otrasny az sa z neho prasilo za fakt 4roky? letel na smetisko)

Inak k tomu prachu, ak sa pravidelne utiera a casto prach v izbe, vysava, prasia sa periny atd, tak tie zmole prachu sa pod taktuo plnu postel ledva dostanu. vacsiou to je nafukany prach z kade tade izby (kazdy pozna tie chumace po rohoch izieb, na plavackach, ked sa casto nevysava) a ked ho v tej izbe nemas, nebudes ho mat ani pod tou postelom meter za rok:D predpokladam, ze nai prievan ti to z tade len tak nevyfuka, kedze je to plne... Netreba to proste prehanat, ani vstavene skrine a kuchynkske linky nikto nerozobera ked uppratuje a nestriela sa z toho, takze si z toho fakt nic nerob :D prilisna cistota a prehananie s dezinfekciou a kadecim nie je ok...;)

simca06022011
26. júl 2023

@janka1011 no iste paperove stokilove periny, a vetrali sa na vzduchu takmer denne vonku... ;) a zapaly pluc, prpadne ine choroby, z prachu a plesni boli klasika.. Ak ty mas pocit, ze len 8h si v posteli osprchovana, tak si v tom kludne bud, aj dva mesiace. PRe mna je vyhovorka nie je na to cas, a je to strata casu totalny nezmysel, lebo to trva par minut prezliect tie periny a je to jednoznacne riadny zdravotny benefit nedychat roztoce, prach, a kadejaky odpad z tela.Aj teba mozeme oznacit, ze robis tu prievan a vymyslas si, kto by v takom niecom chcel spavat ? :D mesacna, dvoj mesacna navlecka...? 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
26. júl 2023

@elizabet173 ved ja chapem, vobec sa nemusis obhajovat. Tiez taketo veci by som vobec neriesila. Tak ako sa tam ty nedostanes ani toho prachu tolko sa tam nedostane. Riadim vzdy pedantne, ale napr. dcera ma 2m skrinu, milion kilovu, vykaslaal by som to odsuvat.. nech za tym zije aj neviem co:D

hederamonstera
26. júl 2023

@dzulik_ presne😂 tak mam vsetko podelene

dzulik_
26. júl 2023

@hederamonstera neverím, našiel sa niekto s podobnou "poruchou" ako ja 🤣👊

valiant
26. júl 2023

Pytala si sa ako casto prezliekame periny ak spi len jedna osoba sama v posteli. Zijem a spim sama. Kazdy den sprcha. Spavam vzdy aspon v tricku a nohavickach. Postelne menim v lete kazdy tyzden. Ked nie je tak teplo, tak raz za dva tyzdne. V zime, ked su vianoce a som viac inde ako doma, tak iba raz za mesiac. Ak som po chorobe, mam teplotu, menim priebezne aj denne.
Zijem sama, nie je potreba denne vysavat ani umyvat podlahu. Nemam deti ani zvierata
Ak by bol aj chlap vedla mna, tak by bol rezim iny.

janka1011
26. júl 2023

@simca06022011 píšem o mesačnom prezliekaní, nie 2 mesačnom, tak nepreháňaj a môžem ťa ubezpečiť, že žiadny dopad v podobe zápalov pľúc ani nič podobné ti z toho nehrozí. Skôr naopak, alergie a pod.vznikajú z chorobnej a prehnanej hygieny a dezinfekcie. Hlavne u detí.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
27. júl 2023

@elizabet173 ja poťahy periem 2 x ročne, pred letom a po lete, keď sú ešte teplá a pekne to vonku uschne. Tiež nepotrebujem byť otrokom domácnosti a mať byt ako z katalogu. Radšej idem na kávu s kámoškou alebo niekam na výlet. A posteľnú bielizeň nežehlím a tiež neumývam podlahu každý deň.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal