Ako oznámiť vlastníkovi bytu graviditu?
Pekné sviatky prajem, s partnerom sme pracovali v zahraničí ja som sa vrátila kvôli tehotnosti a musela tu žiaľ ostať tak sme si vybrali byt to som už bola v 9-10 týždni ale majiteľom sme to nepovedali keďže sme ten byt potrebovali, sme slušní a čistotní obaja takže nemáme žiaden problém.. No keďže už bruško začína vykúkať som v 16 týždni už teraz.. Tak by sme to radi oznámili majiteľom lenže mám stres, strach z toho že som to na začiatku zamlčala... Neviem ako im to oznámiť.. Pýtali sa na začiatku prečo som ja ostala na SK a partner v NL povedali sme iný dôvod.. S platením sme zatiaľ problém nemali, navrhli sme majiteľom že zaplatíme aj viac, čo sa aj stalo, teraz tiež máme pripravené peniaze za dva najmy dopredu nie za jeden ako je v zmluve.. Ale chcem poradiť ako to oznámiť majiteľom.. Ako to povedať a vysvetliť celé... Pred tým som už bola dva x tehotná a prišli sme o to v 10 týždni a 21 týždni.. Takže sme z časti boli sami v napätí ako to dopadne.. Sme ochotní nerobiť problémy i keď máme zmluvu na rok, sme ochotní odstúpiť a nájsť si nieoc iné, s nikým nechceme byť za zlé a robiť problémy.
Ja ti poviem, že keď budeme znovu prenajímať tak tu dám fakt hlučných ľudí s 10timi deťmi, lebo normálny človek pri našich susedoch žiť nebude.
@zuzanka.zuzu Presne tak, v tomto máš úplnú pravdu, preto veľa prenajímateľov deti do bytu nechce a veľmi dobre vie, prečo...Keď prestanú platiť, aby boh ti nepomôže ich s deckom vysťahovať....
@draik rocna najomna zmluva je riesenie pre prenajimatela, nie pre najomcu..(vychadzam z toho, ze NZ je na dobu urcitu, takze nevyhoda pre autorku, ked si pokazi vztah "zamlcanim" dietata).
V druhom bode mas pravdu, je tam vypovedna doba a rozhodnutie sudu, ci sa jedna o hrube porusenie NZ, co tiez asi autorke neprida na pohodli po porode...
@bodkolienka81, nikto pricetny ti neda na SK nájomnú zmluvu na dobu neurčitú. Práve preto, že už by najomnika z bytu v živote nedostal (dostal, ale je to veľmi problematické, drahé a casovo náročné) . Ročná nájomná zmluva je úplne bežná a obvyklá.
Ako chapem keby ides chovat hada a krokodila k tomu.Ale tehu? Ved to je bezna vec. To hadam netreba oznamovat. Aj keby je to v zmluve, tak to tam byt nesmie a sud by to neuznal ako nejaku podmienku. Ked tak proste zmenite byt za baby friendly. Ako co myslis, ze dieta okuse zarubne?
@bodkolienka81 určite nie je NZ na dobu neurčitú, neviem z čoho tak vychádzaš, nikto ni nedá zmluvu na dobu neurčitú
@kiki68 neviem ako tvoje deti,ale my sme zariadovali byt na komplet novo pred 5 rokmi,maly ma 2.5r a nabytok vyzera otrasne-samozrejme podla toho naco so zvyknuta ale vsetko otreiskane, obuchana farba, steny ocapkane oskrete rohy, obite zlomene veci. Takze ano ak prenajimam a mam na vyber dospele osoby alebo osoby s detmi komu dam radsej prednost?Je to samozrejme ale na kazdom prenajimatelovi-ten ma vzdy pravo vyberu🙂
@judit47 no nie nemusíš ak je to zmluva o krátkodobom nájme, to je napr. na dobu určitú na jeden rok a potom sa môže predĺžiť, to sú nemysli že nemôžeš vyhodiť matku s dieťaťom alebo dokonca jej hľadať náhradné ubytovanie, preto v každej realite alebo právnik ti poradí akú zmluvu máš uzatvoriť aby potom neboli problémy
@judit47 my tiez a nemame problem, nas nic neznicil, on je pedant a od roka si po sebe uprace kazdu hracku. Naozaj je to maniak na poriadok. Iba by s handrou behal. On je taky mozno kludnejsi. Nikdy mi ani dieta a ani pes nic neznicili a dufam, ze to tak ostane. Vies ja som ucila v materskej a tak za mna hracky musia byt na poriadku. Neznasam stupit na lego
Bezodkladne by som oznamila graviditu, neuvadzala tyzden tehotenstva a spytala sa na stanovisko majitela. A urobila by som to fakt este dnes.
Ostat tehotna si mohla aj tu, takze neries, co si zamlcala, povedzte im to. Myslim, ze ked s tym budu mat problem, dohodnete sa tak, aby ste isli do ineho bytu, pred tym, ako sa dieta narodi.
Udivuje má, že matky a otcovia, ktore maju deti, si do zmluve o prenajme daju "ziadne deti".
Je to naozaj protizakonne (byvala som pár rokov v podnajme a sám majitel, ktorý prenajimal a staval xy nehnutelnosti (developer) to povedal, a ten to teda Mal vsetko zastresene právnikmi.
Dokonca, ako tu niekto pise, prenajimatel NESMIE neohlasene vstupovat do bytu, (akoze kontrola). Ani zazvonit pri dverach ze prisiel som na kontrolu, kolko vás tu je.(este by sa to dalo prizmurit oci nad studentmi, inak nie). A inak verim že vsetky platite za prenajom nehnutelnosti aj dan z prijmu 😏
@pink_lady mám to tak lebo viem že neplnoleté dieťa nemôžeš vysťahovať bez náhrady bývania....ak by rodičia neplatili ich vyhodiť môžeš ale dieťaťu musíš zabezpečiť bývanie. A nie ďakujem neprosím. Máme garzonku a teda poviem ti že mi volala chlap že sú 5 clenna rodina a oni s apotlacia im to nevadí🙈
@vroni tu nejde o to, že by jej majiteľ bytu diktoval či môže alebo nemôže otehotnieť. Ale majiteľ má právo vedieť komu prenajíma byt a určiť si podmienky. Ak obidve strany súhlasia, je to OK. PReto každá zmena by mu mala byť oznámená . Nie každý prenajíma byty rodinám. Je to jeho majetok, sám sa môže rozhodnúť. Byt dostali za určitých podmienok, ktoré sa však zmenili. Každú zmenu predsa všade treba hlásiť. Myslím, že by bolo fér pre majiteľa, aby to vedel čím skôr, nech sa vie rozhodnúť, či tam chce rodinu s dieťaťom alebo iba bezdetných.
@veronicka88 je jedno co dakujes a neprosí, ale nesmies to mat v znluve. No mozes povedat ze mas inych zaujemcov a tým to povies. A věřím že odvadzas dane z prenajmu nehnutelnosti. Ci aj to "dakujem neprosim".
Na poskodenie bytu existuje depozit, ktory po ukonceni prenajmu vratis alebo nie
Asi tak nejak, moze to dopadnut v pohode, alebo to bude brat ako vedome klamstvo a podvod a to sa mu uz pacit teda nebude
@pink_lady nemusíš byť ironická....áno všetko máme tak ako mať byť inak by som asi verejné nenapísala že prenajímate byt🙈samozrejme že sme to v zmluve nemali a v inzeráte vždy lenže e uprednostňuje jednotlivca alebo pár bez dieťaťa....u nás sú zákony postavené tak tak bohužiaľ. Chceli sme kúpiť byt ktorý sa prenajímal a bolo tam maloleté dieťa. Pol roka trvalo kým len poriesili že vysťahovali rodičov museli im nájsť byť. My už medzi tým sme mali aj iný byt kúpený. Ja som si to nevymysela že je to takto nastavené
@zuzanockamt mohla by si mi vysvetlit, čo vás vedie k takémuto postoju, že odmietate rodiny s detmi? Ja osobne by som takú zmluvu nikdy nepodpísala a uplne nerozumiem, že to vôbec niekoho napadne požadovať..
@pink_lady nechapem preco tu riesis dane ked sa uplne nieco riesi, ci potrebovala si si pohonit svoje ego ako Slovaci okradaju stat?
Zamerne oklamala majitela lebo vedela,ze by jej to pravdepodobne neprenajal-je jedno ake ma nato majitel dovod,je to jeho majetok,niekto nechce studentov niekto mensinu niekto rodiny s detmi.To je jedno ty sa mozes rozhodnut sama komu prenajmes.
Autorka ak ma zmluvu na rok a porodi pred koncom to skrz zalohovych platieb na osobu musi oznamit.
@oneinamillion ale ved to v zmluve nieje napisane ale majitel pri zaujemcoch prezistit a takych proste odmietne.
Ja neviem ci ste todoteraz neriesili alebo nehovorili o tom ale ved toto,ze nechcu rodiny s detmi do podnajmov funguje uz roky😵💫
@veronicka88 jedna věc je že si sama vyberies, druha vec je co mozes a nemozes mat v zmluve. A dalsia věc je, ak kazdy by takto kalkuloval, kde maju byvat ti, ktori nemaju na vlastne byvanie? Lebo nie každý má na hypotéku, a mnohokrát sa ženy po rozvode dostanu do situacie že musia ist do podnajmu s detmi... tak co,pod most, že?
@judit47 typické slovenské ...byť nasratý že niekto robí ináč ako robíš ty...nejdem napsiat že je to závisť ale skôr nepochopenie....ale je to smutné.
@pink_lady pri všetkej úcte,ty čo si dnes vstala hore zadkom?akože prepáč....choď sa sťažovať tým čo robia zákony,čo tu na mňa stekas?

Vsak mu normalne povedz, ze si tehotna, ze zmluvu mate do novembra 2022 napr. a ci by chcel predlzit vam o rok, ak je s vami zatial predsalen spokojny alebo si mate k decembru hladat nove. Zatial casu dost, tak co sa obavas?