Ako oznámiť vlastníkovi bytu graviditu?
Pekné sviatky prajem, s partnerom sme pracovali v zahraničí ja som sa vrátila kvôli tehotnosti a musela tu žiaľ ostať tak sme si vybrali byt to som už bola v 9-10 týždni ale majiteľom sme to nepovedali keďže sme ten byt potrebovali, sme slušní a čistotní obaja takže nemáme žiaden problém.. No keďže už bruško začína vykúkať som v 16 týždni už teraz.. Tak by sme to radi oznámili majiteľom lenže mám stres, strach z toho že som to na začiatku zamlčala... Neviem ako im to oznámiť.. Pýtali sa na začiatku prečo som ja ostala na SK a partner v NL povedali sme iný dôvod.. S platením sme zatiaľ problém nemali, navrhli sme majiteľom že zaplatíme aj viac, čo sa aj stalo, teraz tiež máme pripravené peniaze za dva najmy dopredu nie za jeden ako je v zmluve.. Ale chcem poradiť ako to oznámiť majiteľom.. Ako to povedať a vysvetliť celé... Pred tým som už bola dva x tehotná a prišli sme o to v 10 týždni a 21 týždni.. Takže sme z časti boli sami v napätí ako to dopadne.. Sme ochotní nerobiť problémy i keď máme zmluvu na rok, sme ochotní odstúpiť a nájsť si nieoc iné, s nikým nechceme byť za zlé a robiť problémy.
@veronicka88 dokonca sa tam píše že pri klasickej zmluve ak človek aj bez detí preukáže že je v hmotnej núdzi a preto neplatil tak mu musíš nájsť náhradné ubytovanie takže určite je lepšie Uzatvárať zmluvu o krátkodobom nájme. Tiež som bola pred rokmi v situácii keď som potrebovala odísť od tyrana a s dieťaťom som si nemohla nájsť bývanie a pritom som mala dobrý plat mohla som si to dovoliť. Teraz s manželom máme svoj byta aj som jeden zdedila ktorý prenajimam takže karta sa obrátila ale viem sa vžiť aj do situácie iných čo také šťastie nemajú. Teraz máme v byte mamičku s dieťaťom (vdova) a žiadny problém
Čítala som diskusiu - prvú stranu, ale vôbec nechápem, čo prenajímateľa do toho, že budeš mať dieťa. Ja som si raz prenajala byt mesiac pred pôrodom (osobne sme sa nestretli), dieťa tam normálne na adrese zaregistrovala a moja prenajímatelka nemala žiadny problém. Ani mi nenapadlo jej niečo dopredu hovoriť. Iba potom po porode, keď sme boli v kontakte kvôli niečomu inemu. A celkovo nechápem, že má niekto problém s deťmi.
@stanulienkat ja mám v zmluve len to, že byt môžem užívať len ja a moja rodina, takže si do neho kľudne ešte aj 5 deti môžem priviesť, keby som chcela 😉 a aj dedka a babku doviesť a ujovho koňa syna...
@bluka2 to je v poriadku, ale oznamit to majitelivi treba. Nieze co ho je do toho, ako tu maju niektore nazor. A vies preco je problem s detmi?? Hojali sa ti uz deti na oknach?? Kreslili ti po stenach?? Atd...
@stanulienkat však nie je to ani tajomstvo, ani dôvod na nejaké oznam hneď pri pozitívnom teste
@nika523 ja som bývala v 4 podnajmoch v troch rôznych mestách. Preto viem aké to je...preto aj s našimi komunikujeme ako s priateľmi nie ako s niekým "kto mi platí"zatiaľ s ani to osvedčilo....ale toto čo chodila na obhliadky bola čistá katastrofa...na zaplakanie...a toľko špekulantov že koniec. A to na to kde bývame máme nájom nastavený úplne nízko....
@stanulienkat aj keby kreslili po stenách (čo nerobia), to je nejaký problém vymaľovať? Mne posledná prenajímatelka povedala, že si pôjde rekonštruovať byt po tom ako odídem , takže môžem pokaziť hocičo, len nemám do podlahy spraviť dieru. To boli jej slová. V realite naozaj bol poškodený poťah na gauč naposledy, to bola prvá galiba, čo sme narobili. Stálo ma to 200€ nechať urobiť nový. Všetko vybavené, posielame si cez WhatsApp "pohľadnice" z pekných miest, aj keď už spolu nič nemáme dočinenia
@veronicka88 to co tam pisu presne plati pri najomnej zmluve podla obcianskeho zakonnika. Prero sme my mali vsetko podla zmluvy o kratkodobom prenajme na 2 roky a potom dodatok na dalsie 2 roky
@bluka2 ked budes mat vlastny zrekonstruovany byt a znicia ti ho cudzi ludia, asi by si inak reagovala. Nove plastove okno nestoji 200e. A dohadovat sa s nejakymi sockami je tiez zazitok. Nesud,kym si nezazila.
@oneinamillion "vieš čo? Áno, máš pravdu.
V dnešnom svete bez ľudskosti, kde prachy sú nadovšetko, dávajú ľuďom pocit, že všetko môžu, som so svojim vnútorným presvedčením, že na prvom mieste má byť vždy človek, naozaj humorná.
A som na to hrdá.
Pekný deň ti."
som hlboko pohnuta. tolko humanizmu v sebe skryvas, ze neviem, ci sa do teba este nejaky zmesti.
lacneho, ukecaneho, prazdneho, ale zato ľúbivého humanizmu. krasne sa to pocuva a nic z toho. retoricke cvicenia. len co je pravda.
mas na co byt hrda. naozaj.
@moonlight1210 Šetri paru, je mi jedno čo o mne píšeš.
Nepoznáš ma. Ak sa cítiš kompetentná posudzovať neznámeho človeka spôsobom, akým to robíš, vypovedá to o tebe, nie o mne.
@veronicka1901 na 100% zdieľam tvoj názor, takisto ma to úplne šokuje. Ani by ma nenapadlo žiadať od nájomníkov, že nemôžu mať dieťa, ak chcú ostať v byte.
@moonlight1210 “Este chvilu a zacnes ludi vyzyvat, ze ak maju viac ako jeden byt, tak su povinni ten druhy darovat rodine s novorodencom. Inak su na peniaze a sebci.”
Fuu… tak toto je ina rozumová akrobacia, čo predvádzaš. Netuším, ako si toto vykonštruovala, ale snáď si aspoň ty rozumieš.
Píšem, že je scestné, aby ktokoľvek mimo mňa a môjho partnera zasahoval do toho, či budem alebo nebudem mat deti, či už je to prenajímateľ bytu, zamestnávateľ, alebo minister sociálnych veci. Je to moja súkromná zalezitost. Nikdy by som nepodpísala zmluvu, ktorá ma v tom obmedzuje. A skutočne nerozumiem otcom, mamám, ktorí iných ľudí vyhodia z bytu, lebo sa im narodí dieta.
Ak to nedokážeš pochopit, resp.tam čítaš niečo o darovaní bytu, nemyslim, ze je chyba na mojej strane🤷♀️
Za seba napíšem, prečo neprenajimame rodinám s deťmi. Vo väčšine prípadov sa normálni ľudia snažia v prvom rade si zabezpečiť vlastné bývanie skôr než majú deti.
Áno, u nás na Slovensku je to našťastie ešte stále tak. Preto väčšina rodín s deťmi bez vlastného bývania sú ľudia, ktorí majú finančné problémy, neudržia si dlhodobo zamestnanie, prípadne matky po komplikovanom rozvode. Áno, môže mi ich byť ľúto, ale nie som charita a tiež sa musíme obracať, aby sa naša rodina mala ako tak dobre.
Iste podnájom hľadajú inludia na dočasnú dobu, pokým dostávajú, prípadne sa sťahujú za prácou do nového mesta. Ale ruku na srdce, tých je menšina.
A kto prenajíma vie, že môžete mať šťastie na super nájomníkov a môžete natrafiť na problémových. A potom nastáva kolotoč doprosovania sa o vlastné peniaze, snaha o vysťahovanie neplatičov. A depozit? Ten je zvyčajne vo výške jedného či dvoch nájomných a v takýchto problémových situáciách to nie je žiadna záchrana.
Preto sme pri prenajímaní opatrní a vopred sa vyhýbame možným komplikáciám.
Rovnako si prenajímame byt v zahraničí a plne akceptujeme požiadavky prenajímateľov. Či už nefajčiarov, bez zvieraťa, bez malých detí,....
Je to súkromný majetok, a snáď je ešte na majiteľovi, komu ho zveri.
Toto citové vydieranie, že ako môžu matka a otec odmietať ubytovať rodinu s deťmi. No snáď v prvom rade sa má rodič starať o svoje dieťa, zabezpečiť sa vopred a nespoliehať sa, že má niekto snáď morálnu povinnosť mu niečo prenajať.
@oneinamillion "Nikdy by som nepodpísala zmluvu, ktorá ma v tom obmedzuje."
vidis, tu si mala zacat i skoncit.
A zvysok toho moralneho kazania si si mohla odpustit.
Pretoze presne o tom ti cely cas hovoria. Ze kto chce, taku zmluvu nepodpise a kto chce, taku zmluvu podpise. Je to o rozhodnuti tych ludi, ze to akceptuju.
A ked sa im to podari "porusit" (planovane/neplanovane), tak je slusne sa jednoducho ohliadnut po byvani, kde deti akceptuju a prestahovat sa. Alebo najvyssi cas sa ohliadnut po vlastnom byvani.
Lebo to je jednoducho respektovanie podmienok, za akych sa tam nastahovali.
Nikto im deti nezakazuje mat, ani im neurcuje kedy. Len to, ze to nebude v tom byte. Ved nie su odkazani na ten byt, ako by bol jediny na svete. Tak preco to pretlacat nasilu? Naco?
Takto som ja otehotnela v podnájme 😁,normálne sme povedali majiteľke ,že som tehotná a pokiaľ doriesime svoje bývanie či možné zostať ,súhlasila nebol žiaden problém ,boli sme tam s babom chvíľu ,keby bolo treba dlhšie nevýhodi nás .záleží na oboch stranách .
@stanulienkat neviem si ani predstaviť, ako sa dá zničiť plastové okno. Nechápem, prečo socky. Však si tam vyberiem niekoho normálneho, či už s deťmi, či bez. Vôbec si nemyslím, že normálni ľudia musia najprv vlastniť niečo a potom mať deti. To je hudba minulosti, v dnešnej dobe je kapitál mať vedomosti a voľnosť, jedno či nadobudnes majetok pred alebo po pôrode
Čítala som diskusiu a akoze dosť divné
Pre matku ukrajinku s deťmi byty ponúkali a pre slovenskú po rozvode s deťmi takú nechc v byte...akoze dosť ma to zarazilo. Ako niektoré máte dvojaké metre.
@bluka2 nezijes na slovensku pokial viem a tvoje nazory su vseobecne dost mimo nasu realitu. V podnajmoch byvaju na SK nasledovne kategorie: mlade pariky, studaci, rozvedeni.... toto su kategorie co je pre nich prenajom nieco docasne, na vyskusanie, preklenutie zleho obdobia. a potom tu mame rodiny v podnajmoch, ktore bud ziju zivotny styl mensiny alebo zatajuju prijmy, nakolko najmy su na SK nastavene tak, ze ked mas 600e na 3izbovy byt v KE, tak mas aj na 180 + 420hypoteku.
Sama prenajimam a zacali ako 2, uz su 2+1 a posledny rok zacali problemy ( tu male omeskanie, tam omeskanie, tu mi nevydalo... ) Uprimne... vazne zvazujem nepredlzenie zmluvy.
a dane platim , ak by niekoho stipalo 🙂
@eeffka prenajímala som si byt aj v Bratislave. A pracovala som aj v Bratislave a vtedy všetci moji kolegovia si prenajimali byty . Takže takí ľudia sú a úspešní.... Žiadne problémové typy, výplaty sme mali vtedy tak dvojnásobne ako bol priemer. Mladí aj starší. Nie všetci vôbec chcú si kúpiť byt na Slovensku. Napríklad ja keď si raz jeden kúpim a to nie za cenu uviazania si gule na nohu, skôr tiež niekde inde.
Dievčatá napíšem ešte jednu vec a končím.kef sme kúpili investičný byť,môj otec s ktorým mám napriemerne vzťahy,máme sa strašne radi mi vtedy povedal: vďaka takým ako ste vy a (meno mojej krstnej ktorá v Tom čase tiež kúpila jednotku) sú ceny tam kde sú a mladý majú problém kúpiť byt. Vždy tu budú dve strany s dvomi názormi. Ale nikto s aspoň kúskom finančnej gramotnosti nemôže tvrdiť že sme hyeny a okradaci a že nemám svedomie🙈🙈🙈just keď žiadnu z nás nepozná...
@merrynka19 kto chce UK utečencom ponúkol byť kto nie rpenajima za nájom.neviem čo to má s týmto spoločne. Napíš ešte že za to môže korona a výpovedná hodnota tvojho komentáru klesne na úplne dno
@darkswan čo je obmedzené na Tom čo napísala?konkrétne?zaujíma ma to
@eeffka realít je viac, aj na Slovensku, nemôžeš svoju realitu nazývať tou všeobecnou. Možno mainstream a nejaké slovenské spoločenské normy z minulosti...pre niekoho prítomnosť, ale pozri sa, že už sa veľa toho mení. Keď som študovala, ísť na semester zo Slovenska do zahraničia išlo pár ľudí, teraz skoro všetci a vracajú sa, cítiť zmenu aj v Bratislave teraz v porovnaní spred 20 rokov. Takže tie tradičné slovenské normy, ktore neexistujú vo väčšine sveta, možno neprežijú už ani jednu ďalšiu generáciu
@veronicka88 koronu sem pleties ty 🤣ja vravím, že možno aj taká žena po rozvode potrebuje odrazový mostík a keď je schopná platiť prečo nie. Nevravím a ani niekomu nekazem nepomoct Ukrajinke. Ale že tiež si zaslúžia pomôcť aj naše. Samozrejme asi tiež nie každá žena by si to vazila a zvládla platit sama nájom. Ale zas je veľa schopných žien. A každý ich hneď odsúdi,lebo sú samé s deťmi.
@merrynka19 nikto nikoho nesúdi...asi si nečítala pr čo sme to takto napísali.citaj diskusiu....a aj to prečítaj že každá máme právo rozhodnúť sa komu byť prenájmeme o nič iné tu nejde...načo tu tahas takéto veci?tu je rozhovor o štandardnom prenájme nie o pomoci človeku....tu si už každy zváži čo áno a čo nie
@bluka2 No ale nie všetci žijeme v Bratislave. A áno zovšeobecňovať sa nedá. Myslím, že každá z nás tu píše z vlastnej skúsenosti. A tie máme rôzne.
Prenajímame si byt v zahraničí a poviem ti, niekoľkonásobne prísnejšie podmienky a preverovanie napr zárobku než tu my na SVK. Ja si napr nikdy nežiadam ani len vidieť pracovnú zmluvu, ani sa nepýtam na konkrétneho zamestnávateľa, ani potvrdenie o príjme. Skôr uprednostňujem prenajať niekomu doporučenému.
Väčšinou sme mali šťastie. A to sme prenajímali i cudzincom, i utečencom- zadarmo.
Dovolím si tvrdiť, že gro rodín v podnajmoch v našom meste sú také tie kocovnicke. Nemáme tu super pracovné príležitosti, pre ktoré by sa sem vo veľkom sťahovali tebou spomínané typy ľudí.

Ja som teda v šoku. My bývame vo vlastnom, v podnájme iba keď sme žili 2 roky v zahraničí. Ale nechápem, čo môže akože babatko zničiť? Ani vychované dieťa nezničí, my máme tri deti a teda nezničili nič. Oznamit kvôli platbám a odpadu áno, ale ako toto môže niekomu prekážať úplne nechápem ☹️.