icon

Ako praktizujete minimalizmus v každodennom živote?

1. jan 2025

Ahojte žienky, ktoré ste mininalistky. Ako u vás vyzera minimalizmus v praxi? Dajte nejaké tipy prosím... Ďakujem

Strana
z4
hederamonstera
1. jan 2025

Nemam 200krokovu scin care, mam jeden sampon/sprchac a dalsie kupujem, az ked sa mi minie (nehovorim o vybornej cenovej ponuke pri kupe viac ks), nemam po dome policky a blbosticky na nich, 90%hraciek som detom odniesla do pivnice, mam v kuchyni len to co naozaj pouzivam a tak, aj oblecenie mam zaklad a ked nieco kupim, vacsinou stare posuniem dalej a tak

autor
1. jan 2025

@hederamonstera ďakujem, aj ja sa snažím tak nejako žiť a hľadam ešte tipy či kde zlepšiť 😉

andrejka1974
1. jan 2025

Oblečenie si kupujem len výnimočne mám jedny tenisky jedny čižmy jedny topánky do dažďa a jedny lodičky oblečenie čo nenosím darujem deti majú len to čo potrebujú a oblečenie po staršej dcérke dostala mladšia a po nej darujem do dss a oni mi darujú oblečenie pre ňu takže nič nekupujem

viestta
1. jan 2025

Nekupujem co nepotrebujem a vela toho nepotrebujem. Nepotrebujem 5 samponov, 4 druhy prasku na pranie, 30 triciek a troje zaclony na jedno okno

lenkakravcova
1. jan 2025

Teória je to pekná, ale v praxi - hlavne čo sa týka môjho šatníka (a počas výpredajov), mi to nefunguje. 😀

anonym0001
1. jan 2025

Zijem v malickom byte, tym padom nemozem kupovat zbytocnosti, lebo ich nemam kde dat. Nuti ma to zit skromne, vlastnit minimum veci. Nove veci kupujem, az ked stare dosluzia. Neplytvam peniazmi ani jedlom. Nekupujem 10 rovnakych produktov roznych znaciek, mam zo vsetkeho 1-2 kusy. Kupujem kvalitne veci, ktore vydrzia roky, tym padom menej nakupujem.

radostka
1. jan 2025

- kupujem len to, co potrebujem - vacsinou premyslene online
- detom kupujem “lepsie” oblecenie a hracky, ktore viem, ze dalej predam (handmade, slovenska vyroba, slowfashion znacky casto aj z druhej ruky)
- hracky pravidelne triedim a obmienam, s cim sa nehraju, ide prec
- mam odhlasene newslettre eshopov nech ma nelakaju akcia
- nemame doma lapace prachov
- nemame sezonne dekoracie vyuzite 1x rocne - ozdoby na stromcek mame, ale napr. nemame vianocne vankusiky, vianocne pyzama, postelne pradlo, zavesy, vianocne / velkonocne riady, ozdoby
- nenakupujem velke zasoby drogerie a potravin
- pouzivam overene znacky kozmetiky, drogerie a potravin, aby som nevyhadzovala nieco co mi nesadne
- kazda vec ma svoje miesto a tym padom sa rychlo odlozi a nie je bordel 🙂 aj ked vzdy nejaky vznikne 😂

marcellka32
1. jan 2025

Mne sa osvedčilo mať všetko v uzavretých skriniach, začína to na chodbe, topánky aj bundy schovane, v kuchyni mám prázdnu linku, všetok riad/panvice schovane..

kavasmliekom
1. jan 2025

Minimalizmus je u mňa aj to, že nám stačia 100rocne ozdoby na stromček a nepotrebujem na ňom každý gýč, čo uvidím vo výklade.

zuzanka.zuzu
1. jan 2025

všetko super rady a nápady, ale mne funguje hlavne jeden.... vyhadzovať 🤷 všetko. aj 4x ročne. ja žasnem čo sa za pár týždňov doma stihne nahromadiť 🙈 už neľutujem za ničím. nič sa nezíde neskôr. aj tak sa vždy kúpi nové.

kavasmliekom
1. jan 2025

@zuzanka.zuzu presne tak. Mam zásadu, čo neobleciem do polroka, už vyhadzujem. To isté s hračkami, čo nezaujalo, zbavujem sa toho. Neskladujem boxy ani nezaplnam pivnicu.

biba_18
1. jan 2025

@zuzanka.zuzu keby som ja toto vedela - mne je naopak za všetkým ľúto…

biba_18
1. jan 2025

jeden krém na tvár nie je minimalizmus…

1ryba
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
2. jan 2025

@kavasmliekom u mna by zasada, co neobleciem pol roka, vyhadzujem, vobec nepresla - ved to by som vyhodila cely letny satnik 😂 Ale chapem, co chces povedat, ak daco stoji v skrini, ma to ist prec...
Zo mna minimalistka ale nebude, hoci myslienka ako taka sa mi dza dobra, ale mam kopec oblecenia na rozne prilezitosti - myslim, ze do urcitej miery to diktuje aj zamestnanie, ak by som pracovala napr. v Lidli, mozem do prace ist vo volnocasovom obleceni. Kozmetiky mam doma vela v zasobe - vyuzivam akcie, ked nakupim viac kusov naraz - ale nepouzvam vela pripravkov.

hederamonstera
2. jan 2025

Ono zasa minimalizmus nie je o tom mat co najmenej, ale mat len to co sa vyuziva alebo nam robi radost. Napriklad ja milujem knihy, tak ich mam vela (citacky nemam rada)

viestta
2. jan 2025

@zuzanka.zuzu ak potrebujes 4x v roku vyhadzovat zbytocnosti tak asi zbytocnosti nakupujes. Nepoviem to co sa poskodi, zoderie, deti vyrastu, to naozaj doma skladovat netreba, ale aby som nieco vyhodila s tym, ze ked bude treba zas kupim? No neviem...

123hombre
2. jan 2025

Minimálne tri krát do roka ideme na dovolenku

zuzanka.zuzu
2. jan 2025

@viestta ja som si radu nepýtala, ja som s mojím konaním ok, ale kľudne poraď autorke, ona o radu stojí, ja nie 😉

viestta
2. jan 2025

@zuzanka.zuzu napisala si do verejnej temy, takze mozem komentovat. A poradit som poradila, hned na zaciatku

beronsche
2. jan 2025

@zuzanka.zuzu prepáč, ale vyhadzovať a potom nakupovať nové, nemá podľa mňa veľa spoločné s minimalizmom...

zuzanka.zuzu
2. jan 2025

@viestta kľudne komentuj, ja ti nezakazujem, len som napísala že ja o radu nestojím 🤷

zuzanka.zuzu
2. jan 2025

@beronsche prepáčim 😉

beronsche
2. jan 2025

Nenakupujem zbytočnosti, ani nepremyslené nekúpim niečo, lebo sa mi to v danej chvíli zapáčilo..
Pri oblečení rozmýšľam, či to potrebujem. A vlastne nielen pri oblečení, ale pri všetkom.

Pre mňa minimalizmus nie je o tom vlastniť čo najmenej (a skončiť v kruhu vyhadzovania a následného nakupovania, lebo to vyhodené chyba).
Pre mňa je to skôr o minimalizovani konzumu/ materializmu a odpadu - čiže vystríhať sa zbytocnych nákupov, nekupovať a nezahlcovat sa množstvom nepotrebných a nekvalitných raroh, mať triezvy pohľad na život a potreby našej rodiny.
Neupchat si dom (a život) zbytočnostami, lebo môžem.. nelipnut na materiálnom.
Ale to neznamená, že budem mať jedny nohavice a 2 tricka a vyhodim hneď vec, ktorej som sa nejaký čas nedotkla..

V jednej veci mi to nejde - knihy.. tam som uuuuplny neminimalista.

mayami
2. jan 2025

Nekupujem zbytočnosti, tým pádom nie je čo vyhadzovať. A aj to, čo potrebujem z domu dostať preč, nejde do koša, ale snažím sa tomu nájsť nový domov. A veľa vecí recyklujem, pri troche fantázie sa dá všetkému vymyslieť nové využitie.
Minimalizmus by mal ísť podľa mňa ruka v ruke s ekologickým zmýšľaním. Vyhodiť, čo momentálne nepotrebujem a potom to zase kupovať nemá s minimalizmom nič spoločné.

beronsche
2. jan 2025

@mayami úplne súhlasím 🙂

klementinka58
2. jan 2025

snazim sa byt minimalistka, len mne to nejde 🙂 Zatial som len urobila par krokov: dietatu nakupujem vetrovky, topanky a pod cez bazar, ale drahsie znackove veci. Na seba oblecenie som minala naozaj vela, minuly rok som si dala zavazok polroka si nic nekupit a veru nechybalo mi nic ani som nemala pocit, ze chodim nemoderne oblecena. Dnes uz som neodolala a nakupila par veci 🙂 ale snazim sa naozaj, ze mat limit, cakam na vypredaj a pod. Tuzim po moon boot a tiez cakam ci bude nieco na bazari,alebo nejaka extra zlava. Namiesto nakupovania knih, dnes idem skusit kniznicu, aspon s dietatom. Dekoracie, spotrebice tam problem nemam , nemame toho moc. Kremy a masky na tvar tiez mam len to co pouzivam. Veci pravidelne triedim, zas nemame toho vela len tiez nemam pocit, ze je to minimalizmus 🙂 Ale aspon take sezonne veci, cizmy, vetrovky mi drzia niekolko sezon...Niekedy som nakupovala ozaj, ze vela oblecenia, bund a pod

slovakboy
2. jan 2025

Páči sa mi téma. Niečo nové. Minimalizmus by nemali robiť len ľudia čo chcú šetriť peniaze, ale je dobrý aj z psychologického hľadiska a ekologického. Žiaľ my toto doma nerobíme ale chceli by sme. Spomínam na spolužiaka zo strednej, ktorý býval sám so svojou mamou v malom byte a keď som k nemu prišiel mal všetko poskromne ale mal to v dobrom stave, v poriadku, čisté, funkčné a vždy uložené na tom istom mieste. Správal sa k veciam šetrne. Prepác tipy som nedal.

klementinka58
2. jan 2025

Inak je aj dobry film komedia na tu tematiku " Bez veci nad veci" alebo niekde aj ako " 100 veci"

ndrag
2. jan 2025

Ja som minimalista iba v niecom. Mam napr 1 sampon, 1 kondicioner, 1 mydlo, 1 z kazdeho kroku makeup rutiny a kremikov co mam (okrem ruzov, tam mam rada mat na vyber). Stacia mi 1 tenisky a poslednu dobu sa snazim kupovat si len 1 kus oblecenia za mesiac, aj ked to ide tazsie. Nekupujem sezonny "dekorativny odpad", mam z minulych rokov. Inak mi je zle z predstavy, ze by som mala doma plne policky napr kozmetiky a malovatiek ktore aj tak expiruju v priebehu 3-36 mes.. Tiez sa mi nepaci predstava mat vela handier v skrini, to sa snazim redukovat. Mne napr nejde o to usetrit, ale proste zredukovat doma veci. Ale nemienim sa podla toho na 100% riadit, proste nechcem byt nicim v tomto viazana a ak sa mi nieco velmi paci a dlho nad tym rozmyslam, tak si to doprajem.

Strana
z4